Er zijn veel moeders die bang zijn dat ze niet genoeg melk hebben om aan de behoefte van hun baby te voldoen. Meestal denken ze dat ten onrechte, bijvoorbeeld omdat de baby korter drinkt, of nu eenmaal mettertijd meer honger krijgt. Dit soort ervaringen hoort erbij en overkomt de meeste moeders. Maar als je baby niet aankomt of zelfs afvalt, dan kan het verstandig zijn de aanmaak van je moedermelk te stimuleren.
Stappen
-
Eet tijdens de borstvoedingsperiode minimaal 1800 Kcal per dag en drink minstens 6 glazen vocht. Als je een afslankdieet volgt kan dat je melkproductie negatief beïnvloeden. Het zal je niet verbazen dat wat je eet grote invloed heeft op de kwaliteit en de hoeveelheid geproduceerde melk. Hieronder vind je een aantal algemene dieetrichtlijnen die belangrijk zijn in de borstvoedingperiode:
- Zoek goede calciumbronnen. Calcium bevordert de groei van gezonde en sterke botten bij je kindje. Calciumrijke voeding is onder andere: zuivelproducten (kies bij voorkeur voor biologische producten), groene bladgroente, en bepaalde vissoorten (sardines en zalm).
- Eet fruit en groente. Zorg ervoor dat fruit en groente veel in je dieet voorkomen; ze zitten vol vitamines, mineralen en vezels.
- Kies voor meervoudige koolhydraten. Meervoudige koolhydraten zijn gezonder dan bewerkte; die laatste kun je over het algemeen het beste vermijden. Meervoudige koolhydraten zitten bijvoorbeeld in ongepelde rijst, volkorenpasta, volkorenbrood en peulvruchten.
- Kies voor mager vlees. Mager vlees is beter dan vet of doorregen. Denk bijvoorbeeld aan kipfilet, vis, magere zuivelproducten en sojaproducten zoals tofu.
-
Overleg met je arts over medicatie of kruidensupplementen om de borstvoeding te verhogen. Kruiden als fenegriek, gezegende distel of frambozen kunnen helpen. Huisartsen schrijven soms ook wel metoclopramide voor als laatste redmiddel bij moeders met een te lage melkproductie.TIP VAN EEN DESKUNDIGELactatiekundige en eigenaar van Family PicnicRebecca Nguyen is gecertificeerd lactatiekundige en kraamadviseur. Ze runt samen met haar moeder Sue Gottschall de praktijk Family Picnic in Chicago, waar ze nieuwe ouders advies geven over bevallen, borstvoeding, de ontwikkeling van kinderen en onderwijs. Rebecca is tien jaar lang peuterleidster en lerares aan de onderbouw van de basisschool geweest. In 2003 behaalde ze een masterdiploma in vroegschoolse educatie aan de Universiteit van Illinois.
Wist je dat? Fenegriek en gezegende distel staan bekend als galactagogen, ofwel stoffen die de melkproductie kunnen verhogen. Men denkt dat de stoffen werken door ervoor te zorgen dat het lichaam meer van de hormonen prolactine en oxytocine aanmaakt. Beide hormonen zijn nodig voor de melkproductie.
-
Vul je voedingen aan met kolven. Kolven is om twee redenen nuttig. Ten eerste kun je, als je baby het op dat moment niet nodig heeft, de afgekolfde melk in voorraad houden voor later. Ten tweede, kolven stimuleert de aanmaak van meer melk.
- Investeer in een goed kolfapparaat. Kolven is niet echt het leukste wat je kan bedenken, dus is het de moeite waard om te investeren in een kolfapparaat dat het goed doet. Als je zelf geen goede hebt kun je proberen er een van ziekenhuiskwaliteit te huren.
- Probeer elke paar uur een kwartier te kolven, of je nu thuis bent of op je werk. Of anders kolf je na elke voeding nog 5 tot 10 minuten. Als je 24 uur lang minstens 8 keer kolft zal je melkproductie flink omhoog gaan. Als je niet direct na de voeding kunt kolven, probeer het dan eens halverwege tussen twee voedingen in.
- Kolf beide borsten tegelijk. Als je twee borsten tegelijk kolft krijg je twee keer zo snel twee keer zoveel melk, en het helpt de aanmaak te stimuleren.
TIP VAN EEN DESKUNDIGE"Je kunt je kindje babyvoeding geven als je melkvoorraad laag is, maar je moet elke keer kolven als je dat doet, anders zal je voorraad nog meer afnemen."
Rebecca Nguyen, MA
Lactatiekundige en eigenaar van Family PicnicRebecca Nguyen, MA
Lactatiekundige en eigenaar van Family Picnic -
Gebruik zo weinig mogelijk fopspenen of flesjes in de periode dat je je melkproductie probeert te verhogen. Zo profiteren je borsten maximaal van de zuigbehoefte van je baby. Naarmate je baby ouder wordt zal het steeds makkelijker zijn om te wisselen tussen borst en fles zonder dat het ten koste gaat van jouw voeding. Als je je kindje bijvoeding geeft, probeer dat dan te geven met een lepeltje of een spuitje.Advertentie
-
Ontspan. Veel stress heeft een negatieve invloed op je melkproductie. Probeer je voorafgaand aan het voeden of kolven te ontspannen door naar rustige muziek te luisteren, naar plaatjes te kijken waar je blij van wordt, of even samen te zijn met je geliefde.
- Als je wilt kun je warme compressen op je borsten leggen of ze even kort masseren voordat je gaat kolven of voeden.
-
Laat je baby vaak drinken, en zo lang hij wil. Hoe vaker je borsten worden gestimuleerd, des te meer melk maakt je lichaam aan. Minstens 8 voedingen per 24 uur is ideaal, meer mag ook. Als je gewend bent een voedingsschema aan te houden, probeer dan eens om op vraag te voeden, en zo de aanmaak te bevorderen.TIP VAN EEN DESKUNDIGELactatiekundige en eigenaar van Family PicnicRebecca Nguyen is gecertificeerd lactatiekundige en kraamadviseur. Ze runt samen met haar moeder Sue Gottschall de praktijk Family Picnic in Chicago, waar ze nieuwe ouders advies geven over bevallen, borstvoeding, de ontwikkeling van kinderen en onderwijs. Rebecca is tien jaar lang peuterleidster en lerares aan de onderbouw van de basisschool geweest. In 2003 behaalde ze een masterdiploma in vroegschoolse educatie aan de Universiteit van Illinois.
Je melkproductie wordt gereguleerd door hoe vaak je je baby laat drinken. Lactatiekundige Rebecca Nguyen: "Tijdens de eerste paar weken moet je lichaam uitvogelen hoeveel melk je baby nodig heeft en zich daarop afstemmen. Hoe meer melk je kwijtraakt door borstvoeding te geven of te kolven, hoe meer melk je lichaam aanmaakt. Als je denkt dat je lichaam niet genoeg melk aanmaakt, kolf dan ook 's ochtends wanneer je melkvoorraad het grootst is."
-
Probeer je kindje uit te kleden om het huidcontact tijdens de voeding te stimuleren. Zonder kleertjes drinkt hij misschien langer. En langere voedingssessies helpen om meer melk aan te maken.
- Trek alles uit behalve zijn luier, maar sla een dekentje over zijn ruggetje zodat hij het niet koud kan krijgen.
- Trek je bh uit en draag een bloes die je van voren open kunt knopen om het huidcontact te bevorderen.
-
Probeer te voeden met een draagdoek. Als je je baby in een draagdoek dicht tegen de melkvoorraad draagt, kan dat hem aanmoedigen vaker te komen schransen. Sommige baby’s eten beter als ze worden rondgedragen .
-
Laat je baby bij elke voeding uit beide borsten drinken om je lichaam te laten weten dat er meer melk aangemaakt moet worden. Wissel van kant zodra de baby trager begint te drinken. Het allerbeste is als je nog een keer kunt wisselen en per voedingssessie beide borsten twee keer kunt aanbieden. Laat je baby zolang mogelijk drinken – tot hij in slaap valt of zelf loslaat.
-
Probeer zoogverlof te nemen. Kruip een dag of twee met je baby in bed en houd je alleen bezig met het voeden van je baby zodra hij honger heeft. Natuurlijk mag je ook naar de keuken en de badkamer, en je andere moederplichten doen, maar deze vakantie is helemaal voor jou en je pasgeboren kindje.
- Tijdens deze vakantie kun je de voordelen van slaap-voeden uitproberen. Het woord zegt het al: samen in slaap vallen met zijn lievelingseten onder handbereik. Moeder en kind ontspannen hier allebei van. EN het verhoogt de aanmaak van melkproducerende hormonen.
Advertentie
Tips
- Sommige medicijnen remmen de melkproductie. Overleg met je arts of medicijnen die jij gebruikt eventueel dat effect kunnen hebben.