Pdf downloaden Pdf downloaden

Als de bevalling begint volgen de meeste honden hun natuurlijke instinct -- als het goed is hoef je niet in te grijpen. Maar als je hond zwanger is, moet je weten wat je kunt verwachten als ze gaat werpen, en wat je moet doen als dat nodig is. Bepaalde rashonden hebben het moeilijker tijdens het werpen. Als je een buldog of mopshond hebt bijvoorbeeld, moet je je goed voorbereiden. Overleg altijd met je dierenarts, en laat je zwangere hond onderzoeken, wat voor ras het ook is.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Voorbereiding

Pdf downloaden
  1. Als de zwangerschap van je hond gepland is, laat haar dan onderzoeken voordat ze gedekt wordt. Breng haar nogmaals naar de dierenarts als ze 30 dagen zwanger is. [1] Als de zwangerschap niet gepland was, ga dan naar de dierenarts zodra je erachter bent gekomen.
    • Als je van plan bent om met je hond te gaan fokken, moet je wachten tot ze minstens 24 maanden oud is. Tegen die tijd is ze volwassen genoeg om eventuele gezondheidsproblemen te hebben kunnen ontdekken.
    • Er zijn hondenrassen die vatbaar zijn voor genetische aandoeningen zoals problemen aan het gebit, ontwrichten knieschijven, heupdysplasie, afwijkingen aan de ruggenwervel, allergieën, hartproblemen en/of gedragsproblemen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze problemen als je gaat fokken.
  2. Behalve als je dierenarts het aanraadt, moet je je hond geen medicijnen geven die niet veilig te gebruiken zijn tijdens de zwangerschap. Laat haar ook niet vaccineren nu. [2]
    • Je hond moet voordat zij zwanger raakt alle nodige vaccinaties krijgen, zodat ze de antistoffen door kan geven aan de puppy's. Maar als dat nog niet is gebeurd, vaccineer haar dan niet terwijl ze zwanger is, want sommige vaccins kunnen schadelijk zijn voor de foetussen.
    • Als je vlooienmiddel geeft, zorg dan dat je een product gebruikt dat veilig is voor zwangere honden.
    • Zorg er wel voor dat je hond ontwormd wordt. Een onbehandelde moeder kan rondwormen, haakwormen en hartwormen doorgeven aan haar puppy's.
  3. Gemiddeld is een hond tussen de 58 en 68 dagen zwanger. Probeer precies te achterhalen wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden, zodat je weet wanneer je hond moet bevallen.
    • Als de hond 45 dagen zwanger is, kan de dierenarts een röntgenfoto maken om te zien hoeveel puppy's er zijn.
    • Je gaat misschien ook merken dat je hond nestdrang krijgt en zich graag terugtrekt; dat is normaal en te verwachten.
  4. De meeste zwangere honden die niet te dik zijn moeten puppyvoer eten in de laatste helft of trimester van de zwangerschap.
    • Puppyvoer bevat meestal meer calorieën dan gewoon hondenvoer, en dat heeft de moeder nodig om de foetussen van voldoende voedingsstoffen te kunnen voorzien.
    • Geef de hond geen extra calcium, behalve als de dierenarts dat zegt. Zwangerschapsvergiftiging of eclampsia, komt bij sommige kleinere hondenrassen een paar weken na de bevalling veel voor. Het komt vaker voor als de moeder te veel calciumsupplementen heeft gekregen tijdens de zwangerschap.
  5. De dierenarts kan na 45 dagen met behulp van röntgenstralen tellen hoeveel puppy's je hond in haar buik heeft.
    • Als je een hond van een groot ras hebt, zoals een Duitse herder, is het normaal dat er tot wel 10 puppy's zijn.
    • Bij een klein hondenras, zoals Chihuahua of Shih Tzu, zijn het er meestal niet meer dan 3 of 4.
    • Als de dierenarts maar een of twee puppy's ziet zitten, kan dat problemen geven bij de geboorte. Minder puppy's betekent dat ze vaak groter zijn, waardoor ze niet goed door het geboortekanaal passen. In zo'n geval is een geplande keizersnede meestal de beste optie.
    • Hoewel een geplande keizersnede wel duurder is, is het altijd goedkoper dan een spoedkeizersnede. Dus bedenk vooraf wat je wilt.
  6. Zet ongeveer een week voordat je hond moet bevallen een nestdoos neer op een rustige, afgelegen plek, waar ze kan gaan werpen.
    • Zorg dat je hond zich op haar gemak voelt door een gezellige mand of doos neer te zetten, op een plek waar geen andere dieren kunnen komen.
    • Een doos, of een kinderzwembadje met zachte bekleding zoals oude handdoeken of dekens, werken prima.
  7. Zodra je weet dat je hond zwanger is, of het nu de bedoeling was of niet, moet je nieuwe baasjes voor de puppy's gaan zoeken.
    • Als je niet voor alle puppy's meteen een geschikt huis hebt gevonden, wees dan bereid om ze zelf te houden tot je wel een baasje voor ze vindt. Duizenden honden komen terecht in overvolle asiels, omdat onverantwoordelijke eigenaren hun hond zwanger laten worden zonder een tehuis voor de puppy's te vinden. Wees geen onderdeel van dat probleem.
    • Wees bereid om de puppy's minstens 7 weken in huis te houden voordat ze naar hun nieuwe baasjes gaan. Het is in Nederland verboden om honden te jong bij het ouderdier weghalen omdat dit hun gezondheid en welzijn kan schaden. [3]
    • Om er zeker van te zijn dat de puppy's goed terecht komen, kun je een aanvraagprocedure in werking stellen en vragen stellen aan de geïnteresseerde partijen. Het is ook een goed idee om een bescheiden bedrag voor elke puppy te vragen. Dan weet je zeker dat de geïnteresseerde partijen er serieus over zijn en zich willen toeleggen op het verzorgen van de puppy.
  8. Pasgeboren puppy's moeten elke 2-4 uur drinken. Zorg dat je puppymelk in huis hebt, voor het geval er eentje moeite heeft met bij de moeder drinken.
    • Puppymelk kun je bij de meeste dierenwinkels kopen.
  9. Om de moeder en haar puppy's te beschermen tegen ziektes zoals herpes, moet je haar in de drie weken die voorafgaan aan de bevalling weghouden bij andere honden. [4]
    • Het is ook ten zeerste aan te raden de moeder de eerste drie weken na de bevalling nog weg te houden bij andere honden.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Helpen tijdens het werpen

Pdf downloaden
  1. Er zijn meerdere tekenen die erop wijzen dat de bevalling aanstaande is; let goed op zodat je je kunt voorbereiden dat je hond gaat werpen.
    • Haar tepels worden groter als je hond bijna gaat bevallen, omdat er al melk in zit. Dat kan een paar dagen voor de bevalling al gebeuren, dus let goed op.
    • De vulva wordt een paar dagen voor de bevalling zachter.
    • De temperatuur van de hond gaat ongeveer 24 uur voor de bevalling een graad omlaag. Als je elke ochtend haar temperatuur opneemt, de laatste twee weken van de zwangerschap, krijg je een aardig idee wat haar normale temperatuur is. Smeer een rectale thermometer in met wat vaseline en steek het ongeveer een centimeter in de anus. Laat de thermometer er drie minuten inzitten om een nauwkeurig resultaat te krijgen. De temperatuur ligt meestal tussen de 38 en 39ºC. Als je merkt dat het een graad of meer is gezakt, zal ze waarschijnlijk binnen 24 uur gaan bevallen.
    • In de eerste stadia van de bevalling, kan je hond hijgen, janken, onrustig bewegen of zich verstoppen. Ze wil waarschijnlijk niet eten, maar zorg dat ze genoeg water heeft, al zal ze daar misschien ook niet van drinken.
  2. Als ze een wee heeft, zie je dat goed -- het ziet eruit als een soort golf die over haar buik trekt.
    • Als je weeën ziet en denkt dat ze gaat werpen, breng haar dan naar het nest, en bekijk het van een afstandje. De meeste honden bevallen 's nachts, zodat ze alleen kunnen zijn. Je hoeft er niet bovenop te staan, maar hou wel in de gaten hoe lang er tussen de weeën zit en wanneer het echter werpen begint
  3. Nogmaals, observeer vanaf respectvolle afstand en grijp niet in als het niet hoeft.
    • Je zult merken dat de weeën elkaar sneller gaan opvolgen en/of duidelijker zichtbaar worden als ze bijna gaat werpen. Ze gaat misschien staan, wat prima is -- dwing haar niet om te gaan liggen.
  4. Als de puppy's eruit komen, moet je goed opletten of zich geen problemen voordoen.
    • De puppy's kunnen zowel met het hoofd als met de staart eerst geboren worden; dat is allebei normaal.
    • Ze kan piepen of janken als de puppy's eruit komen, dat kun je verwachten. Maar als je hond extreem veel pijn lijkt te hebben, bel dan onmiddellijk de dierenarts.
    • Meestal komt er om de dertig minuten een puppy uit, na tien tot dertig minuten krachtig persen (al kan er soms ook wel vier uur tussen twee puppy's zitten). Bel de dierenarts als er na 30-60 minuten van weeën nog geen puppy te zien is. Bel de dierenarts ook als er vier uur zijn verstreken sinds de laatste puppy geboren is, en je weet dat er nog ongeboren puppy's zijn.
  5. Let goed op en kijk of er problemen zijn, al hoef je meestal niet in te grijpen.
    • Als de moeder werpt, zit de puppy in een zakje; ze scheurt het open en kauwt de navelstreng door, en likt de puppy schoon. Laat haar dit liever zonder menselijke hulp doen, want het is onderdeel van het bindingsproces met haar puppy's.
    • Als ze de zakjes niet binnen twee tot vier minuten openmaakt, moet jij dat voorzichtig doen, met schone handen. Veeg alle vloeistof van de neus en mond van de puppy, en wrijf de puppy dan stevig maar voorzichtig om de ademhaling op gang te brengen.
    • Zorg dat alle puppy's het warm genoeg hebben, maar grijp alleen in als er echt een probleem is. Het komt veel voor dat puppy's een paar uur tot enkele dagen na de geboorte alsnog overlijden, dus bereid je voor op deze mogelijkheid. Als je een pasgeboren puppy ziet die niet ademt, maak de mond dan schoon en stimuleer het lichaam door erover te wrijven, om te zien of het dan alsnog gaat ademen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Voor je hond zorgen na het werpen

Pdf downloaden
  1. Geef haar eten met veel calorieën, zoals puppyvoer, zodat ze genoeg voedingsstoffen heeft om de puppy's te kunnen voeden. [5]
    • Het is belangrijk voor zowel de moeder als de puppy's om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Dan herstelt de moeder beter en ontwikkelen de puppy's zich goed.
  2. Honden zijn vatbaar voor bepaalde ziektes en complicaties nadat ze zijn bevallen. [6]
    • Let op tekenen van metritis (een ontstoken baarmoeder), zoals koorts, een stinkende afscheiding, lusteloosheid, verminderde eetlust, verminderde melkproductie en desinteresse in de puppy's.
    • Let op tekenen van eclampsia, zoals nervositeit, rusteloosheid, desinteresse in de puppy's, en stijfheid of pijn bij het lopen. Als je het niet tijdig behandelt kan het overgaan in spierkrampen, niet meer kunnen staan, koorts en stuipen.
    • Let op tekenen van mastitis (ontstoken borsten), zoals rode, harde of pijnlijke borstklieren. De moeder kan de puppy's belemmeren om te drinken, maar probeer haar te dwingen toch door te gaan met voeden. Dan spoelt de infectie eruit zonder dat het kwaad kan voor de puppy's.
  3. Let op dat de moeder niet ophoudt met voor de puppy's zorgen, en of ze zich niet ziek voelt na de bevalling. [7]
    • Als dat toch gebeurt, bel dan de dierenarts of ga er met de hond naartoe als dat nodig is.
    Advertentie

Benodigdheden

  • Latex handschoenen (te koop bij de meeste drogisterijen)
  • Schone handdoeken en oude dekens
  • Een stevige doos of mand
  • Telefoonnummer van je dierenarts (en van de dierenambulance)
  • Puppymelk (voor het geval er een puppy is die niet bij de moeder kan drinken)

Waarschuwingen

  • Een teefje dat niet gesteriliseerd is, kan een pyometra, oftewel baarmoederinfectie krijgen als ze eenmaal loops wordt. Dit is een ernstige en mogelijk dodelijke aandoening die meteen door een dierenarts behandeld dient te worden. Let elke keer dat ze loops is goed op je hond, of ze tekenen van ziekte vertoont, zoals overgeven, gebrek aan eetlust of overmatige dorst. [8]
Advertentie

Tips

  • Zorg dat je hond voldoende ruimte heeft als ze gaat werpen.
  • Hou het telefoonnummer van je dierenarts en dat van de dierenambulance bij de hand, en leg het klaar in de dagen voor de bevalling.
  • De meeste honden werpen zonder ernstige complicaties; hou het proces van een afstandje in de gaten en grijp alleen in als het echt nodig is. [9]
  • Als je kinderen hebt, hou die dan uit de buurt van je hond en de pasgeboren puppy's. De hond kan beschermend zijn en agressief worden, wat heel normaal is bij bepaalde rassen. Laat je kinderen niet met de pasgeboren puppy's spelen, want dan kunnen ze gewond raken. Als je hond aan het werpen is, hou de hond dan in een veilige ruimte waar geen kleine kinderen of andere dieren bij kunnen komen, want dan kan ze nerveus worden. Help de hond als ze angstig of gestrest raakt. Als het moet, aai haar dan en troost haar met wat geruststellende woordjes.


Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 17.937 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie