Pdf downloaden
Pdf downloaden
Vasten is het tijdelijk weglaten van elke vorm van vast voedsel en drank uit je dieet, behalve water en sappen. Mensen vasten om hun spijsverteringsstelsel schoon te maken, af te vallen, of voor religieuze/spirituele doeleinden. Er zijn stappen die je kunt ondernemen om je lichaam voor te bereiden op de plotselinge, drastische verandering in je dieet tijdens het vasten.
Stappen
-
Raadpleeg je huisarts voor je gaat vasten. Er zijn veel goede redenen om te vasten, ook als je verder gezond bent, maar er bestaan bepaalde gezondheidsrisico's en het is dus iets wat je zeker eerst even met je huisarts zal moeten bespreken, voor je jezelf in het diepe gooit. [1] X Bron
- Sommige medicijnen die je neemt kunnen gevaarlijke bijwerkingen hebben tijdens het vasten, omdat de chemische samenstelling van je bloed gedurende deze periode wijzigt.
- Vasten is geen goed idee voor mensen met een verhoogd medisch risico, zoals bij zwangerschap, een ernstige ziekte, lage bloeddruk en andere kwetsbare groepen. Raadpleeg altijd een arts voor je gaat vasten.
- Het kan zijn dat je huisarts een urinetest of bloedtest wil doen, voorafgaand aan de vastenperiode.
-
Bepaal het type en de lengte van je vastenperiode. Er zijn honderden verschillende methoden om te vasten. Sommige gaan ervan uit dat je alleen maar water drinkt (of kruidenthee), of alleen maar sappen, andere horen bij je religie of om af te vallen, of je te helpen weer gezond te worden. Je zal moeten kiezen welke de beste is voor jouw. [2] X Bron
- Watervasten is een meer rigoureuze vorm van vasten en een van de zwaardere soorten. Je kunt dit 1 tot 40 dagen volhouden (alhoewel je met 40 dagen echt op de grens zit van wat nog gezond is, en waarbij je zeker de goedkeuring van een arts nodig hebt). 10 dagen wordt aanbevolen voor watervasten. Je zou moeten beginnen en eindigen met een sapdieet van enkele dagen. Gedestilleerd water is het beste om te drinken bij watervasten.
- Het sapvasten is een veiliger keuze, omdat je hierbij nog steeds voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt met het sap dat je drinkt, en het is daarmee niet zo agressief als het watervasten en daardoor ook meer aan te bevelen. 30 dagen is de standaard voor het sapvasten. Je drinkt hierbij of groentesap, of vruchtensap, maar combineer deze twee niet. Daarnaast kun je kruidenthee drinken of groentebouillon. Zorg dat je alle vezels uit het sap haalt, omdat je spijsverteringssysteem anders harder zal moeten werken.
- De Master Cleanse is een manier van vasten, waarbij watervasten en een sapdieet worden gecombineerd. Je drinkt een mix van vers geperst citroensap, water en ahornsiroop, ongeveer 10 dagen lang. Dit is een gemakkelijkere methode, omdat je toch nog wat calorieën binnenkrijgt (maar veel minder dan je gewend bent).
- Een vastenperiode kan tussen de 1 en 40 dagen duren, afhankelijk van je specifieke doel en het type vasten waar je mee bezig bent (sap, water, heldere vloeistoffen, etc.) omdat dit bepalend is voor de manier waarop je lichaam zal reageren op het wegvallen van de meeste calorieën.
-
Bereid je voor op de veranderingen die zich zullen voltrekken in je lichaam. De bedoeling van vasten is o.a. het afdrijven van toxinen die zijn opgeslagen in je lichaam (dit gebeurt bij elke vorm van vasten), dus is het belangrijk om je erop voor te bereiden dat je je zwakker voelt of ziek, zeker in het begin.
- Vasten kan bijwerkingen veroorzaken, zoals diarree, vermoeidheid en een slap gevoel, kwalijke lichaamsgeur, hoofdpijnen en nog meer problemen, als gevolg van het ontgiftingsproces.
- Denk er over na om vrij te nemen van je werk, of overdag het wat rustiger aan te doen, om je aan te passen aan de effecten van het vasten op je lichaam.
Advertentie
-
Verminder je inname van al het gewoontevoedsel en verslavende stoffen, 1 tot 2 weken voor de vastenperiode. Hoe meer je het afval dat je binnenkrijgt kunt verminderen, hoe makkelijker het vasten zal zijn voor je lichaam. Dus stop geleidelijk met het drinken van alcohol en probeer minder te roken of helemaal te stoppen.
- Deze procedure zal alle potentiële ontwenningsverschijnselen die je kan ervaren tijdens het vasten verminderen, evenals de hoeveelheid gifstoffen in je lichaam welke door het vasten zullen worden verwijderd.
- Gewone en verslavende stoffen zijn alcohol; cafeïne (koffie, thee en frisdrank); nicotine (sigaretten of sigaren).
-
Verander je dieet 1 tot 2 weken voor het vasten. Evenals bij het verwijderen van verslavende stoffen, is het noodzaak om je dieet te wijzigen, zodat het lichaam niet zo hard hoeft te werken om zich te ontdoen van gifstoffen, die vaak een vast onderdeel vormen van de hedendaagse voeding. [3] X Bron
- Een goede manier om hier langzamerhand aan te wennen is het verwijderen van een paar dingen uit je voeding, elke dag (geraffineerde suikerproducten in de eerste dagen, vlees daarna, en vervolgens zuivel, etc.).
- Eet minder chocolade en andere voedingsmiddelen met geraffineerde suiker en veel vet, zoals frisdranken, chocolade, snoep en gebakken etenswaren.
- Eet kleinere porties tijdens maaltijden, zodat je spijsvertering niet zo hard hoeft te werken, en je lichaam gewend kan raken aan het draaien op minder calorieën dan gewoonlijk.
- Eet minder vlees en zuivelproducten, omdat deze je systeem kunnen verstoppen, en moeilijker zijn voor je lichaam om te verteren.
- Eet grotere porties gekookte groenten en vers fruit. Deze helpen je lichaam om beter te functioneren en zorgen ervoor dat je minder toxinen in je lichaam hebt.
-
Beperk wat je eet, 1 tot 2 dagen voor je gaat vasten. Dit is het moment dat je er zeker van wilt zijn dat je klaar bent voor de vastenperiode, en waarom mensen niet zomaar in het diepe moeten springen, zonder zich voor te bereiden (doen ze dit wel, dan wordt het een stuk moeilijker om het vasten vol te houden).
- Eet alleen maar fruit en groenten ter voorbereiding op de vastenperiode, omdat deze je lichaam ontgiften en schoonmaken.
-
Drink veel water. Drink alleen water, vruchtensap en groentesap, gemaakt van vers fruit en groenten. Je zal meer moeten gaan drinken vlak voor het vasten, om de vochthuishouding van je systeem op peil te houden en het voor te bereiden op een periode dat er alleen maar vocht binnenkomt.
-
Zorg voor een matige hoeveelheid lichaamsbeweging. Het is in dit stadium niet goed om teveel te sporten, maar je zal wel iets aan beweging moeten doen om je lymfevatenstelsel aan de gang te houden, en te zorgen dat het goed werkt. Doe aan wat rustige yoga, of maak een wandeling.
- Je zal merken dat je vaak moe bent, zelfs als je nog in de voorbereidende fase verkeert. Maak je er niet druk over, maar pas de hoeveelheid inspanning die je verricht aan je vastenperiode aan, om de vermoeidheid te compenseren.
-
Neem veel rust. Of je voldoende slaap en rust krijgt, hangt er vanaf hoe je lichaam reageert op het vasten en hoe goed je naderhand herstelt. Zorg voor voldoende nachtrust en doe het overdag rustig aan.
- Dit is de reden waarom het beter is om een vastenperiode vooruit te plannen, in plaats van zonder nadenken hieraan te beginnen. Je hebt tijd nodig om te herstellen en om uit te rusten, dus is het belangrijk dat je niet een al te druk schema hebt.
Advertentie
-
Zorg ervoor dat je weet wat de fysieke effecten zijn die je zult ervaren. Het vasten is vooral het meest ongemakkelijk en moeilijk gedurende de eerste paar dagen, en dat zijn meestal de dagen wanneer mensen opgeven, maar als je volhoudt, dat zal je je vanaf dag 3 waarschijnlijk beter gaan voelen, met incidentele vlagen van ongemak, omdat het lichaam geneest en zichzelf zuivert. [4] X Bron
- In de eerste fase (meestal dag 1 en 2) van het vasten kun je hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, slechte adem en een zwaar beslagen tong ervaren. Dit zijn slechts aanwijzingen dat je lichaam alle toxinen kwijt probeert te raken. Je zult waarschijnlijk ook ongelooflijk veel honger hebben in deze fase.
- In fase 2 (ongeveer dag 3 tot 7, afhankelijk van je vasten) kan het zijn dat je huid wat olieachtig aan gaat voelen en dat je veel zweet, maar je lichaam is zich aan het aanpassen. Het kan ook zijn dat je sinusholten afwisselend verstopt en open zijn.
- Uiteindelijk, in latere stadia, zullen darmen hun lading loslaten, in de vorm van diarree of losse ontlasting en kan veel slijm bevatten, vooral als je dagen geen vast voedsel hebt gegeten. Je adem zal kwalijk blijven ruiken, tot je lichaam zich van alle gifstoffen heeft ontdaan. Je zal waarschijnlijk ook moe blijven, omdat je lichaam veel minder (of geen) calorieën heeft om door te gaan.
-
Blijf doorgaan met vasten. Heel vaak geven mensen op tijdens de eerste paar dagen, vanwege het ongemak en omdat ze denken dat het niet beter zal worden. Tenzij je merkt dat er zich medische problemen gaan voordoen (waar je dan ook meteen met de arts over moet gaan praten), is het jammer om te stoppen voor je lichaam profijt kan hebben gehad van het vasten. Er zijn een paar dingen om te doen om ervoor te zorgen dat je het vasten kan volhouden.
- Stel jezelf een doel. Voordat je met het vasten begint moet je jezelf duidelijk maken waarom je wil vasten. Is het om gezondheidsredenen? Is het om religieuze redenen? Wil je je systeem schoonmaken? Maak een duidelijke omschrijving van het waarom en herinner jezelf aan je doel als het vasten je zwaar valt.
- Maak afspraken met jezelf. Soms kan het helpen om een vriend of familielid te vragen je te helpen bij het vasthouden aan wat je met jezelf hebt afgesproken. Het is moeilijker met vasten te stoppen wanneer iemand hier toezicht op houdt.
- Houd een logboek bij. Schrijf elke dag op wat je eet, hoe je je voelt en wat je doel is. Doe dit ook tijdens het vasten, zodat je terug kunt lezen hoe je lichaam verandert en omgaat met deze veranderingen, en om je gericht te houden op het waarom van het vasten.
- Bereid jezelf fysiek voor. Dit betekent dat je luistert naar het advies van je huisarts, en dat je de regels voor het specifieke soort vasten wat je gaat doen opvolgt. Het afwijken hiervan kan de periode een stuk moeilijker en oncomfortabeler maken.
-
Zorg dat je goed op de hoogte bent van de gezondheidsrisico's en voordelen. Ook al zijn er voldoende redenen om te vasten vanwege de voordelen voor je gezondheid, het is geen goede manier om af te vallen, omdat je meestal het kwijtgeraakte gewicht meteen weer terugkrijgt, zodra je stopt met vasten. Daarnaast is het niet mogelijk om tijdens het vasten te sporten. [5] X Bron
- Door te vasten kun je afkomen van gifstoffen in je lichaam, zeker als je eraan gewend bent om ongezond te eten. Door te vasten kun je vet verbranden waarin al die gifstoffen zijn opgeslagen. Vasten, gecombineerd met betere voeding kan lupus, artritis en chronische huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem terugdringen, en kan helpen bij het genezen van spijsverteringsstoornissen van degenen met colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, en het kan helpen bij het verlagen van een hoge bloeddruk.
- Sommige dingen waar je op moet letten zijn brandend maagzuur (de maag zal meer zuur produceren wanneer je aan eten denkt, of voedsel ruikt) dus als je medicatie neemt tegen indigestie, dan zal je dit moeten blijven innemen. Je kunt ook problemen ondervindt met uitdroging tijdens het vasten, dus zorg ervoor dat je extra water drinkt. Constipatie kan lastig zijn, omdat je niet zo regelmatig sport als je gewend bent (of voedingsmiddelen eet die constipatie verhelpen). [6] X Betrouwbare bron National Health Service (UK) Ga naar de bron
- Mensen met een verminderd immuunsysteem, diabetes, nierproblemen, zwangere vrouwen en mensen met hartklachten zouden niet mogen vasten.
Advertentie
Tips
- Verander geleidelijk het type en de hoeveelheid voedsel in je dieet, hoe dichter je bij de start van de vastenperiode komt.
- Verander je voedingsschema 1 tot 2 weken voor het vasten, om te helpen bij het verdrijven van de honger.
- Ruil het vaster voedsel in voor zachtere voeding en gemakkelijk te verteren eten zoals fruit.
- Overdrijf het niet met de voorbereidingen. Als je vastenperiode 3 dagen duurt, bereid je dan ook 3 dagen voor, etc.
Advertentie
Waarschuwingen
- Het is echt beter om onder controle te staan van een huisarts als je gaat vasten, zeker als je dit langer gaat doen, of kampt met gezondheidsproblemen.
- Als je diabeet bent, dan mag je NIET vasten. Vasten kan gevaarlijke pieken en dalen veroorzaken in je bloedsuikerspiegel.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.webmd.com/food-recipes/guide/fasting
- ↑ http://www.falconblanco.com/health/fasting.htm
- ↑ http://www.wellandgoodnyc.com/2010/04/23/how-to-avoid-juice-fast-delirium-and-properly-prep-for-a-cleanse/
- ↑ http://naturalhygienesociety.org/articles/fasting1.html
- ↑ http://www.webmd.com/diet/features/is_fasting_healthy
- ↑ http://www.nhs.uk/Livewell/Healthyramadan/Pages/fastinghealthrisks.aspx
Over dit artikel
Deze pagina is 9.833 keer bekeken.
Advertentie