Pdf downloaden
Pdf downloaden
In plaats van elke keer nieuwe sokken te kopen als je niets meer schoon hebt kan het handig zijn om te leren hoe je je kleren wast. Weten hoe je je kleren moet wassen is een belangrijke vaardigheid in het leven, want zonder ze te wassen gaan je kleren vies ruiken. Daar komt bij dat je je blauw betaalt als je steeds nieuwe sokken moet kopen. Volg deze stappen om in een handomdraai te leren hoe je je kleren moet wassen.
Stappen
-
Sorteer je kleren in stapels. Er zijn twee belangrijke dingen om te onthouden als je je kleren gaat wassen: welke kleur de kleren hebben en van welk materiaal de kleren zijn gemaakt. Niet alle stoffen kunnen tegen dezelfde waterkracht of snelheid van centrifugeren.
- Scheid lichte en donkere kleuren. Als je je kleren wast zal er wat verf uit de kledingstukken komen, zeker in het geval van nieuwe kleren (dat is de reden waarom oude kledingstukken altijd een beetje vervaagd zijn). Alles dat wit is, of gebroken wit, of een lichte pasteltint heeft, kan op de stapel 'wit'. Alle bonte (gekleurde) kledingstukken gooi je op de stapel 'bont'. Als je niet scheidt loop je het risico dat je nieuwe felblauwe T-shirt je witte kleren blauw maakt.
- Scheid je kleren op basis van de stof waarvan het gemaakt is. Sommige stoffen, zoals spijkerstof of andere dikkere materialen (zoals handdoeken) moeten gewassen met een zwaarder wasprogramma dan lingerie (daarvoor gebruik je een delicater programma). Scheid je kleren dus op basis van de vereiste wasprogramma's.
- Onthoud: handdoeken en lakens mogen niet bij elkaar gewassen worden.
-
Lees het label met wasvoorschriften op je kleren. Deze labels zijn niet in je kleren genaaid om je nek lekker te jeuken--ze zijn bedoeld om je te vertellen hoe het kledingstuk gewassen dient te worden. Controleer altijd het label als je twijfelt. In het label staat vermeld van welk materiaal een kledingstuk is gemaakt, hoe het gewassen moet worden en of het in de droger mag.
- Sommige kledingstukken moeten naar de stomerij of met de hand gewassen worden (ga naar de tweede methode om te leren hoe dat moet). Ook dit is te zien aan het label.
-
Weet welke watertemperatuur je moet kiezen. Je kunt wasmachines instellen op verschillende temperaturen, want bepaalde stoffen en kleuren hebben specifieke warmteniveau's nodig om grondig schoon te worden.
- Gebruik heet water voor lichte kleuren, vooral lichte kleuren die heel vies zijn. De hitte zorgt ervoor dat het vuil wordt verwijderd.
- Gebruik koud water voor donkere kleuren, want koud water zorgt ervoor dat er minder verf uit je kleren zal verdwijnen (dus je kleren zullen minder snel vervagen als je koud water gebruikt). Kledingstukken van katoen kun je ook beter wat kouder wassen, want dan zal de stof minder krimpen.
-
Stel de grootte van de belading in. Bij sommige wasmachines kun je aangeven of de wasmachine vol zit of niet. Er moet dan een knop zijn voor 'halve belading'.
- Doe nooit te veel kleren in de wasmachine. Als je meer kleren hebt dan er op een normale manier inpassen, doe dan gewoon nog een was, anders loop je het risico dat je de wasmachine beschadigt.
-
Stel het wasprogramma in. Net als verschillende temperaturen kun je ook verschillende wasprogramma's instellen, omdat voor elk type kleding een ander soort programma is vereist. [1] X Bron
- Katoenwas: bij katoenwas wordt de minste energie en het minste water verbruikt. Je kunt het programma gebruiken voor katoen en linnen.
- Synthetische was: dit programma is bedoeld voor synthetische stoffen, zoals nylon en acryl.
- Fijne was: Dit gebruik je voor kleding die is gemaakt van fijne, delicate materialen zoals bepaalde jurken, blouses of rokken.
-
Doe het juiste type wasmiddel, bleek en/of wasverzachter in de wasmiddellade en sluit de deur. Sommige wasmiddelen bevatten al bleekmiddel en wasverzachter, dus lees goed de verpakking voor gebruik. [2] X Bron
- Wasmiddel: Hoeveel wasmiddel je gebruikt wordt bepaald door de grootte van de belading. Bij vloeibaar wasmiddel kun je vaak de dop gebruiken als maatbeker, bij waspoeder zit vaak een maatbeker inbegrepen. Lees de instructies op de fles of pak voor de te gebruiken hoeveelheden. Sommige wasmiddelen zijn veel geconcentreerder dan andere, daar zul je dus veel minder van nodig hebben.
- Bleekmiddel: Je gebruikt bleek als je hardnekkige vlekken uit kleren moet verwijderen, of als je wilt dat kleding of lakens heel erg wit worden.
- Wasverzachter: Dit gebruik je als je bijvoorbeeld je handdoeken lekker zacht wilt maken. Wasverzachter moet in het daartoe bestemde vakje in de wasmiddellade worden gegoten.
-
Verplaats je kleren naar de droger en kies de juiste cyclus. Houd in gedachten dat sommige kleren niet in de droger mogen. Controleer het label--als het niet in de droger mag zul je het aan de waslijn moeten hangen. Ook een droger heeft allerlei instellingen waar je vertrouwd mee moet raken. Sluit de deur. [3] X Bron
- Automatisch programma: dit programma meet de vochtigheidsgraad van de gewassen kleren. Het programma stopt als de was kast- of strijkdroog is. De meeste nieuwere drogers hebben een automatisch programma.
- Anti-kreukprogramma: dit is een programma dat wordt uitgevoerd op het moment dat de kleren al droog zijn. Strijken is hierna waarschijnlijk niet meer nodig.
- Delicaat: sommige wasdrogers hebben programma's voor wol of andere kwetsbare stoffen.
Advertentie
-
Vul een emmer of teil met water. Neem een grote emmer of teil en vul de emmer met 5-10 liter warm water. [4] X Bron
- In plaats van een emmer kun je ook een wasbak met stop gebruiken. Doe de stop erin en vul de wasbak met warm water
-
Voeg een mild wasmiddel toe. Dit is niet hetzelfde wasmiddel als wat je in een wasmachine gebruikt. Normaal wasmiddel is te geconcentreerd en zal ervoor zorgen dat handgewassen kleren vettig aanvoelen. Je kunt handwasmiddel gewoon in de supermarkt kopen. [5] X Bron
-
Dompel de kleding onder in het water. Beweeg het heen en weer totdat de kledingstukken volledig doorweekt zijn. Je kunt het ook even laten inweken zodat het wasmiddel goed intrekt.
-
Spoel de kleren uit. Reinig je kleren met schoon, warm water. Neem een kledingstuk tegelijk en hou dit onder de kraan. Spoel totdat het wasmiddel verdwenen is, dit kun je controleren door te kijken naar het spoelwater; als het water schoon is en er geen bubbels meer zijn is het wasmiddel uitgespoeld.
-
Laat je kleren drogen. Delicate kledingstukken kun je beter niet ophangen, want dan kan het uitrekken. In plaats daarvan leg je de kledingstukken plat. Zo weet je zeker dat de stof niet zal oprekken en het voorkomt kreukels.Advertentie
Tips
- Controleer je zakken voordat je je kleding in de wasmachine stopt.
- Laat je kleding niet langer dan 24 uur in de wasmachine zitten, dan gaat het stinken en schimmelen.
- Als je een appartement deelt met mensen die je kent, kun je je was samen doen. Dat is vooral handig bij kleuren als rood, want de meeste mensen hebben geen volle lading met rode kleding. Dat scheelt geld en is beter voor het milieu.
- Nieuwe kleren met felle kleuren moeten misschien eerst een paar keer los gewassen worden, behalve als je meer kleding hebt in dezelfde kleur.
- Maak een beha altijd eerst vast voor het wassen, anders kunnen de haakjes vast komen te zitten in andere kledingstukken en breken of verbuigen.
Advertentie
Benodigdheden
- Kleding
- Wasmiddel
- Bleekmiddel
- Wasmachine
- Wasverzachter
- Een teil/wasbak
- Droger of waslijn
Bronnen
- ↑ http://www.askmen.com/fashion/fashiontip_300/329_fashion_advice.html
- ↑ http://www.dummies.com/how-to/content/how-to-wash-clothes-in-a-washing-machine.html
- ↑ http://www.askmen.com/fashion/fashiontip_300/329b_fashion_advice.html
- ↑ http://frugallysustainable.com/2012/02/living-without-electricity-washing-clothes-by-hand/
- ↑ http://www.askmen.com/fashion/fashiontip_300/329_fashion_advice.html
Advertentie