Pdf downloaden Pdf downloaden

"Drop-D" is een eenvoudige alternatieve manier om je gitaar te stemmen, waarbij slechts één snaar anders wordt gestemd dan de gebruikelijke EADGBE-stemming. Bij Drop-D wordt de zesde snaar (normaal gesproken de lage E) een hele toon omlaag gestemd naar D. Drop-D is al decennialang een populaire stemming in moderne rock en metal, omdat het zorgt voor een dieper, donkerder geluid, en omdat het makkelijker is om "powerakkoorden" te spelen in deze stemming (alhoewel de stemming altijd al wordt gebruikt in blues, country en traditionele muziek).

Methode 1
Methode 1 van 3:

Stemmen met een stemapparaat

Pdf downloaden
  1. Het is het makkelijkst om te beginnen vanuit de bekende EADGBE-stemming, of je nu een stemapparaat gebruikt of niet. Dat komt omdat er maar één noot verschil is tussen de twee stemmingen — als je deze noot verandert kun je beginnen met spelen. In dit artikel gaan we ervan uit dat je bekend bent met de noten in de normale stemming, maar voor de zekerheid geven we je hier nog even de noten waar de snaren op gestemd dienen te worden (referentietonen voor deze noten zijn eenvoudig te vinden bij online stemprogramma's): [1]
  2. Vervolgens gebruik je je stemapparaat om een D te spelen. Als je niets anders voorhanden hebt kun je de D van de vierde snaar gebruiken als referentietoon — maar als je dat doet, vergeet dan niet dat de zesde snaar een octaaf lager moet zijn dan de referentietoon. Sommige stemapparaten kunnen worden aangepast om de D in het juiste octaaf te laten horen (de technische term voor deze D is "D3").
    • Als je stemapparaat niet kan worden aangepast om D3 te laten horen, zoek dan eventueel een stemprogramma online om de juiste D te kunnen horen. [2]
  3. De enige noot die anders is bij de Dop-D-stemming is de zesde snaar, dus als het goed is is je gitaar nu al goed gestemd. Maar het is een goede gewoonte om de overige snaren nogmaals te stemmen om zeker te weten dat ze goed gestemd zijn ten opzichte van je nieuwe basnoot — zelfs een kleine onnauwkeurigheid kan al zorgen voor lelijk klinkende akkoorden.
    • Hou in gedachten dat je nu de zevende fret (niet de vijfde fret) moet gebruiken om de vijfde snaar te stemmen, want de zesde snaar is nu gestemd op D in plaats van E. De overige snaren kunnen worden gestemd zoals je gewend bent.
  4. Gefeliciteerd! Je gitaar is nu gestemd in Drop-D en je bent klaar om te gaan spelen. Voor alle duidelijkheid, de snaren van je gitaar moeten nu als volgt zijn gestemd:
    • Zesde (dikste) snaar: D
    • Vijfde snaar: A
    • Vierde snaar: D
    • Derde snaar: G
    • Tweede snaar: B
    • Eerste (dunste) snaar: E
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Stemmen zonder stemapparaat

Pdf downloaden
  1. Als je geen stemapparaat of referentietonen tot je beschikking hebt kun je je gitaar nog steeds in Drop-D stemmen, maar dan moet je gitaar wel al goed gestemd zijn in de gebruikelijke stemming. Daarom beginnen we ook nu weer met de gebruikelijke stemming.
  2. Nu ga je de toonhoogte van de zesde snaar verlagen (op het moment is de snaar gestemd op E). Terwijl je dat doet speel je de zevende fret van deze snaar tegelijkertijd met de open vijfde snaar. Als je gitaar al goed was gestemd is de zesde snaar naar D gestemd op het moment dat de toon van de zevende fret exact overeenkomt met de open vijfde snaar (dat is A).
  3. Je kunt ook de zesde snaar zo stemmen dat de toon overeenkomt met de toon van de vierde snaar (die is gestemd op D). Maar dan moet je wel in je achterhoofd houden dat de toon van de zesde snaar een octaaf lager moet zijn dan de toon van de vierde snaar. Sommige gitaristen vinden het moeilijker om deze twee tonen te vergelijken en gebruiken liever de vijfde snaar (A) om de zesde snaar te stemmen naar D.
    • Je hoeft niet slechts een van de twee methoden te gebruiken — je kunt ook zowel de vierde als de vijfde snaar gebruiken om de zesde snaar naar D te stemmen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Drop-D verkennen

Pdf downloaden
  1. Nu de zesde snaar naar D is gestemd is het bereik van je gitaar groter geworden. Je hebt twee nieuwe noten tot je beschikking: lage D, gespeeld door de zesde snaar in open positie aan te slaan, en Eb, gespeeld op de eerste fret van de zesde snaar. Doordat je deze twee nieuwe lage noten nu kunt spelen ontstaan er allerlei spannende nieuwe mogelijkheden voor je spel.
    • De meest voor de hand liggende toepassing is het spelen van akkoorden en toonladders die beginnen met een lage D of Eb. Dat is vooral handig bij liedjes die veel gebruik maken van deze akkoorden.
    • Een ander minder voor de hand liggend voordeel is dat je nu nieuwe basnoten kunt spelen bij het "fingerpicken" (een veelgebruikte techniek in de folkmuziek). Dat geeft je de mogelijkheid om deze nieuwe lage noten te gebruiken als bastonen, pedaaltonen, enzovoorts. Het is zelfs mogelijk om de lage D te gebruiken als dronenoot. [3]
  2. 2
    Raak vertrouwd met powerakkoorden in Drop-D. Een van de grootste voordelen van de Drop-D-stemming is dat het heel eenvoudig is om powerakkoorden te spelen op de dikste snaren. Omdat de zesde snaar een hele toon lager is dan in de normale stemming kan een powerakkoord nu worden gespeeld in dezelfde fret bij de drie laagste snaren. Dat betekent dat je powerakkoorden nu met slechts één vinger kunt spelen in plaats van drie. Om een powerakkoord in Drop-D te spelen leg je simpelweg je vinger over de D-, A- en D-snaren, zoals je gewend bent om normaal gesproken een barré-akkoord te maken.
    • Het is goed om op te merken dat de Drop-D-stemming het ook veel makkelijker maakt om snel tussen powerakkoorden te wisselen. Dit wordt dan ook veel gebruikt in hardrock en metal — sommige nummers zijn heel moeilijk of zelfs helemaal niet te spelen in een andere stemming dan Drop-D.
  3. De beste manier om gewend te raken aan Drop-D is door het te gaan gebruiken in liedjes! Hieronder staat een kleine selectie liedjes die gebruikmaken van Drop-D — sommige liedjes zijn makkelijk, sommige zijn moeilijk, maar van alle liedjes zijn online gitaartabs te vinden om je te helpen de liedjes onder de knie te krijgen. [4] [5]
    • "Dear Prudence" van The Beatles
    • "Everlong" van The Foo Fighters
    • "Moby Dick" van Led Zeppelin
    • "Never Going Back Again" van Fleetwood Mac
    • "Blackhole Sun" van Soundgarden
    Advertentie


Tips

  • Als je een gitaarsnaar stemt, stem dan altijd eerst iets lager dan de gewenste noot; vervolgens draai je de stemknop omhoog tot je de juiste noot hebt bereikt. Door de snaren op deze manier op spanning te zetten voorkom je dat de snaar snel ontstemt.
  • Je vierde en zesde snaar hebben in Drop-D dezelfde toonhoogte, maar met één octaaf verschil.
  • Als je een distortion-, fuzz- of overdrive-pedaal hebt (of goede oren): speel de zesde en vijfde snaar samen. Terwijl de twee snaren klinken draai je de stemknop van de zesde snaar omlaag. Je hoort nu een snelle vibratie in het geluid (dat wordt veroorzaakt door het faseverschil in de boventonen) als de zesde snaar van E richting D gaat. Als je de toonhoogte langzaam laat zakken zul je horen dat de vibratie langzamer wordt. De vibratie stopt als je D hebt bereikt op de zesde snaar.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Deze stemming moet niet worden verward met de normale D-stemming, want bij die stemming worden alle snaren van de gitaar een hele noot omlaag gestemd, waardoor de stemming als volgt wordt: DGCFAD.
  • Sommige mensen zien het gebruiken van Drop-D als vals spelen, of als de makkelijke weg. Laat je daardoor niet van de wijs brengen. Sommige nummers kunnen echt alleen maar gespeeld worden in de Drop-D-stemming.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 8.087 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie