PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het is niet veilig om te gaan rijden als er ijs op je voorruit zit. Verwijder altijd voordat je gaat rijden ijs en sneeuw van je voorruit, om je eigen veiligheid en die van andere verkeersdeelnemers te garanderen.

Methode 1
Methode 1 van 2:

IJs verwijderen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als het heel hard vriest kun je de verwarming beter niet te hoog zetten, want dan kan het glas breken. Wacht minstens een kwartier totdat het glas is opgewarmd.
    • Probeer nooit een ruit ijsvrij te maken met koud of warm water. Door warm of heet water kan het glas breken. Koud water kan weer opvriezen, waardoor je nog verder van huis bent.
    • Terwijl de auto opwarmt kun je controleren of er ijs of sneeuw in je uitlaat zit. Verwijder eventuele blokkades om koolstofmonoxidevergiftiging te voorkomen.
    • Als je gaat rijden terwijl het sneeuwt kun je beter wachten totdat het ijs gesmolten is voordat je verder gaat met de volgende stap. Het kan tot wel 15 minuten duren voordat het ijs voldoende gesmolten is.
  2. Zout zal het ijs doen oplossen. Door de ionen in het zout wordt het vriespunt van het water lager, waardoor het water niet zo snel opvriest. Doe niet te veel zoutoplossing op je ruit, want een teveel aan zout kan het glas beschadigen. [1]
    • Gewoon keukenzout werkt prima als het niet heel erg koud is. Als het echt hard vriest kun je beter pekel gebruiken, dat spul waarmee wegen worden behandeld om ijs en sneeuw te verwijderen. Door de chemische samenstelling van pekel is het geschikter om ijs te doen smelten.
  3. Vul een plantenspuit met twee delen schoonmaakalcohol en één deel water. Besproei je ruiten met dit mengsel.
    • Je kunt ook een paar druppels afwasmiddel aan het mengsel toevoegen. [2] Hierdoor zal het vriespunt van het water lager worden, op dezelfde manier als zout. Het ijs zal sneller smelten dan met warm water.
    • Je hoeft bij deze methode niet bang te zijn dat je te veel gebruikt; het glas zal niet beschadigen. [3]
  4. Een spray die hier speciaal voor gemaakt is werkt ook goed, maar het is een stuk duurder. Ook ontdooispray kun je vinden bij winkels met accessoires voor auto's of tankstations.
    • Een paar populaire merken ontdooispray zijn:"Valvoline Deicer" and "Prestone Spray-on Windshield De-icer." [4]
  5. Nadat je de vloeistof hebt laten inwerken kun je de vloeistof en ijsresten van je ruit en je auto vegen.
    • Na ongeveer twee minuten zal de vloeistof het ijs doen smelten. Maar niet al het ijs zal verdwijnen, je zult de resten moeten verwijderen met een borstel of trekker. [5]
  6. Bewaar deze in de achterbak zodat je ijs kunt schrapen als je geen andere hulpmiddelen bij de hand hebt. Druk het tegen het voorruit aan en gebruik korte, krachtige bewegingen om het ijs weg te hakken. [6]
    • Ruitenkrabbers zijn speciaal bedoeld om ijs van je ruiten te krabben. Ze zijn meestal gemaakt van plastic met aan de ene kant een soort krabmes en aan de andere kant een handvat, in sommige gevallen gecombineerd met een borstel. Sommige kun je verlengen om lastige plekken te kunnen bereiken. Je kunt ze kopen bij winkels met accessoires voor auto's, tankstations, grote supermarkten en winkels met gereedschap.
    • Als je niets anders tot je beschikking hebt kun je ook een ruitentrekker gebruiken, maar dat is minder effectief. Een krabber is gemaakt van plastic, en dat werkt beter om ijs te verwijderen dan een trekker van rubber.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Proactieve maatregelen nemen

PDF download Pdf downloaden
  1. Gebruik deze methode alleen in omgevingen met lichte sneeuwval omdat het een zware deken kan worden als het wordt neergedrukt door sneeuw.
    • Bevochtig de handdoek met een oplossing van water en zout en leg de handdoek 's nachts op je voorruit. Los een lepel zout op in een liter water en leg de handdoek in dit mengsel. Wring de handdoek een beetje uit, zodat het water er niet af druipt. Leg de vochtige handdoek op je voorruit en hou de handdoek op zijn plek door je ruitenwissers er bovenop te plaatsen. [7]
    • Je kunt je handdoek meerdere keren gebruiken. Bewaar de handdoek in een plastic zak na elk gebruik en voeg een beetje water toe om de handdoek vochtig te houden. [8]
  2. Doe drie delen azijn en één deel water in een spuitfles. Spuit een dunne laag van deze oplossing op je ontdooide ruiten voor je naar bed gaat om te voorkomen dat er de volgende ochtend ijs op zit.
    • Spuit niet te veel azijn op glas, want dan kan je voorruit beschadigen. Kijk ook uit voor je lak, azijn versnelt oxidatie en het kan leiden tot roest of corrosie.
  3. Dit voorkomt dat de vloeistof bevriest.
    • Dit trucje is veel goedkoper dan ruitenwisservloeistof kopen met antivriesmiddel. Het ijsvrij houden van je voorruit hoeft echt niet duur te zijn. [9]
  4. Maak de hoes goed vast om te voorkomen dat de hoes eraf glijdt of door de wind omhoog wordt geblazen.
    • De beste manier om ijsvorming te voorkomen is je auto parkeren in de garage. Door je auto niet aan de weersomstandigheden bloot te stellen voorkom je dat je je auto ijsvrij moet maken.
    • Ook in de garage kan het licht vriezen. Maar een klein laagje ijs kan waarschijnlijk worden verwijderd door de verwarming van je auto. [10]
    Advertentie

Tips

  • Wees geduldig! De meeste schade door het krabben ontstaat door een gebrek aan geduld. De meeste mensen krabben niet de hele ruit schoon, en wachten niet totdat de verwarming het ijs heeft doen smelten. Onthoud dat veiligheid voorop staat; als dat betekent dat je te laat op je werk komt, dan is dat maar zo.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Wees geduldig, ga nooit rijden als er nog ijs op je ruiten zit. Je brengt jezelf en anderen onnodig in gevaar.
  • Als je aan het rijden bent en het gaat ineens hard sneeuwen, stop dan bij een tankstation en koop een flesje WD-40. Besproei je voorruit met WD-40, dan smelt het opgehoopte ijs onmiddellijk. Als het glas schoon is kun je het nog een keer besproeien om nieuwe ijsvorming te voorkomen.
Advertentie
  1. http://www.wisebread.com/3-c heap-and-easy-formulas-for-homemade-windshield-de-icer-plus-bonus-tips

Over dit artikel

Deze pagina is 21.411 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie