Pdf downloaden Pdf downloaden

Als je twee weken op vakantie gaat, kan het een hele uitdaging zijn om je koffer te pakken. Vooral als je met het vliegtuig gaat, vereist het de nodige voorbereiding. Wat mag wel en niet mee in de handbagage, hoeveel mag je koffer wegen, en hoe zorg je dat jouw bagage zelf kunt sjouwen. De truc is om alleen in te pakken wat je echt nodig hebt. Met een paar simpele tips bespaar je veel kofferruimte en vergeet je niets.

Deel 1
Deel 1 van 3:

De noodzakelijke dingen inpakken

Pdf downloaden
  1. Het is slim om je reisdocumenten bij elkaar te bewaren. Doe je paspoort of ID-kaart, tickets en bevestigingen van hotels bij elkaar in een mapje of in een apart vak van je tas. Als je medicijnen gebruikt, zorg dan dat je voldoende meeneemt voor je vakantie. Denk ook aan toiletbenodigdheden die je misschien niet kunt kopen op je vakantiebestemming, zoals lenzenvloeistof. Een fototoestel is belangrijk om herinneringen vast te leggen. Als je een tablet of telefoon hebt met een goede camerafunctie, kun je die gebruiken als fototoestel. Neem anders een kleine compactcamera mee. Vergeet niet een extra geheugenkaart en batterij mee te nemen.
    • De meest noodzakelijke dingen zijn vaak ook dingen die je thuis nog tot het laatste moment nodig hebt. Wil je zeker weten dat je ze niet vergeet in te pakken, maak dan een lijstje. Controleer kort voor vertrek of je alles van je lijst bij je hebt.
    • Neem een creditcard mee, ook als je naar een land gaat waar je alles met je pinpas of contant kunt betalen. Bewaar je creditcard op een andere plek dan je pinpas. Als de ene kaart gestolen wordt, kun je met de andere aan geld komen.
    • Ga ruim op tijd na welke documenten je nodig hebt om je vakantieland binnen te komen. Een aanvraagprocedure voor een visum kan maanden duren. De ESTA-verklaring die je nodig hebt voor de Verenigde Staten, duurt een paar weken. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist voordat je op je bestemming bent.
  2. Met een reisschema blijf je georganiseerd terwijl je op reis bent. Bovendien is zo’n reisschema een erg handig hulpmiddel bij het inpakken van je koffer: als je weet wat je tijdens je vakantie gaat doen, kun je makkelijker bepalen wat je mee moet nemen. Of wat je juist niet mee hoeft te nemen, omdat je weet dat je het niet nodig gaat hebben. Als je niet zeker weet wat je nodig hebt voor bepaalde activiteiten, zoek dan online naar informatie. Als je bijvoorbeeld een dag de bergen in gaat, maar je weet niet wat de temperatuur daar is, zoek dat dan op. Je kunt ook ervaringen en beoordelingen van anderen online opzoeken, om te lezen wat zij aanraden om te doen en mee te nemen. [1]
    • Schoenen waar je goed op kunt lopen zijn misschien wel het belangrijkst om mee te nemen. Zelfs als je van plan bent om twee weken lang op het strand te liggen, komen comfortabele schoenen van pas, al was het maar voor de afstanden op het vliegveld.
    • Kies voor kledingstukken die niet te uniek zijn en die makkelijk combineren met andere kledingstukken die je meeneemt. Op die manier kun je makkelijker verschillende outfits samenstellen en heb je niet direct een probleem als een bepaald kledingstuk in de was is.
  3. Neem in ieder geval drie paar sokken, drie onderbroeken en drie T-shirts mee. Op die manier heb je genoeg kleding als je dagelijks een kleine was doet: één set is in de was, één set is aan het drogen, en één set heb je aan. Broeken kun je meerdere dagen dragen; per drie T-shirts is één broek voldoende. Deze hoofdregel geldt alleen voor je dagelijkse kleding. Als je van plan bent naar een speciale gelegenheid te gaan, neem dan daarvoor specifieke kleding mee. [2]
    • Als je naar een warme bestemming gaat, kies dan voor kleding die goed ademt. Bijvoorbeeld katoen, linnen of polyester. Polyester kleding heeft als bijkomend voordeel dat het snel droogt.
    • Pak alleen kleding in die je makkelijk kunt combineren. Met minder kleding heb je dan toch meer verschillende outfits.
    • Een spijkerbroek en een comfortabele korte broek komt altijd van pas. Of een broek waarvan je de pijpen af kunt ritsen zodat het een korte broek wordt, en waardoor je dus nog makkelijker kleding kunt combineren.
    • T-shirts in neutrale kleuren zoals wit, zwart en beige combineren met vrijwel alle kleuren broeken.
    • Als je naar een koude vakantiebestemming gaat, kies dan voor laagjes kleding in plaats van heel dikke kledingstukken. In plaats van drie truien, kun je beter een vest en drie T-shirts meenemen. Het levert net zoveel outfits op, maar neemt veel minder ruimte in in je koffer.
    • Neem een klein flesje wasmiddel mee als je er ruimte voor hebt.
  4. Verschillende landen hebben verschillende gebruiken en normen. Hou daar rekening mee wanneer je kleding uitkiest voor je vakantie. Je voorkomt dan dat je onbedoeld de lokale bevolking beledigt. Bovendien, hoe minder je er als een toerist uitziet, hoe minder snel je bijvoorbeeld het slachtoffer bent van zakkenrollers. Als je niet zeker weet wat gepast is voor jouw vakantiebestemming, dan is het een veilige keuze om je schouders en knieën te bedekken. [3]
    • Als je naar een conservatieve cultuur gaat, dan is een brede sjaal een goede keuze. Daarmee bedek je makkelijk je armen. Je kunt zo nodig een sjaal zelfs omtoveren tot een lange rok. Een dunne sjaal prop je zo in je tas.
    • Als je naar een formele bijeenkomst gaat, zorg dan dat je nette kleding inpakt.
    • Een makkelijke manier om je te kleden op een formele gelegenheid is door accessoires te gebruiken. Zelfs een eenvoudig shirt kan er met de juiste ketting netjes uitzien.
    • Mannen kunnen er met een stropdas en een mooi horloge makkelijk netjes uitzien. Deze accessoires nemen nauwelijks ruimte in in je koffer.
  5. Als je naar een land gaat waarvan je de taal niet spreekt, is het slim om een vertaalgidsje mee te nemen. Natuurlijk kun je ook van tevoren handige zinnen leren. Je scoort punten als je de receptionist of de taxichauffeur kunt begroeten in zijn eigen taal, of als je koffie of een glas fris kunt bestellen in de lokale taal. [4]
    • Als je toegang tot internet hebt op je vakantiebestemming, kun je ook een online vertaal-app gebruiken, zoals Reverso of Google Translate. [5]
    • Als je geen of maar weinig toegang tot internet verwacht te hebben, of als je weinig mogelijkheid hebt om je telefoon op te laden, neem dan een reisgids mee en stadsplattegrond of kaart van de regio waar je naar toe gaat.
    • Wat voor reisgids je meeneemt is afhankelijk van wat je nodig hebt. Als je al een hotel, appartement of camping geboekt hebt, heeft het geen zin om een reisgids te kopen waar alleen accommodaties in staan. Wil je veel van de omgeving zien, kies dan een reisgids waarin je die informatie vindt.
    • Als je dol bent op lekker eten en je de lokale keuken wilt uitproberen, kies dan een reisgids met informatie over restaurants en andere eetgelegenheden.
    • Een goede reisgids bevat ook informatie over de lokale cultuur en gebruiken.
    • Zorg dat de reisgids actueel is. Vooral als je de reisgids wilt gebruiken voor het vinden van accommodaties, restaurants of vervoer, dan is een actuele reisgids belangrijk. Een oude gids zal vaak verouderde informatie bevatten.
  6. Naast een maximum aan het gewicht is er een hele lijst met dingen die je niet mee mag nemen, en dingen die alleen mee mogen als ruimbagage of juist alleen als handbagage. Op de website van je vliegmaatschappij vind je alle informatie hierover. Hou er in ieder geval rekening mee dat je in je handbagage alleen kleine verpakkingen vloeistof mee mag nemen, en dat je die in een afsluitbaar doorzichtig plastic zakje moet doen. Als je alleen met handbagage reist, koop dan tijdig kleine flesjes shampoo, douchegel, bodylotion en dergelijke. [6]
    • Doe geen dingen in je handbagage die gebruikt kunnen worden als wapen, zoals een schaar of een metalen nagelvijl. Ook sommige scheermessen zijn niet toegestaan in handbagage.
    • Zet je telefoonnummer op een kaartje en hang dat aan je koffer. Zet liever niet je naam en adres op het kaartje; iemand met verkeerde bedoelingen die dat ziet weet dan dat je huis voor minimaal een paar dagen leeg gaat zijn.
    • Bij sommige bestemmingen, bijvoorbeeld de Verenigde Staten of Australië, mag je geen plantaardige producten of vleeswaren invoeren. Als je eten meeneemt voor in het vliegtuig, zorg dan dat het op is voordat je uit het vliegtuig stapt.
  7. Op een lange vlucht en tijdens het wachten op het vliegveld is het erg fijn om iets te doen te hebben. Als je ruimte wilt besparen, downloadt dan e-boeken, muziek en films op je tablet of smartphone. Ga voor je reis na of jouw vakantieland dezelfde stopcontacten heeft als het land waar je woont. Neem zo nodig een adapter mee. Doe die op de terugweg in je handbagage zodat je je toestellen op een buitenlands vliegveld kunt opladen. [7]
    • Op langere vluchten zijn er dekens en kussens in het vliegtuig. Die kussens zijn maar klein; als je meer comfort wilt, neem dan zelf een nekkussen mee.
    • Op veel vluchten mag je maar één stuks handbagage meenemen. Als je in het vliegtuig spullen bij je wilt houden, maar liever niet een grote tas, doe dan een tas in een tas. Als je bijvoorbeeld een trolley als handbagage hebt, kun je daarin een kleinere tas doen waarin je vooraf al de spullen pakt die je in het vliegtuig bij je wilt houden, zoals je telefoon, oplaadsnoertje, boek, oordopjes en iets te eten. Zodra je je stoel gevonden hebt in het vliegtuig, haal je de tas uit de trolley, doe je de trolley in het bagagevak boven de stoel, en hou je de tas bij je.
    • Bij een langere vlucht zijn oordopjes en een oogmasker handig om bij je te hebben. Je kunt dan makkelijker een dutje doen tijdens de vlucht.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Handig inpakken

Pdf downloaden
  1. Je koffer een paar dagen voor je vakantie inpakken voorkomt veel stress op het laatste moment. Als je merkt dat je nog iets moet kopen, heb je daar tijd voor. Tijdig inpakken geeft je ook meer gelegenheid om te selecteren en te schrappen. [8]
    • Maak van tevoren een afvinklijst. Vink af wat je al ingepakt hebt. Op die manier is de kans kleiner dat je iets belangrijks vergeet.
    • Als je vrienden of collega’s hebt die al eens naar de plek geweest zijn waar jij op vakantie gaat, vraag hen dan om tips. Wat adviseren zij om mee te nemen?
  2. Voordat je alles in je koffer pakt, is het handig om alles naast elkaar te leggen zodat je makkelijker kunt zien wat je al gepakt hebt, wat nog mist of wat misschien overbodig is. Beslis vervolgens wat van de spullen die mee moeten, in de ruimbagage gaan en wat in de handbagage. Of, als je met de auto op vakantie gaat, wat gaat achterin de kofferbak en wat wil je bij je houden in de auto. Als je meer spullen verzameld hebt dan wat in je koffer of koffers past, kijk dan wat je kunt schrappen. Overweeg bijvoorbeeld om sommige spullen niet mee te nemen maar op je vakantiebestemming te kopen. [9]
    • Als je teveel bagage hebt, sorteer je spullen dan op basis van waar je wel of niet zonder kunt, in plaats van wat je graag mee wilt hebben.
    • Als je over het maximum van het gewicht voor je bagage komt, kijk dan of je een lichtere koffer hebt die je kunt gebruiken. Een lichtere koffer betekent dat je meer spullen mee kunt nemen.
    • Zorg dat je koffer robuust genoeg is. Dat is vooral belangrijk voor ruimbagage in het vliegtuig; daar wordt bij het in- en uitladen aardig mee gesmeten. Doe je koffer niet op slot; als de veiligheidsdienst op het vliegveld de koffer wil openmaken zullen ze dat doen, zo nodig door het slot open te breken. Doe liever een spanband om je koffer om te voorkomen dat die onbedoeld opengaat. Als je met de auto reist is een zachte koffer juist handiger, omdat je die makkelijk in je kofferbak kunt proppen.
  3. Het heeft verschillende voordelen om geen ruimbagage mee te nemen als je met het vliegtuig op vakantie gaat. Hou wel rekening met de maximale afmetingen en het maximale gewicht voor handbagage. Als je geen ruimbagage incheckt wordt het gewicht van handbagage vaak niet gecontroleerd, maar sommige luchtvaartmaatschappijen zijn erg streng en hanteren hoge extra tarieven voor te grote of te zware bagage. [10]
    • Als je alleen handbagage bij je hebt, is de kans kleiner dat je bagage kwijtraakt.
    • Als je bij een overstap je aansluitende vlucht mist, kun je makkelijker omgeboekt worden naar een andere vlucht als je geen ruimbagage hebt.
    • Vaak betaal je extra voor ruimbagage; alleen handbagage meenemen is dus goedkoper.
    • Met alleen handbagage hoef je minder te sjouwen in de auto of de trein van of naar het vliegveld.
  4. Door kleding zo compact mogelijk op te vouwen, kun je veel ruimte besparen. T-shirts kun je bijvoorbeeld oprollen in plaats van opvouwen. Ze passen dan beter in een gaatje dat je nog overhebt in je koffer, en ze kreuken niet. [11]
    • Ook broeken kun je makkelijk oprollen in plaats van opvouwen. Vouw de broek dubbel (in de lengte), en rol de broek op van boven naar beneden.
    • Prop sokken en onderbroeken in schoenen die je inpakt.
    • Doe dingen die veel ruimte innemen aan in plaats van dat je ze inpakt. Bijvoorbeeld een jas; ook als je deze tijdens de reis eigenlijk niet aan hoeft, doe je jas aan op het vliegveld in plaats van dat je deze in je koffer doet.
    • Neem zo min mogelijk verpakkingsmateriaal mee. Een toilettas is mooi, maar neemt extra ruimte in. Neem liever je spullen los mee als je ruimte wilt besparen.
    • Neem een universele adapter mee in plaats van losse adapters voor het opladen van je telefoon, tablet en andere apparatuur.
    • Omdat je geen grote verpakkingen vloeistof mee mag nemen door de veiligheidscontrole op het vliegveld, is ook een flesje water uit den boze. Wat je wel mag doen, is een leeg flesje meenemen, en dat na de controle te vullen met water. Veel vliegvelden hebben daar zelfs speciale watertappunten voor.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Meenemen of kopen

Pdf downloaden
  1. Tandpasta, zeep en shampoo kun je waarschijnlijk allemaal kopen op je vakantieadres. Ook afwasmiddel en wasmiddel zijn vaak makkelijk te verkrijgen. En als je naar een hotel gaat, is op de hotelkamer vaak shampoo en zeep. Neem dit soort artikelen daarom alleen mee in je koffer als je er ruimte voor hebt, en koop wat je nodig hebt op je bestemming. Ga wel van tevoren na of je op je eerste vakantiedag inderdaad spullen kunt kopen. Is er een supermarkt in de buurt, en open? Als je de avond voor een nationale feestdag aankomt op je bestemming, kun je maar beter toch shampoo en tandpasta voor een paar dagen meenemen. [12]
    • In andere landen kun je niet altijd precies dezelfde artikelen kopen als je thuis gewend bent. Nieuwe dingen proberen is onderdeel van de vakantiepret.
  2. Twee weken zonder hagelslag en kaas? Het kan. Ontdek de lokale keuken in restaurants en eetcafés. Ook als je niet elke dag uit eten wilt, is er genoeg te ontdekken. In lokale supermarkten zijn genoeg lekkere dingen te vinden. Als je op je vakantiebestemming geen koelkast hebt, hou daar dan rekening mee; koop geen etenswaren die in de koelkast bewaard moeten worden. [13]
    • Als je echt niet zonder bepaalde etenswaren kunt, hou daar dan ruimte voor over in je koffer wanneer je je kleding inpakt. Zet die etenswaren ook op je inpaklijst.
    • Bij kampeerspeciaalzaken of buitensportwinkels kun je verschillende ruimtebesparende artikelen kopen, zoals een opvouwbare drinkfles. Maar bijvoorbeeld ook een opvouwbare emmer. Handig, voor als je op je vakantiebestemming de was wilt doen.
  3. Als er geen regen voorspeld wordt, neem dan geen regenkleding mee. Als er dan toch een buitje valt, kun je beter de weersverwachting in de gaten houden en zorgen dat je met je activiteiten daar rekening mee houdt. Regenkleding neemt dan onnodig veel ruimte in. Wordt er wel regen voorspeld, overweeg dan om na aankomst een goedkope paraplu te kopen in plaats van er een mee te nemen. [14]
    • Als je wandelschoenen meeneemt, zorg dan dat die waterdicht of waterafstotend zijn. Je hoeft dan niet ook nog eens regenlaarzen mee te nemen. Datzelfde geldt voor een jas: neem liever een waterafstotende jas mee, dan een die dat niet is.
    • Als je toch een paraplu mee wilt nemen, kies dan een kleine opvouwbare, die je makkelijk in een handtas of een zak van een cargobroek mee kunt nemen.
    • Als het toch veel meer regen valt dan je had verwacht, koop dan wegwerpponcho’s op je vakantiebestemming.
  4. Veel dingen kun je op je vakantiebestemming kopen als het nodig is. Voor schoenen is dat lastig: die moet je vaak inlopen. En bij veel andere dingen kun je vaak een goedkope oplossing vinden als je het vergeten bent mee te nemen, terwijl schoenen vaak duur zijn. Als je van plan bent veel te lopen, neem dan schoenen mee waarvan je zeker weet dat ze goed zitten, en het liefst een paar extra. [15]
    • Neem geen nieuwe schoenen mee op vakantie. Als ze niet lekker blijken te zitten, staan ze ongebruikt in je hotelkamer of je tent, maar nemen ze wel veel ruimte in in je koffer.
    • Natuurlijk kun je ook gewoon mooie schoenen meenemen op vakantie.
    • Als je zit te springen om ruimte in je koffer, doe dan de schoenen die het meeste ruimte innemen, onderweg aan.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.531 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie