Bij marketing draait het erom dat je bewustzijn en bekendheid creëert voor een bepaald ding of idee. Dit doe je om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf of merk in een gunstig daglicht komt te staan, en uiteindelijk klandizie te verwerven uit een vooraf bepaalde doelgroep of bevolkingscategorie. Net als elk bedrijf, organisatie, bekend persoon en instituut marketingtechnieken toepast om een aanhang te verkrijgen, kun jij om verscheidene reden interesse hebben om jezelf in de markt te zetten. Met het internet tot onze beschikking is het tegenwoordig makkelijker dan ooit om jezelf te laten zien—makkelijker dan ooit om een imago te creëren dat je uit kunt dragen aan een groot publiek. Volg onderstaande tips om te leren hoe je jezelf effectief in de markt kunt zetten door gebruik te maken van een indrukwekkend arsenaal aan instrumenten.
Stappen
-
Breng je product in kaart. Het product kan een tastbaar artikel zijn of een dienst die je aanbiedt, maar ook je bedrijf of jijzelf—het hangt ervan af wat/wie je in de markt wilt zetten. Zo kun je jezelf in de markt willen zetten om een klantenbestand voor je kledinglijn te generen, in welk geval je ontwerpen je producten zijn. Het kan ook dat je zelf populairder wilt worden, in welk geval jijzelf het product bent.
-
Ontwikkel je merk. Dit houdt in dat je een persoonlijkheid voor je diensten creëert, of een verhaal over jezelf vertelt.
- Ontwerp een logo. Dit kan een bedrijfslogo zijn, maar ook gewoon een foto van jezelf. Een logo is belangrijk voor het merk, omdat mensen zich afbeeldingen van nature sneller kunnen herinneren dan namen of woorden.
- Word een expert. Wat je product ook is, of het nu je diensten zijn of jij dat zelf bent, het is belangrijk om tijd en moeite te steken in het uitbreiden van jouw kennis en begrip van alles dat met het product te maken heeft.
- Maak je expertise beschikbaar voor anderen. Bewerkstellig dit door middel van marketingmaterialen en netwerking.
-
Creëer je marketingmaterialen. Op dit gebied heb je ontzettend veel opties ter beschikking. Denk bijvoorbeeld aan visitekaartjes, social media, flyers, brochures, stickers, koelkastmagneten, deurhangers, kalenders, enzovoorts. Als je jezelf in de banenmarkt probeert te zetten kunnen zelfs je cv en motivatiebrief als marketingmaterialen beschouwd worden. Voor welke marketingmaterialen je ook kiest, ze dienen een aantal basiselementen te bevatten.
- Zorg ervoor dat de naam goed herkenbaar is als je jezelf in de markt gaat zetten. Je naam moet de aandacht trekken met het lettertype en de plaatsing. Kies bijvoorbeeld voor een vetgedrukt lettertype, waarbij de letters groter zijn dan de omliggende tekst. Centreer de naam op ooghoogte.
- Je contactgegevens, waaronder telefoonnummer(s), postadres en e-mailadres. Zorg ervoor dat deze gegevens makkelijk te vinden en goed te lezen zijn.
- Als je een missionstatement, een kenmerkende slogan, of een oproep-tot-actie hebt die jouw marketingdoel uitdrukt, voeg die dan toe aan je marketingmaterialen. Dit is jouw kans om jezelf te verkopen, dus wees een beetje creatief. Als je jezelf bijvoorbeeld in de markt zet voor de hondentraining die je aanbiedt, voeg dan een tekst toe als, “Ik leer Bello zijn WAF-fel te houden.”
- Voeg je logo toe op alle marketingmaterialen die je produceert.
Advertentie
-
Maak je persoonlijke Facebookpagina aan. Je persoonlijke pagina is de eerste indruk die gebruikers van jouw merk en/of persoonlijkheid krijgen. De bezoekers van deze pagina zullen veelal leeftijdsgenoten zijn, maar werkgevers kijken ook op Facebookpagina’s om informatie over jou te achterhalen voordat ze jou in levenden lijve ontmoeten.
- Doe hier je voordeel mee. Vertel een verhaal over jezelf door wat persoonlijke details toe te voegen en jezelf tot leven te brengen.
- Spring verstandig om met de foto’s die je uploadt. Post geen ongepaste foto’s die je reputatie zouden kunnen beschadigen. Foto’s waarop jij stomdronken in de kroeg ligt zouden je zomaar een promotie of een baan kunnen kosten. Als mensen deze foto’s zien, zouden ze zich namelijk zorgen kunnen gaan maken over hoe betrouwbaar en serieus je bent.
- Vul je persoonlijke pagina op consequente wijze met je interesses. Om een imago als “marketable brand” te kunnen creëren moet je profielpagina een centraal idee uitstralen.Dit houdt in feite in dat je een persona creëert. Als je bijvoorbeeld een buitenmens bent en graag bergbeklimt en muziekfestivals bezoekt, zorg er dan voor dat dit niet alleen gereflecteerd wordt door je muziek- en interessepagina’s. Zorg ervoor dat elke pagina deze gedachte kracht bij zet. Like bijvoorbeeld ook de Facebookpagina’s van Pinkpop en The North Face.
- Om verdere betrouwbaarheid te creëren, kun je foto’s uploaden van jezelf waarop je de dingen doet die je zogenaamd interesseren.
- Zorg ervoor dat je contactgegevens en je werkgeschiedenis altijd up-to-date zijn. Maak het mensen makkelijk om erachter te komen hoe ze met jou in contact kunnen komen, en hoe het zit met je relevante (werk)ervaring—zorg ervoor dat ze niet zo diep hoeven te graven.
- Maak een Facebookgroep aan voor je merken of diensten. Bouw een gemeenschap op waar cliënten, compagnons, collega’s en vrienden met elkaar kunnen communiceren. Facebookgroepen hebben specifieke boards waar je discussieonderwerpen, foto’s en video’s kunt posten. Zo kun je snel updates sturen naar de leden van je groep.
- Maak gebruik van Facebook’s evenementenfunctie om de specifieke reclame- of marketingdoeleinden voor je merk of diensten aan de man te brengen. Mensen kunnen online aangeven of zij aan het evenement zullen deelnemen of niet, en kunnen bovendien zien wie er allemaal aan deelnemen. Op de evenementenpagina kun je ook specifieke informatie over je evenement plaatsen, zoals de routebeschrijving, details over de inhoud, en andere logistieke informatie.
- Doe aan “crosspromotie” door content op je newsfeed te plaatsen met links naar werk dat je gedaan hebt, of naar artikelen die relevant zijn voor je discipline. Je kunt bijvoorbeeld links plaatsen naar blogs die jij geschreven hebt, of links naar nieuwsartikelen over jouw merk.
- Koop een advertentie en spits je advertentiedoelen toe op Facebook. Als je direct reclame wilt maken voor een bedrijf, dan biedt Facebook je een dienst aan die Flyers Pro heet. Dit dienst werkt volgens het principe “cost-per-click”, waarbij je alleen betaalt voor de keren dat er op je advertentie geklikt wordt. Flyers Pro maakt gebruikt van zoekwoorden om een specifiek publiek voor jouw advertenties aan te spreken—deze worden gebaseerd op eigenschappen als politieke overtuiging, beroep en opleidingsniveau.
-
Promoot je professionele persoonlijkheid op LinkedIn. LinkedIn is in korte tijd uitgegroeid tot een zeer groot professioneel online netwerk. Veel werkgevers maken gebruik van LinkedIn om kandidaten met de juiste kwalificaties en kwaliteiten te vinden voor openstaande vacatures.
- Laat zien welke problemen jij in het verleden voor verschillende bedrijven hebt opgelost; het heeft geen zin om buzzwoorden te noemen die eigenlijk niet zo veel zeggen. Benoem deze prestaties in de “Omschrijving” van elke positie die je bekleed hebt.
- Zet je doelen om in zoekwoorden en voeg deze toe aan je profiel. Andere gebruikers worden naar jouw pagina doorgestuurd via zoektermen. Zorg er daarom voor dat de woorden op je profielpagina precies zeggen wat je bereikt hebt en wat je nog wenst te bereiken. Als je bijvoorbeeld websites maakt, dan kun je meerdere manieren verzinnen om je vaardigheden mee uit te drukken, denk bijvoorbeeld aan: “websites ontwerpen”, “web design” of “web developer”.
- Leg connecties. Om banden op te bouwen met mensen binnen jouw vakgebied, is je netwerk op LinkedIn het belangrijkste onderdeel van je profiel. Voeg huidige en voormalige collega’s toe, studiegenoten, en gebruikers binnen jouw geografische gebied en je vakgebied.
- Laat je vaardigheden onderschrijven door anderen. Vraag je connecties om je vaardigheden te laten onderschrijven, zodat je geloofwaardigheid op kunt bouwen. Als je het niet fijn vindt om mensen daarom te vragen, kun jij de vaardigheden onderschrijven van mensen van wie jij graag zou willen dat ze dat ook voor jou zouden doen. De kans is dan groot dat ze het ook voor jou zullen doen.
- Upload een professioneel uitziende foto van jezelf. Zorg ervoor dat je professionele kleding draagt op je profielfoto, dat de foto van relatief goede kwaliteit is, en dat je een vriendelijke en verfijnde indruk wekt.
-
Houd het gesprek gaande op Twitter. Twitter is een snelle manier om efficiënt korte berichtjes van 140 tekens of minder te verspreiden. Twitter draait volledig om actualiteiten en het laatste nieuws. Omdat de ruimte die Twitter toestaat beperkt is, is de manier waarop je je tweets schrijft ontzettend belangrijk.
- Update je Twitter meerdere keren per dag. Om volgers op Twitter te krijgen dien je een extreem actieve gebruiker te zijn. Laat zien wat je allemaal bereikt hebt door links naar clips, relevante artikelen en foto’s te tweeten.
- Als je specifiek je merk of diensten in de markt wilt zetten, dien je uitsluitend professionele content te produceren. Maak een account aan voor je professionele content, en indien nodig een tweede account om in contact te blijven met je vrienden en familie.
- Denk zorgvuldig na over hoe je elke post schrijft. De woordkeuze, grammatica en politieke correctheid zijn ontzettend belangrijk als je jezelf op het internet presenteert. Zorg ervoor dat je de content en de grammatica van je tweets voor het posten nog even proefleest.
- Dat gezegd hebbende, laat creativiteit en entertainment niet links liggen. Het is belangrijk om een gevolg van gelijkgezinde mensen te creëren. Door zo nu en dan grappige kopij te plaatsen zul je zo’n gevolg weten te verzamelen.
- Retweet tweets van relevante en betrouwbare bronnen. Dit kunnen tweets zijn die anderen over jou plaatsen, tweets die relevant zijn voor jouw vakgebied of aanstaande evenementen.
-
Schets een beeld met Pinterest. Pinterest is een extreem visuele website, waar de clicks vooral behaald worden met de visuele content die naar de geschreven content linkt. Dit medium is ideaal voor als je creatieve, visueel stimulerende diensten aanbiedt. Denk bijvoorbeeld aan professionele fotografie, interieurdesign, bloemstukken of iets in de horeca.
- Zet een korte introductie over jezelf en je interesses in de “Over jou”-sectie op je Pinterestprofiel. Zo stel je gebruikers in staat om meer over jou en je Pinterestactiviteiten aan de weet te komen door middel van woorden in plaats van foto’s.
- Titel je boards effectief. De manier waarop je je boards organiseert en titelt is de belangrijkste manier waarop je je creativiteit op Pinterest kunt laten zien. Bepaal zelf of je je boards catchy en grappige titels wilt geven, of dat je liever kiest voor serieuze, duidelijke tekst.
- Pin regelmatig content om je volgers betrokken te houden, en laat je zien op de homepagina van je volgers. Zo zullen je volgers de pagina’s die jij pint vaker repinnen.
- Tag andere Pinterestgebruikers door hun @gebruikersnaam in de omschrijvingen te zetten. Deze functie stelt je in staat om een netwerk van gebruikers op te bouwen dat jou van de andere Pinterestgebruikers onderscheidt, en stelt je in staat om contact te leggen met gelijkgezinde mensen.
- Maak een board aan dat specifiek bestemd voor het visuele verhaal van jouw merk/diensten/persoonlijkheid. Zorg ervoor dat je jouw persoonlijkheid effectief en aantrekkelijk communiceert in een verhalende vorm.
-
Geef je verschijning op social media wat kleur met Instagram. Instagram is een haast alomtegenwoordig platform voor zowel persoonlijke gebruikers als bedrijven. Instagram is vooral handig om de gebeurtenissen “behind-the-scenes” en de gebeurtenissen die “op dit moment plaatsvinden” mee te laten zien. Als je bijvoorbeeld een videoclip aan het opnemen bent, dan zullen je volgers waarschijnlijk positiever reageren op een foto waarop de cameramensen, regisseur en artiesten aan het werk te zien zijn, dan op een gepolijste en geposeerde foto.
- Gebruik populaire hashtags om in de zoekresultaten te verschijnen, maar overdrijf het niet. Hashtags generen zoekwoordpagina’s waar gebruikers door kunnen bladeren om gelijksoortige foto’s te vinden. Als je bijvoorbeeld een foto van je ontbijtsmoothie post, dan kun je de hashtags “#breakfast”, “#gezondleven”, “#ontbijt” en/of “#fruitsmoothie” gebruikers.
- Geotag je locatie om een extra laag doorzoekbare informatie aan je posts toe te voegen.
- Neem deel aan de “themadagen” van Instagram. Hoewel de gebruikers haast elke dag een nieuwe “themadag creëren, is het belangrijk om relevant te blijven door foto’s te plaatsen met de juiste hashtags en content die overeen komen met de themadag. “Throwback Thursday” is een extreem populaire post, waar gebruikers op donderdag een oude foto van zichzelf plaatsen en daarvoor de hashtag “#tbt” gebruiken.
- Vertel verhalen. Gebruik je foto’s niet alleen om prachtige of spannende dingen te laten zien, maar ook om diepte te geven aan een groter concept. Je kunt het onderschrift van je foto’s gebruiken om citaten in te plaatsen, of om het belang van de foto kenbaar te maken.
- Organiseer een Instagramwedstrijd. Als je een bedrijf aan de man wilt brengen zijn fotowedstrijden een uitstekende manier om je volgers bij je bedrijf te betrekken. Maak een catchy hashtag aan zodat deelnemers hun posts van die hashtag kunnen voorzien. Repost de winnaar van de wedstrijd op je Instagramaccount. Je kunt de wedstrijd adverteren door een afbeelding op je eigen account te zetten waarin je uitlegt hoe de wedstrijd precies in zijn werk gaat, en wat de relevante hashtag is
-
Behaal meer views op YouTube. Als je bedrijf of merk met videocontent te maken heeft, dan is YouTube de beste plek om je diensten aan de man te brengen. Haast elk bedrijf kan YouTube gebruiken om instructievideo’s voor hun producten te posten, missionstatements voor hun bedrijf, of interviews met hun werknemers. YouTube is ook de beste plek voor aspirant-muzikanten: hier kunnen ze hun talent aan een groot publiek etaleren.
- Gebruik deze ruimte om contact te leggen met je publiek, en doe dat op een manier die bij jouw persoonlijkheid/merk past. Maak een YouTube-kanaal aan met een duidelijk thema en een duidelijk doel.
- Voor bloggers en doe-het-zelvers is YouTube een uitstekende plek om instructievideo’s te uploaden. Zorg ervoor dat de titels van je videos duidelijk en beknopt zijn, zodat ze vaak in de zoekresultaten opduiken.
- Reageer op andere videos. Videos op YouTube gaan om de haverklap “viral”. Dit houdt in dat ze zo vaak bekeken en gedeeld worden dat ze “beroemd” worden. Door een parodie of reactievideo op deze “virals” te maken kun je hartstikke veel views krijgen.
-
Houd een persoonlijke blog bij om de exposure te vergroten. Een persoonlijke of professionele blog is een integraal onderdeel van elke online verschijning. Het stelt je namelijk in staat om onbeperkt originele kopij te schrijven. Gebruik deze ruimte om je volgers/abonnees updates te verschaffen over je professionele carrière, je reizen en/of je persoonlijke leven.
- Update je blog regelmatig. Over het algemeen dien je een nieuw blog een paar keer per week te updaten om een actieve online aanwezigheid te behouden.
- Voeg foto’s aan je posts toe. Visuele stimulatie is net zo belangrijk als de content die je in je blogs schrijft. Zorg ervoor dat je relevante foto’s post van jezelf of hetgeen je over schrijft—zo breek je de lappen tekst en beetje op, en blijft de lezer geïnteresseerd.
- Maak de posts niet langer dan 1000 woorden, en richt je op een specifieke doelgroep. Om de aandacht van de lezers te behouden en trouwe volgers aan te trekken, dien je je posts relatief kort te houden zodat ze behapbaar blijven voor de lezers. Lange essays zullen lezers die het web afstruinen voor hapklare content waarschijnlijk afschrikken.
- Om nieuwe contacten aan te trekken kun je reageren op blogs die met jouw marketingdoeleinden te maken hebben. Nodig hen uit op je website (of post een link).
-
Let goed op hoe je je (digitale) nieuwsbrief in elkaar zet. Weet dat alles wat je schrijft een weerspiegeling van jezelf is.
- Kies voor formele grammatica en mijd afkortingen en internettaal als je professionele communicatie onderhoudt met collega’s en potentiële werkgevers.
- Sluit je emails en nieuwsbrieven af met een professionele handtekening waar ook je contactgegevens in staan. Onder je naam zet je je functie, de bedrijfsnaam, je telefoonnummer, het werkadres en je mailadres—zo kunnen mensen makkelijk alternatieve manieren vinden om contact met je op te nemen.
- Houd de onderwerpregels en kopjes beknopt en duidelijk. Laat de leuke lettertypen voor wat ze zijn. Lange, kleurrijke titels en tekst in lettertypen als Papyrus kunnen snel op spam lijken. Houd het simpel en probeer je boodschap in zo min mogelijk woorden over te brengen.
- Verstuur je e-mails op gunstige momenten. De kans dat jouw e-mails gelijk gelezen worden is het grootst als je ze op doordeweekse dagen tussen kantooruren verstuurt.
-
Maak je eigen website. Zet jezelf in de markt door jouw naam als domeinnaam te registeren (jouwnaam.com). Je kunt kiezen voor een statische site, of voor een blog. Waar je ook voor kiest, deze site moet je (indien van toepassing) afgezonderd houden van je bedrijfswebsite.
- Als je een domeinnaam probeert te reserveren, kan het zijn dat je de naam al bezet is. Als dat het geval is kun je kiezen voor variaties als “jouw-naam.com” of “jouwnaam.nl”.
- Als je een bepaald product verkoopt, is je website voor klanten de ideale plek om de producten online aan te schaffen. Gebruik je social media-accounts om reclame te maken voor je website.
Advertentie
-
Schaaf je cv bij. Waarschijnlijk is je cv het eerste waar werkgevers naar zullen kijken als ze je sollicitatie in handen krijgen.
- Concentreer je op specifieke resultaten en prestaties; laat onbenullige klussen liever achterwege als je het over je ervaring hebt. Gebruik actiewerkwoorden als “gecoördineerd” of “gemanaged” om de details van je ervaring mee te beschrijven.
- Vraag vrienden om je cv te proeflezen voor je die opstuurt. Een tweede, derde of zelfs vierde paar ogen kan absoluut geen kwaad. Zo kunnen je vrienden je helpen simpele grammaticale fouten uit je cv te halen die je zomaar een sollicitatiegesprek door de neus zouden kunnen boren.
- Zorg ervoor dat je cv specifiek toegespitst is op de vacature waar je naar solliciteert. Kies voor eerdere functietitels om te laten zien dat je over de vaardigheden beschikt om aan de eisen van de potentiële werkgevers te voldoen. Zorg ervoor dat je alle specifieke vaardigheden die afgestemd zijn op de taakomschrijving aan je cv toevoegt, zoals “het schrijven van basic HTML”.
- Kies een duidelijk en makkelijk te lezen lettertype, en een georganiseerde layout. Mijd “leuke” lettertypen die afleiden van de eigenlijke inhoud van je cv. Als je naar een visuele vacature solliciteert, zoals die voor webdesigner bijvoorbeeld, dan kun je een persoonlijk logo toevoegen om je vaardigheden te demonstreren.
-
Bespreek je prestaties op effectieve wijze tijdens het sollicitatiegesprek. Praat over je successen: hoe heb jij het werk van anderen makkelijker gemaakt. Bespreek je prestaties op basis van meetbare successen, zoals verhoogde productiviteit, maar leg ook uit hoe jij je collega’s geholpen hebt.
- Bereid je op het gesprek voor door problemen in kaart te brengen die je potentiële werkgever graag opgelost ziet worden. Staan er in de taakomschrijving bepaalde verantwoordelijkheden die blijk geven van eventuele problemen? Probeer erachter te komen naar wat voor type het bedrijf op zoek is, en denk aan concrete voorbeelden uit het verleden waarin jij problemen opgelost hebt.
- Denk aan wat je van je andere banen geleerd hebt, en niet alleen aan welke vaardigheden jij hebt toegepast. Als je laat zien hoe jij professioneel gegroeid bent, zal de werkgever jou ook als mens gaan zien. Bovendien geeft het aan dat jij in staat bent om je aan te passen, en snel en nederig te leren van anderen.
- Oefen van tevoren met je antwoorden. Meestal kun je op zijn minst wel een paar vragen bedenken die je tijdens het gesprek gevraagd zouden kunnen worden. Bereid je antwoorden op veelgehoorde vragen voor. Denk bijvoorbeeld aan “Wat spreekt je aan in deze vacature?”, “Waarom zou ik juist jou aan moeten nemen?” en “Wat zou je huidige werkgever over jou zeggen?”
-
Leer om in levenden lijve te netwerken met de mensen in jouw sector. Tegenwoordig vindt het netwerken zo veel online plaats dat we het belang van persoonlijk contact haast vergeten. Neem de tijd om persoonlijke relaties op te bouwen met mensen en een blijvende indruk te wekken.
- Bezoek evenementen in jouw branche of vakgebied, zoals lezingen, seminars, festivals, en happy hours—dit stelt je in staat om in levenden lijve te socialiseren met gelijkgezinde mensen.
- Wees je bewust van je non-verbale communicatiesignalen. Je uiterlijke voorkomen—waaronder gezichtsuitdrukkingen, kleding en houding—zeggen bepaalde dingen over je, net zoals je stem en de kracht van je handdruk dat doen. Zorg ervoor dat je er verfijnd, vriendelijk en benaderbaar uitziet als je netwerkevenementen bezoekt.
- Zoek in de vakbladen, advertenties en op internet naar netwerkevenementen die je kunt bezoeken en clubs waar je lid van kunt worden. Daarnaast zouden je school, religieuze organisatie en andere clubs je gelegenheden tot netwerken kunnen aanreiken.
- Blijf trouw aan jezelf zodat je oprecht een band kunt opbouwen met anderen.
- Zorg ervoor dat je altijd visitekaartjes met je contactgegevens bij je hebt, zodat je die op netwerkevenementen uit kunt delen. Zo laat je potentiële cliënten, collega’s en werkgevers zien dat je een geloofwaardige professional bent.
- Houd de basisprincipes van het netwerken in je achterhoofd: bied altijd iets van waarde aan voor je ergens om vraagt, doe wat je kunt om ervoor te zorgen dat de relaties voor beide partijen voordelig zijn, richt je op mensen die specifiek in verband staan met hetgeen jij in de markt zet, en ga gewetensvol om met het onderhouden van contact met mensen.
Advertentie
Tips
- Als je je merk liever van je persoonlijke online identiteit gescheiden houdt, dien je je persoonlijke Facebookpagina niet te gebruiken om je bedrijf te promoten.
- Zoek op internet naar gratis applicaties die je in staat stellen om meerdere social media-accounts te beheren vanuit een enkele interface. Zo kun je een hoop tijd besparen op je online marketing.
- Zorg ervoor dat je op al je marketingmaterialen dezelfde lettertypen, logo’s en informatie zet. Zo wek je een georganiseerde en uniforme indruk.
- Crosspromoot jezelf via social media. Verschaf links naar de verscheidene social media-profielen, link naar videos, en post content die naar je andere social media-accounts linkt. Als je bijvoorbeeld een foto naar Instagram uploadt, dan kun je die tegelijkertijd naar Twitter en Facebook uploaden.
Waarschuwingen
- Als je jezelf online in de markt zet, dien je je bewust te zijn van de etiquette. Jouw reacties op andermans blogs dienen nuttige, relevante en goedgeschreven informatie te bevatten. Willekeurige reacties die alleen bedoeld zijn om links te dumpen worden als spam beschouwd, en kunnen je internetreputatie schade aanbrengen.
Bronnen
- http://www.entrepreneur.com/article/217481
- http://www.businessweek.com/smallbiz/tips/archives/2011/01/create_effective_marketing_materials.html
- http://www.meetup.com/ http://www.meetup.com/
- http://www.backstage.com/advice-for-actors/tech/5-ways-market-yourself-twitter/
- http://www.copyblogger.com/pinterest-marketing/
- http://www.insidefacebook.com/2007/12/09/inside-facebook-marketing-bible-24-ways-to-market-your-brand-company-product-or-service-in-facebook/