Pdf downloaden
Pdf downloaden
Misschien heb je de gewoonte om maar te zeggen wat er in je opkomt, en maak je anderen boos of kwets je hun gevoelens zonder dat je dat meent. Of misschien is het probleem niet jouw onbeheerste tong, maar iemand anders die je kent en om wie je geeft. Of het nu om jezelf gaat of iemand anders die controle nodig heeft over wat hij zegt, leren nadenken over wat er gezegd wordt en wat de impact is van een onbeheerste tong, kan helpen om deze te temmen.
Stappen
-
Kalmeer . Sommige mensen hebben de neiging om te gaan ratelen als ze nerveus zijn. Uit onderzoek blijkt zelfs dat je eerder een verbale misser maakt als je je toch al in een extreem stressvolle situatie bevindt. [1] X Bron Kalmeren kan je helpen je mond onder controle te houden.
- Als je door nervositeit dingen gaat zeggen waar je later spijt van krijgt, haal dan een paar keer diep adem om jezelf te helpen kalmeren.
- Visualiseer dat de ontmoeting goed verloopt. Stel je voor hoe kalm je zult zijn en beheerst wat je zegt.
-
Tel tot tien. Pauzeer 10 seconden voordat je iets zegt, om jezelf de tijd te geven na te denken of wat je zegt wel een goed idee is. [2] X Bron Als het na deze 10 seconden nog steeds een goed idee lijkt om te spreken, ga dan je gang. Als je tot tien telt, kan het gesprek ook zonder jouw opmerking doorgaan, waardoor je onbeleefde opmerking tegen die tijd mogelijk irrelevant is geworden.
- Soms wacht de persoon op jouw antwoord, en 10 seconden kan dan voor een ongemakkelijke pauze zorgen. Neem op zijn minst drie seconden de tijd om na te denken over je woorden, voordat je antwoordt.
- Neem de tijd om na te denken over iets dat meer passend is dat je in plaats daarvan zou kunnen zeggen.
- Denk eraan een pauze van 10 seconden te nemen voordat je iets online plaatst, becommentarieert of beantwoordt. [3] X Bron Zorg ervoor dat wat je plaatst niet iets is waar je later spijt van kunt krijgen.
-
Denk na over de gevolgen. Neem even de tijd om na te denken over het effect dat je woorden kunnen hebben op de andere persoon en op de situatie in het algemeen. [4] X Bron Boor je empathie aan en vraag jezelf af: 'Hoe zou ik me voelen als iemand dit tegen mij zou zeggen?', of: 'Welke gevoelens zal deze opmerking waarschijnlijk bij de andere persoon oproepen?' Je realiseren welke schaamte en schade je kunt veroorzaken met je woorden is één manier waarop je kunt leren ze binnen te houden.
- Onthoud dat woorden pijn kunnen doen en ook al vergeven ze je, mensen onthouden hoe je ze hebt gekwetst. De persoon zegt misschien niets op dat moment, maar het kan je relatie met de ander wel beschadigen.
- Wil je de ander echt van streek maken? Zo ja, waarom? Zelfs als iemand je boos heeft gemaakt, is hem kwetsen met je woorden niet de manier om de situatie aan te pakken. Het zou het probleem juist kunnen laten escaleren.
- Negativiteit kweekt meer negativiteit, en er is weinig te winnen als je klaagt of iemand anders afkraakt.
-
Denk het, zeg het niet. Iedereen heeft wel eens iets negatiefs of gemeens gedacht over iemand of een situatie. Dat is normaal. Je kunt denken wat je wilt; de problemen beginnen pas als de gedachten woorden worden die andere mensen kwetsen. Hou je tong in bedwang door te denken wat je wilt, maar zeg alleen dat wat gepast is.
- Houd je aan het advies: 'Als je niets aardigs hebt om te zeggen, zeg dan maar helemaal niets.'
- Als je niets positiefs kunt bedenken om te zeggen, glimlach dan beleefd, knik en verander subtiel van onderwerp.
- Als een vriendin je bijvoorbeeld vertelt dat ze een make-over heeft gehad, en je kunt alleen maar zeggen dat ze eruit ziet als een clown, doe dat dan niet. In plaats daarvan glimlach je, knik je en zeg je iets als: 'Waarom heb je je uiterlijk veranderd?'
Advertentie
-
Erken wat je gezegd hebt. Zelfs als het alleen voor jezelf is, geef toe dat je iets verkeerds hebt gezegd. Schuif het niet gewoon aan de kant en ga verder. Toegeven dat je niet had mogen zeggen wat je hebt gezegd is de eerste stap in het goedmaken van je uitglijder.
- Denk na over wat je woorden uitlokte en wat je anders had kunnen doen.
- Je zou bijvoorbeeld kunnen denken: 'Wow, zijn houding heeft me echt kwaad gemaakt. Ik voelde me defensief dus ik ging tekeer tegen hem. Ik had kunnen kalmeren voordat ik op hem reageerde.'
- Wacht niet op iemand anders om je te corrigeren. De meeste mensen weten meestal wel wanneer een opmerking die ze hebben gemaakt te ver ging, voordat iemand anders hen erop wijst. Neem zelf de verantwoordelijkheid voor je woorden.
- Je kunt je ongelijk erkennen door te zeggen: 'Wat ik net zei, kwam veel harder over dan ik bedoelde.'
-
Bied onmiddellijk je excuses aan. Als je weet, of zelfs maar denkt, dat je opmerking beledigend of onbeleefd was, of iemand gekwetst heeft, moet je zo snel mogelijk oprecht zeggen dat het je spijt. [5] X Bron Meteen dan je excuses aanbieden zal meer betekenen voor de mensen die je beledigd hebt, dan later sorry zeggen.
- Erken wat je hebt gezegd en zeg dan meteen iets als: 'Het spijt me, dat was niet nodig. Ik werk eraan mijn tong in bedwang te houden, maar er is geen excuus voor wat ik heb gezegd. Ik zal mijn best doen om ervoor te zorgen dat het niet meer gebeurt.'
- Afhankelijk van wat er gezegd is en in welke context, kan het gepast zijn om de persoon apart te nemen en privé je excuses aan te bieden. Dit geeft je ook de kans om meer uit te leggen over wat je zei en waarom, en ook hoe je eraan werkt om je tong te temmen.
- Als je opmerking online gericht was aan een specifiek persoon, verwijder hem dan indien mogelijk en stuur die persoon een privébericht waarin je je excuses aanbiedt.
-
Bied openlijk je excuses aan als dat nodig is. In situaties waar je woorden meerdere mensen raken of aan veel mensen bekend zijn gemaakt, kan het nodig zijn om een publieke verontschuldiging aan te bieden. Dit is niet alleen goed voor de mensen die je woorden hebben gekwetst, maar het helpt ook om je wilde tong te temmen door je nederiger te maken.
- Als je bijvoorbeeld een onbeleefde opmerking hebt gemaakt in het bijzijn van een groep mensen, moet je je verontschuldigen tegenover de groep in plaats van tegenover elk individu afzonderlijk.
- Het is gepast om een publieke verontschuldiging te posten voor online opmerkingen die beledigend zijn, vooral als je weet dat meerdere mensen het gezien hebben.
-
Ga verder na het incident. Volgens een oud gezegde nemen gedane zaken geen keer. Neem de tijd om je oprecht te verontschuldigen, na te denken over wat je hebt gedaan en waarom, en hoe je je in de toekomst anders kunt gedragen -- ga dan verder. Nadenken over het incident, je excuses aanbieden en dan verder gaan met wat je van de situatie hebt geleerd, kan je helpen om je tong in toekomstige omstandigheden zoals deze in bedwang te houden. [6] X Bron
- Maak een doel om het de volgende keer beter te doen. Plan om de 10-seconden-pauze voor commentaar weer in te voeren totdat je het gevoel hebt dat je het publiek beter inschat.
- Probeer een tijdje bijzonder voorzichtig te zijn met wat je zegt rond die bepaalde persoon of in soortgelijke situaties.
Advertentie
-
Bescherm je carrière. Je tong de vrije loop laten en vloeken op het werk, kan je een officiële berisping opleveren of zelfs tot ontslag leiden. [7] X Bron Denk aan je carrière voordat je iets ongepasts zegt.
- Als je feedback geeft, denk er dan aan om een beetje kritiek tussen twee positieve opmerkingen te zetten. Bijvoorbeeld: 'Ik kan zien dat je hier veel moeite in hebt gestoken. Het zou nog sterker zijn als we hier meer aan toevoegen. Die toevoeging zou de mogelijkheden laten zien die je eerder introduceerde.'
- Zorg er tijdens vergaderingen of andere groepsdiscussies voor dat je niet vergeet om een pauze van 10 minuten in te lassen voor je reageert.
- Blijf ook opletten in de pauze. Laat je onbeheerste tong niet los in de informele sfeer. Je bent nog steeds aan het werk dus vermijd roddelen, anderen kleineren, obsceniteiten, etc.
-
Bescherm je reputatie. Studies suggereren dat mensen die veel vloeken, beledigingen uiten en sarcasme gebruiken, worden gezien als minder intelligent, volwassen en in staat om stressvolle situaties aan te kunnen. [8] X Bron Denk na over wat je wilt dat je reputatie is en zorg ervoor dat je wilde tong dat niet in de weg staat. Zeg dingen die je intelligentie, volwassenheid en probleemoplossend vermogen laten zien.
-
Denk na over je relaties. [9] X Bron Sommige dingen die je zegt als je tong op hol slaat, kunnen je geliefden van streek maken of ervoor zorgen dat je partner zich afvraagt of jullie wel bij elkaar moeten blijven. Als je nadenkt over de gevolgen van je woorden en het feit dat je relaties in gevaar kunt brengen, kun je je tong wellicht makkelijker in bedwang houden.
- Zorgen je harde toon en woorden er bijvoorbeeld voor dat je partner het gevoel heeft dat je hem of haar niet respecteert of niet om hem of haar geeft?
- Hebben familieleden je verteld dat de dingen die je zegt hun gevoelens kwetsen?
- Als je het niet zeker weet, vraag je dierbaren dan of je wilde tong effect op hen heeft, en op wat voor manier.
Advertentie
-
Denk na over je motieven. Uitzoeken waarom en wanneer je een wilde tong hebt, kan je helpen hem te temmen door situaties te herkennen waarin het waarschijnlijk is dat het gebeurt. Denk na over waarom je eerste reactie is om iets onbeleefds of gemeens te zeggen. Bedenk of je je mond niet kunt houden in bepaalde situaties of bij bepaalde mensen.
- Is dit een natuurlijke reactie voor je? Ben je gewoon niet goed in communicatie? Is dit iets waar je altijd al moeite mee hebt gehad?
- Gaat je tong tekeer als je bij een bepaald persoon of bepaalde mensen in de buurt bent? Is er bijvoorbeeld een vervelende collega die jij daarom de hele tijd de les wilt lezen?
- Ben je op zoek naar aandacht? Heb je gemerkt dat dit een manier is om mensen je te laten opmerken - ten goede of ten kwade?
- Gebeurt het vaker als je nerveus, gestrest of defensief bent? Gooi je er bijvoorbeeld maar wat uit wanneer je voor het blok wordt gezet of in een ongemakkelijke situatie terecht komt?
-
Beperk alcohol en andere middelen die remmingen verminderen. Soms kan ongeremdheid door alcohol ertoe leiden dat we dingen zeggen waar we later spijt van krijgen. Bedenk of alcohol een rol speelt bij het losser worden van je tong en, als dat zo is, beperk of vermijd alcohol helemaal als je in situaties bent waarin je je zorgen maakt over je wat je eruit flapt.
- Als je bijvoorbeeld weet dat alcohol je remmingen zo verlaagt dat je dingen zegt waar je later spijt van krijgt, kun je het beter bij één drankje op het bedrijfsfeestje houden of helemaal niets drinken. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken dat je iets zegt dat je baas kan beledigen of zelfs je ontslag kan betekenen.
-
Leer te luisteren. Veel mensen die voortdurend beledigen besteden veel tijd aan praten en heel weinig tijd aan luisteren. Houd je tong in bedwang door er bewust voor te kiezen om echt te luisteren als iemand praat in plaats van te bedenken wat je terug kunt zeggen.
- Luisteren naar de persoon kan je hints geven over welke onderwerpen gevoelig kunnen liggen en welke je beter kunt vermijden.
- Probeer de persoon een open vraag te stellen in plaats van te antwoorden, zoals: 'Wat heb je toen gedaan?' of 'Hoe voel je je daarover?'
-
Vermijd gevoelige onderwerpen. Laat financiën, discriminatie, romantiek, religie, politiek, etc. links liggen als je spreekt met mensen buiten een hechte kring. Deze onderwerpen hangen nauw samen met de overtuigingen en waarden van mensen. Je onbeheerste tong kan woede opwekken en ervoor zorgen dat mensen extreem beledigd raken.
- Als andere mensen over deze dingen praten, houd je dan gewoon buiten het gesprek. Stuur indien mogelijk het gesprek in een andere, veiliger richting.
- Als je absoluut commentaar moet geven, vergeet dan niet om 10 seconden te pauzeren en na te denken over wat je zegt en de impact die het kan hebben.
- Onthoud dat sommige dingen die als grapje of sarcasme gezegd worden, als discriminerend kunnen worden opgevat.
Advertentie
Tips
- Heb geduld met jezelf. Je zult af en toe de plank misslaan, maar als je eraan blijft werken, zal je die onbeheerste tong kunnen temmen.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.wired.com/2009/07/fauxpas/
- ↑ https://www.linkedin.com/pulse/20141028055925-79916621-pause-the-benefits-of-taking-a-moment-before-you-speak
- ↑ http://www.foxbusiness.com/features/2012/08/02/watch-your-mouth-cursing-in-workplace-could-get-fired.html
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/evolution-the-self/201406/8-situations-when-you-should-keep-your-mouth-shut
- ↑ http://psychcentral.com/blog/archives/2016/03/21/5-ways-to-bounce-back-from-sticking-your-foot-in-your-mouth/
- ↑ http://psychcentral.com/blog/archives/2016/03/21/5-ways-to-bounce-back-from-sticking-your-foot-in-your-mouth/
- ↑ http://www.foxbusiness.com/features/2012/08/02/watch-your-mouth-cursing-in-workplace-could-get-fired.html
- ↑ http://www.foxbusiness.com/features/2012/08/02/watch-your-mouth-cursing-in-workplace-could-get-fired.html
- ↑ http://madamenoire.com/154359/watch-your-mouth-things-you-should-never-say-to-your-man/
Over dit artikel
Deze pagina is 1.108 keer bekeken.
Advertentie