PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het is een cliché geworden dat je er nooit echt "klaar voor" kunt zijn om kinderen te nemen. Maar toch, het stichten van een gezinnetje is een ingrijpende, levensveranderende onderneming, en je moet er de tijd voor nemen om je daarop voor te bereiden. Overweeg je om kinderen te nemen? Begin dan bij Stap 1.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Jezelf mentaal voorbereiden

PDF download Pdf downloaden
  1. De eerste stap is het maken van de beslissing. Bepaal voor jezelf, onafhankelijk of je ene kind wilt. Ben jij bereid om de verantwoordelijkheid voor een ander mens op je te nemen? Ben je bereid om de benodigde dingen op te offeren zodat je een kind op kunt voeden? Wil je echt graag een ouder worden?
    • Overweeg ook of je meer dan één kind wilt. Mensen veranderen natuurlijk van gedachten, maar een redelijk idee hebben over hoeveel kinderen je wilt zal het plannen van je gezinnetje effectiever doen verlopen.
  2. Als je een echtgenoot of partner hebt, ga dan met hem/haar in gesprek over je plannen. Een gezinnetje beginnen is immers iets dat jullie samen moeten doen. Jullie zouden er allebei klaar voor moeten zijn om een gezin te stichten; zo niet, dan is nu waarschijnlijk niet de tijd om eraan te denken.
    • Bespreek je plannen voor de opvoeding van de kinderen. Wat voor ouders zullen jullie worden? Welke educatieve en pedagogische methodes zullen jullie gaan toepasen? Wat voor persoon wil je dat jullie kindje gaat worden?
    • Praat over onderwerpen waar jullie het oneens over kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het geloof. Als jij en je partner andere religieuze opvattingen hebben, dan zouden jullie moeten proberen om van tevoren te bepalen welke weg jullie zullen kiezen. Met welk geloof voeden jullie het kind op? Wat willen jullie het kind bijbrengen over religie?
  3. De zwangerschap en het ouderschap zullen absoluut invloed hebben op je carrière. Afhankelijk van je huidige baan dien je te overwegen of je in staat zult zijn om je verplichtingen op het werk te combineren met je gezinsleven. Als je van plan bent na de bevalling weer aan het werk te gaan, overweeg dan:
    • hoe jouw zwangerschap en postpartum herstelperiode je carrière zullen beïnvloeden.
    • of jouw standaard werktijden je in staat stellen om een actieve, betrokken ouder te zijn.
    • wie er voor je kind zal zorgen als jij aan het werk bent.
    • of je kinderopvang kunt betalen.
  4. Als je een kind hebt, dan zal je sociale leven veranderen. Het zal bijvoorbeeld een stuk lastiger worden om 's avonds te gaan stappen. Ook kan het zijn dat je te moe bent om het zelfs maar te proberen, of dat je hoofd er—met al die zorgen—überhaupt geen zin in hebt. Het kan zijn dat je je vriendinnen minder zult zijn, zeker degene die zelf geen kinderen hebben. Reizen zal ook een stuk lastiger worden.
  5. Ouders worden kan jullie band versterken, en jullie relatie kracht bij zetten; het zal jullie tijd samen echter ook veranderen. Jouw tijd en affectie zullen verdeeld moeten worden onder je partner en je kind(eren). Vaak zal je kroost hierin voorrang krijgen; hun behoeften komen op de eerste plek. Je zult harder moeten werken om tijd vrij te maken voor romantiek en seks.
  6. Denk aan de dingen die je zou willen doen voor je je gezinnetje sticht, en probeer zoveel mogelijk van die dingen te verwezenlijken. Je kunt hierbij denken aan:
    • reizen, met name naar exotische of romantische bestemmingen.
    • het genieten van feestjes en het nachtleven.
    • je tegoed doen aan weelde, zoals massages, schoonheidsbehandelingen, en winkelen.
    • het bereiken gezondheids- en fitnessdoelen.
    • het bereiken van belangrijke mijlpalen in je carrière.
  7. Voordat je zwanger raakt dien je vast wat huiswerk te doen. Doe onderzoek naar de zwangerschap, prenatale zorg, babyzorg, en het ouderschap. Weet wat je je op de hals haalt! Op die manier zul je beter voorbereid zijn op de uitdagingen die ze met zich mee zullen brengen.
  8. Afhankelijk van je woonsituatie af kan het nodig zijn om naar een betere locatie, of een grotere ruimte te verhuizen. Ga na:
    • of je voldoende ruimte hebt. Zullen de kinderen hun eigen slaapkamer kunnen hebben? Hoe denk jij erover dat ze een slaapkamer zouden delen? Hebben ze genoeg opslagruimte voor hun spulletjes?
    • of je huis op een gunstige locatie ligt. Zijn er goede scholen in de buurt? En hoe zit het met de recreatie? Zijn er parken, speeltuinen, en dergelijke in de buurt?
    • of je familie en vrienden in de buurt hebt wonen. Als je een baby hebt kan het ontzettend handig zijn om dierbaren in de buurt te hebben wonen. Ga na of je liever dichter bij vrienden en familie wilt wonen.
  9. Het kan onmogelijk zijn om precies te bepalen hoeveel tijd er tussen je kinderen moeten zitten. Het kan echter wel degelijk handig zijn om alvast na te denken over de leeftijd van je kinderen; wil je dat ze niet zo veel met elkaar schelen, of toch liever wel?
    • Als kinderen qua leeftijd niet veel schelen, dan zullen ze meer gemeen hebben, en kunnen ze van veel van dezelfde activiteiten genieten. Ze zullen samen opgroeien. Meer dan één jong kind tegelijk in huis hebben kan echter veel werk met zich meebrengen—zeker in de eerste paar jaar.
    • Als de kinderen qua leeftijd iets verder uit elkaar liggen, dan zullen ze minder met elkaar gemeen hebben, en minder close lijken met elkaar. Het kan echter een stuk minder stressvol zijn als je slechts met één jong kind tegelijk te maken hebt. Ook kan je eerste kind, als je even wacht voor je een tweede kind neemt, je misschien helpen, en als rolmodel fungeren.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Jezelf financieel voorbereiden

PDF download Pdf downloaden
  1. Voor je zwanger raakt kun je overwegen om extra te werken, of een bijbaantje te nemen om extra geld te verdienen. Een gezin is duur—vaak een stuk duurder dan mensen zich realiseren. Nu alvast je inkomen proberen te verhogen zal je helpen om voor toekomstige uitgaven te compenseren.
  2. Kinderen zijn duur. Je hebt kinderspullen nodig (een wieg, kinderzitje, kinderstoel, kinderwagen, etc.), kleding, luiers, voedingsbenodigdheden, etc. Idealiter doe je voordat je zwanger wordt alvast onderzoek naar de kosten van dergelijke spullen.
  3. Als je van plan bent om weer te gaan werken, dan moet je op zoek naar goede kinderopvang. Ook zul je rekening moeten hebben met de kosten voor het studeren. In Nederland en België neemt de overheid de kosten voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs voor haar rekening. Toch is een vervolgstudie in het vervolgonderwijs een kostenpost om rekening mee te houden.
    • Ga eerst op onderzoek uit voor je je kinderopvang regelt. Zo zijn je de kosten voor de kinderopvang vaak aftrekbaar.
  4. Zelfs als je van plan bent om na de bevalling weer te gaan werken dien je er rekening mee dat je, om welke reden dan ook, minder zult kunnen werken.
  5. Als je van plan bent om kinderen te nemen, dan zou je zoveel mogelijk geld moeten sparen als je kunt. Zo zul je voor toekomstige kosten kunnen compenseren. Ook zal het je innerlijke rust en zekerheid geven dat jouw besluit om een gezin te stichten het juiste was.
  6. Als je werk dat toestaat kan thuiswerken een aantal van de meest voorkomende plooien in de werk-gezinsbalans gladstrijken—en dat terwijl je je inkomen behoudt.
    • Echter, weet dat zelfs wanneer je thuis werkt, je waarschijnlijk zult moeten betalen voor kinderopvang. Als je kind er de hele dag is zul je haast niets gedaan kunnen krijgen.
  7. Wettelijk gezien heb je recht op zwangerschapsverlof. Dat houdt in dat je niet hoeft te werken, maar een bepaalde periode toch gewoon salaris ontvangt.
  8. Misschien kun je wat tweedehands spulletjes kopen, of wat overnemen van vrienden en familie. Onderzoek die mogelijkheden voor je alles gloednieuw aan gaat schaffen.
    • Probeer om op Marktplaats en in kringloopwinkels te kijken. Kinderen groeien als kool, en groeien derhalve al vrij snel uit hun spulletjes. Je doet er dus goed aan om een beetje op de kleintjes te letten.
    • Koop je kinderzitje voor in de auto altijd nieuw. Dat is namelijk de enige manier om er zeker van te zijn dat het zitje nooit in een ongeval verwikkeld geweest is. Net als met andere spullen dien je voorzichtig te werk te gaan, en er zeker van te zijn dat aan alle veiligheidsvoorschriften voldaan wordt. Je kunt online vast wat onderzoek doen om er zeker van te zijn.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Jezelf lichamelijk voorbereiden

PDF download Pdf downloaden
  1. Voordat je zwanger raakt dien je een afspraak te maken bij de huisarts. Hij/zij zal je bloedwaarden testen, je vaccinaties updaten, en je algehele gezondheid ter sprake brengen. Hierbij wordt vaak ingegaan op:
    • je gewicht. Gezond op gewicht zijn zal het makkelijker maken om zwanger te raken. Ook maximaliseert het je kans op een gezonde zwangerschap.
    • je leeftijd. Als je ouder dan 35 bent, dan zou je je arts moeten vragen naar hoe jouw leeftijd invloed zal hebben op een eventuele zwangerschap.
    • chronische ziekten. Als je hartproblemen hebt, hoge bloeddruk, diabetes, of een andere grote aandoening, dan zou je je huisarts moeten vragen naar een potentiële zwangerschap. Als je zwanger wordt kan het namelijk nodig zijn om je medicijnen aan te passen, of om extra stappen te nemen zodat jij en je baby gegarandeerd gezond zullen blijven.
  2. De hormonenschommelingen die de zwangerschap met zich meebrengt kunnen problemen met je gebit of tandvlees veroorzaken, danwel verergeren. Het is het beste om voor je zwanger raakt een tandarts te bezoeken. Zo kunnen bestaande problemen tijdig uit de weg geholpen worden, en zorg je ervoor dat je je zwangerschap met een goede orale gezondheid en hygiëne aanvangt.
  3. Naast het bezoeken van je huisarts en tandarts dien je een afspraak te maken bij je gynaecoloog—doe dit voor je gaat proberen om zwanger te worden. Je gynaecoloog zal een standaard bekkenonderzoek afnemen, een uitstrijkje van de baarmoederhals nemen. Hij/zij zal je checken op baarmoederhalskanker, en eventuele andere problemen die de zwangerschap kunnen bemoeilijken.
    • Het is vooral belangrijk om een afspraak bij de gynaecoloog te maken als je een voorgeschiedenis van miskramen, doodgeboren kindjes, of buitenbaarmoederlijke zwangerschappen.
    • Als je probeert om zwanger te worden, en binnen zes tot twaalf maanden nog geen resultaat boekt, dan zou het eventueel kunnen dat er vruchtbaarheidsproblemen aan ten grondslag liggen.
  4. Goede voeding is van essentieel belang voor een gezonde zwangerschap—zelfs in het begin, wanneer je misschien nog niet eens beseft dat je zwanger bent. Het is daarom verstandig om vast voor de bevruchting te beginnen met gezond eten. Probeer om voldoende fruit, groenten, volkoren granen, magere eiwitten, en magere zuivelproducten te nuttigen.
    • Zorg er met name voor dat je genoeg vitamine D, ijzer, calcium, en foliumzuur binnenkrijgt. Overweeg om dagelijkse prenatale supplementen te nemen als je gaat proberen om zwanger te worden.
  5. Regelmatige, gemiddelde lichaamsbeweging zal je stemming, de hoeveelheid energie die je hebt, en de doorbloeding bevorderen.
  6. Roken tijdens de zwangerschap is ontzettend gevaarlijk. De nicotine en koolfstofmonoxide in sigaretten kunnen doodgeboren kindjes, voortijdige bevallingen, en lage geboortegewichten veroorzaken. Daarnaast kan roken tijdens de zwangerschap met zich meebrengen in het latere leven van het kind; hij/zij kan er schade aan longen, hersenen, en hart door oplopen. Als je rookt, probeer dan alles in het werk te stellen om ermee te stoppen.
  7. Net als roken is het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap ontzettend gevaarlijk. Het vergroot de kans op miskramen en doodgeboren kindjes. Ook verhoogt het het risico dat het kind moeite met leren, spraak, taal, of gedrag krijgt. In ernstige gevallen kan hevig drinken tot foetaal alcoholsyndroom (FAS) leiden; hierbij loopt het centrale zenuwstelsel van het kind blijvende schade op. Probeer zo gauw als je probeert zwanger te worden te stoppen met drinken.
  8. Net als roken en drinken kunnen medicijnen de zwangerschap bedreigen, en onnodige risico's voor het kind met zich meebrengen. De specifieke gevaren hangen van het type medicijn af, maar over het algemeen is het beter om geen onnodige chemicaliën in je lichaam te stoppen als je zwanger wilt worden. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor legale en illegale drugs.
  9. Voordat je zwanger probeert te worden dien je na te gaan of je baan jouw vermogen om zwanger te worden kan beïnvloeden, of dat het een gezonde zwangerschap in de weg kan zitten. Als je een lichamelijk gezien veeleisende baan hebt, of blootgesteld wordt aan schadelijke chemicaliën of uitlaatgassen, dan zou het kunnen dat je ontslag moet nemen.
  10. Als je een bezoek gebracht hebt aan de huisarts, tandarts, en gynaecoloog, en maatregelen getroffen hebt om zo gezond mogelijk te zijn, dan kun je stoppen met de anticonceptie. Je kunt nu beginnen zwanger proberen te raken.
  11. Je kunt de kans op bevruchting vergroten door je menstruatiecyclus in kaart te brengen, en seks te hebben tijdens je vruchtbare periode. Voor de meeste vrouwen zijn dag 11 tot en met 14 de meest vruchtbare. Voor de beste resultaten kun je proberen om tussen dag 7 en 20 elke dag, of om de dag, seks te hebben.
    • Als je menstruatiecyclus onregelmatig is, of als je moeite hebt met zwanger raken, overweeg dan om een ovulatietest te gebruiken. Je kunt deze online vinden, maar ook in de apotheek en drogisterij. Deze tests controleren je urine op het luteïniserend hormoon (LH), en kunnen daarmee redelijk vaststellen op welke dagen jij het meest vruchtbaar bent.
    Advertentie


Tips

  • Sommige potentiële ouders hebben baat bij het advies van een klinisch geneticus. Klinisch genetici weten alles van erfelijke ziekten, en aanverwante zaken. Vraag je huisarts om een verwijzing.
  • Praat met vrienden en familieleden die onlangs een gezinnetje gesticht hebben. Zij kunnen je helpen mogelijke kosten en problemen in kaart te brengen waar jij nog niet over nagedacht hebt.
  • Besef dat je niet alles op de centimeter kunt plannen. Onverwachte omstandigheden bij de zwangerschap en het ouderschap doen zich namelijk vrijwel altijd voor. Volg bovenstaande stappen zo goed mogelijk op, maar accepteer dat je niet overal de controle over kunt hebben.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.079 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie