Je hebt bepaalde aanwijzingen en in je hoofd ben je al bezig de puzzelstukjes op hun plaats te leggen. Je partner komt de laatste tijd vaak laat thuis en moet tegenwoordig wel erg vaak overwerken. Je partner komt thuis, jullie eten in stilte en vervolgens gaat hij of zij steeds snel het internet op. Als jij iets vraagt reageert je partner steeds met de meest vreemde smoesjes... Ben je bang dat jouw geliefde partner achter je rug om bezig is met iets wat niet helemaal in de haak is, en wil je erachter komen of je gelijk hebt? In dit artikel lees je hoe je op verschillende manieren kunt bepalen of je vermoedens kloppen.
Wacht voordat je meteen voor Sherlock Holmes gaat spelen een paar dagen en denk eerst even goed na over wat je gaat doen als je ergste vermoedens inderdaad bevestigd worden. Is je partner zo belangrijk voor je dat je nooit een einde aan jullie relatie zou maken, wat je speurwerk ook oplevert? Als dat zo is kun je misschien beter een oogje dichtknijpen voor de indiscrete handelingen van je partner en jezelf de pijn besparen van het kennen van allerlei onsmakelijke details die je waarschijnlijk liever niet wilt weten. Of geeft het simpele feit dat jij vermoedt dat je partner je bedriegt op zich voor jou al aan dat er fundamenteel iets mis is met jullie relatie? Als dat het geval is staat jullie relatie eigenlijk al op losse schroeven en heb je er misschien meer aan om ofwel te proberen je huwelijk te redden, als je denkt dat dat nog kan, of om er definitief een eind aan te maken.
En als je besluit op onderzoek uit te gaan, probeer dan ook te bepalen wat je met het resultaat gaat doen, of dat nou positief of negatief is.
Opmerking: Niet alle hieronder beschreven ideeën om je partner te "bespioneren" zijn overal ter wereld volledig legaal. Zorg daarom voordat je een van de methodes hieronder uitvoert dat je de wet op het gebied van privacy, afluisteren en spionage in het land waar je woont goed kent.
Stappen
-
Laat je vingers het werk doen. Om met anderen te communiceren maken we allemaal vaak gebruik van de telefoon, en tegenwoordig neemt het telefoonverkeer alleen maar meer toe. Je kunt er dus vrij zeker van zijn dat de twee tortelduifjes elkaar zowel telefonisch ontmoeten als—nou ja, waar je het je verder maar kunt voorstellen.
-
Als jullie een goede oude vaste telefoon hebben is het niet zo moeilijk om je partner telefonisch te volgen.
- Leid een extra telefoonlijn naar een plek in jullie huis waar hij of zij bijna nooit komt en steek het snoer in de telefoonplug. Schroef (van tevoren) het mondstuk los en verwijder het, zodat jij jezelf niet verraad als je er tijdens het afluisteren per ongeluk binnensmonds een vloek of scheldwoord uitflapt.
- Zodra je hem/haar hoort roepen: "Ik heb hem, lieverd" (omdat jij gewoon weet dat hij of zij het is), ga je naar je "afluisterkamer" en neem je heel voorzichtig de hoorn van de haak of druk je op de betreffende toets, zodat je aan het gesprek deelneemt. Wees hierbij voorzichtig maar handel wel snel: door te veel aan de toetsen te zitten veroorzaak je een klikkend geluid dat aan de andere uiteinden van de telefoonlijn te horen kan zijn en waardoor je jezelf zou kunnen verraden.
-
Druk nu op de opnameknop. Als je er vrij zeker van bent dat je inmiddels-bijna-ex zijn/haar tweederangs vlam niet gaat bellen terwijl jij in de buurt bent, maar dat hij of zij de verleiding niet zal kunnen weerstaan om stiekem tussendoor een telefoontje aan te nemen als hij of zij denkt dat jij het niet ziet—of als die ander de stem van zijn of haar liefje gewoon even moet horen voordat hij of zij aan het werk gaat of in bed stapt, dan kan het gesprek opnemen een goede manier zijn. Als je het van tevoren plant kun je de lucht bijna voelen trillen terwijl je partner zijn of haar innerlijke Don Juan aan het woord laat.
- Als je een smartphone of een simpele mobiele telefoon met een opnamefunctie hebt, zet dan het oorstukje van de koptelefoon naast de microfoon en neem het gesprek tussen de twee tortelduifjes op voor het nageslacht. Als je ze betrapt hebt en je hebt wat je nodig had hoef je verder niet langer te wachten. Overhandig de bedrieger zijn of haar tandenborstel en pyjama in een tasje en stuur hem of haar zonder toetje de deur uit. Mocht echter blijken dat degene aan de telefoon niemand meer was dan je partners tennismaatje, om te bevestigen dat Baan 6 voor komende donderdag gereserveerd is, maak dan snel zijn of haar favoriete nagerecht klaar en serveer het met een glimlach.
-
Gebruik een babyfoon. Dit is een goedkope manier om af te luisteren en er komt weinig ingewikkelde techniek bij kijken. Als er momenteel geen baby´s in je leven aanwezig zijn kan het uiteraard wat lastiger worden, maar ook dan kun je deze methode toepassen. Wacht tot hij of zij een middagje gaat "winkelen" of wat dan ook, en doe zelf ook je inkopen. Koop een simpele babyfoon, een spuitbus met verf in de kleur van de plaats waar je de zender wilt neerzetten en (mocht de zender voorzien zijn van oplichtende LEDlampjes) een rol afplaktape.
- Verf de zender (aan de baby- oftewel de geheime kant) met de verf in sprayvorm. Dek voordat je met verven begint het gaatje voor de microfoon af, zodat je dat niet per ongeluk dichtverft. Gebruik ook niet al te veel verf. Het is niet de bedoeling dat je het apparaat straks overal in huis kunt ruiken.
- Ga naar de kamer waar je denkt dat ze straks tegen haar minnaar gaan zitten kirren en zet de zender op een discrete plaats waar je denkt dat ze niet snel zal kijken. Achter wat boeken bijvoorbeeld, achter de bank, of, als je echt het ergste vermoedt, ergens in de slaapkamer of wie weet zelfs in de buurt van het bad.
- Laad het apparaat op en zet een draagbare radio in de kamer. Zet de radio aan en zet het geluid ongeveer op het niveau van menselijk gefluister en gegiechel. Ga naar je werk- of studeerkamer en zet de ontvanger aan. Kun je de radio horen? Zo ja, dan ben je er klaar voor. Zo nee, pas de constructie dan aan tot je het signaal van de zender duidelijk kunt horen.
- Zodra de telefoon gaat en je haar hoort zeggen: "Ik neem hem wel... het is iemand van mijn werk," zeg jij: "Goed schat, ik ben even in de studeerkamer om op 'internet te zoeken naar..." (Je kunt hier zeggen wat je wilt: nadat zij jou heeft horen zeggen: Goed schat, ik ben even... , stroomt er al zo veel adrenaline door haar lichaam dat ze jou toch al niet meer hoort.) Ga naar je kamertje, zet de monitor aan, start je opnameapparatuur (telefoon, cassetterecorder, wat je ook maar hebt), en luister wat er gebeurt. Mocht je inderdaad te horen krijgen waar je zo bang voor was, bel dan een taxi en stuur je overspelige echtgenote met een enkele reis de stad in. Alleen als je in plaats daarvan iets hoort in de trant van: "Prima, ik zal zorgen dat ik dat verslag morgen af heb, meneer Donderberg, en ik.... wacht eens even, wat is dit... een zender? ," neem je die taxi misschien liever zelf, want dan ben je in een netelige situatie beland.
-
Neem het gesprek digitaal op met digitale opnameapparatuur. Er bestaan allerlei verschillende apparaten waarmee je digitale opnames kunt maken, van pennen en USB-sticks tot apparaatjes die op een telefoon lijken, maar waar je stemmen mee kunt opnemen. Dat betekent dat je er gewoon een neer kunt zetten ergens op een plek waarvan je denkt dat je echtgeno(o)t(e) wel eens een telefoontje zou kunnen gaan plegen, en zodra dat het geval is, zal de elektronische spion in de vorm van een stalen val in actie komen. Die val kijk jij vervolgens na zodra het jou uitkomt; veel succes!
-
Doorbreek alle vertrouwensbarrières en controleer stiekem de persoonlijke communicatiemiddelen van je partner. Door gewoon rechtstreeks de inhoud van de telefoon van je bedriegerige geliefde te bekijken kun je een heleboel te weten komen—met name sms- en twitterberichtjes. Haar beste vriendinnen zijn waarschijnlijk vrij eerlijk als ze haar advies geven en zeggen wat ze van de situatie vinden. Het kan zijn dat je meer informatie kunt halen uit de verzonden dan uit de ingekomen berichtjes. Als je regelmatig blijft kijken zul je een idee krijgen van hoe een en ander zich ontwikkelt. Let op het gebruik van valse namen, zodat mocht er een berichtje binnenkomen op een ongemakkelijk moment, de valse naam niks verraadt.
- Check zijn of haar e-mail. Een andere manier voor hem om stiekeme ontmoetingen te plannen met die vrouw is door haar e-mails te sturen of door te chatten via internet. Zou het niet handig zijn als ieder e-mailbericht en ieder gesprek dat je partner op internet heeft ook naar jou gestuurd zou worden, zodat jij het ook kunt lezen? Er bestaat zogenaamde spionagesoftware die al zijn of haar e-mailberichten, chatberichten, instantberichten, bezochte websites en toetsaanslagen opneemt. Vervolgens kopieert het programma die informatie automatisch naar jouw e-mailadres.
- Tenzij je partner of echtgeno(o)t(e) uitermate voorzichtig is, kun je ook op zijn of haar computer (of telefoon) kijken als hij of zij er niet is, en het geheugen en de laatst gebruikte apps doorzoeken en kijken of je misschien nog andere sporen vindt die je kunnen helpen het pad van de schuinsmarcheerders te volgen. Wie weet vind je een paar e-mailberichten waarin ze het volgende afspraakje plannen, of een paar spannende sessies in een online chatroom of babbelbox.
- Een ontrouwe partner zal er al snel voor proberen te zorgen dat jij zijn of haar e-mailberichten niet ziet door geheime wachtwoorden te gebruiken of door de e-mails onder verschillende bestandsnamen op te slaan. Probeer als je toegang tot zijn of haar e-mail wilt krijgen in eerste instantie het wachtwoord dat hij of zij altijd gebruikt. Als dat niet werkt kun je via Google heel makkelijk gespecialiseerde software vinden waarmee je wachtwoorden kunt kraken.
-
Gebruik alle middelen die je tot je beschikking hebt. Ook levenloze voorwerpen kunnen je heel goed helpen—–ze zullen in ieder geval nooit wat zeggen! Verborgen camera´s zijn bijvoorbeeld in de meest onvoorstelbare vormen verkrijgbaar. Ze zijn vaak zo discreet gemaakt dat je nooit zult kunnen raden dat het voorwerp een hypermoderne videocamera verbergt. Verborgen camera´s kunnen de vorm aannemen van muurklokken tot bureaulampen of zelfs kamerplanten.
-
Installeer een navigatieapparaat. Ga met behulp van een navigatieapparaat na waar je uithuizige vrouw de laatste tijd zoal geweest is. Het apparaat zal je laten zien waar ze haar auto mee naartoe heeft genomen en hoe lang ze daar gebleven is. Wanneer ze weer eens zegt: "Ik moet weer overwerken, lieverd," kun jij zeggen: "Wauw, ze moeten daar bij het Van der Valk Hotel wel heel blij zijn met jou!"
-
Tel het aantal kilometers. Een goedkoop (gratis) alternatief voor een navigatieapparaat is simpelweg nagaan hoe veel kilometer je partner voor en na zijn of haar werk heeft afgelegd. Komt dat overeen met de afstand die je echtgeno(o)t(e) normaal aflegt van jullie huis naar zijn of haar werk? Verschillen op de kilometerteller kunnen je doelgerichte vragen opleveren die je aan je partner kunt stellen om te weten te komen of er al dan niet iets gaande is.
-
Besteed extra aandacht aan de vrienden of vriendinnen van je partner of echtgeno(o)t(e). Wie ziet hij of zij op dit moment het vaakst? Met wie heeft hij of zij het vaakst contact? Zijn die mensen ook jouw vrienden? Als jij ze ziet, let dan heel erg goed op of je niet een vreemd gevoel krijgt als je met ze praat. Stel geen rechtstreekse vragen aan hen. Je wilt niet dat zij het gevoel krijgen dat ze tussen jullie tweeën moeten kiezen. Wat mensen niet zeggen is minstens zo interessant als wat mensen wel zeggen.
-
Bestudeer het belgeheugen. Als het belgeheugen geblokkeerd is, probeer dan toegang tot die informatie te krijgen via telefoon-accounts op internet. Om toegang tot dergelijke accounts te krijgen heb je een wachtwoord nodig, maar de kans is groot dat je partner het gebruikte wachtwoord al lang voor het begin van het overspel heeft aangemaakt. De kans is dus groot dat je het al weet en anders is het misschien niet zo moeilijk te raden. Kijk hoe vaak bepaalde nummers gebeld zijn en kijk naar de duur van de gesprekken. Nemen beide toe, blijven ze gelijk of nemen ze af? Die informatie kan je goed inzicht geven in de manier waarop een en ander zich ontwikkelt.
-
Kijk naar veranderingen in zijn of haar gedrag. Veranderingen in zijn of haar belangstelling voor kleding, uiterlijk, plotseling afvallen of aankomen, een koele en afstandelijke houding, vijandigheid; weigeren om over jullie toekomstplannen te praten, niet meer zo bij je betrokken zijn, geen zin meer in seks en het uitblijven van meer nadrukkelijke, alledaagse liefkozingen. Let op die dingen en ga na of ze vaker of minder vaak voorkomen. De kans is heel groot dat het je allerlei aanwijzingen oplevert.
-
Ga op zoek naar geheimen. Let goed op of er niet een geheime telefoon in huis is die je partner gebruikt om te voorkomen dat jij hem of haar via de telefoon kunt betrappen. Kijk ook de prullenbak op zijn of haar computer na—–mensen gooien vaak dingen in de prullenbak, maar vergeten die vervolgens te legen.
-
Betrap hem of haar op heterdaad! Als je serieus denkt dat je partner vreemdgaat, maar als je zelfs nadat je alle telefoongesprekken hebt afgeluisterd, alle e-mailberichten hebt gelezen en alle reisinformatie hebt nagetrokken, behalve een vaag vermoeden eigenlijk nog steeds geen echt bewijs hebt, dan zul je een zeer belangrijke, essentiële beslissing moeten nemen. Je zult moeten bepalen hoe ver je wilt gaan in het proberen te weten te komen of je partner of echtgeno(o)t(e) je ontrouw is of niet.
- Vraag jezelf eerst eens eerlijk af waarom je je partner of echtgeno(o)t(e) eigenlijk niet vertrouwt. Is er enige reden, of het nou een echte reden is of een reden die je je alleen maar in je hoofd hebt gehaald, om te denken dat je partner vreemdgaat of je op enig moment ontrouw is geweest? Je hoeft er niet per se officieel, wettelijk geldig bewijs voor te hebben, maar heb je iets meer waar je vermoedens op gebaseerd zijn, behalve dat vage gevoel in je onderbuik? Het komt vrij vaak voor binnen een huwelijk dat een van beide partners er op de een of andere manier zelf van overtuigd is dat er een ander in het spel is. Vaak hebben de omstandigheden het er naar gemaakt dat die partner simpelweg een bewijs nodig heeft om zijn of haar eigen gevoelens, gedachten en onzekerheden te rechtvaardigen.
- Het feit alleen dat hij minder geïnteresseerd in je lijkt te zijn betekent nog niet dat hij vreemdgaat. Overwerken of uitgaan met vrienden is soms echt niks meer dan dat. Het komt ook vrij vaak voor dat stellen die al wat langer bij elkaar zijn vergeten waarom ze ook alweer verliefd op elkaar zijn geworden. Wanneer het dagelijks leven eenmaal een sleur is geworden, denken veel mensen overal wat makkelijker over en zien hun partner als iets vanzelfsprekends. Veel mensen gaan bovendien vaak zo op in hun baan dat ze verslaafd raken aan hun werk. Iemand kan dan echt volledig in zijn baan of bedrijf "verstrikt raken" en er helemaal niet meer aan denken om tijd met zijn of haar partner door te brengen.
-
Ga uit van een paar veronderstellingen. Als je denkt dat je echt een goede reden hebt om je echtgenote ervan te verdenken dat ze vreemdgaat mag je er om te beginnen vanuit gaan dat ze op zijn minst een aantal voorzorgsmaatregelen zal nemen om te voorkomen dat jij ontdekt dat ze een ander heeft.
- Ze zal geen e-mails versturen vanaf jullie huiscomputer en ze zal haar vlam waarschijnlijk ook niet bellen vanaf de vaste telefoon bij jullie thuis.
- De kans bestaat dat ze overwerken niet als smoesje zal gebruiken als ze in een hotel heeft afgesproken, omdat ze dan het risico loopt dat de telefoon niet opgenomen wordt als jij haar op haar werk belt. Bovendien zou ze gezien kunnen worden terwijl ze vroeg van haar werk vertrekt.
- Ze zal waarschijnlijk de gewone routines en patronen volgen die jij goed kent, en haar minnaar gewoon op die momenten ontmoeten. Voor een puur seksuele verhouding heb je niet zo erg veel tijd nodig en het is ook niet al te ingewikkeld om een en ander naast je andere activiteiten in te passen. Ze ontmoeten elkaar op de parkeerplaats, stappen in de auto, rijden naar "hun kamer" die ze voor een half uur geboekt hebben in een willekeurig hotel en zijn op tijd klaar om nog even te gaan winkelen. Ze komt misschien zelfs thuis met inkopen en die inkopen komen inderdaad uit het winkelcentrum waar ze zogenaamd de hele middag heeft doorgebracht. Dus als je echt achter de waarheid wilt komen, doe dan het volgende:
-
Tref de nodige voorbereidingen en zet een val. Koop een goed fototoestel met een zoomobjectief en voorzie je echtgeno(o)t(e) (dat wil zeggen zijn of haar jas, tas of auto) in het geheim van een GPS-ontvangertje. Verberg achter je bed een opnameapparaatje. Zeg vervolgens tegen je partner dat je een paar dagen de stad uitgaat.
- Bereid alles goed voor. Het moet er echt op lijken dat je de stad uitgaat, dus geef hem of haar details over je uitstapje, terwijl jij stiekem van plan bent gewoon in een hotel net buiten de stad te gaan slapen. (Als je partner meer wil weten over je uitstapje, boek dan echt iets, zodat je informatie krijgt die je met hem of haar kunt delen, maar zeg het reisje op het laatste moment af en blijf dicht bij huis.)
-
Vertrek. Neem de moeite om hem of haar vanaf het vliegveld of het station te bellen en zodra je aankomt op je plek van bestemming. Als je je partner vanaf je mobiel belt maakt het niet uit waar je zegt dat je op dat moment bent. Zeg tegen hem of haar dat je die dag tot heel laat moet werken en dat je die avond daarom helaas niet meer kunt bellen.
-
Controleer met behulp van de GPS wat je echtgeno(o)t(e) aan het doen is, en als hij of zij voor langere tijd van huis gaat, ga dan naar die plek en bekijk vanaf een afstandje wat er gebeurt.
- Volg je echtgeno(o)t(e) (een huurauto is daarvoor een goed idee!), maar als je de neiging hebt om als je boos bent te hard te gaan rijden of andere domme dingen te doen op de weg, denk er dan wel even goed over na.
- Als je echtgeno(o)t(e) gewoon naar huis gaat, parkeer je auto dan een eindje verderop in de straat en kijk wat er gebeurt.
-
Doe het zo nodig nog een keer. Als je een camera geïnstalleerd hebt, gebruik hem dan. Bekijk en beluister de opnames om na te gaan om je niks gemist hebt.
- Als je meer tijd nodig hebt, bel je partner dan de dag waarop je gezegd had dat je weer thuis zou komen dan vroeg in de ochtend en zeg tegen hem of haar dat je helaas nog een nacht moet blijven.
-
Als je iets ontdekt kun je naar huis gaan met het bewijs. Mocht je niks ontdekken, blijf dan niet al te lang van huis. Je moet dit spelletje hoe dan ook niet te lang laten duren––je zult ofwel je echtgeno(o)t(e) met het bewijs moeten confronteren, of je zult zelf met een verklaring voor je verdenkingen moeten komen zodat je je huwelijk al naar gelang de omstandigheden op tijd kunt herstellen, aanpassen of beëindigen.
-
Ga op de juiste manier om met wat je hebt ontdekt, wat het ook was. Het is niet leuk om te ontdekken dat je partner je ontrouw is geweest. De kans is zelfs heel groot dat het een vernietigend effect op je heeft omdat de basis waar je je privéleven op gebouwd had natuurlijk flink door elkaar is geschud. Daarnaast kan het zijn dat jij je zelf ook schuldig voelt vanwege de stiekeme manier waarop je hebt moeten handelen om achter de waarheid te komen. Alles bij elkaar kan de ontdekking een zeer aangrijpend proces zijn en je kunt er een erg naar gevoel aan overhouden.
-
Als je er uiteindelijk inderdaad bevestigend en concreet bewijs voor in handen hebt dat je partner vreemd is gegaan, dan heb je nu echt een reden om je ellendig en diep ongelukkig te voelen. Bedenk dat het hoe dan ook beter is om het te weten. Na verloop van tijd zul je leren dat, hoe traumatisch deze ervaring ook voor je is, er iemand bestaat die jou verdient en dat die persoon vrijwel zeker niet je huidige echtgeno(o)t(e) is. Zoek steun bij vrienden en familie en eventueel bij je huisarts of een psycholoog. De kans is groot dat zij je kunnen helpen door deze moeilijke heen periode te komen. Besluiten wel of niet bij je echtgeno(o)t(e) weg te gaan is een waar mijnenveld en jij bent de enige die kan beslissen hoe je daar je weg in moet vinden, met behulp van de juiste netwerken om je te steunen zodat je sterk in je schoenen blijft staan en er niet aan onderdoor gaat. Het kan ook helpen boeken en artikelen te lezen over hoe je je relatie kunt redden nadat een van beide partners vreemd is gegaan.
-
Als je geen bewijs vindt van de ontrouw van je partner, dan heb je nu in feite geen echt goede reden meer om te denken dat hij of zij je bedriegt. Of, als je nog steeds denkt dat je partner zeer voorzichtig en stiekem is, dan heb je in ieder geval ontdekt hoe eenvoudig het is om een val te zetten om je partner mee te kunnen betrappen mocht hij of zij je vroeg of laat inderdaad bedriegen. Als je hem of haar nog steeds verdenkt moet je er alleen wel absoluut zeker van zijn dat je verdenkingen ergens op berusten; als je op dit punt bent aangeland is de kans groot dat je al het vertrouwen dat ooit in jullie relatie bestond, kapot hebt gemaakt.
Tips
- Koop een speciale set waarmee je haar ondergoed kunt testen op de aanwezigheid van vreemd zaad. Wees je er alleen wel bewust van dat je door dit te doen de kans loopt het vertrouwen binnen jullie relatie voor altijd te beschadigen, omdat dit natuurlijk wel een heel intieme inbreuk op andermans privacy is.
- Maak grapjes over vreemdgaande partners om te kijken hoe hij of zij reageert.
- Gebruik je fysieke zintuigen. Probeer zo dicht mogelijk in de buurt van je echtgeno(o)t(e) te komen nadat hij of zij thuiskomt van wat naar jij denkt een romantisch afspraakje was. Gebruik je neus. Een ander geurteken kan het gebruik van een nieuwe aftershave zijn die hij al heel lang niet gebruikt had, of het feit dat je partner ineens een heel ander parfum gebruikt.
- Let goed op als je partner een tweede mobiel koopt. En als hij of zij dat zonder enige uitleg doet en de telefoon verstopt (en jij komt hem toevallig tegen), moet je zelfs extra op je hoede zijn. Andere verdachte signalen zijn bijvoorbeeld het feit dat zijn of haar telefoon of computer ineens met een pincode of wachtwoord geblokkeerd is, of als zijn of haar mobiel ineens––de hele tijd––op de stille stand staat.
- Als je partner ineens heel veel sms-berichtjes krijgt en stuurt terwijl hij of zij dat anders nooit doet, kan dat betekenen dat er iets gaande is.
- Moet je partner ineens vaak overwerken, of dat nou steeds op verschillende of steeds op dezelfde dagen is, of moet hij of zij ineens veel vaker voor zijn of haar werk op stap? Dat zou er wel eens rechtstreeks op kunnen wijzen dat hij of zij een verhouding heeft.
- Doorzoek een aantal dagen achter elkaar de auto. Ga op zoek naar ongewone dingen. Je kunt allerlei kleine details tegenkomen, zoals een koffiebekertje van de snackbar of het afgescheurde hoekje van een condoom.
- Als je het gevoel hebt dat je partner of echtgeno(o)t(e) zichzelf begint te verdedigen en zenuwachtig begint te worden, ga daar dan niet meteen op in. Laat de ongemakkelijke situatie nog even voortduren. Je partner zou wel eens heel kwaad kunnen worden en je met de TV-gids––of erger–– op je hoofd kunnen slaan als je er volledig naast zit.
- Iedere plotselinge verandering in het uiterlijk van je partner (gewichtsverlies, een nieuw kapsel, nieuwe kleren, etc.) kunnen een extra teken zijn dat je aan de reeks kunt toevoegen. Maar wees wel voorzichtig–iedereen heeft wel eens een korte crisis in zijn of haar leven. Veel mensen proberen daar dan overheen te komen door ineens heel fanatiek aan hun uiterlijk te gaan werken; zulke veranderingen op zich leveren dus geen rechtstreeks bewijs.
- Houd je oren open en let op of je partner zich misschien verspreekt (het kan bijvoorbeeld zijn dat hij of zij tijdens een gesprek per ongeluk een keer de naam van een ander noemt).
Waarschuwingen
- Het kan zijn dat je niet blij bent met wat je te weten komt. Het is heel goed mogelijk dat je de dingen die je denkt te moeten weten eigenlijk liever helemaal niet wilt weten.
- Als blijkt dat je verdenkingen eigenlijk een paranoïde soort jaloezie zijn die niet op feiten is gebaseerd—en je partner ontdekt jouw geheime bezigheden—dan heb je jullie relatie ernstig (en mogelijk onherstelbaar) beschadigd. En zelfs als dat niet zo is zul je er serieus over moeten denken een afspraak te maken met een psycholoog.
- Bedenk dat de manier waarop je de spionageapparatuur gebruikt al dan niet een inbreuk kan zijn op andermans privacy. Ga na wat er eigenlijk in de wet staat over het opzettelijk gebruik van zulke apparatuur––vaak is het gebruik van dergelijke apparaten officieel bij de wet verboden en dus strafbaar:
- Het kan zijn dat het bespioneren van je partner zonder dat hij of zij het in de gaten heeft officieel strafbaar is.
- Het kan zijn dat je officieel niet mag proberen om toegang tot andermans computer te verkrijgen zonder zijn of haar toestemming.
- Het gebruik van software om een computer of wachtwoord te hacken kan strafbaar zijn. Je kunt in plaats daarvan bekende controlesoftware gebruiken. Een voorbeeld van zulke software is Micro keylogger.