PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Ongesteld zijn is voor niemand leuk, maar als je last hebt van een zware menstruatie kan dat een negatief effect hebben op je levensstijl, je liefdesleven en je portemonnee. Het goede nieuws is dat er iets aan een zware menstruatie te doen valt door je dieet te veranderen, regelmatig te bewegen en de anticonceptiepil te proberen. Als deze maatregelen niet werken kun je naar je huisarts gaan om te onderzoeken of jouw zware menstruatie te maken kan hebben met een onderliggend probleem dat behandeld moet worden. Als je meer te weten wilt komen over het lichter maken van je menstruatie zodat het beter te hanteren is, lees dan verder.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Deel 1: Je menstruatie onder controle houden door dieet en beweging.

PDF download Pdf downloaden
  1. 1
    Vermijd witte bloem, suiker en bewerkt voedsel. Deze voedingsmiddelen lijken de symptomen van PMS te verergeren en zware menstruaties te veroorzaken. [1] Hoewel het niet is bewezen dat het laten staan van suiker en snelle koolhydraten je menstruatie kan verkorten, helpt het wel tegen een opgeblazen buik en krampen, en veel vrouwen zeggen dat ze een lichtere menstruatie hebben als ze beter letten op wat ze eten. [2] Je hebt misschien juist zin in ijsjes en chips als je ongesteld moet worden, maar je voelt je echt anders als je die dingen laat staan!
    • Wit brood, pasta, crackers, koekjes, chips, cake en ander gebak met suiker staan allemaal op de lijst met verboden voedingsmiddelen. Eet in plaats daarvan fruit en natuurlijke zoetmakers zoals agave of honing.
    • Het is het beste om deze dingen de hele maand niet te eten. Als je merkt dat je niet zonder een paar scheppen chocolade-ijs kunt om je PMS te verslaan, zul je nog steeds voordelen zien als je gezond eet in de weken voor je ongesteld moet worden.
  2. 2
    Probeer een Mediterraan dieet. Sommige vrouwen merken dat het baseren van hun dieet op fruit, groenten, volkorengranen, vis en mager vlees een enorm effect heeft op hun menstruatie. Het Mediterrane dieet bevat weinig zout, verzadigd vet en bewerkte koolhydraten, dingen die er allemaal voor zorgen dat je lichaam water vasthoudt en opzwelt, dus als je dit dieet volgt zou het ook bij andere PMS problemen moeten helpen.
    • Eet voornamelijk fruit, groenten, bonen en ander peulvruchten, olijfolie en volkorengranen zoals quinoa en bulgur. [3]
    • Eet zuivelproducten, eieren en vlees met mate.
  3. 3
    Eet dingen waar veel kalium in zit. Als je een tekort aan kalium hebt kun je een onregelmatige, zware menstruatie hebben met meer pijnlijke krampen en andere symptomen. [4] Als je tijdens je hele cyclus, en vooral in de weken vlak voor je ongesteld wordt, voedingsmiddelen met veel kalium eet zal dat helpen je menstruatie te reguleren. [5]
    • Bananen, zoete aardappel, linzen, yoghurt, zalm en rozijnen bevatten allemaal veel kalium. [6]
    • Door eten te koken vermindert de kalium. Stoom of bak voeding met veel kalium zodat je meer van de voordelen kunt profiteren. [7]
  4. 4
    Verhoog je inname van essentiële voedingsstoffen. Voeding die rijk is aan essentiële vetzuren, calcium, magnesium, zink en vitamine B, C en E zijn ideaal voor een gezonde menstruatie. Richt je vooral op het versterken van de vaatwanden met vitamine C, flavonoïden en ijzer bovenaan je prioriteitenlijstje. IJzer is ook belangrijk om ijzertekorten aan te vullen door overmatig bloedverlies.
  5. 5
    Beweeg regelmatig. Door regelmatig te bewegen kun je je menstruatie lichter maken en regelmatiger. [8] Je houdt je lichaam gezond en je gewicht op peil, waardoor je waarschijnlijk minder last zult hebben van schommelingen in je lichaamsvet die kunnen leiden tot een onregelmatige en zware menstruatie.
    • Sommige vrouwen merken dat lichte oefening zoals zwemmen, joggen en snelwandelen hun menstruatie korter maken. Probeer ongeveer 5-6 keer per week 30 minuten te bewegen. [9]
    • Het soort intensieve training zoals voor een marathon kan zelfs zorgen dat je helemaal niet meer ongesteld wordt. [10] Je oestrogeenwaarden dalen omdat je veel vet verliest, waardoor je een zwangerschap niet aan zou kunnen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Deel 2: Anticonceptie om je menstruatie te reguleren

PDF download Pdf downloaden
  1. 1
    Praat met je huisarts over de pil. Anticonceptiepillen bevatten progesteron en oestrogeen, twee hormonen die de menstruatiecyclus reguleren en bepalen hoe zwaar je menstruatie elke maand is. Door de pil te nemen hebben veel vrouwen een lichtere, kortere menstruatie. Als jij een erg zware menstruatie hebt en dat met medicatie zou willen bestrijden, is dit misschien de juiste optie voor jou. [11]
    • Laat je huisarts je een anticonceptiepil voorschrijven. [12] Iedereen is anders, en er zijn veel verschillende soorten pillen die gemaakt zijn om aan verschillende behoeften te voldoen. Maak een afspraak met je huisarts om de juiste soort voorgeschreven te krijgen.
    • Neem de pil zoals in de bijsluiter staat aangegeven. Als je een paar dagen overslaat kun je een zware of onregelmatige menstruatie krijgen - en bovendien is de pil dan niet langer effectief als anticonceptie. Zorg dat je de pil elke dag op het zelfde tijdstip inneemt om van de voordelen ervan te kunnen genieten.
  2. 2
    Overweeg andere hormonale anticonceptie. De pil is niet de enige soort anticonceptie die je menstruatie kan reguleren. Als je niet elke dag een pil wilt nemen, overweeg dan deze andere opties die dezelfde voordelen als de pil hebben:
    • De anticonceptiepleister. Deze wordt meestal op de arm, rug of dij geplakt. Het geeft dezelfde hormonen af als de pil, alleen worden deze door de huid geabsorbeerd. De pleister moet elke week vervangen worden. [13]
    • De anticonceptiering. Dit is een kleine ring die eens per maand ingebracht moet worden in de vagina.Het laat de hormonen vrij in de bloedbaan. [14]
    • Een anticonceptiestaafje. Dit is een klein staafje dat in de baarmoeder wordt geïmplanteerd. Het laat hormonen vrij in de baarmoeder en werkt een aantal jaren. Hierdoor hebben sommige vrouwen een lichtere menstruatie, of soms helemaal geen menstruatie, maar anderen krijgen er juist een onregelmatige menstruatie van. [15]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Deel 3: Beter omgaan met een zware menstruatie

PDF download Pdf downloaden
  1. 1
    Begrijp de normale oorzaken van een zware menstruatie. Je menstruatie kan in bepaalde levensstadia zwaarder worden, en in sommige gevallen is een zware menstruatie genetisch bepaald. Veranderingen in je lichaam of levensstijl kunnen een zware menstruatie teweeg brengen. Zorg dat je de volgende dingen nagaat als je een zwaarder-dan-normale menstruatie hebt:
    • Als je in de puberteit bent kan je menstruatie zwaar zijn omdat je hormoonwaarden zich moeten aanpassen; een disbalans in oestrogeen en progesteron kan zorgen voor een zware menstruatie.
    • Als je net gestopt bent met de pil kan je menstruatie zwaarder zijn, want de pil maakt het juist lichter.
    • Als je net een anticonceptiestaafje hebt laten plaatsen kun je de eerste maanden zwaardere bloedingen hebben. Het lichaam ziet het staafje als een vreemd object waardoor je een zwaardere menstruatie hebt. [16] Ga naar je gynaecoloog als het langer dan de eerste drie tot zes maanden duurt.
    • Als je net bevallen bent heb je misschien een zwaardere menstruatie, vooral als je geen borstvoeding geeft. [17] [18]
  2. 2
    Probeer aromatherapie om de stress door een zware menstruatie te verminderen. Als je gelooft in aromatherapie als behandeling, kan dit misschien helpen, eventueel in combinatie met andere methoden. Probeer eens twee druppels rozenolie, twee druppels kamille en twee druppels salie-olie te mengen met vier druppels zoete marjolein en twee eetlepels zoete amandel- of olijfolie. Wrijf hiermee elke avond je buik in, of laat je partner dit doen.
  3. 3
    Zorg dat je pijnstillers en kruidenmiddelen op voorraad hebt. Als je veel pijn hebt kun je in elk geval een pijnstiller nemen. Ga niet stilletjes zitten lijden; zorg dat je geen pijn hebt. Overleg met je huisarts als je niet zeker weet welke pijnstillers voor jou geschikt zijn.
  4. 4
    Zorg dat je genoeg tampons en maandverband in huis hebt. Beknibbel hier niet op; koop je favoriete merk en zorg dat je nooit zonder zit als je ongesteld bent. Koop genoeg in de grootste maat, zowel tampons als maandverband. Zorg ook dat je maandverband voor 's nachts hebt, want het is beter om niet met een tampon in te slapen.
    • Laat je niet ontmoedigen als je de grootste maat nodig hebt, wat maakt het uit? Het zegt niets over jouw persoon of je lichaamsbouw.
    • Als je bang bent dat een maandverband door je kleding heen te zien is, probeer dan in de spiegel te controleren of het zo is, of vraag een vriendin even goed te kijken. Vaak is het meer een gevoel dan dat het de realiteit is, maar misschien moet je niet te strakke kleding dragen.
    • Voor sommige vrouwen is een tampon niet afdoende, dus wees erop voorbereid met verschillende dingen te experimenteren, zoals maandverband, cups en andere dingen.
  5. 5
    Wees voorbereid op doorlekken. Vrouwen met een zware menstruatie zullen af en toe misschien doorlekken. Het is een goed idee om een tweede setje kleding mee te nemen. Een goede vriendin, een lerares of collega zullen vast wel zo vriendelijk zijn je te waarschuwen als je het zelf niet merkt. Negeer iedereen die onaardig is. Het is niet iets om je voor te schamen; iedereen die erom lacht is onattent en mist compassie.
  6. 6
    Bedek dingen zodat er geen bloed op komt. Bedek je bed, de bank, lakens, etc. waar je zult liggen of zitten met een handdoek of andere lap die je makkelijk kunt wassen. Dat is veel makkelijker dan om bloed uit je matras of bank te moeten halen.
  7. 7
    Overleg met je huisarts als je menstruatie extreem zwaar is. In sommige gevallen kan een zware menstruatie een teken zijn dat er een ander medisch probleem is. Je verliest altijd bloed, maar het is mogelijk om te veel bloed te verliezen waardoor je bloedarmoede kunt krijgen of je zwak kunt voelen. Als je menstruatie langer dan een week duurt, als je veel grote bloedproppen verliest, als je elk uur een tampon moet verwisselen of als je je slap of kortademig voelt, ga dan naar de huisarts. [19]
    • Maak een beschrijving van jouw menstruatie en alle symptomen die je ervaart.
    • Laat je arts controleren op problemen die zware menstruatie kunnen veroorzaken. Een hormonale disbalans, vleesbomen, poliepen of andere ernstige ziekten kunnen overmatig bloedverlies veroorzaken. [20]
    • Je huisarts kan je inwendig onderzoeken en misschien een uitstrijkje maken, een echo, bloedtesten of een baarmoederhals biopsie doen.
    Advertentie


Tips

  • Stress kan een zwaardere menstruatie veroorzaken, ontspan!
  • Zorg dat je genoeg rust.
  • Hou bij wanneer je ongesteld moet worden.
  • Eet dingen met vitamine K zoals sla, spinazie en boerenkool.
  • Van biologische frambozenbladthee verdwijnen krampen.
  • Draag niet te strakke kleding.
  • Draag geen leggings als je maandverband draagt.
  • Sleutelbloemolie of lijnzaadolie kunnen helpen tegen krampen en zware menstruatie.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Ga naar de huisarts als je menstruatie een groot probleem is.
  • Let op dat je genoeg ijzer binnenkrijgt zodat je geen bloedarmoede krijgt. [21]




Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 14.975 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie