Pdf downloaden
Pdf downloaden
Als je een lange en succesvolle relatie wilt hebben, dan moet er allereerst sprake zijn van wederzijds respect. Je moet ervoor zorgen dat jij jezelf en je partner ziet als team, en dat je zo attent, eerlijk en medelevend mogelijk bent. Niemand is echter perfect, en je dient dan ook bereid te zijn om je oprechte verontschuldigen aan te bieden als je een fout gemaakt hebt. Als jij en je partner allebei bereid zijn zich daarvoor in te spannen, dan kunnen jullie een respectvolle en bevredigende relatie hebben.
Stappen
-
Zie elkaar als echte partners. Als je je partner wilt respecteren, dan dien je jullie echt als team te kunnen beschouwen. Denk als team in jullie gezamenlijke beslissingen, en denk altijd aan je partner als je individuele beslissingen maakt. Je moet het gevoel hebben alsof jullie gezamenlijke doelen nastreven waar jullie allebei sterker van worden; niet alsof jullie er alleen tegengestelde behoeften en wensen op na houden. Als je jullie echt als eenheid kunt zien, dan zul je in staat zijn je partner het respect te geven dat hij/zij verdient.
- Als jij en je partner de wereld in trekken, beschouw jullie dan als verenigd front. Hoewel jullie het natuurlijk niet altijd met elkaar eens kunnen zijn, dien je eraan te werken elkaar vriendelijk en waardig te behandelen. Jullie moeten eraan werken om beslissingen te maken waarmee jullie elkaar helpen.
- Jullie zullen natuurlijk niet overal hetzelfde over denken, maar je kunt wel oefenen vaker "wij" te zeggen als jullie samen een beslissing nemen—in plaats van elke zin te beginnen met "ik".
-
Als je het niet met je partner eens bent, bespreek de situatie dan op respectvolle wijze. Je kunt het natuurlijk niet altijd eens zijn met je partner, en dat is ook helemaal niet erg. Het is ontzettend belangrijk om meningsverschillen op respectvolle wijze uit te praten. Als je iets zegt als, "Dat is een stom idee…" of "Ik kan me niet voorstellen dat je dat echt wilt…", dan zal je partner daar boos om worden. Het zal ervoor zorgen dat hij/zij in de verdediging zal schieten, en dat zal niet tot een productief gesprek leiden. Neem in plaats daarvan de tijd om naar je partner te luisteren en zo vriendelijk mogelijk te reageren op zijn/haar mening. [1] X Bron
- Weet dat je partner een stuk minder snel geneigd zal zijn om zijn/haar ideeën te delen of compromissen te sluiten als jij agressief of boos begint.
- In plaats van neerbuigend of gemeen te zijn als je het ergens niet mee eens bent, kun je iets zeggen als, "Ik snap waarom je het zo ziet…" of "Ik denk dat dat op dit moment niet de juiste optie is…" Weet dat hoe jij iets zegt minstens net zo belangrijk is als wat je zegt.
-
Leer om elkaars verschillen te tolereren en te waarderen. Naarmate de relatie vordert zul je erachter komen dat jij en je partner fundamenteel van elkaar verschillen. Misschien ben jij een beetje rommelig, en is hij juist een pietje-precies; misschien is zij erg sociaal, maar ben jij nogal verlegen. Jullie kunnen natuurlijk een beetje aanpassen om beter op elkaar afgestemd te raken, maar je kunt jezelf niet helemaal veranderen. Je zult de verschillen tussen jou en je partner moeten leren accepteren en waarderen als je je partner echt wilt kunnen respecteren. [2] X Bron
- Als jij een sloddervos bent en je partner heeft smetvrees, dan zul je natuurlijk wel respect moeten opbrengen voor zijn/haar grenzen. En hoewel je zijn/haar standaard waarschijnlijk niet aan zult kunnen houden, dien je er wel voor te zorgen dat je jouw kant van het huis schoon houdt.
- Als je je aan bepaalde dingen stoort waarvan je weet dat je partner die niet kan veranderen, zoals een obsessie met de hond, dan zul je daar respect voor moeten opbrengen. Je zult daarmee moeten leren leven als je een gezonde relatie wilt voortzetten.
-
Erken de bijdrage van je partner. Om je partner te kunnen respecteren dien je het hem/haar te laten weten wanneer hij/zij dingen goed doet. Als je continu loopt te klagen of negatief bent, dan zullen jullie samen nooit gelukkig kunnen worden. Laat je partner weten hoeveel hij/zij voor jou betekent als hij je opbeurt als je een slechte dag gehad hebt, als zij heerlijk voor je kookt, als hij altijd aardig is, of zij altijd attent.
- Je kunt dit doen door "bedankt" te zeggen en specifiek te zijn, door een liefdesbriefje te schrijven, of door de tijd te nemen om positief gedrag te erkennen.
- Als je al die leuke, lieve dingen die je partner voor je doet nooit erkent, dan zal hij dat als een respectloos gebaar opvatten. Zo lijkt het er namelijk op alsof je hem/haar voor lief neemt.
-
Respecteer jezelf. Als je gerespecteerd wilt worden, dan dien je allereerst jezelf te respecteren. Je moet je lichaam met respect behandelen, gedrag mijden waardoor je je zelfrespect verliest (zoals alcoholmisbruik of onbeleefd zijn tegen onbekenden), en je zo gedragen dat mensen zullen zien dat jij hen verdient. Als die basis er niet is, dan zal het voor jou ontzettend moeilijk worden om je partner te kunnen respecteren, en vice versa.
- Zorg ervoor dat je jezelf echt respecteert, en dat je goed voor jezelf zorgt. Alleen dan ben je er klaar voor om iemand anders te respecteren.
-
Leer om water bij de wijn te doen. Een andere manier waarop je je partner kunt respecteren, is door compromissen te sluiten als jullie het ergens niet over eens kunnen worden. Als jullie samen een beslissing nemen, dan is het het belangrijkst om eerst goed naar elkaar te luisteren. Zorg ervoor dat jullie goed weten hoe de ander over een bepaalde kwestie denkt. Vervolgens zouden jullie de voor- en nadelen van de situatie op respectvolle wijze moeten kunnen bespreken, en zo een oplossing vinden waar jullie allebei mee kunnen leven.
- Op het gebied van compromissen geldt dat het een stuk beter is om gelukkig te zijn dan om gelijk te hebben. Leer inzien wanneer je ten strijde moet trekken, en wanneer je je partner beter zijn/haar zin kunt geven. Als jij iets erg graag wilt dan kun je daar voor vechten.
- In het geval van kleinere beslissingen, zoals waar jullie gaan eten, kun je het beste om beurten beslissen.
-
Zorg voor wederzijdse verantwoordelijkheid. Als jij en je partner elkaar willen respecteren, dan zal er sprake moeten zijn van wederzijdse verantwoordelijkheid. Dit gaat verder dan je verontschuldigingen aanbieden als je iets verkeerds gedaan/gezegd hebt. Het gaat erom dat je je er te allen tijde van bewust bent als je je partner respectloos behandeld hebt, en dat je partner zich dat ook is als hij/zij jou respectloos behandeld heeft. Zolang jullie allebei zelfbewust zijn, jullie begrijpen wat het inhoudt om elkaar respectloos te behandelen, en jullie elkaar verantwoordelijk kunnen houden voor elkaars handelingen, ligt een lange en gezonde relatie in het verschiet.
- Stel, je bent twee uur later thuis gekomen dan je afgesproken hebt, en dat terwijl je weet dat je vrouw ontzettend veel zin had om samen film te kijken op de bank. In dat geval heb je je partner respectloos behandeld, en dien je de verantwoordelijkheid te nemen voor wat je gedaan hebt.
- Stel, je partner heeft een vriendin uitgenodigd voor iets waarvan jij dacht dat het eigenlijk een date zou zijn. In dat geval dient zij de verantwoordelijkheid te nemen voor het feit dat zij jou respectloos behandeld heeft.
- Zolang de misstappen niet telkens van een kant komen, en jullie er geen probleem mee hebben de vergissingen met elkaar te bespreken, is er niets aan de hand en zijn jullie goed op weg.
Advertentie
-
Bied je verontschuldigingen aan als je een vergissing gemaakt hebt. Je verontschuldigingen aanbieden als je iets echt verpest hebt, is een uitstekende manier om te laten zien dat je je partner respecteert. In plaats van de fouten te ontkennen of proberen weg te wuiven, is het veel beter om te laten zien dat het je echt spijt. Spreek de woorden niet alleen uit, maar meen ze ook echt. Kijk je partner in de ogen aan, leg je telefoon aan de kant, en maak duidelijk hoeveel spijt je hebt van wat er gebeurd is—laat zien hoe graag je het goed wilt maken.
- Zeg niet iets als, "Het spijt me dat je er zo over denkt…" of "Sorry dat je zo boos werd toen ik…" Neem de verantwoordelijkheid voor je handelingen, en maak duidelijk dat je weet dat jij fout zat.
- Daden zeggen uiteraard meer dan woorden. Zeg niet alleen dat het je spijt, maar doe echt je best om ervoor te zorgen dat het je niet nog een keer gebeurt.
-
Ga vaker in de schoenen van je partner staan. Een andere manier waarop je attent kunt zijn en oprecht respect kunt tonen aan je partner, is door na te gaan hoe hij/zij over bepaalde dingen denkt. Doe dit als jullie ruzie hebben, als er sprake is van onenigheid, of als jullie een beslissing moeten maken. Als je weet dat haar vader in het ziekenhuis ligt, denk dan eerst even na wat zij doormaakt voor je een ruzie begint over de afwas; als je ex-vriendje in de stad is en je huidige vriendje vindt het niet bepaald leuk dat je met hem wilt afspreken, ga dan na hoe jij je zou voelen als hij met een ex af zou spreken.
- Je kunt een heleboel respect voor je partner ontwikkelen door je wat vaker in zijn/haar gedachten te verplaatsen.
- Dit is een uitstekende manier om iemand respect te tonen, of diegene nu je beste vriend of je echtgenote is.
-
Neem de tijd om echt naar je partner te luisteren. Luisteren is een vaardigheid waar veel mensen het in deze tijd van multitasken en technologie behoorlijk lastig mee hebben. Als je je partner wilt laten zien dat je hem/haar respecteert, doe dan je best om echt te luisteren als hij/zij met je praat. We hebben het hier niet over interrumperen, ongevraagd advies geven, of op je beurt wachten, maar de tijd nemen om daadwerkelijk aandacht te besteden aan wat je partner je te vertellen heeft. Het gaat erom dat je zijn/haar gedachten, ervaringen en ideeën waardeert.
- Leg je telefoon weg, maak oogcontact, en laat je blik niet afdwalen; geef je partner je onverdeelde aandacht als hij/zij tegen je praat.
- Je kunt ook oefenen om actief te luisteren. Je kunt herhalen wat je partner gezegd heeft. Zorg er wel voor dat je het in eigen woorden vertaalt, om te laten zien dat je het echt begrijpt. Je kunt iets zeggen als, "Ik snap dat je gefrustreerd bent omdat je baas je niet op waarde schat…" om te laten zien dat je echt aandacht aan hem/haar schenkt.
- Je hoeft heus niet elke twee seconden nadrukkelijk te knikken, of te zeggen "dat je het weet". De woorden die je gebruikt als je partner klaar is met praten laten echt zien dat je geluisterd hebt.
-
Respecteer de grenzen van je partner. Iedereen houdt er zo zijn/haar eigen grenzen op na. Als jij je partner oprecht wilt respecteren, dan zul je moeten weten wat zijn/haar grenzen zijn, en zul je bereid moeten zijn om die grenzen te respecteren. Misschien is je partner erg gehecht aan zijn privacy en vindt hij het vreselijk als jij door zijn oude foto's bladert of over zijn verleden praat als er anderen bij zijn; misschien vindt hij het helemaal niet leuk dat jij hem plaagt met het feit dat hij vroeger een beetje dik was. Wat de grenzen ook zijn, je dient ze te erkennen; je dient zorgzaam en respectvol genoeg zijn om die grenzen te respecteren.
- Het is in succesvolle relaties ontzettend belangrijk om elkaars privacy te respecteren. Ga er niet zonder meer van uit dat jij het recht hebt om door zijn/haar computer of telefoon te snuffelen.
- Je dient ook zijn/haar spullen te respecteren. Als hij het niet leuk vindt als je zijn favoriete horloge leent, dan dien je dat te begrijpen.
- Als je moeite hebt met een bepaalde grens die je partner opgetrokken heeft, zoals niet willen praten over haar ex-man, probeer dan een respectvol gesprek aan te knopen.
-
Moedig je partner aan om zijn/haar potentieel te benutten. Als je je partner wilt respecteren, dan zul je alleen het allerbeste voor hem/haar wensen. Je zou er voor je partner moeten zijn om hem/haar te helpen het maximale uit zijn/haar leven te halen; je zou er voor je partner moeten zijn om te helpen al zijn/haar dromen werkelijkheid te maken. Je zou er voor je partner moeten zijn om hem/haar te zeggen dat zij het geweldig gaat doen bij dat sollicitatiegesprek, dat hij zijn persoonlijke record zal verbreken bij de volgende marathon, en dat zij in staat is om die roman af te schrijven waar ze vijf jaar geleden aan begonnen is.
- Doe je partner nooit te kort. Geef hem/haar nooit het gevoel alsof hij/zij zijn/haar dromen nooit waar zou kunnen maken. Als je goede redenen hebt om te denken dat bepaalde doelen niet realistisch zijn, knoop daar dan een amicaal gesprek over aan.
- Om een echt succesvolle relatie te hebben, dienen jij en je partner samen beter te zijn dan apart. Jullie relatie moet groter zijn dan de som der delen. Zorg voor je partner en moedig hem/haar aan beter te worden dan hij/zij al is.
- Als het benutten van zijn/haar potentieel het benutten van jouw potentieel in de weg staat, doe daar dan niet gemeen over. Voer een goed gesprek over wat dat precies te betekenen heeft.
-
Wees medelevend. Medeleven is ontzettend belangrijk als je een succesvolle relatie wilt onderhouden, en als je respect op wilt brengen voor je partner. Als je echt om hem/haar geeft, dan zul je hem/haar liefde, mededogen en vergiffenis moeten kunnen tonen—zeker als hij/zij een moeilijke tijd doormaakt. Je moet kunnen inzien dat hij/zij zijn/haar eigen worstelingen doormaakt en dat je zijn/haar gevoelens niet gewoon kunt negeren omdat hij/zij niet precies doet wat jij wilt.
- Als je partner je echt nodig heeft, zorg er dan voor dat je hem/haar liefde en genegenheid toont. Hoewel je natuurlijk niet de hele tijd medelijden voor hem/haar op kunt brengen, en iedereens geduld grenzen kent, dien je je partner medeleven te tonen als hij/zij dat echt nodig heeft.
-
Wees eerlijk. Als je attent wilt zijn en je partner wilt respecteren, dan zul je bovenal eerlijk tegen hem/haar moeten zijn. Lieg niet over waar je gisterenavond geweest bent, en doe niets waardoor hij/zij je zou gaan kunnen wantrouwen. Hoewel je het misschien niet makkelijk vindt om alles over jezelf prijs te geven, en er misschien dingen zijn die je liever privé houdt, dien je liegen zo veel mogelijk te voorkomen. Als hij/zij erachter komt dat je zijn/haar vertrouwen geschaad hebt, zal het moeilijk zijn om dat vertrouwen weer terug te winnen.
- Er zijn natuurlijk momenten waarop een leugentje om bestwil geen kwaad kan. Maar als je er een gewoonte van maakt om tegen je partner te liegen, dan is er van respect geen enkele sprake.
-
Geef je partner de ruimte. Het getuigt ook van respect als je je partner de ruimte gunt die hij/zij nodig heeft. Als je partner een poosje alleen wil zijn om zijn/haar eigen ding te doen, dan getuigt het niet van respect als je daar geen rekening mee houdt, als je je er continu mee bemoeit, of als je er steeds op aandringt om tijd met elkaar door te brengen. Iedereen heeft tijd voor zichzelf nodig, dat is gezond en normaal. Tijd voor jezelf is belangrijk om je onafhankelijkheid te kunnen behouden. Als je niet kunt begrijpen waarom je partner liever tijd voor zichzelf neemt dan met jou optrekt, dan ben je niet respectvol bezig.
- Als je partner even wat tijd voor zichzelf wil hebben, dan heeft dat niet per sé met jou te maken. Je moet weten dat sommige mensen gewoon wat privacy nodig hebben om zichzelf te herpakken. Respecteer dat.
- Als je het gevoel hebt dat je partner altijd liever tijd voor zichzelf vrijmaakt dan tijd voor jou, dan kan dat iets zijn waar jullie het even over moeten hebben.
Advertentie
-
Verneder je partner niet in het openbaar. Het is ontzettend respectloos als je in het openbaar gemeen doet tegen je partner, of hem/haar ten overstaan van zijn/haar vrienden bekritiseert. Jullie moeten elkaar als teamgenoten beschouwen. Als je problemen hebt met je partner, bespreek die dan thuis—niet wanneer er andere mensen bij zijn. Door in het openbaar nare dingen tegen hem/haar te zeggen, of lelijk tegen hem/haar uit te vallen als er andere mensen bij zijn, zal hij/zij vreselijk gaan voelen. Hij/zij zal je verafschuwen, en de vrienden en familieleden zullen zich ook ontzettend ongemakkelijk gaan voelen.
- Als je lelijk uitvalt tegen je partner in het openbaar, zorg er dan voor dat je daar je verontschuldigingen voor aanbiedt. Je kunt helaas niet altijd het hoofd koel houden.
- In plaats van je partner in het openbaar te vernederen of af te kraken, kun je hem/haar beter prijzen. Zorg ervoor dat hij/zij zich beter gaat voelen als er andere mensen bij zijn.
-
Vertel je vrienden geen nare dingen over je partner. Vertel je vrienden en familie niet over de vijftig dingen waar jij je aan irriteert bij je partner—hang je vuile was niet buiten. Hoewel je naar dierbaren kunt stappen om advies als je het moeilijk hebt, dien je te voorkomen dat je er een gewoonte van maakt om je partner steeds af te kraken. Als je je partner continu afkraakt zullen hij/zij en jullie relatie een modderfiguur slaan. Het is dan ook verre van respectvol.
- Als je echt serieus bent over je partner, dan zou je aan zijn/haar kant moeten staan. Als je hem/haar vernedert als hij/zij niet in de buurt is, dan laat dat zien dat je hem/haar niet erg respecteert.
- Denk er maar eens over na. Hoe zou jij het vinden als je partner telkens vreselijke dingen over jou zou vertellen tegen zijn/haar vrienden? Daar zou niet echt veel respect vanuit gaan, of wel soms?
-
Praat niet op respectloze wijze over leden van het andere geslacht. Oké, we zijn allemaal mensen. En daarom waarderen we mooie mensen, zelfs als we tot over onze oren verliefd zijn. Dat gezegd hebbende, als jij steeds maar door blijft ratelen over die "lekkere chicks" of "knappe gozers", dan zal je partner dat heus niet fijn vinden. Het is dan ook ontzettend respectloos om dat te doen, en vooral als je het doet ten overstaan van je partner en je vrienden; het laat namelijk zien dat je de relatie niet al te serieus neemt.
- Sommige mensen zijn hier natuurlijk gevoeliger voor dan anderen, maar als vuistregel kun je het wellicht beter mijden.
- Ook als je partner niet in de buurt is doe je er verstandig aan om er niet al te veel over te praten. Je hoeft natuurlijk niet te ontkennen dat er andere aantrekkelijke mensen op aarde rondlopen, maar als je er telkens over blijft praten zullen je vrienden denken dat je je partner niet respecteert.
-
Wacht niet tot je gevoelens het kookpunt bereiken. Als je je partner echt respecteert, dan wacht je niet op de druppel die de emmer doet overlopen. Als iets je echt dwars zit, dan breng je het respect op om je partner daarmee te confronteren. Doe dat kalm en rustig, en voer een serieus gesprek over wat je dwars zit. Wacht niet tot je partner er uit zichzelf achter komt wat er aan de hand is, breng de kwestie niet in het openbaar ter sprake, en wacht ook niet tot je het echt niet meer aan kunt—dat is namelijk niet erg respectvol tegenover je partner of je relatie.
- Als je niet echt wilt praten over de dingen die je dwars zitten, dan ben je waarschijnlijk passief-agressief tegen je partner. Ook dat is niet erg respectvol.
- Zelfs als jullie een heel drukke week achter de rug hebben, dien je de tijd vrij te maken om met je partner in gesprek te gaan over wat je dwars zit. Als je partner boos op jou zou zijn, dan zou je dat toch ook willen weten?
-
Neem je partner niet voor lief. Je partner voor lief nemen is misschien wel het meest respectloze dat je kunt doen. Als je niet waardeert wat hij/zij allemaal voor je doet, of wat hij/zij voor je betekent, dan erken je niet dat hij/zij een positieve invloed op jouw leven heeft. Als je je partner wilt respecteren, en hem/haar wilt laten zien hoeveel hij/zij voor je betekent, dan zul je je partner moeten vertellen hoeveel je om hem geeft—elke dag weer.
- Soms besef je niet eens dat je je partner voor lief genomen hebt, en kom je er pas achter als je je niet meer kunt herinneren wanneer je hem/haar voor het laatst gezegd hebt dat je van hem/haar houdt. Zorg ervoor dat je partner precies weet hoeveel je om hem/haar geeft, ongeacht hoe druk je het hebt.
Advertentie
Tips
- Je bent niet de baas over je partner. Dat jullie twee daten of getrouwd zijn betekent niet dat jij de baas over hem/haar mag spelen.
- Onderschat je partner nooit, zelfs niet als zijn/haar redeneringen oppervlakkig lijken.
- Laat de gevoelens die je nu ervaart de relatie niet verpesten.
- Liefde draait om doorzettingsvermogen; geduld is een schone zaak.
- Blijf bij je verhaal. Als je eerder iets gezegd hebt, ongeacht hoe je dat gedaan hebt, is het het beste om daaraan vast te houden. Je kunt je opmerkingen later nog herformuleren als jullie wat afgekoeld zijn. Voorbeeld: "Toen ik ______ zei, bedoelde ik niet ______. Ik bedoelde ______."
- Al doende leert men. Tenzij je weet wat er in het verschiet ligt, dien je de zaken niet te forceren als het erop lijkt dat het niet gaat lukken.
- Niet iedereen communiceert op dezelfde manier. Probeer te leren hoe je partner communiceert. Dit zal het wederzijdse respect ten goede komen.
- Als je het gevoel hebt iets voor je partner achter te moeten houden, dan betekent dat waarschijnlijk dat je weet dat datgene hem/haar zou kwetsen of van streek zou maken. Waarschijnlijk doe je er dan ook goed aan om het te laten.
Advertentie
Waarschuwingen
- Respect is van het grootste belang. Het gaat er niet om dat je iets moet leren; het gaat erom dat je mensen behandelt zoals ook jij behandeld zou willen worden. Als je met respect behandeld wilt worden, dan spreekt het voor zich dat jij je partner (en de rest van de wereld) ook met respect moet behandelen.
Advertentie
Benodigdheden
- Liefde en genegenheid—alleen liefde kan ervoor zorgen dat je respectvol handelt.
- Luistervaardigheden—als je een goede luisteraar bent kun je problemen makkelijker oplossen. Er is dan namelijk sprake van wederzijds begrip.
- Verantwoordelijkheid—als je zowel fysiek als emotioneel voor je partner zorgt, dan zal hij/zij je daarvoor respecteren.
Bronnen
Advertentie