Pdf downloaden Pdf downloaden

Een goed getrainde hulphond is een echte aanwinst voor een persoon met een handicap. Hulphonden vergezellen hun geleider overal, waaronder in openbare gelegenheden die gewoonlijk verboden zijn voor honden, zoals winkels, bibliotheken, museums, theaters, ziekenhuizen en bioscopen. Helaas kan er, omdat hulphonden zo handig en belangrijk zijn, een lange wachtlijst zijn voor zulke honden. Als je een hulphond nodig hebt en er niet langer op kan wachten, dan zou je je erin kunnen verdiepen om zelf een hulphond te trainen.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Een mogelijke hulphond beoordelen

Pdf downloaden
  1. Het kan moeilijk zijn om te weten of een puppy van minder dan 6 maanden oud de juiste mix van intelligentie en aandacht heeft om een goede hulphond te worden. Instellingen die hulphonden trainen hebben een hoog 'uitval' percentage, zelfs wanneer ze hun kennis gebruikt hebben om geschikte kandidaten uit te zoeken.
    • Het kopen van een puppy met het expliciete doel om er een hulphond van te maken is een gok. Het kan beter zijn om een jonge hond te zoeken die al goed getraind is en waarvan de persoonlijkheid al gevormd is.
  2. Je hulphond moet een goede gezondheid hebben om te kunnen voldoen aan de eisen van het werk. Als hij bijvoorbeeld artritis heeft en het moeilijk vindt om rond te lopen, dan is het niet eerlijk om de verantwoording van reageren op de deurbel op zijn schouders te leggen. Daarnaast hebben sommige honden met gezondheidsaandoeningen zoals diabetes zelf behoeftes en zijn ze niet altijd in topvorm om hun hulp rol uit te voeren.
    • Je gaat veel tijd investeren in het trainen van je hond, dus wil je er zeker van zijn dat hij in optimale gezondheid is. Dit betekent tweemaal per jaar onderzoeken en laten wegen bij de dierenarts, een regelmatig vaccinatieprotocol en goede preventieve parasietenbehandelingen. Afhankelijk van waar je woont kan dit variëren van vlooien en tekenbehandelingen tot preventieve hartwormbehandelingen.
  3. Dit zijn de kenmerken van een trainbare hond en zullen de taak van training gemakkelijker en plezieriger maken. Zoek naar een jonge hond die je rustig en zonder angst benadert. Zijn of haar lichaamstaal moet zelfvertrouwen uitstralen, zoals een hoog gedragen staart, kwispelend, recht naar je toe lopend (niet heimelijk langs de randen van de kamer), en zijn hoofd hoog houdend (niet verlaagd en teruggetrokken).
    • De beste hulphonden zijn intelligent en willen je graag plezieren, wat hun formaat vaak onbelangrijk maakt. Elk ras, van chihuahua tot Duitse dog, kan potentieel de rol vervullen als ze het juiste temperament hebben. [1]
  4. Als zijn basistraining goed is, vraag de hond dan te zitten en te blijven. Observeer of hij onrustig is en rondkijkt (gemakkelijk afgeleid) of zijn ogen op jou gericht houdt (pleziert je graag). Reageert hij of zij snel of duurt het lang voor er reactie komt (niet ideaal bij een hulphond waar snelle reacties nodig zijn).
  5. De hond moet zelfvertrouwen hebben in allerlei situaties en met alle soorten mensen. Als hij angstig of schrikkerig is in bepaalde situaties, dan kan dit jou in gevaar brengen. Een angstige hond vertoont lichaamstaal van een introvert, zoals in elkaar duiken, zijn ogen afwenden, een onderdanige houding aannemen, zijn staart tussen de poten houden.
    • Een angstige hond kan zijn lippen veel likken, en als hij buiten zijn comfortzone gedwongen wordt, kan hij gaan grommen. Maar, een hond met zelfvertrouwen zal je benaderen met een hoog gedragen, kwispelende staart, en bereid zijn zich aan te bieden voor een aai.
  6. Een agressieve, zeer territoriale of beschermende hond zal waarschijnlijk geen goede hulphond worden. Je zult meer tijd doorbrengen met het proberen om de hond onder controle te houden dan dat hij besteedt aan jou helpen. [2]
    • Agressieve honden snauwen, of trekken hun lippen op. Hun nekharen (de vacht langs de ruggengraat) kunnen overeind staan. De hond kan op een confronterende manier direct oogcontact maken en grommen.
    • Bij een volgzame hond echter, draait het allemaal om contact willen en hij zal eerder zijn hoofd tegen je hand duwen dan afstandelijke signalen vertonen zoals grommen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Je hulphond trainen

Pdf downloaden
  1. Alle hulphonden zijn gecastreerd. Dit is omdat vrouwtjes niet kunnen werken als ze loops zijn (je zult gevolgd worden door een roedel honden die met haar willen paren) en mannetjes zijn gemakkelijker afgeleid door territoriale problemen. Ook zijn gecastreerde honden vaak minder agressief, wat belangrijk is bij een hulphond.
    • Steriliseer of castreer je hond wanneer hij of zij tussen de vier en zes maanden oud is om te voorkomen dat vrouwtjes loops worden en mannetjes afgeleid. Dit werkt goed als algemene richtlijn en kost veel minder moeite.
    • Als je ervaren bent en de hond nooit in de buurt van ongeholpen honden zult hebben (niet licht op te vatten), dan is het ideaal om het tussen een en twee jaar te doen, afhankelijk van wanneer de groeiplaten van je hond sluiten (gewoonlijk bij kleinere honden eerder en bij grotere honden later). Hierdoor heeft de hond sterkere botten, wat vooral belangrijk is voor bepaalde soorten hulphonden die zware fysieke taken uitvoeren voor de eigenaar (zoals mobiliteitshulphonden).
    • Afhankelijk van het gewicht van je hond zijn de kosten van sterilisatie tussen de €200 en €300 bij de meeste dierenartsen.
  2. Een hulphond moet in staat zijn om te zitten, staan, liggen en komen op commando. De hond moet ook leren altijd naast de eigenaar te lopen op een gecontroleerde manier. Dit is zodat je altijd controle hebt over je hond.
    • Je kunt ofwel verbale signalen of handsignalen gebruiken als commando's. Dit wordt gedaan door iets lekkers recht voor de neus van de hond te houden. Beweeg dan het lekkers in een boog omhoog en naar achteren over zijn kop. Wanneer hij omhoogkijkt om het lekkers te volgen, zal zijn achterste de grond raken. Klik, geef het commandowoord 'zit' en beloon hem. [3]
    • Laten komen kan lastig zijn als de hond afgeleid is, dus begin de lessen binnenshuis, weg van andere dieren, of in een omsloten achtertuin. Roep de hond naar je toe, wanneer hij komt klik je, herhaalt het signaalwoord, bijvoorbeeld 'kom' en beloont. Als de hond niet komt, of twijfelt, straf de hond dan nooit. Dit geeft hem alleen maar nog meer tegenzin de volgende keer.
    • De basis van het trainen van een hulphond is hetzelfde als het aanleren van goede manieren en discipline aan een gewone hond, behalve dat je het wat verder doorvoert. Gezien de verantwoording die je aan je hond geeft om je veilig te houden, kun je, als je geen ervaren trainer bent de hulp zoeken van een professionele hulphondentrainer, zodat je de hond geen verkeerde dingen aanleert of overbelast.
  3. Het principe van clickertraining is het gebruik van het klik-klakgeluid om het exacte moment te markeren van het goede gedrag van de hond, en de hond dan een beloning te geven. De hond leert om het klikklak te associëren met een beloning en zal graag werken in afwachting van de verlate betaling van iets lekkers dat het geluid markeert. [4]
    • De methode verdedigt het belonen van goed gedrag, zodat het onthouden wordt en de hond het gedrag wil herhalen om een beloning te krijgen. Straf je hond op geen enkele wijze, wat hem alleen leert om bang voor jou, de trainer, te zijn, en niets constructiefs doet richting jouw doel van het trainen van je eigen hulphond. [5]
  4. De hond moet een onberispelijke basisgehoorzaamheid hebben, zowel wanneer hij los loopt als aan de lijn.
  5. De hulphond moet op jou gericht zijn, en niet op iemand anders. Deze stap is van levensbelang omdat je misschien direct hulp nodig hebt, en als de hond wegrent naar andere mensen om die te begroeten, kan je hond jouw behoefte aan directe hulp missen.
    • Vraag om dit te doen de hulp van een vriend en laat hem langzaam dichterbij komen. Laat de hond zitten en naar jou kijken. Als de hond zich omdraait om naar de naderende vreemdeling te kijken, stopt je vriend direct met naderbij komen (terwijl hij de hond negeert). Wanneer de aandacht van de hond terug naar jou gaat, klik je en beloon je.
    • Herhaal deze trainingssessies en uiteindelijk zal de hond leren dat aandacht schenken aan vreemden geen beloning oplevert (en niet de moeite waard is om te doen) terwijl het op jou concentreren beloningen oplevert.
    • In aanvulling hierop leer je je hond om geen aandacht te schenken aan katten, voer op de grond, een vreemdeling die tegen de hond praat of voertuigen (met name bewegende voertuigen). Het enige waar je hond om moet geven is jou .
  6. Onder bepaalde omstandigheden mag je hulphond erop uit gaan en spelen. Leer je hond een signaal dat aangeeft dat hij vrij van dienst is.
    • Om dit te doen kun je misschien een vriend uitnodigen op bezoek te komen. Laat de vriend een hondenspeeltje meenemen en wanneer de hond in zijn richting kijkt klik je, gebruik je het woord 'spelen' en beloon je hem. Dit geeft hem het signaal dat het goed is om te blijven naderen.
  7. De specifieke taken die je de hond wil leren zullen afhangen van jouw handicap. Als je totaal doof bent, dan kun je de hond leren om je te waarschuwen als de deurbel gaat, een telefoon gaat of een rookalarm afgaat. Op dezelfde manier, als je mobiliteitsproblemen hebt, kun je de hond willen leren om kleine huishoudelijke zaken voor je te halen, zoals sleutels, een afstandsbediening of een telefoon.
    • Doe dit in kleine stappen. Bij het halen van sleutels omvat dit het herkennen van de sleutels door de hond, het oppakken, naar je toe brengen, en het geven van de sleutels. Om de hond te leren wat sleutels zijn leg je een bos op de vloer waar hij ze duidelijk kan zien. Wanneer hij het gaat onderzoeken klik je, noem je het signaalwoord 'sleutels' en beloon je hem. Elke keer dat hij de sleutels benadert, herhaal je deze zelfde routine. Als je merkt dat de hond van plan is de sleutels te benaderen, zeg je het signaalwoord 'sleutels' en als hij doorgaat met benaderen klik je.
    • Nu wil je hem leren om de sleutels op te pakken. Misschien kun je een balletje aan de sleutelbos hangen, zodat hij die kan oppakken zonder zijn tanden te beschadigen. Plaats de sleutelbos in zijn bek, klik, geef het signaalwoord 'vast' en beloon hem. Herhaal dit gedurende een paar dagen regelmatig. Leg nu de sleutels op een korte afstand, laat de hond naar de sleutels gaan, geef het woord 'sleutels' en laat hem ze oppakken met het woord 'vast'. Gebruik dan je kom om hem naar je terug te brengen met de sleutels. Als hij eenmaal is teruggekomen, laat je hem zitten en de sleutels loslaten. Misschien kun je hem een extra smakelijke beloning geven, eentje die het waard is om de sleutels voor te laten vallen. Klik, geef het commando 'geef' en beloon.
    • Houd de sessies kort, 5-10 minuten per keer, maar werk er tweemaal daags aan. Wissel het af met andere training en houd het leuk, zodat je hond niet verveeld raakt.
  8. Goede manieren zijn cruciaal om mensen je hond te laten accepteren en ernaar uit te laten kijken om jou en andere hulphondenteams terug te zien komen. Dit omvat:
    • Poepen en plassen alleen op commando
    • Eventuele interessant uitziende of goed ruikende dingen met rust laten (vooral belangrijk in winkels)
    • Altijd rustig lopen naast je in openbare gelegenheden (tenzij het nodig is om niet naast je te lopen om de handicap van de eigenaar te verlichten)
    • Nooit agressie tonen naar het algemene publiek of andere hulphonden.
  9. Hoewel het geen wettelijke eis is om je hond officieel te laten erkennen als hulphond, kan het verwarring verminderen wanneer hij je begeleidt op plekken waar honden gewoonlijk niet toegestaan zijn.
    • Zoek uit wat het overheidsorgaan is voor dit soort hulphond (bijvoorbeeld een signaalhond voor de dove, of een geleidehond voor de blinde), en vraag of ze inspecteurs hebben die bereid zijn om je hond te certificeren.
    • Haal begeleidende getuigenissen die bevestigen dat je de hond nodig hebt. Dit kan een brief van een arts zijn die je handicap uitlegt en hoe de hond cruciaal is voor jouw leven.
    • Haal een brief van de dierenarts en een bevestiging van goed karakter om te tonen dat de hond goed getraind en in goede gezondheid is.
    • Stuur alle documentatie naar het juiste certificeringsorgaan en wacht hun verdere instructies af.
    Advertentie

Tips

  • Je kunt familieleden die van honden houden krijgen om je te helpen de hond te trainen, maar let op dat de hond zich niet aan hun hecht in plaats van alleen aan jou.
  • Bel een organisatie op die hulphonden traint om hulp te vragen als ze niet in staat zijn om je een hond of training te bieden. Ze kunnen telefonisch of per email suggesties geven als je problemen tegenkomt tijdens je training.
  • Neem eens een kijkje op Hulphond Nederland voor meer praktische informatie.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Honden zijn een levenslange verplichting. Wees erop voorbereid om tot wel 20 jaar voor de hond te zorgen.
  • Wees realistisch. Als jouw handicap je ervan weerhoudt om je hond te trainen, probeer het dan ook niet, aangezien het veel tijd en moeite kost om een hond tot een geschikt niveau te trainen om hulphond te zijn.
  • Vraag hulp van een professionele hulphondentrainer tenzij je ervaren bent. Als je weet hoe je een hond gedragingen moet leren zonder hulp van een voorbeeld, dan moet je geen problemen hebben om zelf een hulphond te trainen.
Advertentie

Bronnen

  1. Service Dog Training. Bogetti.
  2. Service Dog Training. Bogetti.
  3. Reaching the Animal Mind. Karen Pryor. Publisher: Scribner Book Company
  4. In Defence of Dogs. John Bradbury. Publisher: Penguin
  5. Reaching the Animal Mind. Karen Pryor. Publisher: Scribner Book Company

Over dit artikel

Deze pagina is 15.701 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie