PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Soms doe je dingen, en heb je geen flauw benul waarom. Waarom heb je naar je zoon geschreeuwd? Waarom heb je ervoor gekozen om je huidige baan te houden, en niet om een nieuwe baan te kiezen? Waarom maakte je ruzie met je ouders om iets dat je niet eens kan schelen? Ons onderbewustzijn bepaalt een groot gedeelte van ons gedrag. De motivatie achter onze levenskeuzes kan daarom in mysterieuze nevelen gehuld zijn. Als je echter weet waar je moet kijken, dan kun je jezelf beter gaan begrijpen: waarom maak je de beslissingen die je maakt, wat maakt jou gelukkig, en hoe kun jij in positieve zin veranderen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Jezelf leren kennen

PDF download Pdf downloaden
  1. Het eerste dat je nodig hebt om jezelf beter te leren begrijpen is een objectieve beoordeling. Je kunt natuurlijk mensen vragen die je kent, maar hun ervaring van jou zal tot dezelfde vooringenomenheid leiden als die je zelf ook hebt. Objectieve meningen geven je een nauwkeuriger beeld, en stellen je in staat om dingen te overwegen waar je nooit bij stilgestaan hebt. Er is een aantal gerenommeerde tests die je kunt ondergaan om over de verschillende aspecten van jezelf te leren (ook zijn er meer dan een aantal niet zo gerenommeerde):
    • De Myers-Briggs Type Indicator is een systematiek die stelt dat ieder mens 1 van 16 verschillende basiskarakters heeft. Deze karakters kunnen voorspellen hoe jij met mensen omgaat, welke interpersoonlijke problemen en pluspunten je hebt, en in welke omgeving jij het beste gedijt. [1] Een basale versie van deze test is online te vinden. Als je een beter begrip van je eigen karakter wilt krijgen, dan kun je die test doen.
    • Als je moeite hebt te begrijpen wat jou gelukkig maakt en wat je met je leven zou moeten doen, overweeg dan om een beroepskeuzetest te doen. Dergelijke tests kunnen je helpen bepalen waar jij de meeste bevrediging uit haalt. Dit wordt meestal bepaald aan de hand van jouw persoonlijkheid, en wat je voor je plezier doet. Er zijn verscheidene tests op het internet te vinden, die meestal gratis zijn. Als je nog op school zit kun je waarschijnlijk een iets gerenommeerdere test ondergaan. Vraag je loopbaanbegeleider ernaar.
    • Er is een theorie die stelt dat ieder mens zijn ervaring van de wereld op een aantal verschillende manieren leert en verwerkt. Dit staat betekent als jouw “leerstijl”. [2] Weten welke leerstijl jij hebt kan je ook na je opleiding helpen begrijpen waarom je met bepaalde activiteiten moeite hebt, en waarom je uitblinkt in andere. Net als bij de andere tests het geval is, is er een aantal tests dat je online gratis kunt doen. Weet alleen wel dat dit een tamelijk omstreden wetenschap is, en dat er veel discussie is over hoeveel leerstijlen er zijn. De resultaten die je krijgt kunnen per test verschillen.
  2. 2
    Oefen met karakteromschrijvingen te schrijven. Als schrijvers een boek schrijven, dan doen ze vaak schrijfoefeningen die ze helpen een beter begrip te krijgen van de personages over wie ze schrijven. Jij kunt deze oefeningen ook doen om een beter begrip van jezelf te krijgen. Veel van deze oefeningen zijn gratis online te vinden. Deze oefeningen hebben misschien geen officieel karakter, en bouwen doorgaans op jou om je eigen conclusies te trekken, maar kunnen je wel helpen denken aan dingen waar je nooit eerder aan gedacht hebt. Probeer de volgende vragen te beantwoorden om een idee te krijgen van hoe dit in zijn werk gaat:
    • Hoe zou je jezelf in één zin omschrijven?
    • Wat is jouw doel in je leven?
    • Wat is het belangrijkste dat je ooit overkomen is? Hoe heeft het jou veranderd?
    • Hoe verschil jij van de mensen om je heen?
  3. Je kunt een beter begrip krijgen van wie jij bent, en wat jij belangrijk vindt, door na te denken over je zwakke en sterke punten. Het is belangrijk om jouw perceptie hierover te vergelijken met de perceptie van je ouders, vrienden, collega’s, enz. De dingen die zij zien en jij niet, kunnen je een hoop over jezelf vertellen, en over hoe jij jezelf ziet.
    • Voorbeelden van sterke punten zijn onder meer: vastberadenheid, toewijding, zelfdiscipline, bedachtzaamheid, daadkracht, geduld, diplomatie, communicatieve vaardigheden, fantasie, creativiteit.
    • Voorbeelden van zwakke punten kunnen zijn: bekrompenheid, egocentrisme, controleproblemen, moeite de werkelijkheid waar te nemen, anderen veroordelen.
  4. Wat jij belangrijk vindt in het leven en je alledaagse interactie kan je een hoop over jezelf vertellen. Denk eens aan je prioriteiten, en vergelijk die met de prioriteiten van mensen die jij respecteert. Kijk wat je conclusies over jou kunnen zeggen. Je moet uiteraard openstaan voor het idee dat jouw prioriteiten misschien niet in de best mogelijke volgorde staan (dat is bij de meeste mensen het geval). Ook dat kan je een hoop over jezelf vertellen.
    • Als je huis af zou branden, wat zou je dan doen? Wat zou je proberen te redden? Het is ongelofelijk hoe vuur onze prioriteiten bloot kan leggen. Zelfs als je iets praktisch zou proberen te redden, zoals je belastingpapieren, dan zegt dat iets over jou. In dat geval waarschijnlijk dat je graag goed voorbereid bent, en het liefst tegen zo min mogelijk weerstand aanloopt.
    • Een andere manier om vast te stellen waar je prioriteiten liggen, is om je in te beelden dat een dierbare van jou openlijk bekritiseerd zou worden om iets waar jij niet achterstaat (stel, je beste vriend is homo, en jij hebt het niet zo erg op die levensstijl). Steun je hem dan? Bescherm je hem? Hoe? Wat zou je zeggen? Als we geconfronteerd worden met kritiek en mogelijke uitsluiting kunnen onze handelingen veel zeggen over onze prioriteiten.
    • Voorbeelden van prioriteiten die mensen vaak hebben zijn onder meer: geld, familie, seks, respect, zekerheid, stabiliteit, materieel bezit en comfort.
  5. Duik eens in je verleden, en ga na hoe de gebeurtenissen in jouw leven je huidige gedachten en gedrag beïnvloed hebben. Kijken naar hoe jij als persoon veranderd bent kan veel onthullen over waarom jij doet wat je doet. Ons huidige gedrag is namelijk opgebouwd uit vroegere ervaringen.
    • Misschien schiet jij wel gelijk in de verdediging als er winkeldieven in de buurt zijn, en ben je erg grof tegen mensen die jij als dieven bestempelt. Als je erover nadenkt, dan herinner je je misschien die ene keer dat je een snoepje uit de winkel gestolen hebt, en dat je ouders je daar hard voor gestraft hebben. Dit zou kunnen verklaren dat jouw reactie op dat gedrag nu een stuk sterker is dan voorheen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je geest en handelingen analyseren

PDF download Pdf downloaden
  1. Soms merk je dat je heel boos, gelukkig, verdrietig of opgewonden wordt. Begrijpen wat deze sterkere-dan-normale reacties teweegbrengt, wat hun hoofdoorzaak is, kan je helpen jezelf beter leren begrijpen.
    • Misschien word je wel hartstikke boos als mensen in de bioscoop zitten te kletsen. Ben je echt boos omdat ze aan het praten zijn, of omdat je het gevoel hebt alsof men jou niet respecteert? Aangezien jouw woede de situatie niet verbetert, kun je misschien beter op zoek gaan naar manieren om je minder druk te maken over het respect dat je van mensen ontvangt. Al is het alleen maar om je bloeddruk laag te houden.
  2. Onderdrukking is wanneer je ergens niet aan wilt denken, om je te helpen vergeten dat iets gebeurd is. Overdracht is wanneer je ergens emotioneel op reageert, maar dat je eigenlijk ergens anders op reageert. Beide gedragingen, die vaak voorkomen, zijn ongezond. Probeer erachter te komen waarom je het doet, en probeer manieren te vinden om op een gezondere manier met die emoties om te gaan. Als je dat lukt zul je een gelukkiger persoon worden.
    • Bijvoorbeeld: je denkt misschien dat je niet verdrietig bent over het overlijden van je oma, maar als je familie bepaalt dat ze haar favoriete stoel wegdoen word je plotseling heel boos en verdrietig. Je bent heus niet boos omdat die stoel weg is. Er zaten allemaal vlekken op, hij stonk een beetje, en was misschien wel gemaakt van radioactief schuim, weet jij veel. Daar ben je niet boos om. Je bent van streek omdat je oma er niet meer is.
  3. Probeer jij elk gesprek zo te draaien dat het om jou gaat? Steek je de draak met jezelf als je het over jezelf hebt? Hoe en wanneer je over jezelf praat kan veel duidelijk maken over hoe jij over jezelf denkt, en hoe jij jezelf ziet. Het is gezond om zo nu en dan over jezelf te praten, en het is goed om te beseffen dat je niet alles kunt. Maar je zou ook op moeten letten op uitersten, en nagaan waarom je die uitersten steeds opzoekt.
    • Als je vriendin bijvoorbeeld zojuist haar PhD gehaald heeft, en jij probeert het gesprek te kapen door het te hebben over het behalen van jouw bachelor. Dit komt misschien omdat jij je schaamt dat je slechts een bachelor behaald hebt, en dat je vriendin gepromoveerd is. Je wilt jezelf misschien wat belangrijker of succesvoller voordoen door het gesprek om jou te laten draaien.
  4. Als jij met anderen omgaat, heb je dan de neiging om hen klein te krijgen? Misschien is je opgevallen dat je alleen tijd doorbrengt met mensen die meer geld hebben dan jij. Dergelijk gedrag kan je ook helpen jezelf beter te begrijpen, en in kaart te brengen wat jij echt belangrijk vindt.
    • Als je bijvoorbeeld alleen tijd doorbrengt met vrienden die meer geld dan jij hebben, dan kan dat erop wijzen dat jij je graag iets rijker wilt voelen. Je laat jezelf namelijk net doen alsof jij in die zin hun gelijke bent.
    • Denk na over wat jij “hoort” en wat er gezegd is. Ook hier kun je rekening mee houden als je je interactie met vrienden en familie gaat bekijken. Jij hoort misschien iets als “ik heb jouw hulp nodig”, terwijl gezegd werd “ik wil je gezelschap.” Dit geeft aan dat jij graag hebt dat anderen jou nodig hebben.
  5. Schrijf je biografie, doe dat in 500 woorden, binnen 20 minuten. Dit dwingt je om snel te typen, en minder na te denken over wat je zult opschrijven. Hierdoor help je jouw hersenen snel te denken over wat jij het belangrijkste vindt. Voor de meeste mensen zullen 20 minuten niet eens genoeg zijn om 500 woorden te schrijven. Denken aan wat je graag nog op had willen schrijven, en dat vergelijken met wat je daadwerkelijk opgeschreven hebt, kan je ook een hoop over jezelf vertellen.
  6. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die de bevrediging uit kunnen stellen zich over het algemeen beter door het leven manoeuvreren. Ze halen hogere cijfers, genieten hogere opleiding en onderhouden een gezonder lichaam. Denk na over situaties waaruit jij voldoening hebt kunnen halen. Wat deed je? Als je moeite hebt om voldoening ergens uit te halen, dan zou het iets kunnen zijn waar je aan moet werken. Het speelt namelijk vaak een rol in het vergaren van succes.
    • Aan Stanford is een beroemd experiment gedaan, dat het Marshmallow Experiment genoemd werd. [3] Bij dit experiment keken wetenschappers hoe kinderen reageerden op de keuze tussen direct één traktatie, of na een korte wachttijd twee traktaties, mits ze de eerste traktatie onberoerd zouden laten. Vervolgens hebben de wetenschappers het verdere levensverloop van de kinderen in de gaten gehouden. De kinderen die de eerste verleiding konden weerstaan en wachtten op de grotere traktatie, en die dus hun voldoening uitgesteld hadden, hadden meer succes op school, in hun loopbaan en op het gebied van hun gezondheid.
  7. Als je iets doet, zoals werk, ga dan na of jij je nieuwe taak probeert te zoeken zonder dat je daarom gevraagd moet worden; of dat je iemand nodig hebt die jou moet vertellen wat je moet doen, voordat je dat zelf doet; of dat je dat allemaal overslaat, en anderen liever vertelt wat ze moeten doen. Al deze dingen kunnen iets over jou zeggen, en dat hangt allemaal van de situatie af.
    • Onthoud dat er niets mis mee is als je iemand nodig hebt die jou instructies en begeleiding moet geven voor je aan een taak begint. Het is gewoon iets waar je bewust van moet zijn, zodat je een beter begrip en meer vat krijgt op je eigen gedrag. Dit is handig voor als er belangrijke dingen te gebeuren staan. Als je bijvoorbeeld niet goed de controle kunt pakken in situaties waarvan je weet dat je dat wel zou moeten doen, dan kun je je afvragen of die weerzin gewoon een “gewoonte” is waar je vanaf kunt komen, en dat het geen behoefte is.
  8. Als het echt moeilijk wordt—als je bijvoorbeeld je baan verliest, als een dierbare komt te overlijden, of als iemand je bedreigt—dan laten je verborgen of ingeperkte karaktertrekken zich zien. [4] Ga na hoe jij in het verleden gereageerd op situaties waarin de spanning hoog opliep. Waarom reageerde je op die manier? Hoe zou je liever willen dat je gereageerd had? Is de kans dat je zo reageert nu groter?
    • Je kunt je deze scenarios ook mentaal voorstellen, maar weet wel dat jouw hypothetische reacties beïnvloed kunnen worden door jouw vooringenomenheid. De kans is groot dat je geen nauwkeurig beeld krijgt van hoe je echt zou reageren.
    • Stel je voor dat je naar een nieuwe stad verhuisd bent waar niemand je kent. Waar zou je naartoe gaan om nieuwe vrienden te maken? Met welke soort mensen zou je vrienden proberen te maken? Zou je die mensen iets anders over jezelf vertellen, of zou je hen hetzelfde vertellen als wat je huidige vrienden van je weten? Dit kan duidelijk maken waar jouw prioriteiten liggen, en waar jij naar zoekt in je sociale interacties.
  9. Als jij je in een bepaalde machtspositie bevindt, kijk dan of dat effect op jouw gedrag heeft. Veel mensen worden, als ze zich in een machtspositie bevinden, gemener en bekrompener. Ook gaan ze meer controle uitoefenen op mensen, en worden ze achterdochtiger. [5] Als jij beslissingen maakt die invloed hebben op anderen, ga dan na waarop je die keuze echt maakt. Doe je het omdat dat het juiste is, of omdat je denkt dat jij de controle over de situatie wilt voelen?
    • Als je op je kleine broertje aan passen bent, geef je hem dan zelfs voor de kleinste dingetjes een time-out? Helpt dit hem echt te leren, of ben jij gewoon op zoek naar redenen om hem die time-out te geven?
  10. De dingen die invloed hebben op hoe jij de wereld ziet, en hoe jij daarover denkt, kunnen je veel zeggen over jezelf. Ze kunnen duidelijk maken of jij je echt aanpast aan wat ze je proberen te vertellen. Inzien hoe jouw invloeden jouw gedrag beïnvloed hebben kan je een beter begrip geven van jezelf. Kijken op welke punten jij van dat gedrag afwijkt kan je helpen je uniciteit in kaart te brengen, en laat zien hoe jouw persoonlijke gedachten zich manifesteren. Dingen die jou beïnvloeden zijn onder meer:
    • De media die jij tot je neemt, zoals: televisieprogramma’s boeken, films en zelfs de porno die je kijkt.
    • Je ouders, die je over van alles leren: van tolerantie tot racisme, van materiële rijkdom tot spirituele welvaart, etc.
    • Je vrienden: die jou onder druk zetten om van bepaalde dingen te genieten, of die jou allerlei nieuwe, leuke ervaringen voorschotelen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Open staan voor reflectie

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je echt wilt reflecteren, en jezelf echt beter wilt leren begrijpen, dan zul je aan dingen moeten denken die je niet zo leuk vindt aan jezelf. Sommige van die dingen zul je zelfs niet eens toe willen geven. Je zult van nature in de verdediging schieten om dat soort dingen aan jezelf op te biechten. Maar als je echt wilt leren begrijpen hoe jij in elkaar steekt, dan is het van belang dat je dat niet doet. Je hoeft je barrières niet te laten valen voor andere mensen, maar in ieder geval voor jezelf.
    • Minder defensief worden over je zwaktes kan ook betekenen dat je je openstelt voor de hulp van anderen, en dat je compensatie wilt verlenen voor misstappen in het verleden. Als je meer open staat voor discussie, kritiek en verandering, dan kunnen andere mensen je echt helpen begrijpen wie je echt bent. Zo kun je jezelf ook gaan verbeteren.
  2. We liegen onszelf een stuk vaker voor dan we misschien zouden willen. [6] We laten onszelf denken dat we bepaalde discutabele beslissingen om nobele, danwel logische redenen gemaakt hebben. Zelfs als we weten dat we alleen maar lui of wraakzuchtig te werk gegaan zijn. Maar de ware redenen achter onze motieven helpen ons niet om te veranderen, helpen ons niet om betere mensen te worden. Onthoud goed dat het geen zin heeft om jezelf voor te liegen. Als je waarheden over jezelf ontdekt die je niet echt aanstaan, dan geeft dit je de kans om die problemen onder ogen te komen. Dat is een stuk beter dan te doen alsof ze niet bestaan.
  3. Soms, zeker als we slechte dingen doen, zullen anderen ons proberen te waarschuwen voor de gevolgen van dat gedrag. Ook hebben we vaak de neiging om niet te luisteren. Soms is dat goed, omdat veel mensen alleen maar nare dingen zeggen om je te kwetsen. Hun opmerkingen zijn doorgaans niet op feitelijke basis gestoeld. Maar soms is het wel goed wat ze zeggen, en kun je het zien als een objectieve analyse van hoe jij je gedraagt. Denk aan wat mensen jou in het verleden gezegd hebben, en probeer wat nieuwe meningen over jouw gedrag te vergaren.
    • Misschien is je zus opgevallen dat je graag overdrijft. Dit kan onbedoeld zijn. Haar opvatting laat zien dat jij de werkelijkheid misschien niet volledig onder ogen durft te komen.
    • Er zit een wereld van verschil tussen evalueren wat men over jou zegt, en die mening als leidraad voor jouw leven en handelingen nemen. Je zou jouw gedrag niet moeten aanpassen om naar de pijpen van andere te dansen. Tenzij jouw gedrag een aanzienlijk negatief effect op je leven heeft (en zelfs dan wil je eerst voor jezelf vaststellen dat dat het geval is. Misschien ligt het wel aan de omgeving, en niet aan jouw gedrag.). Voer veranderingen door omdat jij wilt veranderen; niet omdat iemand anders je vertelt dat je dat zou moeten doen.
  4. Advies geven geeft je vaak een geweldige kans om je eigen problemen te overdenken, en op een andere manier te bekijken. Als je naar de situatie van iemand anders kijkt, dan is de kans groot dat je aan situaties en omstandigheden zult denken waar je nooit eerder aan gedacht hebt.
    • Dit hoef je niet eens écht te doen, hoewel het natuurlijk wel fijn is om je vrienden, familie, en zelfs onbekenden van advies te voorzien. Je kunt advies geven aan de oudere jij, en de jongere jij. Doe het in een brief. Dit zal je helpen denken aan vroegere ervaringen, en wat je daarvan geleerd. Ook laat het je zien wat er in de toekomst belangrijk voor je is.
  5. De beste manier om jezelf te leren kennen, is om het leven te ervaren. Net als iemand anders leren kennen, vergt het leren kennen van jezelf tijd. Je zult veel meer leren door het leven te ervaren, dan door jezelf te interviewen en tests af te nemen. Je kunt het volgende proberen:
    • Reizen. Door te reizen zul je je in veel verschillende situaties bevinden. Zo wordt jouw vermogen om met stress om te gaan op de proef gesteld, evenals jouw vermogen om je aan veranderingen aan te passen. Je zult een beter begrip opdoen van jouw geluk, je prioriteiten, en je dromen. Dat begrip had je in je saaie, oude leventje nooit op kunnen doen.
    • Meer opleiding genieten. Opleiding, echte opleiding, daagt ons uit om op nieuwe manieren te denken. Opleiding genieten stelt je geest open, en zorgt ervoor dat je aan dingen leert te denken waar je anders nooit aan zou denken. Jouw interesses en hoe jij over deze nieuwe dingen denkt kunnen je veel duidelijk maken over jezelf.
    • Laat de verwachtingen los. Laat andermans verwachtingen over jou los. Laat de verwachtingen over jezelf los. Laat de verwachtingen over hoe het leven eruit zou moeten zien los. Als je dit doet, dan zul je meer open staat voor nieuwe ervaringen die jou gelukkiger kunnen maken. Ervaringen die ervoor kunnen zorgen dat jij je voldaan voelt. Het leven is een gestoorde achtbaan, en je zult een hoop enge dingen tegenkomen. Die dingen zijn eng omdat ze nieuw of anders zijn, maar probeer je er niet voor af te sluiten. Misschien maken ze jou wel gelukkiger dan je ooit geweest bent.
    Advertentie

Tips

  • Voordat je jezelf kunt leren begrijpen, moet je jezelf zijn. Je kunt niet iemand begrijpen die je niet zelf bent.
  • Als je altijd boos of verdrietig wordt, dan heb je geen idee wie je bent. Probeer daar eerst achter te komen.
  • Als je erachter bent wie jij bent en het daar niet mee eens bent, verander het dan.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Word niet te boos op jezelf.
  • Sta niet te lang stil bij het verleden. Het is verleden tijd.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 11.773 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie