Het is normaal om af en toe wat angst te ervaren, maar een echte paniekaanval kan een vervelende en overweldigende ervaring zijn. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige stappen die je tijdens een paniekaanval kunt nemen om jezelf te kalmeren en de symptomen onder controle te krijgen. Wanneer je een angstaanval aan voelt komen, neem dan de tijd om jezelf te aarden en diep adem te halen. Om nieuwe angstaanvallen te voorkomen moet je de onderliggende oorzaak van je angst aanpakken. Als je het lastig vindt om je angst in je eentje te overwinnen, dan kan een arts of therapeut je helpen.
Stappen
-
Doe een aardingsoefening om je aandacht ergens anders op te richten. Aarden is een snelle en eenvoudige methode om je aandacht van de angst af te leiden en je in plaats daarvan op de dingen om je heen te concentreren. Wanneer je de symptomen van een angstaanval op voelt komen, stop dan en concentreer je op wat je op dat moment kunt voelen, zien, ruiken, horen en zelfs proeven. [1] X Bron
- Houd bijvoorbeeld een klein voorwerp vast als een sleutelbos of een stressbal en draai het rond in je hand. Let op het gewicht van het voorwerp en hoe het aanvoelt.
- Als je een koud drankje hebt, neem dan langzaam een slok. Concentreer je op hoe het glas of de fles in je hand aanvoelt en hoe het drankje in je mond voelt terwijl je het doorslikt.
- Wellicht helpt het je ook om in gedachten na te gaan wie je bent en wat je nu aan het doen bent. Zeg bijvoorbeeld iets tegen jezelf als: 'Ik ben Christina. Ik ben 22 jaar oud en ik zit in mijn woonkamer. Ik ben net thuisgekomen van m'n werk.'
- Op den duur kan het aarden plaatsvinden door middel van mindfulnessoefeningen als die je helpen beter met stress en angst om te gaan.
-
Haal diep adem zodat je je kunt ontspannen. Als je een paniekaanval hebt, is de kans groot dat je begint te hyperventileren. Zelfs als dat niet het geval is, kan diep ademhalen je helpen om je stress te verminderen en te zorgen dat je hersenen zuurstof krijgen zodat je je beter kunt concentreren. Als je merkt dat je in paniek begint te raken, stop dan en haal langzamer adem. Adem langzaam en gestaag in door je neus en concentreer je op het gevoel van de lucht die je borst en buik binnenstroomt. Adem vervolgens langzaam uit door je mond. Herhaal dit enkele keren totdat je je weer stabiel en rustig voelt.
- Ga als dat mogelijk is liggen of rechtop zitten met een hand op je buik en een hand op je borst. Voel hoe je buik uitzet terwijl je langzaam inademt. Gebruik dan je buikspieren om de lucht langzaam uit je lichaam te blazen. [2] X Betrouwbare bron HelpGuide Ga naar de bron
- Wellicht helpt het je om elke keer dat je inademt en uitademt langzaam tot vijf te tellen.
- Probeer om je tong bewust onder in je mond te ontspannen terwijl je uitademt. Dit kan je lichaam helpen om ontspannener te worden.
-
Concentreer je op je gedachten en gevoelens. Tijdens een paniekaanval kunnen je gedachten verward zijn. Waarschijnlijk voel je veel dingen tegelijk, waardoor je nog meer het gevoel hebt dat je overweldigd wordt. Door te stoppen met denken aan wat er in je lichaam en geest gebeurt kun je de gevoelens beter beheersen. [3] X Betrouwbare bron PubMed Central Ga naar de bron Ga rustig zitten en probeer je gevoelens en gedachten mentaal te beschrijven zonder een oordeel te vellen.
- Het kan bijvoorbeeld zijn dat je het volgende opmerkt: 'Mijn hart klopt erg snel. Mijn handen voelen klam aan. Ik ben bang dat ik ga flauwvallen.'
- Herinner jezelf eraan dat deze symptomen veroorzaakt worden door je angst. Zeg niet tegen jezelf dat je de symptomen onder controle moet houden, want daardoor kun je nog meer in paniek raken. Zeg in plaats daarvan tegen jezelf dat de symptomen tijdelijk zijn en weer zullen verdwijnen. [4] X Betrouwbare bron National Health Service (UK) Ga naar de bron
Tip: blijf als dat mogelijk is waar je bent terwijl je nadenkt over wat je voelt. Je hersenen zullen daardoor op den duur begrijpen dat de situatie waarin je je bevindt niet gevaarlijk is. Door weg te lopen uit de situatie kunnen je hersenen de situatie en je angst sterker met elkaar gaan associëren. [5] X Betrouwbare bron National Health Service (UK) Ga naar de bron
-
Doe aan progressieve spierontspanning. Hierbij ga je langzaam je hele lichaam bij langs en span je alle spiergroepen aan en ontspan je ze. Dit dient twee doelen door jezelf te dwingen om je op andere dingen dan je angst te concentreren terwijl je tegelijkertijd je spieren ontspant. Begin met je gezichtsspieren en werk vervolgens langzaam naar beneden toe totdat alle spieren in je lichaam ontspannen zijn. [6] X Bron
- Span alle spiergroepen vijf tot tien seconden aan en ontspan ze dan. Je kunt dezelfde spiergroep meerdere keren aanspannen, maar een keer zou genoeg moeten zijn.
- Belangrijke spiergroepen die je kunt aanspannen en ontspannen bevinden zich in je kaak, mond (door te fronsen en de spieren dan te ontspannen), armen, handen, buik, billen, bovenbenen, kuiten en voeten.
Advertentie
-
Erken je angst. Probeer je angst niet te negeren, ook al wil je je graag minder angstig voelen. Door emoties te negeren en onderdrukken kunnen ze juist krachtiger en beangstigender worden. Erken dat je bang bent en dat het niet 'verkeerd' of 'slecht' is dat je je zo voelt. [7] X Bron
- Het kan wellicht nuttig zijn om op te schrijven hoe je je voelt of je angstgevoelens met een vriend te bespreken die je vertrouwt.
-
Probeer onrealistische gedachten aan te pakken en ze door iets anders te vervangen. Bij dit proces stop je gedachten die angst veroorzaken en vervang je ze door gedachten waar je een blij en tevreden gevoel van krijgt. Dit kan je helpen om rumineren te voorkomen, ofwel het langdurig herkauwen van gedachten waarbij je maar niet op lijkt te kunnen houden met denken aan iets. Je kunt jezelf ook enkele vragen stellen. Is datgene waar je bang voor bent echt een gevaar voor je op dit moment? Realiseer je dat je bang bent, maar dat je niet in gevaar bent. Door het gevaar uit de situatie te halen zul je je een beetje kunnen ontspannen. [8] X Bron
- Probeer iets als 'Het gaat goed met me, ik ben veilig' hardop tegen jezelf te zeggen.
- Het kan bijvoorbeeld zijn dat je bang bent omdat je binnenkort gaat vliegen en je maar blijft denken wat er zou kunnen gebeuren als het vliegtuig neerstort. Concentreer jezelf door 'stop' tegen jezelf te zeggen. Dit kun je hardop of in je hoofd doen. Vervang de gedachte vervolgens door een positieve gedachte die je kalmeert. Denk bijvoorbeeld aan je vakantie met je beste vrienden en hoeveel plezier je met ze hebt.
- Je kunt de gedachte ook vervangen door iets wat realistischer is, zoals 'De kans is zeer klein dat het vliegtuig neerstort. Vliegen is een van de veiligste manieren om te reizen'.
- Het kan zijn dat je deze techniek vaak moet herhalen voordat hij werkt, dus wees aardig en geduldig voor jezelf.
Houd er rekening mee dat deze techniek niet werkt tijdens een paniekaanval, omdat je door de paniekaanval wellicht niet helder kunt denken en een aanval niet altijd een duidelijke oorzaak heeft. Deze techniek werkt echter wel om met algemene angstgevoelens om te gaan.
-
Maak gebruik van geleide visualisatie om jezelf te helpen ontspannen. Geleide visualisatie kan je helpen om te ontspannen en je angstgevoelens te verminderen. [9] X Bron Probeer een plek te bedenken waar je je op je gemak voelt en je kunt ontspannen. Je kunt bijvoorbeeld aan je huis denken, een favoriete vakantieplek of een omhelzing door een geliefde. Blijf terwijl je aan deze plek denkt zintuiglijke details toevoegen, zodat je volledig geconcentreerd bent op deze denkbeeldige plek. Bedenk wat je op je veilige plek kunt zien, ruiken, voelen, horen en proeven.
- Het maakt niet uit of je dit met je ogen open of dicht doet, al is het gemakkelijker om je ogen dicht te doen.
- Visualiseer je veilige plek wanneer je merkt dat je angstig begint te worden. Beeld je in dat je ontspannen en rustig bent op de plek die je eerder bedacht hebt. Wanneer je ontspannener bent geworden kun je stoppen met visualiseren.
-
Schrijf je gevoelens op om er beter mee om te kunnen gaan. Als je vaak last van paniekaanvallen en angstgevoelens hebt, houd dan een dagboek bij waarin je over je gevoelens kunt schrijven. Beschrijf wat je voelt, waar je bang voor bent, wat je gedachten en opvattingen over die angst zijn en hoe hevig de angst is. Door alles op te schrijven kun je je gedachten focussen en door het geschrevene te lezen en terug te bladeren in je dagboek zul je beter met je angst om kunnen gaan. [10] X Betrouwbare bron University of Rochester Medical Center Ga naar de bron
- Wellicht lijkt het eerst misschien alsof je niets hebt om op te schrijven. Blijf de situaties die angst bij je oproepen onderzoeken en analyseren. Wanneer je het onder de knie hebt gekregen om je gedachten af te remmen en over de situaties na te denken, zul je de gedachten en gevoelens die je angst versterken eruit kunnen halen.
- Wees begripvol en aardig voor jezelf tijdens het schrijven. Veroordeel jezelf en je gedachten niet. Onthoud dat je niet altijd controle hebt over je gedachten en gevoelens en dat ze niet 'goed' of 'slecht' zijn. Je kunt alleen je reacties op die gedachten en gevoelens controleren.
-
Zorg voor je lichaam zodat je je zo goed mogelijk kunt voelen. Door voor een goede lichamelijke gezondheid te zorgen kun je ook voor je geestelijke gezondheid zorgen. Je kunt niet van je angsten afkomen door te bewegen en te zorgen voor een gezond voedingspatroon, maar het helpt wel om beter met je angst om te kunnen gaan. Je kunt je lichamelijke en geestelijke gesteldheid verbeteren door:
- Te sporten. Door actief bezig te zijn, vooral door aerobe oefeningen, komen er endorfines in je lichaam vrij die zorgen voor gevoelens van tevredenheid en geluk. [11] X Bron
- Te zorgen voor gevarieerde voeding . Er bestaat niet zoiets als 'magische voedingsmiddelen' die je angst genezen en voorkomen. Het kan echter wel helpen om geen bewerkte en suikerrijke voedingsmiddelen te eten. Eet in plaats daarvan veel magere proteïnen, complexe koolhydraten als volkorengranen en verse groenten en fruit. [12] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron
- Te zorgen dat je geen stimulerende stoffen binnenkrijgt. Stimulerende stoffen als cafeïne en nicotine kunnen je een gejaagd gevoel geven en gespannen maken, en ze kunnen al bestaande angst verergeren. [13] X Betrouwbare bron National Health Service (UK) Ga naar de bron Sommige mensen denken ten onrechte dat roken ze helpt om rustiger te worden, maar dit is niet het geval. Je stress en angst kunnen erger worden als je een nicotineverslaving hebt en je niet genoeg nicotine binnenkrijgt. Roken is daarnaast erg slecht voor je gezondheid.
-
Neem positieve maatregelen om piekeren en obsessief denken te voorkomen. Door steeds over je angst na te denken zul je je alleen maar slechter gaan voelen en wordt het moeilijker om je paniek te overwinnen. Leid lichaam en geest af door een taak uit te voeren, zoals schoonmaken, tekenen of een vriend bellen—wat je ook bezighoudt. Doe bij voorkeur iets wat je leuk vindt om als hobby te doen. [14] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron
- Neem een warm bad of douche. Uit onderzoeken blijkt dat lichaamswarmte een ontspannen en rustgevend effect heeft op veel mensen. [15] X Bron Doe wat druppels citroenbalsemolie, bergamotolie, jasmijnolie of lavendelolie in je bad. Deze etherische oliën hebben een rustgevend effect.
- Als je weet wat de oorzaak van je angst is, ga dan iets doen dat je angst op directe wijze vermindert. Als je je bijvoorbeeld zorgen maakt over een proefwerk dat je binnenkort moet maken, neem je aantekeningen dan enkele minuten door. Dit zal je helpen om het gevoel te krijgen dat je de situatie onder controle hebt.
-
Gebruik muziektherapie om je te kunnen ontspannen. Maak een afspeellijst van liedjes die je helpen om je te ontspannen of waar je blij van wordt. Als je last van angstgevoelens hebt, kun je naar je muziek gaan luisteren om te kalmeren. Draag indien mogelijk een ruisonderdrukkende koptelefoon om je op de muziek te kunnen concentreren. Concentreer je tijdens het luisteren op de verschillende stukken die gespeeld worden, de geluiden en de tekst, als die er is. Dit helpt om je geest af te leiden van het gevaar. [16] X Bron
-
Roep de hulp van een vriend in. Als je in je angst gevangen lijkt te zitten en er niet uit kunt komen, bel dan een vriend of familielid om je te helpen. Laat de ander je afleiden van je paniek en je angst analyseren zodat je je angst en stress kunt overwinnen. Als je vaak paniekaanvallen hebt, leer een vriend dan op welke manieren ze behandeld kunnen worden zodat hij of zij goed voorbereid is, mocht je bellen om om hulp te vragen. [19] X Betrouwbare bron National Health Service (UK) Ga naar de bron
- Je kunt de ander bijvoorbeeld vragen om je hand vast te houden als je een paniekaanval hebt en je gerust te stellen dat wat je voelt niet gevaarlijk is.
Advertentie
-
Laat je behandelen door een therapeut als je langdurig last hebt van hevige angst. Maak eerst een afspraak bij je huisarts als je gedurende een lange periode last hebt van hevige paniekaanvallen. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een therapeut voor een gespecialiseerde behandeling en advies. Het kan zijn dat je een paniekstoornis of een gegeneraliseerde angststoornis (GAS) hebt. Beide stoornissen kunnen door een gespecialiseerde therapeut behandeld worden. Weet wel dat de kosten van je behandeling niet door de zorgverzekering vergoed worden als je zonder doorverwijzing van de huisarts naar een therapeut of psycholoog gaat. [20] X Betrouwbare bron National Health Service (UK) Ga naar de bron
- Een van de meest gebruikte en best werkende behandelingen voor angststoornissen is cognitieve gedragstherapie (CGT). Bij deze therapie leer je om nutteloze gedachten en gedrag te herkennen en te veranderen. [21] X Bron
- Je therapeut of psychiater kan je soms ook een medicijn voorschrijven dat je angst onderdrukt als andere behandelingen niet genoeg helpen. Medicatie werkt meestal het beste in combinatie met therapie en veranderingen in je levensstijl. [22] X Bron
-
Vraag je huisarts om advies of een doorverwijzing. Je huisarts kan als je slechts lichte angst hebt ervoor kiezen om zelf de behandeling uit te voeren of je door een praktijkondersteuner (POH-GGZ) te laten behandelen die verbonden is aan de huisartsenpraktijk. Een dergelijke praktijkondersteuner is gespecialiseerd in geestelijke gezondheidszorg, kan je advies geven en je eventueel verwijzen naar een digitale zelfhulpmodule. Je huisarts kan je indien nodig ook medicijnen voorschrijven om je angstklachten te helpen behandelen. Een behandeling door de huisarts of praktijkondersteuner wordt volledig vergoed door de basisverzekering en er geldt geen eigen risico. [23] X Bron [24] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron
- Als je huisarts en de praktijkondersteuner je niet kunnen helpen, dan kan je huisarts je doorverwijzen naar de basis GGZ of specialistische GGZ. De basis GGZ is bedoeld voor mensen met mildere, niet-complexe klachten en de specialistische GGZ voor mensen met ernstigere klachten. Bij beide wordt de behandeling vergoed door de basisverzekering, mits er aan de voorwaarden wordt voldaan. Je huisarts kan je ook doorverwijzen naar een psycholoog, psychiater of therapeut bij je in de buurt. [25] X Bron
- Als je niet zeker weet of de symptomen die je hebt echt op angst duiden, vraag je huisarts dan om je te onderzoeken en lichamelijke oorzaken uit te sluiten.
- Huisartsen bieden geen psychotherapie aan, maar kunnen wel een diagnose stellen voor problemen als angst en depressie. Ze kunnen tevens medicijnen voorschrijven, supplementen aanraden die wellicht helpen en advies geven over veranderingen in je levensstijl.
-
Kom meer te weten over de vergoeding van psychologische hulp. Misschien denk je dat therapie te duur voor je is en dat je het niet kunt betalen. Houd in dat geval rekening met het volgende: [26] X Bron
- Sinds 2014 wordt psychologische hulp volledig vergoed door je basisverzekering. Het hele behandeltraject wordt vergoed en er is geen maximum aantal behandelingen meer. Om het behandeltraject vergoed te krijgen moet je wel doorverwezen worden door je huisarts.
- Als je behandeld kunt worden door je huisarts, een praktijkondersteuner of een psycholoog die aan de praktijk van je huisarts verbonden is, dan wordt de behandeling altijd vergoed vanuit de basisverzekering. Je hoeft in dat geval geen eigen bijdrage te betalen en je eigen risico wordt niet aangesproken. Mocht je huisarts je doorverwijzen naar een GGZ-instelling of een andere behandelaar, vraag dan aan je zorgverzekeraar met welke behandelaars zij een contract hebben afgesloten. Als de behandelaar in kwestie geen contract heeft met je zorgverzekeraar, dan is het mogelijk dat de kosten van het behandeltraject maar deels vergoed worden. Je eigen risico wordt wel aangesproken, of de behandelaar nu wel of geen contract heeft met je zorgverzekeraar.
- Vaak kun je als je student bent gratis of voor een klein bedrag geholpen worden door een studentenpsycholoog. Kijk dus of er aan je universiteit of hogeschool studentenpsychologen verbonden zijn.
Advertentie
-
Let op lichamelijke symptomen. Het is erg belangrijk om een paniekaanval te leren herkennen. Iedereen kan een paniekaanval krijgen, maar ze komen veel vaker voor bij mensen met een paniekstoornis, ofwel een angststoornis die gekenmerkt wordt door regelmatige aanvallen van hevige angst. Ze kunnen veroorzaakt worden door vrijwel iedere situatie, en niet alleen door gevaarlijke en bedreigende situaties. Bij een paniekaanval is er onder andere sprake van de volgende symptomen: [27] X Betrouwbare bron MedlinePlus Ga naar de bron
- Pijn op de borst. De pijn treedt meestal in een bepaald gedeelte op in plaats van uit te stralen vanaf de linkerkant van het lichaam zoals bij een hartaanval het geval is. [29] X Bron
- Duizeligheid of zwakheid
- Het gevoel hebben te stikken of niet genoeg lucht te kunnen krijgen
- Misselijkheid of overgeven. Overgeven komt minder vaak voor bij een paniekaanval dan bij een hartaanval.
- Verdoofd gevoel of tintelingen
- Snelle hartslag
- Kortademigheid
- Zweten, klamme huid of opvliegers
- Beven of trillen
- Bij een hevige paniekaanval kunnen je handen en voeten verkrampen en zelfs tijdelijk verlamd raken. Men denkt dat dit symptoom veroorzaakt wordt door hyperventilatie. [30] X Bron
Waarschuwing: veel van de symptomen van een paniekaanval kunnen moeilijk te onderscheiden zijn van die van een hartaanval. Als je symptomen hebt als pijn op de borst, een zwak gevoel of een verdoofd gevoel in je handen en je nog nooit eerder een paniekaanval gehad hebt, ga dan naar de spoedeisende hulp of bel direct je huisarts. Een arts kan je symptomen beoordelen en vaststellen of er reden tot zorg is. [28] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron
-
Let op gevoelens van paniek en angst. Naast lichamelijke symptomen gaat een paniekaanval meestal gepaard met geestelijke en emotionele symptomen, waaronder: [31] X Betrouwbare bron MedlinePlus Ga naar de bron
- Een hevig gevoel van angst
- Angst om dood te gaan
- Angst om de controle te verliezen
- Een gevoel van onheil
- Een gevoel buiten jezelf te staan
- Gevoel van onwerkelijkheid
-
Leer de symptomen van een hartaanval kennen. Op sommige gebieden is er sprake van enige overlap tussen de symptomen van een paniekaanval en de symptomen van een hartaanval. [32] X Betrouwbare bron MedlinePlus Ga naar de bron Bel 112 als je ook maar een klein beetje twijfelt of je een paniekaanval of een hartaanval hebt. Bij een hartaanval is er sprake van onder andere de volgende symptomen: [33] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron
- Pijn op de borst. Bij een hartaanval voelt dit vaak als druk op de borst, een vol gevoel of knijpen. Meestal houdt dit langer dan enkele minuten aan.
- Pijn in het bovenlichaam. De pijn kan uitstralen naar je armen, rug, nek, hals en maag als je een hartaanval hebt.
- Kortademigheid. Hier kun je last van krijgen voordat je last van pijn op de borst krijgt.
- Angst. Je kunt plotseling bang worden of een gevoel van onheil ervaren.
- Duizeligheid en zwakheid
- Zweten
- Misselijkheid of overgeven. Overgeven komt vaker voor bij een hartaanval dan bij een paniekaanval. [34] X Bron
-
Ken het verschil tussen gewone angst en een paniekstoornis. Iedereen heeft af en toe last van stress of zelfs van hevige angst. Bij de meeste mensen wordt deze angst echter veroorzaakt door een gebeurtenis of situatie als het maken van een belangrijk proefwerk of het nemen van een belangrijke beslissing. De angst verdwijnt meestal wanneer de situatie opgelost is. Mensen met een angststoornis zijn vaker en consistenter bang dan andere mensen. Mensen met een paniekstoornis hebben regelmatig last van een hevige paniekaanval. [35] X Betrouwbare bron National Institute of Mental Health Ga naar de bron
- Een paniekaanval bereikt meestal binnen tien minuten het hoogtepunt, al kunnen sommige symptomen langer aanhouden. Je kunt langer last hebben van algemenere gevoelens van angst en stress, maar die zijn minder hevig.
- Een paniekaanval hoeft geen specifieke oorzaak te hebben. Het kan lijken alsof de aanval vanuit het niets op komt zetten.
Advertentie
Tips
- Mindfulness en gebedskralen kunnen tijdens een paniekaanval erg van pas komen, omdat je ze kunt gebruiken om jezelf te aarden en je gedachten op iets geruststellends te richten.
- Kamille kan helpen om je te ontspannen en rustig te worden. Sommige mensen zijn er echter allergisch voor en het kan wisselwerkingen hebben met bepaalde medicijnen. Het is dus een goed idee om advies aan je arts te vragen voordat je kamille gaat gebruiken.
- Aromatherapie kan ook erg goed helpen, zelfs tijdens een paniekaanval. Daarnaast kan witte ruis rustgevend werken, zelfs als je gewoon gestrest bent.
- Sport regelmatig en leer ontspanningstechnieken , die helpen om je stressniveau te verlagen en je beter laten slapen. Als je een angststoornis hebt, is slaap erg belangrijk. Stel het dus niet uit en sla het niet over.
- Onthoud dat je familie en vrienden van je houden, voor je willen zorgen en je willen ondersteunen. Wees niet bang om met hen over je problemen te praten, zelfs al vind je het gênant.
Waarschuwingen
- Als je regelmatig een angstaanval hebt, dan kun je het beste zo snel mogelijk professionele hulp inroepen. Het kan zijn dat het probleem alleen nog maar erger wordt als je de behandeling uitstelt.
- Roep direct medische spoedhulp in als je niet zeker weet of je een paniekaanval of een hartaanval hebt.
Bronnen
- ↑ https://www.livingwell.org.au/well-being/mental-health/grounding-exercises/
- ↑ https://www.helpguide.org/articles/stress/relaxation-techniques-for-stress-relief.htm#breathing
- ↑ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4823195/
- ↑ https://www.nhs.uk/conditions/stress-anxiety-depression/coping-with-panic-attacks/#how-to-handle-a-panic-attack
- ↑ https://www.nhs.uk/conditions/stress-anxiety-depression/coping-with-panic-attacks/#how-to-handle-a-panic-attack
- ↑ https://www.anxietycanada.com/sites/default/files/MuscleRelaxation.pdf
- ↑ http://mentalhealthsf.org/six-simple-habits-that-defeat-anxiety/
- ↑ https://www.uofmhealth.org/health-library/uf9897
- ↑ https://www.uhcl.edu/counseling-services/resources/visualization
- ↑ https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentID=4552&ContentTypeID=1
- ↑ http://www.adaa.org/living-with-anxiety/managing-anxiety/exercise-stress-and-anxiety
- ↑ http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/generalized-anxiety-disorder/expert-answers/coping-with-anxiety/faq-20057987
- ↑ http://www.nhs.uk/conditions/stress-anxiety-depression/pages/coping-with-panic-attacks.aspx
- ↑ https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anxiety/diagnosis-treatment/drc-20350967
- ↑ http://journal.frontiersin.org/researchtopic/1627
- ↑ https://www.unr.edu/counseling/virtual-relaxation-room/releasing-stress-through-the-power-of-music
- ↑ http://blogs.psychcentral.com/panic/2012/02/the-most-relaxing-tune-ever-according-to-science/
- ↑ http://www.unr.edu/counseling/virtual-relaxation-room/releasing-stress-through-the-power-of-music
- ↑ https://www.nhs.uk/conditions/stress-anxiety-depression/coping-with-panic-attacks/#how-to-handle-a-panic-attack
- ↑ https://www.nhs.uk/conditions/stress-anxiety-depression/coping-with-panic-attacks/#how-to-handle-a-panic-attack
- ↑ http://www.adaa.org/finding-help/treatment/therapy
- ↑ http://www.adaa.org/finding-help/treatment/medication
- ↑ http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/psychologie
- ↑ https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anxiety/symptoms-causes/syc-20350961
- ↑ http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/psychologie
- ↑ https://www.consumentenbond.nl/zorgverzekering/vergoeding-psychologisch-hulp
- ↑ https://medlineplus.gov/ency/article/000924.htm
- ↑ https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/panic-attacks/symptoms-causes/syc-20376021
- ↑ http://www.calmclinic.com/panic/panic-attack-or-heart-attack
- ↑ https://pdfs.semanticscholar.org/781a/1759a468690dce8b148e5e6193d5040a093b.pdf
- ↑ https://medlineplus.gov/ency/article/000924.htm
- ↑ https://medlineplus.gov/ency/article/000924.htm
- ↑ http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-attack/in-depth/heart-attack-symptoms/art-20047744
- ↑ http://www.calmclinic.com/panic/panic-attack-or-heart-attack
- ↑ https://www.nimh.nih.gov/health/topics/anxiety-disorders/index.shtml