PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Soms is het leuk om een kind te zijn, maar andere keren wil je laten zien dat je volwassen kunt zijn. Volwassenheid kan een teken zijn van de overgang van de kindertijd naar de volwassenheid. Denk na over de dingen die je nu wel kunt doen, maar niet toen je wat jonger was, en hoe je je hebt ontwikkeld of wilt ontwikkelen. Misschien wil je aan je ouders laten zien dat ze je kunnen vertrouwen, of wil je extra verantwoordelijkheden op je kunnen nemen op je werk of bij projecten. Volwassenheid kan intellectuele, emotionele en zelfs spirituele aspecten omvatten. [1] Houd in gedachten dat volwassenheid geen vaste verzameling regels of verwachtingen is, maar perceptie. Toch zijn er manieren om anderen te laten zien dat je steeds volwassener wordt, zowel persoonlijk als binnen je relaties.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Persoonlijke rijpheid ontwikkelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Volwassenheid omvat het nemen van beslissingen op basis van je waarden, ethiek en moraal, in plaats van wat goed voelt op een bepaald moment. Hoewel spontane beslissingen leuk kunnen zijn, moet je je afvragen of er gevolgen zijn op de lange termijn. Laat je in je leven leiden door je waarden. Laat je karakter meester worden van je verlangens. [2]
    • Denk na over mensen die je bewondert en welke waarden ze belichamen. Als het een atleet is, dan bewonder je misschien wel het harde werken, de toewijding en het tot het uiterste drijven van het lichaam. Als je een spirituele leider bewondert, kan je de toewijding aan eerlijkheid en mededogen bewonderen. Nadenken over op positieve eigenschappen van anderen kan je helpen om je eigen waarden te ontdekken.
    • Wat je ook kiest, zet je er voor in. Laat mensen zien dat je bereid bent om je waarden uit te dragen, zelfs als dat kleine ongemakken met zich meebrengt.
  2. Volwassenheid omvat emotionele ontwikkeling. [3] Helaas krijgen mensen (en vooral tieners) feedback die hen vertelt om gevoelens te negeren of te devalueren. Enkele voorbeelden zijn het binnen houden van tranen, het verontschuldigen voor huilen of zeggen dat er niets aan de hand is, terwijl je diep gekwetst bent. Het is gezond om je gevoelens te uiten en ze echt te voelen . We zitten zo in elkaar dat we gevoelens hebben, en het uitdrukken ervan is een liefdevolle erkenning van de schoonheid en de worstelingen in het leven. [4] Toon je volwassenheid bij het onder woorden brengen van je gevoelens.
    • Als je je verdrietig voelt, neem dan even de tijd om in contact te komen met je gevoelens. Denk na over wat je verdrietig heeft gemaakt, zoals een ruzie met een vriend of ouder, een laag cijfer, een huisdier dat is weggelopen, of een ouder die een weekend weg is. In plaats van het gevoel te negeren, voel je het volledig en erken je dat het belangrijk is om al je gevoelens te accepteren, zelfs als ze pijnlijk zijn.
    • Als je je gevoelens uitspreekt, begin dan met iets als: 'Ik voel me…' en vermijd te zeggen 'Jij geeft me het gevoel…' Let op het verschil tussen 'Ik voel me verdrietig' en 'Je maakt me verdrietig'. De laatste opmerking is een beschuldiging terwijl de eerste het eigen gevoel uitdrukt. Door je gevoelens te uiten, kun je jezelf sterker maken. Het is geen gelegenheid om beschuldigingen te uiten. [5]
    • Als je je gevoelens hebt erkend, begin er dan mee te werken. Je kunt bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen: 'Het is niet leuk om je verdrietig te voelen, maar ik weet dat deze gevoelens tijdelijk zijn. Ik zal me snel beter voelen en een manier vinden om uit te zoeken wat ik voel.' Je kunt jezelf er ook aan herinneren dat gevoelens geen feiten zijn. Alleen maar omdat je je bijvoorbeeld op een bepaald moment 'dom' voelt, betekent dat niet dat je dat ook bent. Geef jezelf de ruimte als je je gevoelens verwerkt.
  3. Het is misschien leuk om het gevoel te hebben dat je alle antwoorden hebt en dat je niemand nodig hebt, maar volwassenheid houdt ook in dat je openstaat voor de kennis en wijsheid van anderen. [6] Het is oké om toe te geven dat je niet alles weet (niemand weet dat!). Mensen om je heen hebben kennis waarover je zelf misschien niet beschikt, dus zoek de kennis en het inzicht van anderen voordat je belangrijke beslissingen neemt. Dit laat zien dat je bereid bent om te leren van anderen.
    • Als je geconfronteerd wordt met een belangrijke beslissing, zoek dan input van mensen die je vertrouwt, zoals een leraar, coach, spiritueel leider, ouder, grootouder, tante of oom, beste vriend, of andere vertrouwde volwassene of vriend.
    • Bedenk dat niemand beslissingen voor je kan nemen. Terwijl anderen behulpzaam kunnen zijn (of niet), zijn jouw beslissingen uiteindelijk aan jou en aan niemand anders.
  4. We houden allemaal van die vriend of vriendin die altijd behulpzaam is, nooit roddelt en aan wie we schijnbaar alles kunnen vertellen, zelfs als het gênant is. Niet veroordelend zijn betekent dat je een houding hebt van acceptatie, begrip en authentiek handelen. Accepteer de mensen in je leven zoals ze zijn (inclusief jezelf!). Eis geen veranderingen. Zet jezelf niet op moreel hoger niveau, maar laat anderen zien dat je door empathie iedereen in je leven kunt leren accepteren. Niemand is hoger of lager dan jij. Leer om je van oordelen te onthouden en mensen te benaderen vanuit compassie.
    • Veroordelen is een manier om afstand te creëren tussen jezelf en iemand anders. Gebruik empathie en probeer om in iemands anders schoenen te gaan staan, om te ontdekken dat, hoe foutloos iemands leven ook lijkt, diegene ook problemen heeft die hem of haar pijn veroorzaken.
    • Roddelen is een manier om iemand te veroordelen. Wees voorzichtig met wat je zegt als je over mensen praat.
    • Als iemand begint te roddelen, dan kun je zeggen: 'Dat klinkt als roddel en ik wil liever niemands gevoelens kwetsen. Ik praat liever over katten.'
  5. Toen je jonger was, werd je dagindeling voor je bepaald: je ging naar school, naar sporten of je ging dansen, etc. Nu heb je misschien meer mogelijkheden om je eigen agenda in te delen. Als je zegt dat je iets gaat doen, doe het dan. Zelfs als het niet jouw idee van plezier is, laat de mensen dan toch zien dat ze op jou kunnen rekenen en dat je betrouwbaar bent. [7]
    • Als je 'ja' zegt tegen iemand, houd je daar dan aan (mits het niet schadelijk voor jezelf is). Laat de mensen zien dat je betrouwbaar bent.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Volwassen met andere mensen omgaan

PDF download Pdf downloaden
  1. Behandel de mensen om je heen met respect, zowel in daad als in woord. Respect bouwt vertrouwen en steun op in een relatie, of het nu met je ouders, broers en zussen, vrienden of romantische partner is. [8] Een goede manier om respect te leren is om jezelf eerst met respect te behandelen. Voel geen druk om iets te doen alleen maar omdat iedereen het doet, maar respecteer je geest, lichaam en spiritualiteit genoeg om te luisteren als een van die drie je waarschuwt om ergens niet aan deel te nemen. [9] Leer hoe het voelt om jezelf te respecteren en zorg ervoor dat je anderen met hetzelfde respect te behandelen.
    • Zeg vaak 'alsjeblieft' en 'bedankt'.
    • Zelfs als je met iemand ruzie hebt, moet je je onthouden van schelden. Je kunt het met iemand oneens zijn terwijl je toch respectvol blijft. Denk na voordat je praat en probeer niets kwetsends te zeggen. Zeg iets als: 'Ik waardeer en respecteer je mening, ook al verschilt die van de mijne.'
    • Het respectvol behandelen van andere mensen toont volwassenheid in de manier waarop je met elkaar omgaat.
  2. Het is misschien makkelijk om terug uit te halen als je ruzie hebt en je boos wordt, maar probeer toch je hoofd koel te houden. Rustig blijven in stressvolle situaties heeft op lange termijn positieve voordelen voor je gezondheid, zoals minder ontstekingen in het lichaam. [10] Rustig zijn en nadenken over iets positiefs kan helpen bij stressvolle gebeurtenissen. Door niet woedend te zijn, maar te kiezen voor kalmte, laat je anderen zien dat je in staat bent om op een volwassen manier met je emoties om te gaan.
    • Als je boosheid voelt opkomen, haal dan een paar keer diep adem en maak contact met je lichaam. [11] Voel waar de boosheid vandaan komt en luister naar wat het je vertelt. Laat je rationele geest bepalen hoe je de situatie wilt aanpakken.
    • Als je moeite hebt om rustig te reageren, vraag dan om een time-out. Zeg: 'Dit is belangrijk en we moeten er over praten, maar ik ben zo boos dat ik nu eerst even moet afkoelen. Kunnen we hierover praten nadat ik wat tijd heb gehad om na te denken?'
  3. Als de gemoederen verhit raken, weersta dan de drang om je standpunten te verdedigen. Wees geen stenen muur, maar luister met opzet naar de meningen van andere mensen, zelfs als je het fel oneens bent met hen. Er zijn geen twee mensen op de planeet die het overal en altijd met elkaar eens zijn. Wees respectvol en luister, net zoveel als je wilt dat de andere persoon naar jou luistert. [12] Luisteren naar wat andere mensen te zeggen hebben en niet defensief handelen toont aan dat je volwassen genoeg bent om met conflicten om te gaan.
    • Je kunt het met je ouders niet eens zijn over kleding, sms'en, jongens/meisjes, of vrienden en het lukt mogelijk niet om een middenweg te vinden. Als je wilt dat je ouders je begrijpen, probeer dan in ieder geval hen ook te begrijpen.
    • Als je in de verdediging wordt gedwongen, vecht dan niet terug, maar spreek je gevoelens uit. In plaats van te zeggen: 'Je noemt me een leugenaar! Ik ben geen leugenaar!', zeg je iets als: 'Ik vind het belangrijk dat mensen eerlijk tegen me zijn, daarom ben ik gekwetst wanneer iemand me uitmaakt voor leugenaar.'
  4. Geef andere mensen niet de schuld van de problemen in je leven. Erken dat je keuzes maakt in hoe je handelt en reageert. Alle relaties zijn interactief, wat betekent dat beide partijen bijdragen aan hoe eenieder zich voelt en wat er gebeurt. Het is veel gemakkelijker om mensen de schuld te geven van hoe slecht je je voelt, maar herken je rol en neem de verantwoordelijkheid voor je daden. Denk na over welke acties je hebt ondernomen die hebben bijgedragen aan de situatie, en kom ervoor uit. [13]
    • Ook als iemand daadwerkelijk tekortkomingen heeft, betekent dat niet dat je hem of haar de schuld kunt geven van je problemen of hoe je je voelt, of dat je ze als minder dan jij mag behandelen. [14]
    • Als je iemand hebt laten zitten, kom daar dan voor uit. In plaats van de schuld te geven aan externe dingen, zeg je iets als: 'Het spijt me dat ik niet op tijd kwam opdagen. Dat was mijn schuld en ik heb niet genoeg tijd genomen.' Plan hoe je de dingen in de toekomst anders gaat doen: 'De volgende keer ga ik tien minuten eerder weg, zodat ik op tijd bij kan zijn.'
    • Door je eigen fouten toe te geven, laat je anderen zien dat je nederig bent en schuld kunt toegeven, iets wat zeer volwassen is.
  5. Als je iets wilt, wees dan niet veeleisend. Stel je voor hoe je zou reageren als iemand altijd dingen van je eist: je zou het waarschijnlijk niet leuk vinden. Onderbouw in plaats daarvan je vragen. Bepleit je zaak en leg dan je vraag uit. Het is de peuter in het winkelwagentje die tegen zijn of haar mama schreeuwt om chips te kopen. Jij bent beter dan dat.
    • Als je een hond wilt, zeur dan niet tot je er een hebt. Vraag je ouders om een hond en laat zien dat je de verantwoordelijkheid ervoor kunt nemen door je hond uit te laten, eten te geven en voor het dier te zorgen. Toon je volwassenheid door een reden te geven voor je wens en je aan je afspraken te houden.
    • In plaats van te zeggen dat je er recht op hebt of iets als 'Waarom geef je me niet wat ik wil?', geef je aan wat je graag wilt en waarom, zonder iets te eisen.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 5.115 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie