PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Komen jouw borden en kopjes eruit vallen als je je keukenkastjes opentrekt? Als het tijd is om ze opnieuw in te richten ben je hier op de juiste plek. De beste manier om te bedenken hoe je je keuken kunt reorganiseren is door na te gaan hoe je deze gebruikt. Welke voorwerpen gebruik je echt iedere dag en welke worden steeds verder achterin de kastjes weggestopt? Gooi dingen die je kunt missen weg en probeer je kastjes functioneel, schoon en aantrekkelijk te maken. Als je je kastjes eenmaal goed hebt ingericht heb je weer veel meer zin om te gaan koken.

Methode 1
Methode 1 van 3:

De kastjes schoonmaken

PDF download Pdf downloaden
  1. Je kunt makkelijker gaan reorganiseren als je begint met schone kastjes. Ga je gang en haal alle keukengerei - je borden, glazen, bekers, pannen, schalen en wat er nog meer voor troep in staat - er uit. Zet alles op je keukentafel zodat je kunt bekijken wat je allemaal hebt en wat je eigenlijk nodig hebt.
  2. Je hebt misschien een hele collectie plastic bekers, een enorme stapel papieren bordjes, een oud koffiezetapparaat dat het niet meer doet, enzovoorts. Nu is het tijd om dit soort voorwerpen te scheiden van de dingen die je echt gebruikt. Als je die rommel wegdoet is het ook veel makkelijker om de kastjes netjes te houden.
    • Als je nu ontdekt dat je iets nieuws nodig hebt, koop het dan voordat je de kastjes gaat herinrichten. Als je wacht is het moeilijker om er een goede plek voor te vinden.
    • Geef oude keukenspullen aan de kringloopwinkel, of ga op de rommelmarkt staan om van je troep af te komen. Als je weet dat jouw oude spullen een nieuw huis krijgen in plaats van dat ze op de vuilnisbelt belanden, is het makkelijker om dingen weg te doen.
  3. Verzamel goede schoonmaakspullen en bereid je erop voor elke hoek en naad schoon te schrobben, en alle kastdeurtjes mooi schoon te maken. Veeg alle kruimels eruit, boen opgedroogde spetters en aangeplakt stof weg zodat de kastjes klaar zijn om weer in te richten. Als je kastjes goed schoon zijn voorkom je ook dat er beestjes in gaan wonen en blijven al je keukenspullen lekker fris.
    • Als je liever geen chemische schoonmaakmiddelen gebruikt kun je een oplossing van witte azijn met wat water proberen. Dit natuurlijke schoonmaakmiddel werkt heel goed om keukenkastjes mee te reinigen. Als je een schuurmiddel nodig hebt werkt een beetje zuiveringszout prima.
    • Als je kastjes van onbehandeld hout zijn, moet je voorzichtig zijn met schoonmaakmiddelen anders kun je ze beschadigen.
  4. Schoon kastpapier helpt om oude, vieze geurtjes kwijt te raken en maken je kastjes mooi. Je kunt kiezen uit papier, vinyl of rubberen bekleding in heel veel kleurtjes en patronen.
    • Meet de planken van je kastjes, knip het kastpapier op maat en plak het op de planken.
    • Sommig kastpapier is zelfklevend.
  5. Geurzakjes zijn heel handig om je kastjes lekker te laten ruiken. Kies wat van je favoriete gedroogde bloemen of kruiden, zoals lavendel, rozenblaadjes of kaneelstokjes. Doe ze in kleine stoffen zakjes die je van boven kunt dichtnaaien of knopen. Vervang de zakjes elke paar maanden, als de geur niet meer zo fris is.
    • Bepaalde kruiden kunnen insecten op afstand houden. Probeer eens zakjes met eucalyptus, teatree-olie of citroenolie tegen vervelende beestjes.
    • Als je vieze geurtjes wilt absorberen zonder een andere geur te gebruiken, leg dan zakjes met zuiveringszout in je kastjes.
  6. Nu je kastjes helemaal schoon zijn, is het tijd om te bedenken hoe je je kleine keukenspullen gaat opbergen. Je hoeft niet persé dingen te kopen om ze te organiseren, maar als je veel kleine dingen hebt kan het wel helpen om het netjes te houden. Overweeg de volgende dingen om in je kastjes te zetten:
    • Een besteklade. Soms hebben keukenlades al een ingebouwde besteklade, maar niet altijd. Als je het nog niet hebt, is het die paar euro's zeker waard.
    • Haakjes voor mokken. Veel mensen hangen haken onder de kastjes om koffie- en theemokken op te hangen. Overweeg deze optie als je een koffiedrinker bent en snel een mok wilt kunnen pakken. Dit is ook leuk als je hele mooie mokken hebt die je graag in het zicht wilt hebben.
    • Voorraadbussen voor gedroogde ingrediënten of andere dingen. Als je bloem, suiker, kruiden en andere ingrediënten in je kastjes wilt bewaren (en niet in je voorraadkast of kelder), heb je wellicht stevige bussen of dozen nodig. Kies bakken met goed sluitende deksels om beestjes en lucht buiten te houden.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Schalen, potten en pannen organiseren

PDF download Pdf downloaden
  1. Organiseer alles op soort. Als je je keukenkastjes inricht, is het handig om spullen soort bij soort op te bergen. Zo weet je beter waar alles staat en weet je hoeveel schone voorwerpen je nog ergens van hebt.
    • Zet al je glazen bij elkaar, zoals je waterglazen, sapglazen, bierglazen en ander glaswerk dat je elke dag gebruikt.
    • Zet je glazen op een voetje zoals wijn- en champagneglazen bij elkaar.
    • Zet je borden en schalen bij elkaar. Veel mensen zetten diepe borden op hun platte borden om plaats te besparen. Zet je schalen ook bij elkaar.
    • Hou je porselein en kerstservies apart.
    • Als je kastjes met glazen deurtjes hebt, bedenk dan welke borden je neerzet zodat ze zichtbaar zijn. Je borden kunnen zowel decoratief als functioneel zijn.
  2. Bedenk welke voorwerpen je dagelijks nodig hebt en kies een grote, makkelijk toegankelijke kast om ze in op te bergen. Je kunt beter een kastje hiervoor nemen dat boven het aanrecht is, in plaats van eronder, zodat je niet elke keer hoeft te bukken als je iets nodig hebt. Als je kastjes meerdere planken hebben, zet de meest gebruikte voorwerpen dan onderaan.
    • Je dinerborden, diepe borden en schaaltjes vallen in de categorie "dagelijks gebruik". Zet deze netjes in het kastje dat je daarvoor hebt uitgekozen.
    • Als je geen plek hebt voor grote borden, kun je ze in een afdruiprek zetten op het aanrecht.
    • Zet in een ander goed bereikbaar kastje je waterglazen, koffiekopjes en andere dingen die je veel nodig hebt.
  3. De bovenste kastjes of planken zijn geschikt voor voorwerpen die je veilig wilt opbergen. Je speciale servies, wijnglazen, breekbare ovenschalen en serveerschalen en dat soort dingen kun je beter hoog bewaren, waar ze niet makkelijk bereikbaar zijn.
  4. Ieders keuken is anders, maar de lage kastjes (onder het aanrecht) zijn perfect voor pannen. Deze voorwerpen zijn vaak zwaar en onhandig op te bergen, dus is het logisch om ze wat meer uit de weg te ruimen op een plek waar je ze niet te hoog hoeft te tillen. Zet de pannen die je het meest gebruikt op een plek waar je het beste bij kunt. Pannen die je maar af en toe nodig hebt kun je op de laagste plank of meer achterin zetten.
    • Misschien vind je het handiger om een pannenrek te gebruiken zodat je de pannen naast je kastjes aan de muur kunt hangen. Dan hoef je ze niet op te stapelen.
    • Sommige mensen zetten hun pannen bovenop de keukenkastjes. Als je kastjes niet helemaal tot aan het plafond gaan, kun je je pannen ook daar zetten.
  5. Leg je besteklade in een keukenla waar je goed bij kunt. Orden je bestek zo dat alle vorken, messen en lepels apart liggen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Andere keukenbenodigdheden opbergen

PDF download Pdf downloaden
  1. Apparaten die je elke dag gebruikt moet je op het aanrecht zetten, maar je hebt waarschijnlijk nog andere dingen die je maar af en toe gebruikt - een tosti-ijzer, een sapcentrifuge, een keukenmachine enzovoorts - die in een kastje moeten. Zet ze op een plank waar je minder goed bij kunt of bovenop je kastjes. Je kunt ze pakken als je ze nodig hebt, maar ze staan zo niet in de weg.
  2. Als je een kastje met eten of kruiden hebt, kies dan een plek die een beetje afgezonderd van de rest van je keukenspullen is. Het is niet handig als er cornflakes of kruiden op je schone borden vallen, dus zorg dat het eten een eigen plek krijgt.
    • Je kunt ook een apart kruidenkastje maken. Hier kun je al je kruiden, extracten en andere kleine voorwerpen zetten. Het is allemaal afhankelijk van wat je graag gebruikt als je kookt, en wat er binnen handbereik moet zijn.
    • Je kunt ook kiezen voor een kruidenlade. In dit geval kun je de lade met kastpapier beplakken, zodat je dit kunt vernieuwen als het heel vies wordt. Zet je kruidenpotjes in de lade.
  3. De meeste keukens hebben een rijtje lades om spullen in te leggen die niet in de kastjes horen. Iedereen gebruikt die lades weer anders. Kijk eens goed naar je keukenspullen en bekijk wat jij het beste in je lades kunt leggen.
    • Keukenbenodigdheden zoals een blikopener, aardappelschilmesjes en een knoflookpers belanden meestal in dezelfde lade.
    • Als je veel bakt, wil je misschien een aparte lade met maatbekers, lepels en andere benodigdheden om te bakken.
    • Misschien wil je een aparte lade met theedoeken en ovenwanten.
    • Je kunt ook een lade gebruiken voor voorraadbakjes en andere dingen zoals aluminiumfolie of bakpapier.
    • En wellicht wil je een "rommellade" voor al die dingen die nergens anders horen - pennen, elastiekjes, lucifers, uitgeknipte recepten, enz.
  4. Het kastje onder de wasbak is een goede plek om alles te bewaren waarmee je je keuken schoon houdt. Vuilniszakken, rubberen handschoenen, afwasmiddel, sponsjes enzovoorts worden in veel huishoudens hier bewaard. Berg op deze plek geen eten of keukengerei op als je er ook schoonmaakmiddelen bewaart.
    Advertentie

Tips

  • Controleer je kastjes regelmatig om te zien of ze nog volgens plan zijn ingericht.
  • Als je je kastjes schoonmaakt, test dan eerst een onopvallend plekje om te zien of ze wel tegen het schoonmaakmiddel kunnen.
  • Er bestaan allerlei rekjes die je in je kastjes kunt plaatsen om ruimte te besparen.
Advertentie

Benodigdheden

  • Zachte doeken om te stoffen en schoon te maken
  • Mild schoonmaakmiddel en warm water
  • Kastpapier (optioneel)
  • Voorraaddozen

Bronnen

  1. Morgenstern, Julie, Organizing from the Inside Out , (1998)

Over dit artikel

Deze pagina is 22.597 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie