PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Buikpijn, bloedingen en ook nog heel moe? De symptomen als je ongesteld bent zijn vaak niet kinderachtig, en de verschijnselen kunnen een zeer negatieve invloed hebben op zowel je houding als je prestaties op de werkvloer. Wil dat zeggen dat je je, als je je niet goed voelt vanwege je menstruatie, ziek mag melden ? De situatie verschilt per persoon, en daarom hebben wij in dit artikel een handige gids samengesteld die je kan helpen beslissen wat je in jouw geval het beste kunt doen. Lees dus snel verder om te weten te komen of je, als je ongesteld bent, thuis mag blijven van je werk en wat je er wel of niet over hoeft te vertellen.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Mag je thuisblijven van je werk omdat je ongesteld bent?

PDF download Pdf downloaden
  1. In Nederland heb je het recht om je naar eigen inzicht ziek te melden om persoonlijke medische redenen, vooral als je denkt dat je door je gezondheidsklachten je werk niet goed kunt doen. Ook in het buitenland mag je je als je ongesteld bent meestal afmelden, maar je zult voor de gemiste uren of dagen niet overal betaald krijgen. [1] Als je ongesteld bent kun je last krijgen van hevige buikkrampen, bloedingen, vermoeidheid en pijn in andere delen van je lichaam. [2] Dit zijn stuk voor stuk acceptabele redenen om niet naar je werk te gaan.
    • Jouw gezondheid is het allerbelangrijkste, dus blijf als je het gevoel hebt dat je niet in staat zult zijn je werk te doen een dagje thuis om bij te komen.
  2. Sommige bedrijven of leidinggevenden kunnen negatief reageren als je thuisblijft vanwege menstruatiepijn. Daarom zeggen sommige mensen liever niet tegen hun baas of manager dat ze niet komen omdat ze ongesteld zijn. Doe wat in jouw specifieke situatie het beste is, en geef alleen details voor wat betreft je gezondheid als je weet dat je dat binnen het bedrijf waar je werkt met een gerust hart kunt doen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Hoeveel moet je je werkgever vertellen?

PDF download Pdf downloaden
  1. Sommige mensen vinden het geen enkel probleem om te vertellen waarom ze niet kunnen werken, terwijl anderen de precieze redenen liever voor zichzelf houden. In een enquête werd aan 33,000 cisgender, oftewel als vrouw geboren, vrouwen gevraagd of ze ooit tegen hun werkgever hebben gezegd dat ze thuisbleven omdat ze ongesteld waren. Niet meer dan 20% van die vrouwen zeiden dat ze dat inderdaad ooit hadden gedaan. [3] Toch hadden alle deelnemers aan deze enquête, net als jij nu, een geldige reden om zich ziek te melden.
    • Het belangrijkste is dat je doet wat voor jou het beste is.
    • Als jij het geen prettig idee vindt om de symptomen van je menstruatiecyclus met je werkgever te delen, dan is dat helemaal prima.
    • Als jij daarentegen volkomen open bent over je ongesteldheid met je leidinggevende, dan is dat geweldig!
  2. Bij bepaalde bedrijven, of in het buitenland, kan het zijn dat je, om betaald te krijgen, gevraagd wordt een doktersverklaring te overleggen, of een document waaruit blijkt dat je een afspraak met een arts hebt gehad in de periode waarin je ziek was. [4] In this case, you may need to share a little more with your employer.
    • Bedenk altijd dat je als werknemer onder het Nederlandse arbeidsrecht recht hebt op privacy en geen medische gegevens met je werkgever hoeft te delen. Dit geldt ook voor de naam van je huisarts, waar je verzekerd bent, de gestelde diagnose en eventuele medicijnen die je neemt. [5]
    • Als je naar de huisarts gaat omdat je erg veel last hebt van je menstruatie, vraag dan aan het eind van het consult om een eenvoudig bewijs van je bezoek. Daarin staan dan niet de redenen van je bezoek, maar wel dat je op een bepaalde dag en op een bepaald tijdstip bij de huisarts bent geweest.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Wat je kunt zeggen

PDF download Pdf downloaden
  1. Houd het kort en simpel als je niet meer nodig hebt dan een dagje rust. Met deze mededeling onthul je niet waarom je je precies ziek meldt, maar je laat je werkgever wel weten dat je niet in orde bent. [6]
    • “Ik zou graag een dagje voor mezelf nemen wegens gezondheidsredenen.”
    • “Ik werd vanmorgen wakker met hevige migraine en ik voel me nog steeds niet goed. Het is denk ik beter dat ik vandaag thuisblijf, zodat ik er morgen weer fris tegenaan kan.”
  2. Een korte uitleg kan behulpzaam zijn als je graag thuis wilt werken. Soms kun je thuis met een warme kruik erbij toch werken, dus zeg tegen je baas, als je je daarbij op je gemak voelt, dat je die dag liever thuis werkt.
    • “Ik heb erg veel last van mijn menstruatie en de huisarts heeft me aangeraden het rustig aan te doen. Zou ik vandaag misschien thuis mogen werken?”
    • “Door problemen in verband met mijn menstruatie kan ik vandaag helaas niet op kantoor komen, maar ik denk dat ik wel thuis kan werken om mijn werk van vandaag af te krijgen.”
  3. Bij dit bericht hoef je verder geen uitleg te geven, maar het maakt wel duidelijk dat de situatie urgent is. Dit is dan ook een ideale manier om je af te melden als je er niet bij wilt zeggen dat je ongesteld bent.
    • “Ik voel me niet zo lekker en heb een afspraak met de huisarts gemaakt. Ik beloof dat ik morgen extra vroeg op kantoor zal zijn om in te halen wat ik gemist heb.”
    • “Ik kan vandaag helaas niet bij de vergadering zijn. Ik moet even naar de huisarts omdat ik me niet helemaal lekker voel, maar ik zal er alles aan doen om het morgen te compenseren!”
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Tips voor als je je ziek wilt melden omdat je ongesteld bent

PDF download Pdf downloaden
  1. Je hoeft niets met je werkgever te delen, en zeker niet alles. Een kort, aardig en simpel bericht waarin je zegt dat je niet komt omdat je ziek bent is vaak al genoeg. Laat hem of haar gewoon in één of twee zinnen weten dat je je niet goed voelt. [7]
  2. Je werkgever weet dan zeker dat je eerlijk bent en dat je echt ziek bent. Als niet naar je werk gaan echt het laatste is wat je zelf zou willen, maak dat dan duidelijk. Probeer iets te schrijven als: [8]
    • “Mijn oprechte excuses voor het ongemak.”
    • “Het spijt me dat ik vandaag niet bij de vergadering kan zijn, maar ik ben bereid om mijn afwezigheid te compenseren zodra ik beter ben.”
  3. Het kan zijn dat je een deel van je werk niet kunt doen door je afwezigheid, dus maak alvast een plan om het goed te maken. Laat je werkgever weten dat je de gemiste uren in kunt halen, of stel een collega voor om met hem of haar van dienst te ruilen. Op die manier laat je zien dat je efficiënt bent en dat ze op je kunnen rekenen. [9]
    • Stel een automatisch antwoord in op je e-mailadres, waarin je laat weten dat je niet op kantoor bent maar snel weer aanwezig zult zijn.
    • Bied aan om de uren die je doordat je ongesteld was gemist hebt later die week in te halen, of om een extra dienst te draaien.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 1.352 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie