PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het is altijd een verdrietig moment wanneer je huisdier ziek wordt. De meeste mensen zijn dol op hun hamsters, omdat ze er zo schattig en klein uitzien. Het is zorgwekkend als deze leuke beestjes zich niet goed voelen. Omdat ze zo klein van stuk zijn, zijn ze niet bijzonder veerkrachtig als ze ziek zijn of worstelen met een infectie. Het is belangrijk om zo goed mogelijk te voorkomen dat ze ziek worden, en als je hamster toch ziek is, dien je stappen te nemen om hem zo snel mogelijk weer beter te maken.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Voor je zieke hamster zorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je gedrag waarneemt dat anders is dan gebruikelijk, dien je het beestje nog beter te observeren. Dit zou een eerste aanwijzing kunnen zijn dat je de hamster ziek wordt. Je dient met name op de volgende signalen te letten:
    • Slaapt je hamster langer dan normaal? Houd er wel rekening mee dat oudere hamsters van nature lang slapen.
    • Heeft je hamster geen eetlust meer?
    • Zorgt het beestje niet langer goed voor zichzelf?
    • Lijkt hij geïrriteerd?
    • Wanneer het beestje wakker is, beweegt hij dan langzaam, of lijkt hij moeilijkheden te hebben met het voortbewegen?
    • Is je hamster een deel van zijn vacht verloren of heeft hij kale plekken? Houd er rekening mee dat dit normaal is voor oudere hamsters.
    • Heeft je hamster een natte kin of hals? Dit zou kunnen wijzen op tandheelkundige problemen.
    • Heeft hij moeite met eten? Valt het voedsel bijvoorbeeld uit zijn mond?
    • Heeft hij een loopneus, tranende ogen of een nat achterwerk?
    • Zien zijn keuteltjes er anders uit? De keutels van hamsters zijn staafvormig. Waterige uitwerpselen wijzen op een te grote hoeveelheid vers fruit en groenten. Harde, droge keutels wijzen op een tekort.
  2. Er zijn wellicht momenten waarop je hamster zich niet lekker voelt. Er zijn een aantal algemene stappen die je kunt nemen om je hamster weer gezond te maken. Zorg ervoor dat je hem warm houdt. Zieke hamsters verliezen vaak lichaamswarmte en kunnen koud aanvoelen. Je zou de kooi op een kruik met warm water kunnen zetten om de bodem van de kooi op te warmen. Je kunt ook een kleine kruik met warm water in een handdoek wikkelen en vervolgens de hamster er boven op leggen. Doe dit wel in een doos waar de hamster niet uit kan ontsnappen om te voorkomen dat het beestje er vandoor gaat.
  3. Als hij niet eet of drinkt, of als hij een nat staartje heeft, zal hij snel uitgedroogd raken. Je zou dit kunnen controleren door het beestje voorzichtig in zijn nekvel te knijpen en vervolgens los te laten. Als het nekvel omhoog blijft staan, is het beestje uitgedroogd. Je kunt hem vervolgens gewoon water geven of een vervanger van vloeistof in poedervorm kunnen kopen voor mensen met diarree, zoals O.R.S.
    • Prepareer de poeder aan de hand van de instructies op de verpakking. [1]
  4. Als je hamster niet uit zichzelf wil drinken, zou je gebruik kunnen maken van een spuit van 1 ml. Laat een druppel van de vloeistof aan het uiteinde van de spuit hangen en houd deze tegen de lippen van de hamster. Hopelijk zal hij de druppel oplikken. Als hij dat niet doet, zou je de vacht rondom zijn mond nat kunnen maken, zodat hij de vloeistof opneemt wanneer hij zichzelf wast.
    • Wees extreem voorzichtig wanneer je via de mond vloeistof met een spuit gaat toedienen. Vanwege zijn kleine omvang is het goed mogelijk dat het beestje te veel vloeistof binnenkrijgt, waardoor hij dit wellicht inademt. De vloeistof zou in de longen kunnen terechtkomen en dat kan een ernstige longontsteking veroorzaken. [2]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Omgaan met specifieke aandoeningen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als er vocht uit zijn ogen of neus komt, als hij niest, of als hij ineengedoken ligt en ademt door gebruik te maken van zijn buikspieren, zou dit kunnen wijzen op een aandoening aan de luchtwegen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je hamster hierbij te helpen.
    • Zorg ervoor dat je de bodembedekking te allen tijde goed schoonhoudt. Een bodembedekking doordrenkt met urine geeft ammoniak af, wat zeer irriterend is voor de luchtwegen. Gebruik een lepel of klein schepje om de natte bodembedekking mee te verwijderen en zorg ervoor dat de kooi fris blijft ruiken. Als je urine of ammoniak ruikt, is het effect voor de hamster duizend keer erger.
    • Maak elke dag de natte plekken in de kooi schoon, maar probeer dit te doen op een manier waarop je je hamster niet te veel stoort om te voorkomen dat het beestje nog meer stress zal ervaren.
    • Controleer of de kamer de juiste temperatuur heeft en pas deze eventueel aan.
    • Als je hamster een plakkerige neus heeft, probeer deze dan schoon te vegen met vochtige watjes. Dit zal helpen bij het vrijhouden van de luchtwegen, wat ervoor zorgt dat het beestje makkelijker kan ademen. [3]
  2. Gebitsproblemen kunnen ervoor zorgen dat je hamster zich niet goed voelt. Een heldere of melkachtige afscheiding uit de ogen kan wijzen op overgroeide tandwortels. Controleer of je hamster goed eet. Als hij dit niet doet, kun je het beste naar je dierenarts gaan met je hamster om te controleren of er geen problemen zijn met overgroeide tanden. Als dit probleem zich voordoet, kan de dierenarts de tanden knippen. Als dit probleem niet wordt verholpen en de tanden dus niet geknipt worden, zal de hamster langzaam maar zeker verhongeren omdat hij niet in staat is om te eten.
    • Een andere aanwijzing voor gebitsproblemen is een natte kin of hals. Dit gebeurt wanneer de scherpe uiteinden van de tanden de wang of tong doorboren, waardoor slikken pijnlijk is.
    • Voorkomen is beter dan genezen. Dit houdt in dat je je hamster geschikte items moet geven om aan te knagen, zodat het beestje zijn tanden kort kan houden.
    • Geef je hamster niet te veel zacht voedsel, zoals aardbeien of bananen, aangezien ze niet veel hoeven te kauwen. Geef het beestje in plaats daarvan droge pellets en een stukje hout waar hij aan kan knagen. Plaats eveneens kartonnen rolletjes (keukenrol of toiletrol) of doosjes in de kooi. Deze items zullen het gebit van je hamster gezond houden. Bovendien zal hij plezier beleven aan het slopen van dergelijke items. [4]
  3. Als je hamster een nat staartje heeft, zal hij een nat achterwerk hebben, waardoor hij langzamer is en waarschijnlijk een slechter humeur heeft. Onderneem onmiddellijk actie, aangezien dit dodelijk kan zijn. Natte staartjes zijn het gevolg van vieze kooien, dus je dient de kooi zeer goed schoon te houden. Voor het behandelen van deze aandoening dien je onmiddellijk antibiotica met een breed toepassingsgebied te halen bij je dierenarts.
    • Als je hamster diarree heeft, dien je hem niet langer fruit en groenten te voeren totdat hij volledig hersteld is. Deze aandoening wordt meestal veroorzaakt door een obstructie in de maag of darmen. De beste manier waarop je een dergelijke obstructie kunt voorkomen, is door wat alfalfa hooi aan het dieet van je hamster toe te voegen.
    • Constipatie wordt veroorzaakt door een gebrek aan water in zijn dieet. Zorg ervoor dat je hamster te allen tijde toegang heeft tot vers drinkwater. Als je hamster last lijkt te hebben van constipatie, zou je hem wat wortels of ander vers fruit of groenten kunnen geven, evenals meer water. [5]
  4. Een botbreuk kan dodelijk zijn of genezen, dit hangt af van de ernst van de breuk. Als je hamster zijn pootje heeft gebroken en het bot zichtbaar is, dien je naar je dierenarts te gaan. Als de breuk niet te ernstig is, zal de dierenarts het pootje verbinden en wondverband aanleggen. Als er sprake is van een ernstige fractuur waarbij het bot de huid heeft doorboord, zal de dierenarts waarschijnlijk voorstellen om het beestje in te laten slapen.
    • Als het pootje scheef staat, maar de botten niet zichtbaar zijn en hij gewoon normaal eet en gezond lijkt, dien je de bewegingsruimte in de kooi voor vier weken te beperken en zijn wiel te verwijderen. Dit dwingt het beestje om te rusten en het pootje zo weinig mogelijk te belasten. Dit geeft de botten de beste kans om weer aan elkaar te groeien. Je zou ook met je hamster naar de dierenarts kunnen gaan, zodat hij of zij het pootje kan verbinden. Ook de dierenarts zal je waarschijnlijk aanraden om de bewegingsruimte in de kooi te beperken.
    • Geef je hamster nooit pijnstillers tenzij deze zijn voorgeschreven door de dierenarts. Het kleine formaat van het beestje maakt de kans op een overdosis zeer groot. [6]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Voor je hamster zorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Hierdoor krijg je een goed inzicht in het normale gedrag van je hamster. Bekijk het beestje minstens twee keer per dag en probeer vast te stellen hoeveel hij per dag eet, drinkt en hoe actief hij is op de momenten waarop hij het liefst speelt. Deze kennis helpt je bij het herkennen van gedrag dat niet normaal is. Er is bijvoorbeeld iets niet in de haak als het beestje minder eet of drinkt dan voorheen.
    • Het inzicht hebben in deze kleine details kan je helpen bij het vroegtijdig waarnemen van een mogelijke ziekte als symptomen zichtbaar zijn tijdens zijn dagelijkse routine.
  2. Stress heeft een negatief effect op het immuunsysteem, waardoor je hamster minder goed in staat zal zijn om infecties te bestrijden en zichzelf beter te maken. [7] Stress bij een hamster is met inbegrip van een bedreigd of onveilig gevoel, dus zorg ervoor dat andere huisdieren, zoals katten en honden, niet urenlang naar het beestje kunnen staren. Overweeg om de helft van de kooi af te dekken met een handdoek, zodat de hamster privacy heeft en zichzelf in veiligheid kan brengen als dat nodig is.
    • Vermijd harde geluiden, aangezien deze je hamster bang kunnen maken. Vermijd alles in de omgevingslucht wat slecht zou kunnen zijn voor de luchtwegen van de hamster, denk hierbij aan sigarettenrook of luchtverfrissers in de vorm van een spray.
  3. De ideale kamertemperatuur voor een hamster ligt tussen de 20 en 22 graden Celsius. Als het erg warm is, kan de hamster stress ervaren als gevolg van de hitte. Zorg ervoor dat er een ventilator in de buurt van de kooi staat om de luchtcirculatie te bevorderen en het beestje koel te houden. Bij temperaturen lager dan 10 graden Celsius, met name langer dan 24 uur, kan je hamster getriggerd worden om een winterslaap te houden. Tijdens de winterslaap is het niet mogelijk om de hamster wakker te maken, waardoor het wellicht lijkt of het beestje is overleden.
    • Als je vermoedt dat dit het geval is, dien je de hamster in een kooi te leggen die veilig is voor hamsters, bijvoorbeeld zijn transportkooi om deze vervolgens een paar dagen in de bergruimte met de cv-ketel te zetten. Een hamster die een winterslaap is gaan houden, kan op deze manier wakker gemaakt worden. [8]
    Advertentie

Tips

  • Was altijd je handen nadat je een zieke hamster hebt verzorgd.
  • Geef je hamster niet een bad met water. Als je hamster nat wordt, kan hij sneller overlijden. Je dient in plaats daarvan wat zand dat geschikt is voor chinchilla's aan te schaffen zodat je hamster hier in kan rollen.
  • Als je hamster krijst of vreemde geluiden maakt, wil hij waarschijnlijk niet behandeld worden of is hij gewoon moe. Probeer het beestje op een later tijdstip te behandelen waarop hij niet te veel tegenstribbelt.
  • Pyometra is een veelvoorkomend probleem bij oudere hamsters van het vrouwelijke geslacht. Ze zal waarschijnlijk stoppen met eten en is zeer dorstig, en je neemt wellicht een etterige afscheiding uit de vagina van de hamster waar. Dit vervuilt de bodembedekking in haar kooi. Het is een infectie aan de baarmoeder en dient behandeld te worden met antibiotica van de dierenarts. Dit zou kunnen helpen, maar het is beter om je hamster te laten steriliseren als het beestje daar sterk genoeg voor is. Pyometra wordt de hamster waarschijnlijk fataal als het onbehandeld blijft. Echter, een operatie brengt een hoog risico met zich mee, dus je dient voorbereid te zijn op het ergste. [9]
  • Zelf als je voorzorgmaatregelen treft, kan je hamster alsnog ziek worden. Blijf rustig. Als je weet dat je je best hebt gedaan, was het niet jouw fout.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 9.771 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie