PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Met de juiste manier van mulchen help je planten om water te besparen , om de wortels van de planten tegen extreme temperaturen te beschermen, om de aarde vruchtbaarder te maken, en om de groei van onkruid tegen te gaan. Mulch kan ook decoratief zijn, en kleur en textuur toevoegen aan de ruimte tussen de planten in. Mulchen is eenvoudig, en met wat weetjes haal je maximale er echt goed uit.

  1. 1
    Bepaal met welk materiaal je wilt gaan mulchen. Neem hierbij de volgende factoren in overweging:
    • Doel: Mulch je om onkruid tegen te gaan? Om een pad te kunnen bedekken? Om verdamping tegen te gaan? Elk van deze redenen is een goede reden om te mulchen, en elke reden vraagt weer om een andere manier van mulchen.
    • Beschikbaarheid: Heb je iets in je tuin liggen waarmee je kan gaan mulchen, zoals gemaaid gras of een grote hoop bladeren, of ga je materiaal om te mulchen kopen?
    • Doorlaatbaarheid: Een plastic zeil gaat misschien de groei van onkruid tegen, maar je belemmert hiermee ook de bewatering en afwatering van de planten.
    • Biologisch afbreekbaarheid: Wil je dat de mulch biologisch afbreekbaar is en deel uit gaat maken van de aarde (boomschors, bladeren, houtsnippers), of niet (steen, plastic, rubber, glasscherven)?
    • Uiterlijk: Ga je je voortuin mulchen, of wil je simpelweg je moestuin bedekken voor de winter?
  2. 2
    Zorg dat je de grond al voorbewerkt hebt. Als er dingen gedaan moeten worden voordat je kan gaan mulchen, zorg dan dat die gedaan zijn voor je gaat mulchen.
    • Trek het onkruid uit de grond, of knip het onkruid dicht bij de aarde af, als je mulcht om de groei van onkruid tegen te gaan. Hoewel deze stap niet echt noodzakelijk is, helpt het om de mulch en het onderliggende onkruid, plat te maken. Hiermee kan het onkruid niet zo snel groeien. Weet dat door het mulchen het onkruid geen licht meer krijgt, waardoor het niet meer kan groeien.
    • Verrijk de aarde en maak de aarde eventueel los voordat je gaat mulchen. Biologisch afbreekbaar materiaal wordt op den duur vanzelf rijke, losse aarde. Het kan echter een tijd duren als je de grond van te voren niet losgemaakt hebt.
    • Leg iets onder de mulch als je dat wenst, zoals worteldoek of plastic. Je kan ook lagen kranten of karton (verwijder eerst eventueel aanwezige tape en labels) neerleggen, als je op een biologisch afbreekbare manier de groei van onkruid tegen wilt gaan.
    • Leg randen of borders aan.
  3. 3
    Zorg dat je aan mulch komt.
    • Misschien lukt het je om de mulch gratis te krijgen, door in je buurt aan buren te vragen of je hun bergen met gevallen bladeren of restanten gemaaid gras mag meenemen.
    • Je kan mulch in grote hoeveelheden kopen in de meeste tuincentra. Als je een hele grote hoeveelheid nodig hebt, vraag dan of je dat met korting af mag nemen en of het bezorgd kan worden. En, natuurlijk kun je ook gewoon je eigen tuinafval gebruiken om mee te mulchen.
    • In sommige gemeenten wordt tuinafval gescheiden, opgehaald en vermaald. Dit wordt soms aan de bewoners aangeboden als mulch of compost. Informeer bij je gemeente of dit bij jou het geval is. Zo niet, vraag dan of ze eventueel bereid zijn om zoiets van start te laten gaan.
    • Bel hoveniersbedrijven in de omgeving. Er zullen er genoeg zijn die bereid zijn om een lading boomsnippers of zaagsel op je oprijlaan of voortuin te storten. Als je hiervoor kiest, wees dan voorbereid op een grote lading van het materiaal. Het zal er niet uitzien zoals de stukjes boomschors of andere decoratieve soorten mulch die in tuincentra te koop zijn, maar het is wel geweldig materiaal om je tuin mee te mulchen.
  4. 4
    Leg de mulch waar je het wilt hebben alvast klaar. In veel tuincentra is men bereid om je te helpen om je auto vol te laden. Als je het op de fiets of lopend vervoert, neem dan een fiets- of trekkar mee. Als je eenmaal thuis aangekomen bent kan je de mulch met een kruiwagen bij de plek waar je gaat mulchen wegleggen. Als je geen kruiwagen hebt, kun je ook een container (met wieltjes) of een trekkar gebruiken. Voor kleine hoeveelheden kun je een emmer of lege plantenpot gebruiken.
  5. 5
    Leg een dikke laag mulch aan. Een dikke laag mulch is echt belangrijk als je wilt dat de planten goed vocht kunnen vasthouden en als je onkruid wilt tegengaan. Probeer minstens een laag van 5-10 cm mulch aan te leggen.
    • De enige plek waar je niet moet mulchen is tegen de stengels van planten en stammen van bomen aan. Laat een ruimte eromheen over (van 10-15 cm) zodat de plant kan ademen, en om te voorkomen dat er te weinig vocht opgenomen wordt of afgevoerd kan worden.
    • Afhankelijk van de tuin die je hebt, kan je mulch ook gebruiken om een waterbassin mee aan te leggen.
  6. 6
    Verspreid het mulchmateriaal met een riek zodat je een gelijkmatige laag aanlegt. Probeer een laag van ongeveer 5-10 cm te maken. Als de laag dunner wordt dat 5-10 cm dan heb je er niet zo veel aan.
  7. 7
    Schuif de mulch opzij als je iets wilt aanplanten waar de mulch ligt.
  8. 8
    Leg om de paar jaar weer nieuwe mulch neer als je biologisch afbreekbare mulch hebt, want de mulch wordt door de aarde opgenomen en raakt verspreid over de aarde. Je kan de oude mulch in de aarde omscheppen zodat het verder oplost, of je kan simpelweg nieuwe mulch over de oude heen leggen.
  9. 9
    Gebruik mulch om je planten in de winter mee te beschermen. Je kan dit doen door bijvoorbeeld planten tot aan de grond te snoeien, en ze daarna helemaal bedekken met mulch. De mulch zorgt voor bescherming van de planten tegen de vrieskou. Vergeet niet om de mulch in de lente weer weg te halen.
    Advertentie

Tips

  • Snijd de zak niet open bij een van de hoeken zoals je bij een zak rijst zou doen. Leg de zak plat, snijd de rand van de zak door de lengte in het midden door. Vouw de randen om en til de zak op. Dit is een handige manier om grote zware zakken te legen.
  • Mulch die overblijft in zakken of hopen kan gaan oplossen en verzuren, vooral als het nat is en weinig lucht krijgt. Als dit het geval is, open de zak dan, verspreid de mulch op de grond, en laat het een paar dagen of weken aan de lucht drogen, voordat je het voor je tuin gebruikt. De kleur verandert hierdoor wellicht een beetje, maar dat kan over het algemeen geen kwaad. Om dit probleem te voorkomen kun je de mulch het beste meteen gebruiken, in plaats van het lang te laten staan in zakken.
  • Als je een plastic zeil onder de mulch legt, zorg dat dat je de laag mulch zo dik erop legt dat er geen licht doorheen kan dringen. Plastic vergaat meestal door de ultraviolette zonnestralen. Plastic laat ook geen water door, en daardoor verandert de afwatering wellicht op de plekken waar je het plastic gelegd hebt.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Gooi zieke planten weg, gebruik deze niet als mulch of compost. Want hiermee creëer je misschien wel een probleem of zorg je dat een probleem dat je al hebt alleen maar langer duurt om op te lossen.
  • Zorg dat je op de juiste manier tilt. Gebruik een kar of een kruiwagen, en zorg dat je hulp hebt als het nodig is.
  • Planten met doorns erin worden alleen maar stekeliger als ze uitdrogen. Gebruik geen rozen- of bessentakken om mee te mulchen, tenzij je dit doet om dieren (en mensen) op afstand te houden.
  • Pas op dat je geen planten als mulchmateriaal gebruikt die zich al te makkelijk in je tuin als onkruid verspreiden, voordat je deze eerst grondig hebt laten uitdrogen. Munt en hedera zijn snelle groeiers die heel makkelijk woekeren. Onkruid en andere planten die zaden bevatten kun je ook maar beter weghalen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 5.727 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie