Als het gaat om je emoties, zeggen de meeste deskundigen dat het erkennen en uiten ervan gezond en noodzakelijk is. [1] X Bron Er zijn echter ook momenten waarop het in toom houden van je gevoelens het beste is. Het kan zijn dat je romantische gevoelens voor iemand hebt, maar niet het risico wilt lopen om je vriendschap te verpesten. Of het kan zijn dat je gevoelens hebt voor iemand die getrouwd is of op een andere manier bezet. Misschien gaat het helemaal niet om romantiek, maar om jaloezie, boosheid of verdriet en vind je het om wat voor reden dan ook verstandig om die gevoelens te verzwijgen. Hoewel het niet gezond is als langetermijnstrategie of in situaties met degenen die je het meest na aan het hart gaan, zijn er verschillende strategieën die je kunnen helpen je gevoelens te verbergen in situaties waarin dat het beste is voor jezelf en voor anderen.
Stappen
-
Bepaal voor wie je je gevoelens probeert te verbergen. Verberg je ze voor slechts één vriend? Andere vrienden? Voor beide? Voor iedereen? Dit gaat bepalen hoe je verder gaat en in welke mate je je gevoelens moet verbergen.
- Je gevoelens voor iedereen verbergen werkt alleen als de gevoelens tijdelijk zijn en waarschijnlijk geen invloed zullen hebben op andere aspecten van je leven. Als je bijvoorbeeld boos bent op je ouders omdat ze je huisarrest hebben gegeven, maar je weet dat je daar snel overheen zult zijn, dan kun je ervoor kiezen om die gevoelens te negeren en voor iedereen te verbergen. Maar als je boos bent op je ouders omdat ze je mishandelen, is dat niet iets waar je overheen komt zonder het aan iemand te vertellen die gezag heeft, het met vrienden te bespreken en uiteindelijk je ouders ermee te confronteren (als je ouder bent, ervan uitgaande dat je een relatie met hen wilt onderhouden).
- Het is vaak nuttig als je een goede vriend hebt die je in vertrouwen kunt nemen. Deze persoon kan je misschien helpen om je complexe emoties te verwerken en je opties te begrijpen. Ideaal is iemand die geen band heeft met de persoon voor wie je gevoelens hebt.
-
Begrijp dat sommige gevoelens niet ingeperkt moeten worden. Soms is de gezondste keuze voor jou om je gevoelens te uiten en met de gevolgen om te gaan. Vaak zorgt het onderdrukken van je gevoelens ervoor dat ze groeien in plaats van verdwijnen, en uiteindelijk moet je ze eruit laten.
- Vertel het je vriend(in) als je romantische gevoelens voor hem/haar hebt, als die gevoelens het moeilijk voor je maken om een goede en ondersteunende vriend(in) te zijn. Je vriend(in) heeft het recht om het te weten en als jullie een sterke vriendschap hebben, kunnen jullie samen werken aan jullie onderlinge relatie.
- Meestal moeten gevoelens van pijn of verraad door de handen van iemand van wie je houdt, worden verwerkt. Als iemand je pijn heeft gedaan, verdien je het om hem of haar dat te laten weten en de kans te geven om het goed te maken. Als de persoon om je geeft, wil diegene weten dat je gekwetst bent. Als de persoon niet om je geeft, dan verdien je het ook om dat te weten, zodat je verder kunt gaan met je leven.
-
Weet wanneer je gevoelens een waarschuwingsteken zijn van iets diepers. Je gevoelens bedwingen of verbergen is niet het beste antwoord als je gevoelens een indicatie zijn dat je hulp moet zoeken. In die zeldzame gevallen is het belangrijk om te erkennen dat je gevoelens een symptoom van iets anders zijn.
- Als dit een probleem is dat chronisch opduikt in veel gebieden van je leven, dan is het misschien tijd voor jou om echt te evalueren of je wat extra steun kunt gebruiken door therapie te zoeken.
- Als je de neiging hebt om jezelf of anderen iets aan te doen, zoek dan onmiddellijk hulp. Zelfbeschadiging en/of gewelddadige neigingen kunnen wijzen op onderliggende stoornissen en zo hoef je niet te leven! Bel 112 of de zelfmoordpreventie-hulplijn, tel. 0800-0113, of zoek online naar hulpbronnen in het land waar je bent.
- Als je gevoelens ongepast of illegaal zijn - bijvoorbeeld seksuele gevoelens voor minderjarigen of een overweldigende drang om drugs te gebruiken - zoek dan hulp bij een erkend counselor of psycholoog. Er zijn behandelingsplannen voor je beschikbaar. Als je geen geestelijke gezondheidszorg hebt, kan je huisarts je een verwijzing geven.
- Als je voortdurend gevoelens heeft van wanhoop, droefheid of alsof het leven niet meer dezelfde betekenis heeft als vroeger, dan kan het zijn dat je depressief bent. Zoek hulp bij een erkende hulpverlener in de geestelijke gezondheidszorg, die je kan helpen met een persoonlijk behandelplan. Vraag je huisarts om een verwijzing.
Advertentie
-
Vermijd het alleen zijn met de persoon. Het is gemakkelijk om in je eigen wereldje te verdwalen met iemand voor wie je gevoelens hebt, maar als je je gevoelens probeert te verbergen, kun je het beste vermijden om samen tijd alleen door te brengen, waar situaties het waarschijnlijk moeilijker maken om te verbergen hoe je je voelt.
- Als jullie tijd samen doorbrengen, zullen je gevoelens alleen maar groeien en creëer je meer mogelijkheden om jezelf per ongeluk te verraden - een knuffel die te lang blijft hangen, een handdruk die leidt tot handjes vasthouden, of hem of haar in de ogen kijken op een manier die meer zegt dan je van plan was te zeggen. Door andere vrienden in de buurt te hebben, kun je die verleidelijke scenario's vermijden en ook voorkomen dat je genegenheid groeit.
- Als je gewoonlijk tijd alleen doorbrengt met deze persoon, voorkom dan dat er alarmbellen bij hem of haar gaan rinkelen door geleidelijk over te stappen op meer groepsgerichte samenkomsten. Bijvoorbeeld: als jullie meestal samen iets gaan drinken na het werk, spreek dan van tevoren op een bepaalde locatie af met een andere wederzijdse vriend. Op die manier kun je, als het object van je gevoelens vraagt of je iets wilt gaan drinken, zeggen dat je al plannen hebt, maar dat hij of zij welkom is om mee te gaan.
-
Gedraag je normaal. Probeer geen indruk op ze te maken of te veel op te scheppen. Het laat zien dat je op zoek bent naar aandacht en de meeste mensen zullen wel doorhebben waarom.
- Doe ook niet te veel moeite om boodschappen te doen of gunsten te verlenen aan je vriend. Het is misschien makkelijk om te overdrijven met nuttige gunsten omdat je deze persoon echt leuk vindt en om zijn of haar welzijn geeft, maar het zal duidelijk zijn dat je gevoelens niet meer zijn wat ze eerst waren als je je op nieuwe manieren gaat gedragen.
-
Zie ze in een nieuw licht. Probeer hun gebreken op te merken of dingen aan hen die je niet aantrekkelijk of sexy vindt. We hebben vaak de neiging om mensen die we leuk vinden tot een bovenmenselijke status te verheffen en vergeten dat ze net als iedereen gebreken hebben en soms falen.
- Probeer hem of haar te zien als een broer of zus. Als een relatie met deze persoon gewoon niet mogelijk is (bijvoorbeeld: je bent zelf homo maar de ander niet, of de persoon is getrouwd), dan is het beste wat je kunt je kijk op de persoon veranderen, zodat hij of zij ook voor jou off-limits is, in plaats van alleen andersom.
-
Vermijd de persoon als het moet. Als de gevoelens te sterk zijn geworden en je voelt dat je ze niet langer kunt verbergen, moet je misschien de tijd die je met hem of haar doorbrengt afbouwen of de relatie helemaal verbreken.
- Bijvoorbeeld: als de vriend(in) getrouwd is of een serieuze relatie heeft, en je kunt niet stoppen met romantisch aan hem/haar te denken en je bent bang dat je gaat proberen naar je gevoelens te handelen, dan is het misschien beter voor jullie beiden om de vriendschap los te laten dan voor je vriend(in) om zijn/haar huwelijk stuk te maken.
Advertentie
-
Let op wat je zegt. Wees snel met reageren, vooral als je nerveus bent, want je andere vrienden zullen het mogelijk aan anderen vertellen als je je gevoelens toegeeft.
- Wees erop voorbereid om van onderwerp te veranderen of de aandacht van jou af te leiden als het gevoelige onderwerp zich voordoet. Als je over je gevoelens ondervraagd wordt, moet je een vastberaden klinkende reactie hebben en zonder al te veel (of te weinig) uitstel kunnen reageren.
- Een van de grootste tekenen van iemand die zijn gevoelens verbergt, is dat hij ongewoon stil of afstandelijk wordt. Als je je gevoelens wilt verbergen, moet je het feit dat je ze verbergt ook verbergen! Zorg er dus voor dat je niet overdreven stil overkomt. [2] X Bron
-
Lieg als het moet. Als de persoon het je rechtstreeks vraagt, en je wilt nog steeds niet toegeven, dan zal je de persoon in de ogen moeten kijken en ronduit liegen. Houd je antwoord kort maar duidelijk.
- Veel mensen geloven dat oogcontact maken een teken is dat de spreker de waarheid spreekt, dus dit samen met je korte antwoorden zal helpen om je gevoelens geheim te houden.
-
Vermijd de persoon. Als je overmand wordt door woede of verdriet en die gevoelens versterken in de aanwezigheid van anderen, dan moet je misschien een tijdje de mensen vermijden die deze gevoelens in je opwekken.
- In veel gevallen zal tijd helpen om sommige van je emoties te verlichten, en zal je in staat zijn om je relatie te hervatten als de dingen zijn afgekoeld.
- In sommige gevallen, zoals bij extreem verraad of misbruik, kan het beter zijn om de relatie helemaal te verbreken.
Advertentie
-
Vermijd copingmechanismen. Als je besluit om je gevoelens te verbergen, kun je in de verleiding komen om gebruikt te maken van veel voorkomende maar ongezonde copingmechanismen -- dit maakt het probleem echter alleen maar erger.
- Vermijd drugs of alcohol. Veel mensen die verdrietig zijn of een onbeantwoorde liefde ervaren, grijpen naar alcohol of drugs om met de pijn om te gaan, maar door dit te doen wordt het verdriet vaak nog erger als de nuchterheid terugkeert, en het kan leiden tot verslavingsproblemen en gevolgen voor de gezondheid.
- Kijk uit voor de suikerval. Veel mensen gaan om met verdriet of gevoelens van afwijzing door te eten, vooral koolhydraat- en suikerrijk voedsel zoals ijs en chocolade. Maar het lichaam reageert op suiker en koolhydraten door het creëren van een valse emotionele 'high' die snel keldert in een suikerdip die nog erger is dan de manier waarop je je voelde voordat je de suiker at. Trap niet in die val! [3] X Bron
- Wend je niet tot lege relaties en seks. Vooral als je gevoelens te maken hebben met niet geuite liefde of gevoelens van afwijzing van een romantische partner, zou je in de verleiding kunnen komen om je te wenden tot casual seks en lege relaties om die leegte op te vullen. Maar deze relaties zullen je verlangen naar genegenheid en intimiteit niet vervullen. Geef jezelf de tijd om te rouwen om je verloren liefde en doe het daarna rustig aan. Je zult iemand vinden die zowel je emotionele als je fysieke behoeften kan vervullen.
-
Kies gezonde uitlaatkleppen voor je emoties. Zoek in plaats van ongezonde copingmechanismen gezonde manieren om je gevoelens te uiten.
- Doe aan mindfulness en aanwezig blijven in het nu.
- Doe aan lichaamsbeweging. Je woede of teleurstelling richten op lichamelijke fitheid kan een geweldige manier zijn om jezelf af te leiden. Overweeg hoge intensiteit oefening zoals boksen, gewichtheffen, of circuittraining. Zorg ervoor dat je niet te ver gaat en sport zonder te rusten of zonder de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, om je lichaam te beschermen tegen blessures.
- Leer een nieuwe kunstvorm. Jezelf uitdrukken door middel van creativiteit kan helpen om je emoties op een veilige, gezonde manier kwijt te raken. Probeer eens te schilderen, muziek te schrijven, korte verhalen of gedichten te schrijven, of een ambacht zoals naaien of houtbewerking. Zelfs als de kunst niets te maken heeft met de gevoelens die je verbergt, kan het een manier zijn om je gedachten te verzetten en je energie te richten op iets productiefs.
-
Uit je emoties op gepaste manieren. Misschien was je bang om je emoties te uiten uit angst dat de confrontatie uit de hand zou lopen. Het is belangrijk om gezonde manieren te ontwikkelen en te beoefenen, om jezelf te uiten, zodat je de controle hebt over je interacties met anderen.
- Zet 15-20 minuten per dag opzij om een dagboek bij te houden en zo je emoties te verwerken. Vraag jezelf af: 'Hoe is mijn dag tot nu toe geweest? Wat is me overkomen?'
- Gevoelens van boosheid horen niet automatisch te leiden tot schreeuwfestijnen. In feite maakt schreeuwen als je boos bent het vaak moeilijk om duidelijk te maken waar je boos over bent, en maakt het ook waarschijnlijker dat de persoon tegen wie je schreeuwt je zal afwijzen en niet zal luisteren. Laat in plaats daarvan je boosheid je leiden om assertiever en moediger te zijn in je confrontaties, zonder dat je je erdoor laat overheersen. Gebruik je woede om je te leiden naar rationele gesprekken die kunnen helpen het probleem op te lossen, in plaats van nieuwe te creëren. [4] X Bron
- Uit je verdriet zonder je ervoor generen. Sommige mensen zijn opgevoed om te denken dat het kinderachtig of ongepast is om te huilen of te rouwen om een verlies, vooral voor mannen, maar jezelf daadwerkelijk verdriet laten voelen als er verdrietige dingen gebeuren, is een belangrijk teken van volwassenheid. Het is oké om je verdrietig te voelen en jezelf dat gevoel te laten ervaren door te huilen. [5] X Bron
- Je gevoelens uiten kan je helpen om negatieve gevolgen voor je gezondheid te vermijden, veroorzaakt door het inhouden van die gevoelens, zoals hoge bloeddruk, depressie en aankomen. [6] X Bron
- Bekijk dit handige wikiHow-artikel voor meer advies over gezonde manieren om je emoties te uiten.
Advertentie
Waarschuwingen
- Weersta de verleiding om je verborgen gevoelens te uiten op sociale media zoals Facebook of Twitter. Die berichten zullen onvermijdelijk gezien worden door of doorgestuurd worden naar de persoon voor wie je je gevoelens verbergt!
Bronnen
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/evolution-the-self/201109/why-we-hide-emotional-pain
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/evolution-the-self/201109/why-we-hide-emotional-pain
- ↑ http://www.alive.com/health/hiding-our-feelings-can-impact-our-health-and-longevity/
- ↑ http://www.alive.com/health/hiding-our-feelings-can-impact-our-health-and-longevity/
- ↑ http://www.alive.com/health/hiding-our-feelings-can-impact-our-health-and-longevity/
- ↑ http://www.alive.com/health/hiding-our-feelings-can-impact-our-health-and-longevity/