PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

De voorhuid bedekt en beschermt de gevoelige eikel van een onbesneden penis en kan door de meeste tieners en volwassenen makkelijk en pijnloos naar achteren worden getrokken. Als het terugtrekken van je voorhuid echter ernstige pijn of bloeden veroorzaakt, als er roodheid of zwelling onder zit en vooral als het in een teruggetrokken houding vast komt te zitten, neem dan onmiddellijk contact met je huisarts op. Er bestaan anders technieken voor het losmaken van de voorhuid die je kunt toepassen om dit probleem aan te pakken. Je moet sowieso altijd je voorhuid schoon houden en speciale voorzorgsmaatregelen met de voorhuid van een kind nemen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Een strakke voorhuid aanpakken

PDF download Pdf downloaden
  1. In de meeste gevallen is het makkelijk je vingers te gebruiken om de voorhuid naar achteren te schuiven en de eikel bloot te stellen. Als je echter een strakkere dan gemiddelde voorhuid hebt, schuif de voorhuid dan langzamer en doelbewust terug om de pijn en de kans op letsel te verminderen. [1]
    • Als je pijn voelt (niet alleen ongemak), stop dan met het terugtrekken van je voorhuid. Je zou een pijnlijke scheur in de gevoelige huid kunnen veroorzaken. Ga over tot het proberen van andere methoden om de voorhuid los te maken.
    • Een strakke voorhuid wordt ook wel fimose genoemd. Het is vrij normaal dat de onbesneden penis van een kind deze aandoening heeft, hoewel dit meestal wel tijdens de pubertijd verdwijnt. Dit probleem kan zich overigens ook bij volwassenen voordoen.
  2. Het warme water en de vochtige lucht helpen bij het losmaken van de voorhuid. Werk langzaam en voorzichtig met je vingers om de voorhuid terug naar de schacht van je penis te leiden. [2]
    • Of je nu een tiener of volwassen bent, je moet elke keer dat je gaat douchen onder je voorhuid wassen . Trek de voorhuid naar achteren, gebruik een zachte zeep en heel veel water om de plek voorzichtig schoon te maken, spoel vervolgens grondig af en doe de voorhuid terug op zijn plaats.
  3. Als je je voorhuid niet zonder pijn helemaal naar achteren kunt trekken omdat hij te strak zit, probeer hem dan langzaamaan op te rekken. Trek op de eerste dag de voorhuid voorzichtig naar achteren, totdat je ongemak voelt. De volgende dag trek je hem iets meer naar achteren en doe dat een paar keer per dag gedurende enkele weken. [3]
    • Na verloop van tijd zal dit proces normaal gesproken de voorhuid oprekken en het makkelijker en comfortabeler maken om naar achteren te trekken.
  4. Als de stapsgewijze aanpak niet goed genoeg werkt, probeer dan met een specifiekere behandeling. Als de rand van je voorhuid strak zit, gebruik dan je vingers om hem gedurende 20 tot 30 seconden per keer voorzichtig op te rekken. Zijn andere gedeeltes van je voorhuid strak, dan kun je je handen op ongeveer dezelfde manier gebruiken om die gedeeltes voorzichtig op te rekken. [4]
    • Doe de oefeningen gedurende drie tot vijf minuten en maximaal drie keer per dag. Het kan een aantal weken tot meer dan een jaar duren om merkbare resultaten te krijgen.
    • Je zou misschien ook kunnen overwegen om een 'vleestunnel' te gebruiken, wat een siliconen ring is die je gedurende enkele uren per dag onder de rand van je voorhuid moet plaatsen. Dit toestel helpt bij het geleidelijk aan oprekken van de voorhuid.
    • Stop met de oefeningen als je pijn, roodheid of bloeding ondervindt. Raadpleeg je arts voor advies.
  5. Als de rekoefeningen je niet helpen bij het pijnloos naar achteren trekken van je voorhuid, of als je last hebt van terugkerende roodheid, zwelling of afscheiding, raadpleeg dan je arts. Hij of zij zal je de geschikte medische behandelingsopties voorleggen. [5]
    • De arts kan je een steroïdenzalf voorschrijven die je dagelijks moet aanbrengen. Steroïden voor op de huid helpen bij het oprekken van de voorhuid.
    • Als je een infectie door een strakke voorhuid hebt, dan zul je waarschijnlijk een anti-schimmelzalf of antibiotica voorgeschreven krijgen.
    • In sommige gevallen wordt er als beste optie besnijdenis – chirurgische verwijdering van de voorhuid – aanbevolen. Bij volwassenen is dit over het algemeen een snelle procedure die onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd en een genezingsperiode van een tot twee weken vereist.
Methode 2
Methode 2 van 3:

De voorhuid van een kind verzorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Bij de geboorte, en vaak nog enkele jaren erna, blijft bij de meeste kinderen de voorhuid aan de eikel vastzitten. Normaal gesproken raakt de voorhuid op 5-jarige leeftijd los van de penis (zodat het terugtrekken mogelijk is), maar in sommige gevallen kan dat tot de puberteit duren. Oefen tot die tijd geen kracht uit bij het terugtrekken van een nog vastzittende voorhuid. [6]
    • De nog vastzittende voorhuid met kracht terugtrekken zal veel pijn veroorzaken en kan leiden tot huidscheuren, bloeding, littekenvorming en mogelijk zenuwbeschadiging.
  2. Vóór de puberteit hoef je de voorhuid over het algemeen niet naar achteren te trekken om eronder schoon te maken, zelfs wanneer hij al van de eikel is losgeraakt. Onder normale omstandigheden is het voldoende om regelmatig de buitenkant van de penis schoon te maken met een zachte zeep en schoon water. [7]
    • Als de ophoping van smegma geur of ongemak veroorzaakt, en de voorhuid los zit zodat je het naar achteren kunt trekken, ga dan je gang en maak het eronder schoon.
    • Als de ophoping van smegma ongemak veroorzaakt onder een nog niet losgeraakte voorhuid, raadpleeg dan een arts voor advies.
  3. Laat het kind de juiste techniek voor het wassen van de penis zien, zodra de voorhuid van de eikel loskomt en naar achteren kan worden getrokken. Adviseer hem om tijdens het baden of douchen langzaam de voorhuid naar achteren te trekken om de eikel bloot te stellen. [8]
    • Laat hem, nadat hij de voorhuid naar achteren heeft getrokken, de eikel en onder de voorhuid voorzichtig met een zachte zeep wassen, vervolgens goed met schoon water uitspoelen en de voorhuid weer terug op zijn plaats schuiven.
  4. Als de voorhuid van een kind na het begin van de puberteit nog aan de penis vastzit, of als hij de voorhuid niet naar achteren kan trekken omdat het te strak zit (fimose), maak dan een afspraak met zijn huisarts. De arts kan oefeningen voor het oprekken van de voorhuid aanbevelen, een steroïdenzalf voorschrijven of simpelweg afwachten adviseren. [9]
    • In uitzonderlijke gevallen kan besnijdenis als de beste handelwijze voor ernstige fimose worden aanbevolen.
Methode 3
Methode 3 van 3:

Andere voorhuidproblemen aanpakken

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je de voorhuid naar achteren trekt, zodat de eikel is blootgesteld, en je de voorhuid vervolgens niet terug over je eikel kunt schuiven, dan heb je een aandoening die parafimose wordt genoemd. Daar een teruggetrokken voorhuid de bloedstroom naar de eikel kan afsnijden, moet je onmiddellijk je huisarts opbellen of naar het ziekenhuis gaan. [10]
    • Een warme douche nemen kan de voorhuid misschien verzachten en voldoende oprekken om het probleem te verhelpen, maar wees niet te drastisch met de voorhuid weer op zijn plaats te schuiven. Je zou de huid kunnen scheuren of andere beschadiging kunnen veroorzaken.
  2. Smegma is niets meer dan een opbouw van huidcellen onder de voorhuid. Als je echter niet regelmatig onder je voorhuid schoonmaakt, dan kan het smegma een slijmerig textuur en een onaangename geur ontwikkelen en daarbij bacteriën herbergen die tot een infectie zouden kunnen leiden. [11]
    • Zowel tieners als volwassenen moeten telkens als ze baden of douchen onder hun voorhuid schoonmaken met een zachte zeep en veel spoelwater.
    • Jongere kinderen hoeven zich over het algemeen niet druk te maken over smegma-ophoping, tenzij er sprake is van ontsteking of afscheiding. Raadpleeg in dit geval een arts.
  3. Als je roodheid en/of ontsteking onder je voorhuid, op de tip van je penis, of op beide plekken ondervindt, dan is een schimmelinfectie waarschijnlijk de boosdoener. Breng een vrij verkrijgbare anti-schimmelzalf aan op de plek (volgens de productaanwijzingen) om na te gaan of het probleem binnen een paar weken is opgelost. [12]
    • Als de vrij verkrijgbare anti-schimmelzalven niet helpen of als de plek pijnlijker, ontstoken of gezwollen wordt, neem dan contact op met je huisarts.

Over dit artikel

Deze pagina is 44.427 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?