Je zakelijk kleden is een voorwaarde voor succes op je werk. Hoe je je kleedt zegt iets over jouw professionaliteit. Een onverzorgd uiterlijk kan een carrièrebreker zijn. Hoewel elk bedrijf zijn eigen geschreven en ongeschreven regels heeft wat betreft kleding, zijn er bruikbare uitgangspunten die in het algemeen goed zijn om te volgen.
Stappen
-
Pas je kleding altijd aan aan jouw organisatie. Sommige organisaties hebben officiële kledingvoorschriften, waarin bepaald is wat voor kleding toegestaan is en wat niet. In andere organisaties gelden geen officiële voorschriften, maar dat betekent niet dat er geen ongeschreven regels zijn. Je kunt in die situatie jouw kledingkeuze het best afstemmen op wat je collega’s dragen.
- Zakelijke kleding wordt vooral gewaardeerd in hogere functies en bij functies waarbij er klantcontact is maar waarbij je geen uniform hoeft te dragen. Denk bijvoorbeeld aan managers, advocaten en overheidsvertegenwoordigers. Ook gelden zakelijke kledingvoorschriften in bedrijven die een formele uitstraling willen hebben, zoals banken. Sommige van die bedrijven hebben naast de reguliere zakelijke kleding, een ‘casual Friday’, waarbij op vrijdagen meer informele kleding toegestaan is. Let erop dat ‘informeel’ in die situatie niet grenzeloos is; je kleding moet nog steeds voldoende zakelijk zijn.
- Met ’business casual’ wordt een kledingstijl bedoeld die niet enorm formeel is, maar nog steeds voldoende zakelijk. [1] X Bron Hieronder wordt dieper ingegaan op wat business casual betekent.
- Galakleding of avondkleding (‘black tie’) wordt alleen gebruikt voor speciale gelegenheden zoals bij de uitreiking van een belangrijke prijs of bij een gala. Bij een dergelijke gelegenheid wordt voor mannen veelal een smoking voorgeschreven en voor vrouwen een galajurk of avondjurk. [2] X Bron
- Normaal gesproken geldt dat, hoe hoger en beter betaald jouw functie is, hoe formeler je je moet kleden. Hierop zijn uitzonderingen, die sterk afhangen van de sector. Zo kan het zijn dat een directeur van een softwarebedrijf zich minder formeel kleedt dan een stagiair van een advocatenkantoor.
- Sommige functies hebben een uniform. Als dat op jouw functie van toepassing is, dan krijg je daarover van je werkgever strikte voorschriften. Er bestaat dan geen discussie over wat je wel en niet mag dragen. Dit geldt bijvoorbeeld voor beroepen als verpleegkundige, brandweerman, kassière en badmeester.
-
Ken jouw bedrijfscultuur. Wat ‘zakelijk’ is, hangt sterk af van de cultuur van jouw organisatie. Dat maakt het er niet eenvoudiger op als je ’s ochtends voor de kledingkast staat. Met de uitgangspunten die hierboven beschreven worden kom je een heel eind, maar per bedrijf kunnen er belangrijke nuances zijn. Dit heeft vaak te maken met de specifieke uitstraling die een bedrijf wil hebben, of met het product van het bedrijf.
- Op een reisbureau kun je je vaak uitbundiger kleden dan bij veel andere bedrijven, als jouw kleding een vakantiegevoel uitstraalt.
- Sportkleding is voor de meeste bedrijven te informeel. Maar als jouw bedrijf in de sportsector zit, kan het vaak weer wel. Let in dat geval wel op de locatie: een voetbalshirt dragen van een andere club dan het thuisteam is nooit verstandig.
- Bedrijven in de creatieve sector staan vaak meer informele kleding toe dan bedrijven in andere sectoren.
-
Houd rekening met het seizoen. Zakelijke kledingvoorschriften bewegen vaak mee met de seizoenen. In klimaten waar de seizoenen niet veel van elkaar verschillen geldt dat minder, maar met wisselende seizoenen zoals in Nederland en België zie je in de zomer andere kleding op je werk dan in de winter. Je kunt dan onderstaande vuistregels aanhouden:
- Linnen kleding wordt alleen gedragen in de zomer.
- Wollen kleding is alleen geschikt voor de winter.
- In de lente en de herfst zijn laagjes handig. Met lagen kleding kun je gedurende de dag je kleding aanpassen aan de temperatuur. Een mooi jasje over een bloes kun je uitdoen als het in de loop van de dag warmer wordt, en met een dikke panty kun je ook op koude dagen een rok dragen.
- Houd er rekening mee dat in de meeste organisaties je maar een beperkte hoeveelheid bloot mag laten zien. Spaghettibandjes of een korte broek worden meestal niet gewaardeerd.
- Als je meerdere lagen kleding aanhebt en je doet een laag uit, let er dan op dat je niet te bloot bent. Als je een mouwloos shirt aanhebt onder je jasje, en op jouw werk blote schouders niet toegestaan zijn, dan heb je pech.
- Kijk op modewebsites welke kleuren in de mode zijn. Kleding die op de catwalk gedragen wordt is in het algemeen niet geschikt voor op je werk, maar de kleuren op de catwalk zie je wel terug in de winkel, en dus ook op kantoor.
-
Weet welke kleuren je kunt dragen. Geen enkele kleur is bij voorbaat uitgesloten, maar neutrale kleuren zijn normaal gesproken formeler en zakelijker. Een zakelijk pak is vaak zwart, grijs, beige of donkerblauw, voor zowel mannen als vrouwen. Overhemden en bloezen zijn vaak lichter: wit, gebroken wit of een andere lichte tint.
- Dit beperkte aantal kleuren klinkt misschien saai, maar het zorgt voor een kledingcollectie waarin je gemakkelijk kledingstukken af kunt wisselen. Als al je zakelijke kleding afgestemd is op zwart, wit en beige, past vrijwel alles bij elkaar.
- Accessoires in opvallende kleuren (stropdas, schoenen, sjaal) kunnen vaak wel, maar het is veiliger om voor subtiele accessoires te kiezen.
- Meerkleurige overhemden kunnen, als het een bescheiden of traditionele kleurencombinatie is.
- Deze richtlijnen zijn voor mensen die zich zakelijker moeten kleden. Heldere en meer gevarieerde kleuren kunnen heel geschikt zijn, afhankelijk van je beroep en de totale uitstraling van je outfit. Bij twijfel kun je beter voor conservatieve kleuren kiezen.
-
Let op je collega’s. Als je twijfelt over hoe formeel of informeel je je kunt kleden, let dan eens op wat je collega’s dragen.
- In het algemeen is het beter om iets te formeel gekleed te zijn, dan iets te informeel.
- Een vergelijking met collega’s is niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld voor je eerste werkdag in een nieuwe baan, of als je naar een evenement gaat. Je kunt dan op internet zoeken naar foto’s van het bedrijf waar je gaat werken, of van eerdere edities van het evenement. Kijk wat voor kleding de mensen op die foto’s aanhebben, en kies dezelfde stijl voor jouw kleding.
- Pas op bij evenementen waarbij de activiteiten divers zijn. Op een congres met een overnachting bijvoorbeeld, kan het zijn dat je overdag geacht wordt een pak te dragen, terwijl je ’s avonds aan de bar prima een nette spijkerbroek kunt dragen.
-
Let op je uiterlijke verzorging. Met de juiste kleding alleen ben je er niet. Als je niet op je uiterlijke verzorging let, kom je niet professioneel over. Zorg dat het hele plaatje klopt: kleding, kapsel, hygiëne.
- Douche dagelijks. Douche jezelf ’s ochtends voor je naar je werk gaat.
- Gebruik deodorant.
- Zorg dat je haar goed zit.
- Voor de heren: als je een baard of snor hebt, zorg dan dat je deze regelmatig bijwerkt. Een stoppelbaard is in het algemeen niet oké.
- Voor de dames: als je een rok of jurk draagt, zorg dan dat je benen geschoren zijn.
- Zorg dat je niet uit je mond ruikt. Poets je tanden en je tong, en gebruik zo nodig ademverfrissers.
- Voor dames: hou de hoeveelheid make-up die je gebruikt beperkt. [3] X Bron
Advertentie
-
Zakelijke kleding is conservatief en van goede kwaliteit. De details veranderen met de mode, maar de kern van echt zakelijke kleding is al tientallen jaren hetzelfde. Een zakelijke stijl is makkelijker dan business casual, omdat de uitgangspunten steeds hetzelfde zijn. Zowel mannen als vrouwen dragen een pak, vaak in neutrale kleuren (zie voor de kleuren hierboven). In het algemeen dragen mannen en vrouwen het volgende:
- Mannen: Een zakelijk pak, net overhemd, nette schoenen, stropdas.
- Vrouwen: Een zakelijk broekpak of mantelpak, nette bloes, nette schoenen. Een nette, conservatieve jurk kan vaak ook.
TIP VAN EEN DESKUNDIGEProfessioneel stylistChristina Santelli is eigenaar en oprichter van Style Me New, een adviesbureau gespecialiseerd in het stylen van garderobes in Tampa, Florida. Ze werkt al meer dan zes jaar als stylist en haar werk is te zien geweest in en bij HSN, het Pacific Heights Wine and Food Festival en de Nob Hill Gazette.Blijf bij de basis. Garderobe-stylist Christina Santelli: "Voor een man betekent zakelijk formeel een pak met een stropdas, een riem en mooie schoenen. Voor een vrouw kan zakelijk formeel ook een pak zijn, of het kan een rok of jurk zijn met een blazer en hakken of pumps. Er worden nu blazers gemaakt die er geweldig uitzien bij vrouwen. Ze geven je een taille en ze zijn hoger gesneden op de oksel zodat ze je armen flatteren."
-
Draag een pak van goede kwaliteit. Een pak moet perfect passen. Laat zo nodig een pak op maat maken. Een zakelijk pak is effen of heeft een krijtstreep. Een rok of jurk komt tot op de knieën en mag niet te strak zijn.
-
Kies de juiste bovenkleding. Een overhemd is effen of heeft een bescheiden streepje, moet goed passen en is gestreken.
- Lange mouwen zijn zakelijker dan korte mouwen.
- Korte mouwen zijn met warm weer vaak toegestaan als alternatief voor lange mouwen. Let hierbij op wat je collega’s doen; als niemand korte mouwen draagt, doe dat dan ook niet.
- Dames kunnen een mouwloze jurk dragen met een bijpassend jasje. Draag nooit een tanktop, strapless kleding of kleding met spaghettibandjes.
- Voor de heren: let erop dat je stropdas bij je overhemd past.
- Voor de dames: let op je decolleté. Laat niet teveel decolleté zien. Kies bij twijfel voor meer conservatieve kleding. Let erop dat je bloes of jasje niet te strak om je borsten zit.
-
Mannen, kies je stropdas zorgvuldig. Een stropdas kan kleur toevoegen aan een zakelijke outfit die anders wel erg saai is. Een kleurige stropdas trekt de aandacht, denk daarom goed na over welke je kiest. Niet alle stropdassen zijn geschikt voor een zakelijke stijl.
- Kies een effen stropdas, of een met een bescheiden print.
- Kies liever geen das met meer dan drie kleuren of met een opvallende afbeelding.
- Een stropdas moet passen bij zowel je overhemd als bij je pak. Zorg ervoor dat je kleuren kiest die bij je outfit passen.
- Koop zo mogelijk je overhemden en je stropdassen tegelijkertijd. Je kunt dan goed zien welke bij elkaar passen.
- Een vlinderdas wordt ook als zakelijk gezien, maar wordt veel minder gedragen dan een gewone stropdas. Als je wil opvallen kan het een interessante keuze zijn, maar wees niet verbaasd als je collega’s je raar aankijken als je ’s ochtends het kantoor binnenkomt met een vlinderdas.
- Hoewel zakelijke pakken en overhemden vaak tijdloos zijn, geldt dat niet voor stropdassen. Let op de mode, en koop elk jaar nieuwe stropdassen. De betere herenkledingwinkels kunnen je hier goed over adviseren.
-
Dames, pak uit met een jurk. Een jurk kan prima passen in een zakelijke omgeving, maar kies je jurk zorgvuldig. Een echt zakelijke jurk komt op de knieën of net daaronder. Kies een effen jurk of een met een bescheiden print. Zakelijke jurken mogen niet te strak zitten en hebben geen laag decolleté.
- Met een mooi jasje kan een jurk zakelijker en veelzijdiger worden. Zo’n combinatie is bij uitstek geschikt als je ’s avonds nog een afspraak hebt. Met het jasje ben je dan overdag zakelijk gekleed. Als je na je werk uit eten gaat of een borrel hebt, doe je het jasje uit en ben je ineens informeler gekleed.
-
Kies de juiste schoenen. Bij zakelijke kleding draag je bij voorkeur leren schoenen.
- Mannen dragen dichte schoenen. Zwart is altijd goed. Bruin kan een prima alternatief zijn, afhankelijk van de kleur van je pak. [4] X Bron Zorg dat je riem past bij je schoenen (of andersom). Idealiter hebben je riem en je schoenen exact dezelfde kleur.
- Vrouwen dragen hakken (maar niet te hoog) of eventueel platte pumps. Laarzen kunnen soms. Vrouwen kunnen makkelijker gekleurde schoenen dragen dan mannen.
-
Sokken maken de man. In een zakelijke omgeving zijn witte sokken uit den boze. Sokken horen donker te zijn. De kleur moet passen bij je pak en je schoenen. Zwart is vaak goed.
-
Panty’s maken de vrouw. Als je een rok of jurk draagt, doe daar dan een panty onder. Kies een neutrale kleur, zonder werkje.
-
- Leggings kunnen echt niet in een zakelijke omgeving. Als een gewone panty te koud is, draag dan een dikkere panty (60 denier bijvoorbeeld). Of kies voor een broek.
- In sommige organisaties zijn bij warm weer blote benen toegestaan. Let er dan wel op dat je benen goed geschoren zijn. [5] X Bron
-
-
Voeg andere accessoires toe. Om je outfit compleet te maken, kies je enkele passende accessoires. Dames dragen sieraden die bescheiden en smaakvol zijn. Voor heren is het aantal keuzes beperkt. Gepaste accessoires zijn:
- Voor de heren: manchetknopen, ring (zegelring of trouwring), horloge. Een ketting of armband kan bij uitzondering passend zijn. Zichtbare piercings worden vrijwel nooit gewaardeerd in een zakelijke omgeving.
- Voor de dames: de meeste sieraden (ringen, ketting, oorbellen, armbanden, horloge) zijn prima passend. Zorg er wel voor dat het er niet teveel worden of te opvallend. Gaatjes in je oren zijn prima; andere zichtbare piercings zijn normaal gesproken niet gepast. Een sjaaltje is ook een prima accessoire.
Advertentie
-
Business casual is misschien wel de lastigste kledingstijl. En toch is het de stijl die het meest voorkomt bij bedrijven. [6] X Bron Het is minder formeel dan een echt zakelijke kledingstijl, maar formeler dan informeel. De grenzen tussen de verschillende stijlen zijn vaag. Wat voor de een business casual is, kan voor de ander informeel (‘casual’) zijn. Een paar dingen die typisch als echt informeel gezien worden, en dus te informeel zijn voor business casual:
- Spijkerbroeken: in het bijzonder spijkerbroeken met scheuren, vlekken, borduurwerk of metalen versieringen. Voor blauwe spijkerbroeken is dit de laatste jaren aan het veranderen; lees daarover meer hieronder.
- Mouwloze shirts, zoals tanktops en topjes met spaghettibandjes. Ook strapless tops zijn te informeel voor business casual.
- Korte broeken.
- T-shirts: vrouwen komen vaak wel weg met een net shirt onder een mooi jasje, maar voor mannen zijn T-shirts te informeel.
- Minirokjes: bij business casual mag je rok korter zijn dan bij een echt zakelijke kledingstijl, maar niet korter dan een centimeter of vijf boven je knie. Hierover verschillen de meningen: bij sommige bedrijven moet een rok ook bij business casual tot op of onder de knie komen. [7] X Bron
- Teveel decolleté: bij business casual mag je iets meer laten zien dan bij een zakelijke stijl, maar het moet nog steeds netjes zijn.
- Hou je kleding schoon. Kom nooit naar kantoor met kleding die kapot of vies is. Ook bij business casual moet een overhemd gestreken zijn.
-
Wat is business casual dan wél? Te informeel is dus niet goed; business casual is echt iets anders dan wat je draagt als je op zaterdag de stad in gaat. Hieronder een aantal handvatten voor business casual:
- Zowel mannen als vrouwen dragen bij business casual vaak een schoon, gestreken overhemd of bloes en een neutrale broek. Een pantalon is altijd goed. In de zomer kan een nette linnen broek ook. Een broek van joggingstof kan niet.
- Vrouwen kunnen ook prima een rok of jurk dragen. Waar bij een zakelijke kledingstijl de rok vaak onderdeel is van een mantelpak, hoeft dat bij business casual niet. Een rok plus bloes (zonder jasje) is dus prima.
- Voor mannen kan een poloshirt, als het een echt net shirt is. Zeker in combinatie met een trui kan een poloshirt vaak prima.
- Ook truien (boven een nette broek) zijn vaak prima, zowel voor mannen als voor vrouwen. Ook hiervoor geldt dat het een nette trui moet zijn, in bescheiden kleuren. Een rode trui met een rendier en sneeuwvlokken kan alleen op de kerstborrel.
- Een stropdas (voor de mannen) mag, maar hoeft niet.
-
Kies de juiste broeken. In tegenstelling tot bij een echt zakelijke stijl, hoeft de broek geen onderdeel te zijn van een pak. Je kunt dus een nette broek uitzoeken die jij lekker vindt zitten, zonder dat je je zorgen hoeft te maken of het jasje wel goed past. Je broek heeft bij voorkeur een neutrale kleur, zoals zwart, bruin of donkerblauw. Een katoenen broek is altijd goed, corduroy wanneer dat in de mode is, of linnen in de zomer. Dames kunnen in plaats van een broek kiezen voor een rok of jurk, waarbij wat meer uitgesproken kleuren vaak prima zijn.
- Kies voor effen kleuren als je niet goed weet welke patronen voldoende professioneel staan. Er zijn een paar goede, klassieke patronen zoals een krijtstreep, maar bij business casual is het makkelijk verkeerde keuzes te maken omdat je het moet combineren met andere kleding.
- Kies liever niet een witte broek of rok. Wit vlekt snel, en bovendien moet je er erg op letten dat het niet doorschijnt.
- Een rok of jurk met een patroon of werkje kan heel geschikt zijn. Een bescheiden bloemenpatroon of een geometrische print is vaak een goede keuze.
-
Zorg dat je meerdere jasjes of truien hebt. Ook als je overdag niet van plan bent een jasje te dragen, kan het slim zijn om wel een jasje of trui bij je te hebben. Dat hoeft niet een colbert te zijn dat bij je pantalon hoort; bij business casual kun je uitstekend verschillende broeken en jasjes combineren. Vrouwen kunnen ook prima een nette sjaal dragen.
-
Kies de juiste jurk (voor vrouwen). Jurken passen heel goed in een business casual kledingstijl. De jurk mag niet te kort zijn. Tot op de knieën of iets daaronder is altijd goed; in sommige bedrijven mag de jurk iets korter zijn. De jurk moet de schouders bedekken en heeft geen decolleté. Op koudere dagen kun je een jasje of een net vest bij je jurk dragen.
-
Kies de juiste schoenen. Schoenen moeten netjes zijn en van goede kwaliteit.
- Wat kan: nette schoenen in een neutrale kleuren. Bij voorkeur draag je leren schoenen. Een gekleurde zool is prima, als dit past bij de rest van je kleding. Dames kunnen schoenen met of zonder hak dragen. In de winter kun je vaak prima laarzen dragen onder een rok of jurk.
- Wat kan niet: schoenen met open tenen. Sandalen. Slippers. Crocs. [8] X Bron
Advertentie
-
Koop je werkkleding niet op de kinderafdeling. Als je oud genoeg bent om professionele kleding te moeten dragen, koop je kleding dan waar andere volwassenen dat ook doen. Dit betekent niet dat je er precies zo uit moet zien als je moeder of je vader. Kies een stijl waar jij je prettig bij voelt, maar als je serieus genomen wil worden in je baan, zul je serieuze kleding moeten kiezen.
-
Koop je kleding bij winkels die klantgericht zijn. Als je je kledingkast gaat vullen met werkkleding, helpt het als je een verkoper hebt die snapt wat jij nodig hebt. Het maakt niet uit of het een winkel van een bepaald merk is of een warenhuis. Zolang de verkoper jou maar goed kan helpen met het kiezen van kleding die jou goed staat, die professionaliteit uitstraalt en die jou goed past.
- Probeer een verkoper te vinden die gekleed is in de stijl die jij zoekt. Dat is vaak een goede indicatie dat die persoon verstand heeft van die stijl, en jou daarbij dus goed kan helpen.
- Het kan helpen om iemand mee te nemen die je vertrouwt in het maken van de juiste kledingkeuzes. Bijvoorbeeld je moeder of een vriend(in) die verstand heeft van mode.
- Ja, je moet de kleding aanpassen. Koop geen kleding die je niet eerst gepast hebt. Na vijf winkels heb je daar misschien genoeg van, maar je moet zeker weten dat de kleding jou goed staat.
- Zorg dat de kleding goed past. Kleding die niet perfect past staat onprofessioneel. Als je online kleding koopt, stuur dan terug wat niet goed past. Dit geldt ook voor broeken waarbij je de randen van je onderbroek kunt zien.
- Bij veel winkels kun je de kleding laten aanpassen, bijvoorbeeld een broek iets korter maken. Dat kost een paar euro, maar dan heb je vervolgens wel een goed zittend kledingstuk.
- Wees alert op verkopers die je koste wat kost hun kleding willen verkopen. Hou je doel in zicht: je wil professionele kleding kopen, en niet dat ongelooflijk gave shirt waarmee je alle aandacht krijgt op de dansvloer.
-
Het spijkerbroekdilemma. Een jaar of tien geleden waren spijkerbroeken in veel bedrijven nog geen optie. In heel formele bedrijven nog steeds niet, maar steeds meer bedrijven zien een spijkerbroek als een acceptabel onderdeel van business casual. Als je collega’s spijkerbroeken dragen, voel je dan vrij om dat ook te doen. Let er wel op dat het een nette spijkerbroek is: spijkerbroeken met scheuren en vlekken kunnen misschien in een informele werkomgeving, maar niet bij business casual.
-
Hou het aantal accessoires beperkt. Hoewel het erg leuk kan zijn om te experimenteren met accessoires, gaan teveel accessoires ten koste van je professionele uitstraling.
- Voor dames zijn vrijwel alle sieraden prima, ook gekleurde. Zorg alleen dat ze niet te groot zijn, en draag er niet teveel tegelijkertijd.
- Heren kunnen prima een horloge en een ring dragen.
- Voor dames is een sjaaltje dat bij de kleding past, prima geschikt.
- Zorg voor een nette tas voor je laptop en je andere spullen.
-
Bedek tatoeages. Als je grote tatoeages hebt, kan het verstandig zijn om je kleding wat aan te passen zodat je kleding de tatoeages bedekt. Er is niets mis met tatoeages, maar volgens meer traditionele kledingvoorschriften moeten ze tijdens het werk bedekt zijn. Als je je altijd al afvroeg waarom tatoeages op de onderarmen vaak tot de pols komen en niet doorgaan op de handen: dat is daarom.
-
Hou je kleding in goede conditie. Zorg dat de kleding die je naar je werk draagt, altijd schoon en gestreken is. Draai wekelijks een was en strijk gewassen kleding voordat het de kast in gaat, zodat je altijd voldoende schone kleding hebt.
- Voorkom paniekerig zoeken naar kleding in de ochtend: leg ’s avonds je kleding voor de volgende dag alvast klaar.
-
Draag nooit twee keer in één week dezelfde set kleding. Zelfs als je bepaalde favoriete kledingstukken hebt, let erop dat je niet meerdere dagen in dezelfde week dezelfde kleding draagt. Wissel af met andere kleding of door kledingstukken te combineren. Zorg dat collega’s je in wisselende kleding zien. Dat geldt ook als je bijvoorbeeld elke maandag een bepaalde vergadering hebt met collega’s die je op andere dagen niet ziet; zorg dan dat je niet elke maandag dezelfde kleding aanhebt.
- Kledingstukken afwisselen en combineren is belangrijk; maak optimaal gebruik van wat er in je kledingkast hangt.
- Als het je lukt om in een week niet twee keer exact dezelfde set kleding te dragen, breid het dan uit naar twee weken. Een goed excuus om een nieuw jasje of die mooie rok te kopen.
-
Zorg dat je kleding goed combineerbaar is. Een kledingstuk kan individueel heel mooi zijn, maar als je het niet goed kunt combineren met de rest van je kleding, heb je er niet veel aan.
- Zorg dat je meer basiskleding hebt dan opvallende kledingstukken. Basiskleding is makkelijker te combineren. Er is niets mis met meer opvallende kleding, maar in de praktijk kun je die minder vaak dragen dan de basisstukken.
- Probeer meerdere kledingstukken tegelijkertijd te kopen. Je kunt dan beter inschatten wat bij elkaar past en wat je goed kunt combineren.
- Met overwegend neutrale kledingstukken en enkele opvallende stukken, kom je een heel eind. [9] X Bron
-
Bewaar reservekleding op je werk. Je zult niet de eerste zijn wiens broek scheurt op kantoor. Een reserveset voorkomt dan een paniekerige trip naar de dichtstbijzijnde kledingwinkel. Ook als je weinig ruimte voor kleding hebt op kantoor, probeer een paar minimale dingen achter de hand te hebben, al is het maar naald en draad. Voor vrouwen is een reservepanty een must.
-
Als jouw leidinggevende of iemand anders die boven jou staat, een kledingstuk niet mooi vindt, draag het dan niet. Ook als een kledingstuk technisch wel binnen de kledingvoorschriften past, als je er kritiek op krijgt, draag het dan niet. Het is de ruzie niet waard.
- Als het dragen van bepaalde religieuze kledingstukken (zoals een hoofddoek) tot discussie leidt, probeer dan in goed overleg tot een oplossing te komen. Schakel zo nodig juridisch advies in.
- Als je meent dat de kledingvoorschriften tot ongelijkheid of discriminatie leiden, ga dan na welke regels daarvoor precies gelden in jouw sector.
Advertentie
Tips
- Gebruik altijd deodorant, maar liever niet een met een sterke geur.
- Draag geen kleding die te ruim valt of te strak zit.
- Draag niet exact hetzelfde als jouw leidinggevende. De stijl van je leidinggevende kopiëren kan prima, maar zorg ervoor dat je niet exact dezelfde kledingstukken draagt.
Bronnen
- ↑ https://www.wenz.nl/westyle/dresscode/
- ↑ https://www.zwartjes.nl/over-ons/nieuws/35/dresscodes-voor-schoenen.html#blacktie
- ↑ http://www.collegefashion.net/fashion-tips/how-to-dress-professionally-business-dress-code-basics/
- ↑ https://www.dresscode.nl/dresscodes/business/#heren
- ↑ http://www.angelo.edu/services/career/job_search/dress.php
- ↑ https://www.otto.nl/special/sollicitatiekleding-business-casual/
- ↑ https://www.perfectlybasics.nl/style-file-dresscodes-business-casual-0458010000911026.aspx
- ↑ http://stories.illinoisstate.edu/student-affairs/career-center/professional-dress-tips-help-students-succeed-workplace/
- ↑ http://excelle.monster.com/news/articles/3398-25-things-a-professional-woman-should-never-wear?page=26