PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Ben jij die persoon die ergens in een hoekje zit tijdens feestjes, hopend dat er niemand op je af zal komen om met je te praten? Als dit je bekend in de oren klinkt, realiseer je dan dat je niet de enige bent. Als je sociaal gezien wat zelfverzekerder wilt worden, dan zal je een zelfverzekerde manier van kijken moeten ontwikkelen en je sociale vaardigheden oefenen. Met een beetje geluk ben jij de persoon die bij het volgende feestje dat muurbloempje benadert.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Een zelfverzekerde kijk ontwikkelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Veel mensen zijn introvert, wat inhoudt dat je het prima vindt om tijd alleen door te brengen of alleen te zijn met je eigen gedachten. Als dit klinkt alsof het over jou gaat, dwing jezelf dan niet om een uitgaand, sociaal persoon te worden. Anders kan dit leiden tot stress, angst en hartklachten. [1] Het is beter dat je tijd doorbrengt in sociale situaties waar je plezier aan beleeft en probeert om zinvolle gesprekken te voeren.
    • Door het accepteren van je introverte natuur kun je je richten op de kwaliteit van je sociale interacties, in plaats van het aantal sociale interacties dat je hebt.
  2. Je kunt meer vertrouwen krijgen in je eigen sociale vaardigheden door om te gaan met anderen mensen op zo'n manier dat het interessant is voor hen en ze het gevoel hebben dat er iemand naar hen luistert. Deze vaardigheden, samen met je vermogen om anderen het gevoel te geven dat ze worden gehoord, heet ook wel sociale competentie. Onderzoek heeft aangetoond dat het verbeteren van je sociale competentie daadwerkelijk ervoor zorgt dat je op een positievere manier naar jezelf kijkt en jezelf meer accepteert in sociale situaties. [2] Het oefenen van sociale competentie kan kansen voor jezelf creëren, omdat je eerder geneigd zult zijn om anderen te benaderen. [3]
    • Hoe je naar jezelf kijkt is een van de factoren die de meeste invloed uitoefent op je zelfvertrouwen. Het kan zijn dat je denkt dat je een negatieve indruk maakt op anderen in sociale situaties, maar je bent waarschijnlijk alleen maar op zoek naar iets om je eigen overtuigingen te bevestigen. [4]
  3. Als je van jezelf niet vindt dat je sociaal veel zelfvertrouwen hebt, dan kan het verleidelijk zijn om op zoek te gaan naar bewijs dat je overtuiging bevestigt, omdat mensen ervaringen prefereren die passen bij hun voorspellingen. [5] In plaats daarvan plaats je de situatie in een ander kader, om uit te dagen hoe je jezelf ziet. Betrap jezelf op het hebben van negatieve gedachten, en vraag jezelf af welk bewijs je ziet of hoort dat die gedachte onderbouwt.
    • Stel, je gaat uit en je denkt, "Ik weet dat iedereen hier denkt dat ik saai ben omdat ik niets interessant heb om te zeggen. Stop met die negatieve gedachte en vraag jezelf af wat het onomstotelijke bewijs vormt voor die gedachte.
  4. Zodra je op zoek gaat naar bewijs ter ondersteuning van hoe je je voelt, test je het bewijs dan om na te gaan of het is veroorzaakt door andere dingen die buiten je controle liggen. Ga er niet vanuit dat de reacties van anderen door jezelf worden veroorzaakt, omdat dit je vaak een leeg gevoel geeft. Besef je dat reacties van anderen een product van henzelf is en niet van jou. Het kan nuttig zijn om je veronderstellingen in de richting te sturen van mededogen voor de andere persoon, terwijl je een positie inneemt van zorgzame nieuwsgierigheid over wat er met hen aan de hand zou kunnen zijn.
    • Bijvoorbeeld, misschien je zag iemands gezicht vertrekken en kreeg je het idee dat ze niet geïnteresseerd waren in wat je aan het vertellen was, of je zag iemand voortijdig een gesprek afkappen en weglopen. Vraag jezelf dan af of dit toegeschreven kan worden aan andere dingen. De persoon die zijn gezicht vertrok zat misschien niet lekker in zijn stoel of kan iemand hebben gezien die hij hoopte te kunnen ontlopen. Degene die wegliep was misschien te laat voor een vergadering en vergat dit te vermelden. Of misschien was hij of zij erg gespannen en had even wat tijd nodig voor zichzelf.
  5. Als je mededogen jegens anderen uitdrukt, dan creëer je een gunstig omgangsklimaat tijdens je contact met andere mensen. Hoe meer positieve sociale interacties je hebt, hoe meer je zelfvertrouwen op kan bouwen. Begrijpen hoe je met sociale signalen omgaat en empathie kunt laten zien, zijn belangrijke onderdelen van het zinvol omgaan met anderen. [6]
    • Als bijvoorbeeld een vriend het gesprek afbreekt en wegloopt, dan kun je hem later nog even een sms sturen om te vragen of alles goed gaat. Hij zal je compassie en begrip zeker kunnen waarderen.
  6. Soms klikte het gewoon niet tussen mensen, zelfs niet wanneer ze hun best doen om zich sociaal en open op te stellen. Het is natuurlijk en iedereen maakt dit mee. Om je zelfvertrouwen op het sociale vlak te kunnen ontwikkelen moet je niet vergeten dat je niet verantwoordelijkheid bent voor hoe andere mensen zich voelen en handelen.
    • Als een persoon waar je mee probeert te spreken niet reageert, dan is dat de andere persoon aan te rekenen, en niet jou. Schud het van je af en ga verder. Er zal vast wel iemand zijn met wie het klikt, of die in ieder geval sociaal vaardig genoeg is om een aangenaam, beleefd gesprek met je te voeren.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je sociale vaardigheden verbeteren

PDF download Pdf downloaden
  1. Probeer andere mensen op hun gemak te stellen, zich gewaardeerd te voelen en naar ze te luisteren. [7] De vaardigheid om dit te doen heet ook wel sociale competentie, wat er ook voor kan zorgen dat je zelfverzekerder overkomt. Word je bewust van de verbale en non-verbale signalen die je afgeeft naar anderen. Dit helpt je te realiseren hoe je je sociale vaardigheden kunt verbeteren.
    • Bijvoorbeeld, misschien heb je gemerkt dat het vermijden van oogcontact en het over elkaar slaan van je armen tijdens sociale aangelegenheden andere mensen een onprettig gevoel geeft.
  2. Neem lichaamstaal of machtshoudingen aan waarmee je zelfvertrouwen uitstraalt. Studies hebben aangetoond dat machtshoudingen je zelfvertrouwen kunnen vergroten en je meer op je gemak kunnen doen overkomen. [8] Een staande machtshouding kan iets zijn als breeduit staan met de handen op de heupen of achter het hoofd samengevouwen. Dit is open en expansief. Meer voorbeelden van een zelfverzekerde lichaamstaal zijn:
    • Rechtop gaan zitten en het uitzetten van je borst om je schouders breder te maken. Plaats je handen op de tafel voor je of spreid een van je handen over de rug van een stoel.
    • Sterke lichaamshoudingen met een brede stand en open schouders en armen.
    • Een stevige hand geven om een connectie te maken met anderen en mensen te helpen herinneren wie je bent. [9]
    • Glimlachen om te laten zien dat je geïnteresseerd bent en jezelf prima vermaakt. [10]
    • Oogcontact maken om anderen te laten weten dat je naar ze luistert. De meeste mensen vinden het prettig om 60% van de tijd oogcontact te hebben, waarbij de rest van de tijd het oogcontact kan worden onderbroken om staren te voorkomen. [11]
    • Een strakke houding, hierbij friemelen of zwaaien vermijdend zodat je niet nerveus overkomt.
  3. Om zelfverzekerd over te komen spreek je duidelijk en op een dusdanig geluidsniveau zodat anderen je kunnen horen. Pas de toonhoogte van je stem aan door op een lage toon te spreken. Studies tonen aan dat het verhogen van de toon van de stem in het midden, voordat het terugkeert naar een lage toon, zelfvertrouwen en assertiviteit uit kan stralen, en dat je niet zit te wachten op goedkeuring. [12] Het aanpassen van je verbale communicatie op deze manier, kan je meer op je gemak en zelfverzekerder doen overkomen in sociale situaties. Mensen zullen ook eerder begrijpen wat je bedoelt.
    • Mompelen is moeilijk verstaanbaar voor mensen, waardoor ze denken dat je niet deel wilt nemen aan het gesprek, of dat je niet geïnteresseerd bent.
  4. Zorg dat de snelheid waarmee je spreekt langzaam genoeg is, zodat anderen je kunnen begrijpen. Soms kan het gebeuren dat je door je nervositeit je spreektempo gaat versnellen. Dit maakt het moeilijk voor anderen om je boodschap te horen en begrijpen. Om er zeker van te zijn dat je spreektempo normaal is, kun je proberen om gestaag adem te halen met regelmatige intervallen tijdens het doen van je verhaal. [13]
    • Als je merkt dat je aan het versnellen bent of meteen al te snel aan het spreken bent, neem dan even een pauze en haal even adem voor je verdergaat.
  5. Concentreer je op dat wat de andere persoon zegt en probeer je een voorstelling te maken van dat wat de persoon beschrijft. [14] Dit kan je meer empathisch over doen komen, wat kan helpen om met een passende en doordachte reactie te komen die het gesprek gaande kan houden. De andere persoon laten spreken helpt je herinneren dat je de last van het op gang houden van de conversatie niet helemaal zelf hoeft te dragen. Het is ook een signaal naar andere mensen toe dat je respect hebt voor hun mening en die belangrijk vindt, waardoor je betere sociale feedback krijgt en je zelfvertrouwen toeneemt.
    • Ben je nerveus, dan is het verleidelijk om meer aandacht te besteden aan jezelf, hoe zenuwachtig je bent, en hoe je wilt gaan reageren. Maar dit kan andere mensen het gevoel geven alsof je niet echt belang hecht aan wat ze te zeggen hebben.
    • Vermijd de drang om de ander te onderbreken, wat je geneigd kunt zijn om te doen als je nerveus bent. In plaats daarvan wacht je even en bewaar je het voor wanneer de andere persoon is uitgesproken. [15]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Zelfvertrouwen oefenen

PDF download Pdf downloaden
  1. Het oefenen van je zelfvertrouwen in sociale situaties is een belangrijke kans. [16] Na verloop van tijd zullen je sociale vaardigheden verbeteren en groeien, wat helpt om meer zekerder te worden. Door vaak in sociale situaties te verkeren ga je je ook meer op je gemak voelen, waardoor je angst na verloop van tijd kan verminderen. Probeer jezelf in verschillende sociale situaties te plaatsen en daag jezelf uit om gesprekken met anderen te beginnen.
    • Je kunt gewoon hallo zeggen, jezelf introduceren of een opmerking maken over een wederzijdse vriend, waar je werkt, of over de setting. Bijvoorbeeld, zeg iets als: "Hé, dit is een geweldige locatie voor een feestje. Heb je al iets van het eten geprobeerd?"
  2. Vraag aan een goede vriend of een familielid om je te helpen bij het oefenen van je sociale vaardigheden. Je vriend kan doen alsof hij iemand is die aanwezig is bij een sociale aangelegenheid, en je kunt oefenen met het introduceren van jezelf, het zelfverzekerd staan en spreken, en het afronden van een gesprek. Dit is een geweldige manier om een paar "standaard"-introducties en gesprekseindes te oefenen. [17]
    • Een introductie kan, bijvoorbeeld, iets zijn als, “Hé, ik ben Jason, een vriend van Jeff,” waarna je gebruikmaakt van een lijst met onderwerpen waarmee je een gesprek kunt beginnen. Een paar ideeën kunnen zijn: wederzijdse vrienden, hoe mensen elkaar hebben leren kennen, of anderen vragen iets over zichzelf te vertellen, zoals welke hobby's ze hebben of iets over hun carrière.
    • Het beëindigen van het gesprek kan zoiets eenvoudigs zijn als, “Oké, leuk om je te ontmoeten, en ik hoop je weer eens tegen te komen.”
  3. Vraag een vriend om mee te gaan naar een sociale aangelegenheid, zodat je de vrienden van vrienden kunt ontmoeten. Het kennismaken met vrienden van vrienden is een geweldige manier om sociale vaardigheden te oefenen, zonder een vreemde te hoeven benaderen en jezelf te introduceren. Je vriend kan je introduceren en je kunt meedoen aan de conversatie wanneer je er klaar voor bent. [18]
    • Je vriend kan bijvoorbeeld iets zeggen als, "Geert, dit is Carol. We hebben samen dezelfde opleiding gevolgd." Daarna kun je hen laten praten of inspringen en meedoen.
  4. Voel je je zelfverzekerder, dan kun je gaan het uitbreiden en naar gelegenheden gaan waar je helemaal niemand kent. Ga naar plekken waar het zwaartepunt niet ligt op het ontmoeten van veel nieuwe mensen. Ga op zoek naar een kleine groep of een evenement, waarin je geïnteresseerd bent. Op deze manier heb je een betere kans op contact maken met een klein aantal mensen. [19] Je kunt er ook mee voorkomen dat het je allemaal te veel wordt.
    • Ben je bijvoorbeeld gek op rotsklimmen, dan kun je naar een sportzaal gaan waar je kunt gaan klimmen, of gewoon een gesprek beginnen met anderen die houden van rotsklimmen. Op deze manier heb je een ingebouwde conversatiestarter. Je kunt praten over de uitrusting, technieken, reizen die je hebt ondernomen, etc.
    Advertentie

Tips

  • Je lichaamstaal zendt en ontvangt boodschappen, gewoon door hoe je zit, wat je postuur is, je glimlach en hoe anderen deze dingen doen. Lichaamstaal omvat gezichtsuitdrukkingen, evenals de houding van en spanning in je lichaam.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.359 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie