Pdf downloaden
Pdf downloaden
Welsprekendheid wekt de indruk te beschikken over een solide, afgeronde opleiding en een ontwikkelde geest; het zorgt ervoor dat mensen eerder naar je luisteren en je intelligentie respecteren. Of je nu een presentatie geeft of probeert om je vrienden een grappig verhaal te vertellen,doe moeite om eerst na te denken voor je wat zegt, en helderder en beknopter te zijn in je bewoordingen, en je zal voor je het weet als de meest welsprekende persoon worden beschouwd van alle aanwezigen.
Stappen
-
Zorg dat je weet waar je het over hebt. Spreek over die zaken waar je meer helderheid kunt verschaffen, of kunt helpen bij een gesprek. Alleen maar je mond open doen omdat je jezelf zo graag hoort spreken zal niet bijdragen aan een intelligente uitstraling. Laat anderen hun zegje doen over dat waar zij veel van afweten en draag bij aan het gesprek door het stellen van intelligente vragen. Doe onderzoek en weet wat de verschillende gezichtspunten zijn, maar wees bereid om te stoppen met spreken wanneer je buiten je eigen kennisveld treedt.
- Als je het onderwerp niet goed jent maar je zal er wel iets over moeten zeggen, dan kan grondig onderzoek ervoor zorgen dat je klinkt als je er veel vanaf weet.
-
Denk na voor je wat zegt. Dit helpt bij het elimineren van stiltes en kan voorkomen dat je iets zegt wat nergens op slaat. Het is prima als dit je wat vertraagd. In feite zal het pauzeren voor je een antwoord ergens op geeft de indruk wekken dat je beter hebt nagedacht, in tegenstelling tot het zomaar doorratelen in onsamenhangende zinnen.
- Als iemand je iets vraagt en je wilt er graag goed over nadenken, schroom dan niet om te zeggen dat je er straks even op terug zal komen. Je zal veel beter voorbereid klinken als je de tijd hebt gehad om erover na te denken.
-
Breid je vocabulaire uit. Door woorden te gebruiken die hetzelfde betekenen (synoniemen) kun je dat wat je zegt interessanter maken en er meer kleur in aanbrengen. Als je de woorden niet begrijpt die je leest, raadpleeg dan een woordenboek of thesaurus. De gemakkelijkste manier om je woordenschat uit te breiden is door te gaan lezen, lezen en nog eens lezen. De synoniemen van woorden kennen kan erg handig zijn, maar wees er zeker van dat je ze correct toepast.
- Je kunt hiervoor flashcards gebruiken en jezelf testen. Stel jezelf als doel om elke week 10 nieuwe woorden te leren.
-
Gebruik echte woorden. Gebruik geen Bargoens, en verkorte woorden. In plaats van hoi, gebruik je hallo, in plaats van ja, gebruik je dat klopt. Gebruik nooit eh of uhm, behalve als dat past bij een verhaal of gebeurtenis ….ook als je een formele of semi-formele presentatie geeft is het belangrijk om intelligente, volledige woorden te gebruiken. Vermijd teveel verkortingen en spreek in volledige zinnen.
-
Gebruik de correcte grammatica. Bestudeer het juiste gebruik van de volgende woorden: Ik, mij, hem, zijn, hij, nee, niet. Deze worden vaak verkeerd gebruikt ingevallen als een dubbele ontkenning, en bij het opnoemen van mensen. Hier volgen een paar voorbeelden:
- Zeg 'Een aantal dingen is belangrijk' in plaats van 'Een aantal dingen zijn belangrijk'
- Zeg 'Ik geef vaak korting aan hen' in plaats van 'Ik geef vaak korting aan hun'
- Zeg 'Zij hebben ongelijk' in plaats van 'Hun hebben ongelijk'
-
Straal zelfvertrouwen uit. Als je welsprekend en intelligent over wilt komen, dan is het belangrijk om zelfvertrouwen uit te stralen tijdens het spreken. Maak oogcontact met het publiek en klink alsof je daadwerkelijk meent wat je zegt, en spreek luid genoeg en duidelijk. Lukt dit, dan zullen mensen je eerder geloven.
- Zorg dat wat je zegt ferm en beslist klinkt. Sluit je zinnen niet af met een vraag of door je stem niet iets hoger te laten klinken. Het klinkt dan alsof je zoekt om bevestiging.
-
Verbeter je houding. Houding is belangrijk om intelligenter over te komen. Recht je rug en sta, zit of loop niet voorover gebogen. Doe je armen niet over elkaar voor je borst maar laat ze ontspannen langs je zij hangen en gebruik ze om je woorden kracht bij te zetten. Strek je nek iets uit. Door rechtop te gaan staan zullen je woorden krachtiger overkomen en zullen mensen nog meer geloven dat je weet waar je het over hebt.
-
Bereid je goed en grondig voor. Als je intelligent wilt klinken, dan kom je niet ver met het spuien van al je nieuwe ideeën naar iedereen in je omgeving, zonder dat je die goed hebt doordacht. Wat je moet doen is voorbereiden wat je wilt gaan zeggen, of je nu een presentatie geeft voor een groep, of met je vriendin gaat praten over een probleem in de relatie. Oefen wat je wilt gaan zeggen, zo vaak als dat maar nodig is, om je op je gemak te voelen over dat wat je gaat zeggen.
- Het is belangrijk om te oefenen en repeteren, maar het is ook belangrijk dat wat je zegt natuurlijk overkomt. Daarom is het van belang dat je goed begrijpt waar je het over hebt, om makkelijk in te kunnen spelen op eventuele veranderingen.
Advertentie
-
Wees beknopt. Zeg meer met minder. Door maar uit te blijven wijden zal je al snel een deel van je publiek kwijtraken. Voeg iets beknopts toe aan een gesprek zonder vaag te worden. Maak je punt meteen duidelijk en mensen weten dat je daarna dat punt aan het onderbouwen bent.
- Als het nodig is om een speech te houden binnen een gestelde tijd, probeer dan niet 30 verschillende gedachten die in je opkomen, in die beperkte tijd te proppen. Kies de 3 belangrijkste en werk die verder uit.
-
Probeer niet om stiltes op te vullen. Woorden als 'uhm', 'eh' en 'zeg maar' degraderen je tekst en leiden af van wat je wilt zeggen. Ze verstoren het verloop van je zinnen en maken het geheel onsamenhangend. Een pauze zonder woorden is veel beter. Ben je op zoek naar de juiste woorden, dan werkt een stilte, mits goed getimed, op de luisteraar in als een teken dat je aan het overdenken bent wat je wilt zeggen. Het bevestigt je controle over dat wat er wordt gezegd.
- Door langzamer te spreken, afleiding weg te nemen en oogcontact te maken kun je dichter bij je boodschap blijven.
-
Spreek langzamer. Een andere manier om duidelijker te zijn is door rustig te spreken. Je hebt misschien de neiging om maar snel te gaan praten zodat de ellende gauw voorbij is, en mensen op die manier ook beter begrijpen wat je te zeggen hebt. Maar, als je de tijd neemt om wat af te remmen en na te denken over wat je wilt zeggen, waarbij je duidelijk articuleert, dan kom je altijd welsprekender over.
- Je hoeft ook weer niet …zo…langzaam…te spreken dat het lijkt alsof je er niet goed bij bent, maar stiltes aanbrengen tussen zinnen geeft je de tijd om je voor te bereiden op de volgende zin.
- Als je te snel spreekt, dan bestaat er een kans dat je iets zegt waar je later spijt van hebt ,of dat helemaal nergens op slaat. Daardoor zal je achteraf aan je publiek duidelijk moeten maken wat je nu eigenlijk bedoelde; je kunt dit vermijden door vanaf het begin rustig te spreken.
-
Gebruik je handen. Als je de hele tijd je handen in je zakken houdt, dan zal je sneller gaan stotteren, vergeten wat je wilde zeggen, of je publiek verwarren. Met gebaren kun je duidelijker maken wat je bedoelt, en werkt je hele lichaam hieraan mee. Je communiceert niet alleen met je mond, maar met je houding, ogen, gebaren en lichaamstaal – het hoort er allemaal bij. Dus, de volgende keer als je het woord voert, haal die handen uit je zakken. Ook al gebruik je ze niet voortdurend, je voelt je een stuk meer op je gemak als je een paar gebaren maakt.
- Door je handen in je zakken te houden zie je er ook een stuk minder zelfbewust uit, waardoor je boodschap minder krachtig overkomt.
-
Laat je niet teveel afleiden. Een andere manier om eloquenter over te komen is door je echt te concentreren op dat wat je wilt overbrengen. Door al het gestotter of gedachten die zomaar bij je opkomen, telefoons die plotseling gaan rinkelen of omdat je ergens op tijd moet zijn, kun je gemakkelijk de draad kwijtraken. Dus richt je zo goed mogelijk op het nu en op dat wat je aan het zeggen bent wanneer je het zegt .
- Als je alleen maar bezig bent met je boodschap, dan zal je deze welsprekender over kunnen brengen, en je publiek zal daardoor beter opletten.
Advertentie
-
Breid je kennis uit. Als je er een levensstijl van wilt maken om welsprekender over te komen, dan zal je een meer intellectueel leven moeten gaan leiden. Lees klassiekers uit heden en verleden om je te verdiepen in de literatuur. Lees non-fictie en de krant om bij de tijd te blijven. Kijk naar het nieuws om een beter idee te krijgen van dat wat er speelt in de wereld, en hoe relevante onderwerpen worden uitgelicht. Zorg dat je veel kunt omgaan met andere intelligente mensen en maak er een gewoonte van om op een verstandige manier te communiceren.
- Tuurlijk, door het lezen van een extra boek elke maand of het dagelijks lezen van de krant wordt je niet zomaar een stuk welsprekender bij een volgende conversatie, maar op de lange duur zal je merken dat het effect heeft op je cognitie en spreekvaardigheid.
-
Ken je publiek. Een andere manier om kundiger over te komen is door een goed idee te hebben welke mensen het grootste deel van je publiek uitmaken. Als je een presentatie houdt over een dichter ten overstaan van een groep professoren, dan mag je aannemen dat ze de vocabulaire en de concepten die je gebruikt begrijpen; maar als je groep 6 uitlegt hoe ze hun eigen poëzie kunnen schrijven dan zal je taalgebruik en het niveau waarop je het uitlegt, moeten passen bij die kinderen.
-
Vertel een verhaal. Als je een verhaal vertelt, dan zal je niet snel teruggrijpen op opvulwoordjes of gaan aarzelen omdat je het verhaal zo goed kent. Als je een verhaal weet ter illustratie van je betoog, gebruik het dan en je zal een stuk interessanter worden om naar te luisteren.
- Oefen van te voren op het vertellen van het verhaal om dit zo goed mogelijk te doen, ook al ken je het uit het hoofd.
-
Laat je inspireren door beroemde sprekers. Kijk op YouTube of een andere online bron en naar geweldige redenaars als Martin Luther King of Steve Jobs, en kijk of je meer kunt leren van deze mensen. Je kunt natuurlijke ook beroemde toespraken lezen, zoals 'The Gettysburg Address,' om te zien of je kunt ontdekken wat het is dat deze teksten zo inspirerend maakt. Je kunt ook kijken naar inspirerende sprekers op het nieuws die opvallend goed van de tongriem zijn gesneden, en kijk wat je van ze kunt leren.
- Maak aantekeningen terwijl je deze media bekijkt en beluistert. Je zult zien dat je, alleen door te kijken naar mensen die er goed in zijn, zo veel kunt leren over welsprekendheid.
-
Maak dat wat je zegt inhoudelijk nog interessanter. Een andere manier om je publiek te verbazen en je boodschap over te brengen is door ervoor te zorgen dat je boodschap het waard is om naar te luisteren. Ook al is het vertellen van een geweldig verhaal over hoe je de marathon hebt uitgelopen met een verstuikte enkel niet helemaal perfect gebracht, toch zullen mensen over eventuele fouten heen stappen, als het verhaal maar spannend genoeg is. Dus de volgende keer als je wat nerveus bent om iets tegen mensen te zeggen, richt je dan niet op hoe je het zegt, maar op wat je zegt.
- Om je content interessanter te maken kun je de woordenstroom inkorten, maar je kunt ook uitzoeken wat het boeiendst is om je publiek te vertellen.
-
Sluit je aan bij een groep die zich bezighoudt met spreken in het openbaar. Hiermee kom je in contact met mensen die met hetzelfde probleem kampen als jij en het geeft je de mogelijkheid om toespraken te houden, je publiek te engageren en te leren om welsprekender te worden. Als je merkt dat je wat verlegen bent om voor publiek te spreken, dan geeft dit je het duwtje in de rug wat je misschien nodig hebt om meer zeker van jezelf te worden en een welsprekender persoon. [1] X BronAdvertentie
Tips
- Blijf bij de tijd en ken je geschiedenis. Dit is niet vereist, maar helpt bij het voeren van een intelligent gesprek. Wat voor nut heeft je welsprekendheid als je niets hebt om over te praten?
- Kies een woord uit het woordenboek en gebruik dit zo vaak als je kunt op een dag.
- Als je merkt dat je last hebt van het gebruiken van opvulwoorden, ruw of grof taalgebruik, veel pauzes tijdens het spreken en een geringe woordenschat, maak je dan niet druk. Door eenvoudigweg elk willekeurig, professioneel geschreven boek, tijdschrift of een krantenartikel hardop te lezen kun je bijna meteen alle voornoemde kwaliteiten van welsprekendheid opdoen!
- De sleutel tot eloquentie is het opzoeken van woorden en correcte spelling/uitspraak en je uitspraak constant te verbeteren door hardop te lezen. Net als bij alle andere vaardigheden zal je moeten oefenen om te wennen aan het spreken en articuleren. Het trainen van je stem is leuk en je kunt een eigen stijl ontwikkelen, maar kennis en regelmaat zijn hierbij doorslaggevend. Er zijn geweldige voorbeelden van sterke sprekers te noemen, maar uiteindelijk zal jij het moeten doen! Blijf oefenen in het converseren en articuleren.
- Leer het verschil herkennen tussen welsprekendheid en intelligent willen klinken. Deftige woorden gebruiken=intelligent willen klinken. Woorden gebruiken die iedereen begrijpt=welbespraakt. Onnodige statistieken spuien=intelligent willen klinken. Duidelijke uitleg geven=welbespraakt.
- Als je het moeilijk vindt om te stoppen met het zeggen van 'um', probeer het in plaats daarvan alleen maar te denken.
- Verzamel mensen om je heen waarbij je je op gemak voelt. Je zult merken dat het gemakkelijker is om dan welsprekend te zijn.
Advertentie
Waarschuwingen
- Gebruik geen grove taal. Door ruwe taal te gebruiken zal je nooit in iemands achting stijgen, tenzij het gaat om jongens onder de tien.
- Dwaal niet af. Als je niets te zeggen hebt, ga dan zitten! Niemand heeft ooit geklaagd over een vergadering die voortijdig was afgelopen.
Advertentie
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 8.498 keer bekeken.
Advertentie