Stellen gaan om een heleboel verschillende redenen uit elkaar. Soms wordt het in het heetst van de strijd besloten, als we dingen zeggen waar we later vaak spijt van hebben. En soms voelt een van beide partners zich tekortgedaan, terwijl de ander dat niet in de gaten had. Als je relatie is uitgegaan en je wilt je partner graag terug, lees dan hieronder hoe je in de tussentijd met de situatie om kunt gaan, en hoe je de kans dat je je relatie kunt herstellen, kunt vergroten.
Stappen
-
Geef het even de tijd. Je hebt tijd nodig om na te denken, om het vertrouwen in jezelf terug te krijgen en weer in jezelf te gaan geloven, zodat je beter kunt begrijpen waarom je je ex precies terug wilt. Het is niet verstandig om te snel weer samen door te gaan, omdat de kans anders groot is dat jullie dezelfde fouten zullen maken.
- Hoe lang heb je daarvoor nodig? Het hangt er waarschijnlijk om te beginnen vanaf hoe lang jullie al een relatie hadden, en waardoor het is uitgegaan. Als jullie alleen maar flink ruzie hebben gehad, wacht dan in ieder geval 48 uur en hooguit een paar weken, voordat je weer contact met je partner opneemt. Probeer wat af te koelen, zodat jullie rustig en op een rationele manier met elkaar kunnen praten.
- Probeer als het kan Facebook en andere sociale media in de tussentijd te vermijden. [1] X Bron Je bereikt er niks mee als je je ex de hele tijd gaat stalken om te weten te komen wat hij of zij allemaal doet, of door deprimerende berichten in je status te posten. Je wekt er waarschijnlijk alleen maar een slechte indruk van jezelf mee, en zult je ook alleen maar slechter voelen. Neem er dus gewoon even afstand van.
TIP VAN EEN DESKUNDIGEErkend psycholoogSarah Schewitz, PsyD is psycholoog en heeft meer dan 10 jaar ervaring met het helpen van stellen en mensen om patronen in de liefde en relaties te verbeteren en te veranderen. Ze is eigenaar van Couples Learn, een digitale psychologiepraktijk.Gun jezelf de tijd om je emoties te verwerken. Relatietherapeute Sarah Schewitz zegt hierover het volgende: 'Vaak willen we het allemaal te snel doen, maar als een relatie uitgaat, maak je een rouwproces door dat te vergelijken is met wat er gebeurt als er iemand overlijdt. Je hebt tijd nodig om dat proces af te ronden, dus probeer het niet te verdringen met alcohol of drugs, of door te veel te gaan eten, door het te ontkennen of uit de weg te gaan, of door meteen een andere relatie te beginnen.'
-
Doe aan zelfreflectie. Hoe beter je begrijpt waarom er eigenlijk een einde is gekomen aan de relatie met je partner, hoe makkelijker het voor jullie zal worden om het opnieuw te proberen. Wat heb je fout gedaan binnen je relatie? Wat was jouw rol in het feit dat het is uitgegaan? Heeft je partner je zijn of haar redenen gegeven, of ben je gewoon uit het niets gedumpt? Probeer te begrijpen waar het precies mis is gegaan.
- Als je gedumpt bent, probeer dan te bedenken waar je partner niet tevreden mee was. Waar klaagde je partner over? Waar werd hij of zij helemaal gek van? Probeer je die dingen te herinneren.
- Als jij degene bent die het heeft uitgemaakt, probeer dan om te beginnen eens bij jezelf te bedenken hoe je zou kunnen veranderen om te leren de dingen te accepteren aan je partner die voor jou aanleiding waren om het uit te maken. Denk je dat je met die dingen zou kunnen leven?
-
Probeer te bepalen wat voor jouw gevoel de voornaamste problemen waren binnen jullie relatie. Als je eenmaal een beetje hebt nagedacht over de rol die jij zelf gespeeld hebt bij het uitmaken, probeer dan eens te bedenken of er problemen binnen jullie relatie waren waar jij geen controle over had. Soms kan het zijn dat je van iemand houdt, maar dat het door de omstandigheden lastig is om de relatie goed te laten werken. Verder is het belangrijk om over de hieronder genoemde soorten problemen na te denken, als je er in jouw relatie mee te maken hebt:
- Werkproblemen
- Problemen met reizen of afstand
- Emotionele of fysieke problemen
- Financiële problemen
- Seksuele problemen
-
Werk in de tussentijd aan jezelf. Doe alles wat je kunt om meer vertrouwen in jezelf te krijgen. Als je een zelfverzekerde indruk maakt, zal je ex vanzelf het idee krijgen dat jij zeker weet wat je wilt in het leven en op het gebied van je relaties. Met je zelfvertrouwen zul je uitdrukken dat jij zeker weet dat je in staat bent te veranderen en een betere partner te worden.
- Je kunt beter geen contact met je partner opnemen als je je zielig voelt en er slecht en meelijwekkend uitziet als gevolg van jullie breuk. Je moet niet proberen iemand ervan te overtuigen bij je terug te komen omdat jij depressief bent. Het is de bedoeling dat je de ander ervan wilt overtuigen bij je terug te komen omdat jij zo'n aantrekkelijke partner bent.
-
Maak nu meteen een aantal concrete veranderingen. Waarom zou je partner bij je terug willen, als jullie de eerste keer steeds problemen hadden? Als je kleine veranderingen kunt maken in je leven om te laten zien dat je er actief aan werkt om jezelf te veranderen, is de kans veel groter dat je partner erin geïnteresseerd zal zijn om weer bij je terug te komen. Als je dingen kunt benoemen waarvan je weet dat ze je aan jezelf kunt veranderen om een betere partner te worden, doe die dingen dan nu. [2] X Bron
- Als je er steeds al werk van wilde maken om gezonder te gaan leven, of minder uit te gaan, gooi dan nu dat pakje sigaretten weg en neem een abonnement op de sportschool. Wanneer je je partner weer ziet, moet je deze dingen eigenlijk al hebben gedaan, en niet alleen maar beloofd hebben dat je het 'binnenkort' echt gaat doen.
-
Neem contact op als je het gevoel hebt dat je veranderd bent. Als je nadat je over jullie problemen en je eigen rol binnen de relatie die jullie hadden hebt nagedacht, het gevoel hebt dat jullie er allebei baat bij zullen hebben als jullie weer bij elkaar zouden komen, dan is het tijd om contact met je ex op te nemen om te proberen het uit te praten. Bel of app en spreek als het kan met je ex af om elkaar ergens persoonlijk te ontmoeten.
- Als je denkt dat hij of zij je telefoontje misschien niet zal beantwoorden, stuur dan een kort briefje, een e-mail, of een appje waarin je iets zegt als: 'Ik heb veel aan je gedacht en zou graag met je praten. Vind je het goed als ik je bel?'
- Als hij of zij je gedumpt heeft, en je hebt het gevoel dat je sindsdien niks veranderd bent, is het misschien het beste dat er definitief een einde komt aan de relatie. Probeer niet om door te gaan met een relatie die verbroken is, alleen maar omdat je het zo erg vindt dat het uit is. Als er eigenlijk geen kans is dat het beter zal gaan, laat het dan liever op een enigszins waardige manier uitgaan.
- Als je partner niet met je wil praten, is het definitief voorbij. Dit was het. Je kunt altijd een paar maanden wachten en dan nog een keer contact zoeken, maar de kans dat het je wat oplevert is erg klein. Zorg dus liever dat je de hint begrijpt en ga door met je leven.
Advertentie
-
Kies om te praten een neutrale plek ergens in het openbaar. Spreek ergens in een park, in een winkelcentrum of op een plein af. Kies een plek waar je je niet opgesloten of ongemakkelijk hoeft te voelen, maar waar jullie toch genoeg privacy zullen hebben om vrijuit te praten.
- Voorkom dat jullie afspraak op een date lijkt. Spreek niet af om uit eten te gaan of om iets te gaan drinken, of om het gesprek te hebben in wat jullie voormalige slaapkamer, als jullie samenwoonden. Er komen anders veel te veel oude gevoelens boven, zowel positieve als negatieve, waardoor jullie geen productief gesprek over jullie relatie zouden kunnen hebben.
-
Zorg dat je er op je best uitziet. Investeer voordat je opnieuw contact met je partner zoekt een beetje in je uiterlijk. Je moet proberen er uit te zien als iemand met wie je ex graag samen zou willen zijn. Draag kleren die goed passen, neem een nieuw kapsel dat je goed staat, en creëer de beste versie van jezelf. Dit heeft als extra voordeel dat je zelfvertrouwen en je humeur vlak voor de ontmoeting een opkikker krijgen.
- Omdat je aan je uiterlijk hebt gewerkt, zullen meer mensen van het andere geslacht je zien staan. En zo zal ook je ex verrast zijn als hij of zij ziet hoe je veranderd bent. Je ex zal waarschijnlijk graag willen weten wat de oorzaak van die verandering is.
-
Bied alleen je excuses aan als je echt ergens spijt van hebt. Als jij de relatie verpest hebt door vreemd te gaan, of doordat je iets anders gedaan hebt wat voor je partner aanleiding was om je te dumpen, zullen de eerste en de laatste woorden die uit je mond komen waarschijnlijk 'Het spijt me' zijn. Bied hem of haar je excuses aan voor jouw rol in het uitgaan van jullie relatie. Hij of zij zal waarschijnlijk eerder bereid zijn om het weer te proberen als jij als eerste zegt dat het je spijt dat het is uitgegaan. [3] X Bron
- Geef aan jezelf toe welke gebreken je hebt, en in welk opzicht het jouw schuld is dat het is uitgegaan. Concentreer je op de problemen die ervoor gezorgd hebben dat het minder goed ging met jullie relatie, en praat over de manier waarom jij besloten hebt te veranderen, en in welk opzicht je ook inderdaad veranderd bent sinds jullie uit elkaar zijn. [4] X Bron
- Ook als je denkt dat de problemen eerder de schuld van je partner waren, is het belangrijk dat je in het gesprek vooral zinnen gebruikt met 'ik' als onderwerp, als je er tenminste echt van overtuigd bent dat je de relatie weer op de rails wilt krijgen. Concentreer je daarvoor om te beginnen vooral op jezelf. [5] X Bron
-
Luister goed. Leun nadat je je excuses hebt aangeboden achterover en houd je mond. Het is belangrijk dat je duidelijk laat weten hoe jij erover denkt, maar vervolgens is het net zo belangrijk dat je even je mond houdt en luistert naar wat je partner te zeggen heeft. Luister echt en probeer te begrijpen hoe hij of zij zich voelt, niet als je partner of je 'ex,' maar gewoon als iemand anders; als een persoon met wie je al dan niet een relatie zou kunnen hebben.
- Probeer ook als je denkt dat je al weet wat de ander gaat zeggen, of als je denkt dat hij of zij negatief zal reageren, echt goed te luisteren naar zijn of haar verhaal. Probeer het te begrijpen. Misschien moet je het even horen.
- Probeer objectief te zijn. Heeft hij of zij iets nodig wat jij niet kunt geven? Zou je ex echt gelukkig met jou kunnen worden? Als het antwoord nee is, probeer het dan niet opnieuw.
-
Maak samen concrete plannen. Als jullie in jullie relatie met een aantal serieuze problemen te maken hebben, zullen jullie bepaalde compromissen moeten sluiten of moeten beloven die problemen op te lossen, en jullie zullen dat samen moeten doen. Als jullie allebei hebben uitgesproken wat jullie specifieke problemen zijn, en wat voor gevoel jullie hebben over jullie relatie, bespreek dan wat jullie zouden kunnen doen om verder te komen.
- Wees eerlijk en probeer zo open te zijn als je maar kunt. Als je graag wilt dat er iets zou veranderen in jullie relatie, dan is dit het moment om het te laten weten. Welke eisen stel jij aan jullie nieuwe relatie? Probeer het te zien als het ondertekenen van een contract.
- Als je iets absoluut niet kunt veranderen, wees daar dan eerlijk over. Als jij zeker weet dat je niet bereid bent om meer vrije tijd met je partner door te brengen, zeg dan niet dat je het wel zult doen.
-
Zorg dat je weet wanneer je op moet stappen. Een relatie is het niet waard dat je al je tijd en energie steekt in het proberen iemand voor je terug te winnen, als de ander niet wil. Je kunt de deur opendoen, maar als hij of zij er niet doorheen willen lopen, kun je en moet je hem of haar ook niet dwingen. Zeg simpelweg: 'Weet je, ik mis je en ik wil je terug. Als je het opnieuw wilt proberen, dan weet je waar je me kunt bereiken.' Laat je ex vervolgens met rust. Neem geen contact op, stuur geen berichtjes en laat geen commentaren achter op Facebook. Loop gewoon weg.
- Als je relatie eindigt, ga dan verder met je leven en zoek je geluk elders. Niets is zo onaantrekkelijk als iemand die aan een stuk door jammert om degene die hem of haar verlaten heeft. Het is bijna net zo erg als mensen die treuren om een relatie die ze niet eens hebben.
Advertentie
-
Communiceer met je partner op een meer effectieve manier. [6] X Bron Communicatieproblemen behoren tot de uitdagingen waar stellen het vaakst mee worstelen, en ze kunnen zich binnen ieder stadium van een relatie voordoen. Stellen die al meer dan dertig jaar met elkaar getrouwd zijn hebben vaak communicatieproblemen. En stellen die pas twee weken samen zijn, hebben ze zonder twijfel ook.
- Als je ergens mee zit, begin er dan direct over. Laat het niet rusten, omdat de kans bestaat dat je dan alleen maar kwader wordt. Bespreek het probleem ter plekke en meteen op dat moment.
- Plan regelmatig een gesprek over 'de stand van zaken binnen jullie relatie'. Als je het regelmatig doet, en dus niet alleen maar als je ergens boos over bent, hoeft het helemaal niet moeilijk of vervelend te zijn om over je relatie te praten.
-
Richt je op de toekomst, in plaats van in het verleden te blijven hangen. In iedere relatie krijg je met obstakels te maken. Als je wilt proberen ervoor te zorgen dat je relatie weer gaat lopen, is het belangrijk dat je met de relatie verdergaat zonder gevoelens van wrok of woede. Een belangrijke stap hierin is niet steeds over dingen uit het verleden te beginnen om te proberen 'punten te scoren' tijdens een ruzie, of om je partner een rotgevoel te bezorgen. Als jullie besloten hebben om het samen weer te proberen, kijk dan om te beginnen vooruit en zet een punt achter problemen uit het verleden.
- Maak regelmatig plannen om dingen samen te gaan doen. Je volledig inzetten voor je relatie wil zeggen dat je specifieke plannen maakt en je eraan houdt. Plan een vaste avond om samen uit te gaan, en bepaal ook grotere doelen voor de lange termijn.
-
Doe geen dingen alleen maar omdat je denkt dat het moet. Het is niet de bedoeling dat je dingen voor je partner doet alleen maar omdat je denkt dat hij of zij dan zal ophouden met zeuren, of om ruzie te voorkomen. Probeer te leren dingen te doen omdat je partner er gelukkig van wordt, waardoor jij op jouw beurt ook gelukkig zult worden. Hoe meer dingen je echt vanuit een gevoel van liefde en medeleven doet, hoe sterker je relatie zal zijn.
-
Wees aardig, geef en speel. De Amerikaanse relatietherapeut Dan Savage heeft in het Engels het zinnetje good, giving, and game (afgekort: GGG) bedacht als advies aan mensen die relatieproblemen hebben. Het betekent dat je in de relatie met je partner op alle gebieden aardig (good) moet zijn, moet geven (give) en moet spelen (game). [7] X Bron
- Aardig zijn betekent dat je altijd rekening houdt met wat het beste is voor je partner. Je wilt er altijd zijn voor je geliefde.
- Geven houdt in dat je bereid bent je op te offeren om je partner gelukkig te maken, als hij of zij tenminste bereid is dat ook voor jou te doen.
- Spelen houdt in dat je op een redelijke manier bereid bent dingen samen met je partner te doen. Kijk als onderdeel van jullie afsprakenpakket zo nu en dan eens samen naar een reeks monsterfilms; ook als dat niet per se jouw favoriete hobby is, maar toevallig wel die van je partner.
-
Zet je meer in voor je relatie dan je gewend was. Relaties zijn geen overeenkomst waarin jullie allebei precies de helft investeren. Zo werkt het nooit. Jullie moeten je allebei voor 100% inzetten voor jullie relatie. Beide partners moeten zich voor 100% geven om de relatie te laten slagen. Probeer je meer te concentreren op wat je geeft en wat je doet voor de relatie, en niet zozeer op wat je eruit haalt. Je relatie is een samenwerkingsverband waar je goed voor moet zorgen. Het is niet iets wat vanzelf gaat doordat andere mensen zich ervoor inspannen.Advertentie
Tips
- In het leven krijg je maar zelden een tweede kans, dus bedenk altijd bij jezelf dat je je relatie niet moet laten verslonzen.
- Je kunt er samen met je partner over denken om in relatietherapie te gaan, als jullie besloten hebben dat jullie het graag opnieuw willen proberen en jullie problemen willen oplossen.
- Probeer het niet op een geforceerde manier opnieuw, alleen maar omdat je zonder de ander zo ongelukkig bent. Soms verwarren mensen liefde met de angst om alleen te blijven. Voordat je aan je relatie kunt werken, zul je aan jezelf moeten werken.
Waarschuwingen
- Denk erover om in therapie te gaan als je in je relatie mishandeld bent maar het toch graag opnieuw wilt proberen met je geliefde.
Bronnen
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/lifetime-connections/201903/two-reasons-digitally-disconnect-after-break
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/in-practice/201802/can-you-change-someone-else-changing-yourself
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/is-psychology-making-us-sick/201301/i-m-sorry-3-components-effective-apology
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/is-psychology-making-us-sick/201310/building-repairing-trust-keys-sustainable-relationship
- ↑ http://loveandlifetoolbox.com/5-steps-to-create-positive-change-in-your-relationship/
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/intentional-insights/201607/protect-your-relationships-communicating-effectively
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-passion-paradox/201208/are-you-ggg