Pdf downloaden
Pdf downloaden
Programmeren is een van de meest veelzijdige vaardigheden die je kunt hebben op de arbeidsmarkt van tegenwoordig. Van het kunnen bouwen van websites voor ondernemingen tot weten hoe je gemakkelijk een redirecting-fout kunt herstellen is het heel goed mogelijk dat deze vaardigheden op veel manieren van onschatbare waarde kunnen zijn voor een werkgever en jezelf. Maar, niet verder kijken dan wat je op dit moment weet zal er nooit voor zorgen dat je de beste Programmeur wordt die je kunt zijn, dus lees verder om te leren hoe je je vaardigheden als programmeur kunt verbeteren.
Stappen
-
Maak een heldere analyse van het probleem
-
Denk tweemaal na over mogelijke oplossingen van het probleem
-
Verzamel de eisen voor het eindproduct. Neem de tijd om op te schrijven aan welke doelstellingen het eindproduct moet voldoen en wie het gaan gebruiken. De zaken duidelijk voor ogen hebben in dit stadium zal je gaandeweg een hoop tijd besparen.
-
Schrijf een grondige implementatie van het programma (of model).
- Voor iets kleins of afzonderlijks kan dit een eenvoudig stroomschema zijn of een simpele vergelijking.
- Voor grotere projecten helpt het om de taak op te delen in modules, en het volgende in overweging te nemen:
- Welke taak elke module moet uitvoeren
- Hoe gegevens tussen modules worden overgedragen
- Hoe gegevens binnen elke module worden gebruikt
- Hoewel het verzamelen en plannen van de eisen aan het programma saai werk kan zijn en veel minder leuk dan meteen in de code te duiken, is het zelfs nog saaier om uren te spenderen aan het achterhalen van je fouten (debuggen). Neem de tijd om de stroom en structuur van je programma op een correcte manier van tevoren te ontwerpen, en het kan zijn dat je, voor je nog maar de eerste regel code hebt geschreven, efficiëntere manieren ontdekt om je doelen te bereiken!
-
Plaats zoveel als mogelijk uitleg bij je code. Als je het idee hebt dat je code enige uitleg behoeft, geef dat dan. Elke functie hoort vooraf te worden gegaan door 1-2 regels, waarin de argumenten worden omschreven en de waarden die ze retourneren. Commentaar hoort je eerder het waarom te vertellen dan het wat . Vergeet niet om het commentaar bij te werken wanneer je de code aanpast!
-
Maak gebruik van consistente naamgevingsconventies voor variabelen. Dit zal je helpen elke verschillend type variabele bij te houden, en ook wat het doel is van die variabele. Dit betekent dat je meer zal moeten doen dan het eenvoudigweg typen van x = a + b * c , maar maakt je code een stuk eenvoudiger om te debuggen en onderhouden. Een populaire conventie is de Hongaarse notatie , waarbij de naam van de variabele voorafgegaan wordt door het type ervan. Bijvoorbeeld, voor integers kun je dan denken aan intRowCounter ; strings worden iets als strUserName . Het maakt niet uit wat de conventies zijn voor de namen, maar zorg er wel voor dat je consequent blijft en dat je namen beschrijvend zijn. (Lees de Waarschuwingen onderaan).
-
Breng orde aan in je code. Maak gebruik van visuele structuren om de structuur van de code aan te geven. Laat bijvoorbeeld een blok code inspringen binnen een voorwaardelijk statement (if, else,...) of een lus (for, while,...). Probeer ook spaties te plaatsen tussen de naam van een variabele en een operator zoals optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen en zelfs het isgelijkteken (myVariable = 2 + 2). Naast het visueel eleganter maken van de code, wordt het zo ook gemakkelijker om de stroom van het programma in een oogopslag te begrijpen. (Zie de Tips hieronder over Inspringen).
-
Test alles. Begin met het testen van elke module afzonderlijk, waarbij je gebruik maakt van invoer en waarden die je zou verwachten. Probeer vervolgens waarden die mogelijk zijn, maar ongewoner . Op deze manier kun je verborgen fouten opsporen. Testen is een kunst en je zal daar met het oefenen van je vaardigheden beter in worden. Zorg dat je test de volgende gevallen behandelen:
- Extremen: Nul en verder dan het verwachte maximum voor positieve numerieke waarden, lege tekenreeksen voor karakters en null voor elke parameter.
- Betekenisloze waarden. Ook al denk je niet dat de eindgebruiker onzin in zal vullen, toch kun je de software daar maar beter wel op testen.
- Onjuiste waarden. Gebruik nul voor een waarde die wordt gebruikt in een deling, of een negatief getal wanneer een positief getal wordt verwacht, of wanneer een vierkantswortel moet worden berekend. Iets dat niet een getal is wanneer er een string wordt verwacht als invoer en het wordt verwerkt als een numerieke waarde.
-
Oefen, oefen, oefen. Programmeren is niet een discipline waarbij je stil kunt blijven staan. Er is altijd wel iets nieuws te leren, en – misschien nog wel belangrijker – altijd wel iets ouds om opnieuw te leren.
-
Wees voorbereid op verandering. In een realistische werkomgeving veranderen de vereisten. Maar hoe helderder je aan het begin die eisen voor ogen hebt, en hoe duidelijker op dat punt je implementatieplan is, des te kleiner de kans dat veranderingen het gevolg zijn van slechte planning of misverstanden.
- Je kunt een actieve rol vervullen in het verbeteren van de transparantie van het proces door de documentatie van de vereisten of het implementatieplan ver voor de aanvang van het coderen te presenteren. Dit zal helpen om er zeker van te zijn dat hetgeen je van plan bent te gaan maken ook daadwerkelijk dat is waarom wordt gevraagd.
- Deel het project op in een reeks mijlpalen, met een demo voor elk blok, en beheer het proces één mijlpaal per keer. Hoe kleiner het aantal dingen waar je over moet nadenken op een gegeven moment, des te groter de kans dat je er op een heldere manier over na kunt denken.
-
Begin eenvoudig en werk toe naar meer complexiteit. Wanneer je iets complex gaat programmeren, dan helpt het om eerst de eenvoudige bouwstenen op hun plek te krijgen en naar behoren functionerend. Stel dat je bijvoorbeeld een vorm wilt creëren op het scherm die zich ontwikkelt en de muis volgt, en van vorm verandert afhankelijk van de snelheid van de muis.
- Begin met het weergeven van een vierkant en ervoor te zorgen dat dit object de muis volgt; los dus eerst alleen het volgen van de muiswijzer op.
- Zorg er vervolgens voor dat de grootte van het vierkant afhankelijk wordt van de snelheid van de muis; los nu dus koppeling snelheid-vormgrootte op.
- Als laatste maak je de eigenlijke vormen waarmee je wilt werken en voeg je de drie componenten samen.
- Deze aanpak leent zich van nature voor het modulair programmeren, waarbij elk component bestaat binnen een eigen, onafhankelijk blok. Dit is erg handig voor het hergebruik van code (je kunt bijvoorbeeld het volgen van de muis in een nieuwe project gebruiken), en maakt het veel gemakkelijker om fouten op te sporen en de code te onderhouden.
Advertentie
Tips
- Tutorial websites zijn ook een uitstekende bron.
- Maak regelmatig back-ups van je programmacode op een andere harde schijf of een USB-stick, zodat je een kopie hebt als je computer het begeeft of niet beschikbaar is. Bewaar in ieder geval één kopie op een veilige plek.
- Houd je code visueel elegant, niet omdat het mooi is, maar makkelijker om te lezen. Dit is essentieel wanneer je, als je 6 maanden verder bent in het ontwikkeltraject, nog veranderingen aan wilt brengen in bepaalde code. Lees meer over het inspringen van code .
- Neem na elk groter segment van het werk even pauze, doe iets wat er helemaal niets mee te maken heeft, en bekijk vervolgens nog eens met een frisse blik wat je hebt geschreven. Denk er nog eens over na en herschrijf het effectiever en eleganter, door het gebruik van minder.
- Zoek een editor met kleurgecodeerde syntaxherkenning. Dit helpt enorm bij het scheiden van commentaar, kernwoorden, getallen, tekenreeksen, etc.
- Verander een ding tegelijkertijd wanneer je aan het debuggen bent, en test je correcties voor je verder gaat met het volgende onderdeel.
- Maak gebruik van versiebeheer. Tools als CVS of SVN maken het gemakkelijker om wijzigingen in de code bij te houden en fouten op te sporen.
- Controleer de spelling en syntax altijd dubbel. Zelfs de kleinste foutjes kunnen enorm veel problemen (en stress) veroorzaken.
- Houd gearchiveerde kopieën bij van het werk dat je in het verleden hebt gedaan. Dit is niet alleen handig als referentiemateriaal, maar kan ook stukjes code bevatten die je in een later stadium nog eens kunt gebruiken.
- Begin klein, richt je op dingen die je zeer waarschijnlijk wel zult kunnen maken, en werk van daaruit verder.
Advertentie
Waarschuwingen
- Het kopiëren en plakken van andermans code is over het algemeen een slechte gewoonte, maar het gebruiken van kleine delen van een open-source programma kan een goede leerervaring zijn. Ga niet een volledig programma kopiëren en daarna er de eer voor opstrijken. Kopieer niets van een ander programma, behalve als je toestemming hebt of de licentie het toestaat.
- Sla je werk regelmatig op gedurende het traject, anders loop je het risico om uren en uren aan werk te verliezen door een computercrash of vastloper. Als je deze waarschuwing nu negeert, dan zal het een harde les worden die je ongetwijfeld nog zal leren!
- In stap 4, hoort de Hongaarse notatie (het aangeven van het type van een variabele met een voorvoegsel) met omzichtigheid te worden gebruikt. Dit kan namelijk leiden tot inconsistentie wanneer code wordt aangepast en vooral als de code naar een andere taal of besturingssysteem wordt geporteerd. Het is het handigst om te gebruiken in 'loosely typed' programmeertalen, waarbij het niet vereist is om aan het begin het type van een variabele te declareren.
Advertentie
Benodigdheden
- Computer
- IDE (Integrated Development Environment)
- Naslagwerken of tutorials op internet
- Gevorderde kennis van API en/of eenvoudige kennis van i86x architectuur
Over dit artikel
Deze pagina is 2.776 keer bekeken.
Advertentie