PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Verontrustende gedachten of ook wel opdringerige gedachten, zijn in de meeste gevallen heel gewoon en normaal. Maar verontrustende gedachten kunnen verwarrend zijn of je een ongemakkelijk gevoel geven. Sommige mensen kunnen zelfs geobsedeerd raken door hun verontrustende gedachten en vinden het moeilijk om er niet aan te denken. Deze obsessies kunnen leiden tot ernstige psychische stoornissen als er niets aan wordt gedaan. Als je denkt dat je een ongezonde obsessie hebt ontwikkeld met je storende gedachten, schakel dan de hulp in van een arts of therapeut. Je kunt ook blijven lezen om meer te leren over een aantal strategieën die kunnen helpen bij het stoppen met geobsedeerd fixeren op storende gedachten.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Verontrustende gedachten begrijpen

PDF download Pdf downloaden
  1. Een verontrustende gedachte is iets dat in je opkomt vanuit het niets. Deze gedachten richten zich vaak op geweld, seks en traumatische gebeurtenissen uit het verleden, maar zijn niet beperkt tot deze categorieën. Psychologen noemen dit soort gedachten ook wel intrusies, omdat ze in het hoofd opkomen, vaak zonder waarschuwing, en verontrustend zijn. [1] Verontrustende gedachten kunnen van persoon tot persoon zeer verschillend zijn. Een aantal voorbeelden van verontrustende gedachten zijn:
    • Je voorstellen dat je een baby laat vallen of van je af gooit, terwijl je een baby vasthoudt. Ook al zou je dit nooit doen, toch is het een veelvoorkomende intrusie.
    • Je voorstellen dat je je baas overrijdt met je auto. Als je baas je kwaad heeft gemaakt dan kan het zijn dat een dergelijke gedachte bij je opkomt, ook al zou je zoiets in werkelijkheid nooit doen.
    • Gewelddadige seksuele fantasieën hebben die je opwinden, ook al zou je die nooit in de praktijk brengen, of willen dat ze jou zouden overkomen.
    • Het herleven van een verontrustende ervaring, zoals een auto-ongeluk of een aanranding.
  2. Veel mensen hebben verontrustende gedachten en zijn in staat om die voorbij te laten gaan zonder er echt bij stil te staan. Ook al hebben veel mensen deze gedachten, toch kunnen sommige mensen zich zorgen maken over en geobsedeerd raken door gedachten die ze in werkelijkheid nooit ten uitvoer zouden brengen, maar waardoor ze van slag kunnen raken. Als je ontzet bent door je verontrustende gedachten, vergeet dan niet dat je niet alleen bent. Veel mensen hebben dit soort gedachten. [2]
  3. In de meeste gevallen is het hebben van een verontrustende gedachte waarvan je weet dat je daar nooit naar zou handelen normaal en het maakt je niet tot een slecht persoon. Vaak hebben we deze gedachten omdat we juist niet datgene willen doen waar we aan denken. Onze gedachten kunnen soms afdwalen en zich gaan afvragen wat het ergste is dat er in een bepaalde situatie kan gebeuren. [3]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Het onderzoeken van een verontrustende gedachte

PDF download Pdf downloaden
  1. Hoewel je eerst neiging kan zijn om de verontrustende gedachte gewoonweg te negeren, is dat geen goed idee. Als je probeert om de gedachte te negeren of tegen te houden, dan kan het zijn dat de gedachte terugkomt, maar dan intenser. Proberen om je verontrustende gedachten te onderdrukken kan zelfs een ongezonde obsessie met de gedachte tot gevolg hebben. [4] In plaats van te proberen de gedachte tegen te houden, kun je beter accepteren dat die aanwezig is en de gedachte gaan onderzoeken. [5]
    • Stel vast wat de inhoud is van de verontrustende gedachte. Waar gaat de gedachte over en wat is er verontrustend aan?
  2. Het opschrijven van je verontrustende gedachten kan helpen om er op een andere manier over na te denken. Daarnaast kan het opschrijven zelf al ervoor zorgen dat een deel van de gedachten niet meer of minder vaak in je opkomen. [6] [7] Neem de volgende keer dat je een verontrustende gedachte hebt even de tijd om deze op te schrijven in je dagboek. Stel jezelf tijdens het opschrijven van de gedachte de volgende vragen, om te helpen bij het analyseren ervan:
    • Wat vind je verontrustend aan de gedachte? De angst dat je je ernaar zal gedragen? De angst dat je überhaupt de gedachte zult hebben? Sociaal stigma?
    • Hoe vaak heb je de gedachte? Houd bij hoe vaak de gedachte in je opkomt om je bewuster te zijn van eventuele patronen, zoals wanneer op de dag of in de week de gedachte zich vaker voordoet.
    • Is er een trigger voor de gedachte? Heb je de verontrustende gedachte altijd na het zien van iets of iemand?
    • Wat doe je nadat de gedachte in je hoofd is opgekomen? Blijf je er tot in detail over nadenken? Praat je erover? Probeer je het te negeren?
    • Is het steeds dezelfde gedachte, of zijn er een aantal verschillende? Zijn het gelijksoortige gedachten?
    • Ben je bang voor de gedachte op zich, of bang voor de gedachte? Ben je bijvoorbeeld bezorgd dat je daadwerkelijk de baby tegen de muur zult gooien, of vind je het vervelend dat je de gedachte ‘’hebt’’?
    • Ben je bezorgder over de gedachte, of over hoe anderen over je zullen denken, omdat je die gedachte hebt? Zit de gedachte dat anderen weten waar je aan denkt en je daarover veroordelen je meer dwars dan de gedachte zelf?
    • Heb je het gevoel dat je over deze gedachte na moet denken? Sommige verontrustende gedachten kunnen terugkeren omdat je actie moet ondernemen, zoals het nemen van een beslissing op grond van die gedachten. Andere kunnen terugkeren vanwege bezorgdheid, maar er is geen reden om aan die gedachten te blijven denken.
    • Is er iets dat je kunt doen om jezelf een beter gevoel te geven? In andere woorden, is er iets dat je kunt doen om de situatie te veranderen?
    • Wat voor gevoel geven deze gedachten je? Gebruik gevoelswoorden als boos, verdrietig, opgewonden, etc. om deze vrij zwevende gevoelens te labelen.
    • Vind jij deze gedachten verontrustend of vertellen andere mensen je dat je gedachten verontrustend zijn?
  3. Door elk gedachte te volgen tot aan de bron kan dit bijdragen aan het verlichten van je zorgen over de verontrustende gedachte. Bijvoorbeeld, als je constant je inbeeldt dat iemand in je huis inbreekt en je zal aanvallen, probeer dan te achterhalen wanneer je voor het eerst deze gedachte had en waarom.
  4. Een studie toonde aan dat kijken naar nieuws over gewelddadige gebeurtenissen aanzienlijk bijdraagt aan acute stress en ervoor kan zorgen dat mensen verontrustende gedachten frequenter ervaren. [8] Neem nota van de regelmaat waarmee je leest over, of kijkt naar, gewelddadigheden.
    • Als je merkt dat je vaak blootgesteld wordt aan gewelddadig nieuws en dat dit wel eens zou kunnen bijdragen aan verontrustende gedachten, stop dan een tijdje met kijken naar of lezen van het nieuws, of richt je alleen op positieve verhalen.
  5. In de meeste gevallen betekenen verontrustende gedachten over seks helemaal niets. [9] Als je de gedachten die je hebt weerzinwekkend vindt, gewelddadig zijn of andere onwettige handelingen bevatten, dan kan het zijn dat je verstand gewoon probeert om die dingen te begrijpen.
    • Iemand kan bijvoorbeeld fantaseren over het aanranden van een persoon die voor hem/haar onbereikbaar is. Maar in het proces van nadenken over het aanranden van diegene, kan de persoon zich ook voorstellen hoe de andere persoon zou worden gekwetst door deze handeling. Inzicht verkrijgen in de pijn die de actie zou veroorzaken zou voldoende moeten zijn om te stoppen met erover na te denken. [10]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

De verontrustende gedachten achter je laten

PDF download Pdf downloaden
  1. Heb je de tijd genomen om na te denken over de inhoud van je gedachten en deze te beoordelen, dan is het tijd om de gedachten achter je te laten. Probeer een aantal van de volgende positieve activiteiten om jezelf af te leiden.
    • Lichaamsbeweging – Dit kan helpen bij het verminderen van de spanning en bezorgdheid.
    • Kies een hobby om lichaam en geest bezig te houden.
    • Ga uit met vrienden.
    • Ga naar een café en lees een goed boek.
    • Schrijf een gedicht, maak een tekening, zing een lied.
  2. In sommige gevallen kunnen verontrustende gedachten worden gerelateerd aan antisociaal gedrag, schizofrenie, posttraumatische stressstoornis of een obsessief-compulsieve stoornis. Heb je vaak verontrustende gedachten, stel jezelf dan de volgende vragen: [11]
    • Overweeg je om te handelen naar de potentieel schadelijke gedachten?
    • Overweeg je om jezelf of anderen pijn te doen?
    • Denk je na en plan je hoe je anderen pijn kunt doen, met de bedoeling om daar gevolg aan te geven?
    • Hoor je stemmen die je vertellen om jezelf of anderen pijn te doen?
    • Hebben de obsessieve gedachten of het gedrag een negatieve invloed op je thuissituatie of je werk?
    • Beleef je een traumatische gebeurtenis steeds maar weer opnieuw?
      • Als je op een van deze vragen met ja hebt geantwoord, dan moet je de hulp inschakelen van een arts of therapeut.
  3. Sluit je aan bij een steungroep als je storende gedachten gerelateerd zijn aan iets waar andere mensen ook mee zouden kunnen worstelen. Als de opdringerige gedachten ook veel bij andere mensen voorkomen, zoek dan naar steungroepen waarbij je contact kunt maken met andere mensen die je zullen begrijpen. Bijvoorbeeld, als gediagnosticeerd is dat je partner kanker heeft, dan zijn er steungroepen voor partners waarmee je je gevoelens en zorgen kunt delen. [12]
    Advertentie

Tips

  • Probeer niet om de gedachte gewoon maar te negeren. Het negeren van dingen zorgt er niet voor dat ze weggaan en kan het erger maken. [13]
  • Wees niet bang om hulp te zoeken en de gedachten met iemand te bespreken.
  • Onthoud dat het denken aan verontrustende gedachten of intrusies niet meteen betekent dat je gek bent. Het is heel gewoon om soms aan verontrustende dingen te denken (zeker met de mediastroom waar wij in ondergedompeld worden).
  • Probeer jezelf bezig te houden met een hobby die ervoor zorgt dat je het gevoel hebt iets te kunnen.
  • Doe aan meditatie voor het reinigen van de geest.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 8.317 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie