Pdf downloaden Pdf downloaden

Als je over het web surft, laat je een digitaal spoor na van woorden en foto’s, die woorden opgepikt en geïndexeerd door Google’s robots, waarna iedereen ze kan zien. Tegen de tijd dat je naam op Google belandt, kan je er nauwelijks nog iets aan doen—zelfs als je minister-president bent. Google beweert dat ze alleen inhoud verwijderen van zoekresultaten als die illegaal is of hun regels overtreedt. Er zijn echter een aantal dingen die je kunt doen om jezelf te ont-Googlen, en stappen die je kunt nemen om jezelf in de toekomst minder in de etalage te zetten.

Methode 1
Methode 1 van 2:

De schade ongedaan maken

Pdf downloaden
  1. Of je het nu een zelfzoekactie, zoeknarcisme of egogooglen noemt, het is altijd een goed idee om jezelf van tijd tot tijd na te checken. Helemaal wanneer je denkt aan een nieuwe carrière (of een nieuwe partner, die je ongetwijfeld zal googlen na het lonken).
    • Zoek naar je volledige naam—met en zonder je tweede voornaam—en zoek ook op je achternaam, eventuele bijnamen en pseudoniemen, en alle andere variaties van je naam die je kunt bedenken.
    • Bijvoorbeeld: als je regelmatig commentaar levert op een politiek weblog onder de naam “AltijdGelijk,” google dat dan. Google vervolgens “AltijdGelijk” “Je Echtenaam”, inclusief aanhalingstekens. Dit dwingt de zoekmachine ertoe een zeer specifiek resultaat weer te geven dat beide zoektermen bevat, om te zien of de twee namen met elkaar in verband kunnen worden gebracht.
  2. 2
    Neem contact op met de grievende site. Er zijn gevallen waarin een bepaalde website, weblog, of zelfs een vriend op Facebook een weinig vleiende foto of gênant citaat van je heeft geplaatst, en Google heeft dat plichtsgetrouw op hun pagina’s vereeuwigd. Hoewel Google daar niets aan zal doen, kan de persoon de informatie heeft geplaatst wel iets doen.
    • Als het een vriend betreft, neem dan gewoon informeel contact op en vraag of ze alsjeblieft de betreffende inhoud willen verwijderen. Misschien realiseren ze zich niet eens dat het je geneert: misschien werd iedereen op dat feestje getagd terwijl ze bezig waren met je-weet-wel!
    • Als het geen vriend is, stuur dan een e-mail, geschreven als een zakelijke brief. Wees beleefd, correct, professioneel en direct. Je kunt zoiets zeggen als:
      • “Geachte [Persoon], Ik ben blij dat u me volgt op Twitter, maar zou u alstublieft dat bericht willen verwijderen dat ik laatst heb geplaatst over de burgemeester? Helaas was ik die avond niet op mijn best, en de beschuldigingen die ik deed over zijn stamboom weerspiegelen niet mijn werkelijke gevoelens. Bij voorbaat dank. Met vriendelijke groet, Mevrouw Oeps.”
      • Dit zal het resultaat in Google niet verwijderen, maar iedereen die geïnteresseerd is in je gedachten over de burgemeester zal slecht een “404-Niet Gevonden” pagina zien, als de webmaster je verzoek inwilligt.
    • Dreig niet met juridische stappen tenzij de inhoud daadwerkelijk lasterlijk is in plaats van enkel irritant. Als je vindt dat dit het geval is, neem dan contact op met je advocaat voordat je met rechtsmiddelen dreigt. Mocht het zover komen, dan zal de brief van je advocaat veel meer indruk maken dan die van jou. Ze zouden ook je dreigbrief online kunnen zetten.
    • Als de persoon aan wie je het verzoek richt kwade bedoelingen heeft, stuur dan geen e-mail: daaruit kunnen gedeeltes worden gekopieerd en geplakt om je nog verder te generen. Stuur ze in plaats daarvan een geschreven brief per post.
  3. Voor inhoud die jij beheert, zoals Facebookpagina’s of tweets op Twitter, kan je de pagina aanpassen waar Google naar linkt in de zoekresultaten.
    • Log in op je account, volg de link van het zoekresultaat zelf, en verwijder dan het bericht of plaatje, of wijzig ze gewoon in iets dat minder problemen oplevert.
  4. 4
    Verwijder verouderde accounts. Hoewel oude accounts misschien geen gênante informatie bevatten, is het altijd een goed idee om informatie te verwijderen die niet langer up-to-date is.
    • Als je tijdens de eeuwwisseling een MySpace-pagina had die je 10 jaar niet meer hebt bezocht, is het tijd om deze af te sluiten. De kans is groot dat je in 10 jaar behoorlijk bent veranderd, zowel qua stijl als qua inhoud. Als iemand je zoekt, is het nergens voor nodig dat ze die kant van je te zien krijgen!
    • Overweeg elke online account te verwijderen die mogelijk gênante informatie bevat. Googleresultaten zijn gebaseerd op relevantie, en als de bron (je oude account) weg is, is er zeer weinig relevantie. Zelfs als je een volledig unieke naam hebt, zal het resultaat ver naar beneden op de lijst worden geduwd. Alleen de meest toegewijde speurneus zal verder lezen dan het bovenste gedeelte van de pagina.
    • Wijzig persoonlijke informatie op sites als Facebook, of stel de privacy zo in dat persoonlijke informatie alleen voor jou zichtbaar is.
    • Wijzig je naam. Hoewel de links nog steeds actief kunnen zijn op Google, zal een wijziging van je naam op de accountpagina de zoeker tenminste in verwarring brengen over waar ze zijn aanbeland.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Jezelf beschermen

Pdf downloaden
  1. Google kan niet indexeren wat ze niet kunnen zien, en jij kan niet worden geïdentificeerd aan de hand van wat je niet deelt. Wees erg selectief als het aankomt op het delen van wat voor persoonlijke informatie maar ook met wie, waar, en wanneer.
    • Dit is vooral het geval in online forums of games, waar je de andere mensen niet echt kent. Gebruik altijd een niet-persoonlijke naam, en deel nooit je echte informatie of foto’s met personen die je niet aan je deur wilt hebben.
    • Voor zakelijke of commerciële accounts zoals kabeltelevisie of een online videotheek, is het verstandig je gebruikersnaam af te korten. In plaats van jezelf “piet.echtenaam” te noemen, kun je “pechtenaam” gebruiken, of als je echte achternaam erg uniek is, kun je het omdraaien: “pietere.”
    • Volg voor e-mailaccounts dezelfde regels, maar maak ook een aantal anti-spamaccounts aan die je kunt gebruiken als je “openbare” e-mailadres. Bijvoorbeeld: in plaats van “pietechtenaam@yahoo.com” te gebruiken als je e-mailadres op Facebook, kun je speciaal voor Facebook een e-mailaccount aanmaken: “pietjee.facebook@yahoo.com”. Als je dan wordt gehackt, kan je simpelweg de gehackte account verwijderen, terwijl je “echte” e-mailaccount veilig blijft.
    • Gebruik deze technieken altijd als je gevraagd wordt je naam op een openbare locatie te zetten die Googlebots kunnen vinden en indexeren. Je kan niet voorkomen dat ze je vinden, maar wel dat ze verwijzen naar de echte jij.
  2. 2
    Tag je inhoud. Als je wilt doorgaan met het publiceren van informatie onder je naam maar niet wilt dat die opduikt in zoekresultaten, gebruik dan een HTML metatag:<meta name="robots" content="noindex,nofollow" />
    • Dit is alleen van toepassing als je je eigen website hebt en toegang tot de onderliggende code, omdat het zorgt dat de meeste zoekmachines je pagina niet indexeren (catalogiseren) of de links erop volgen.
    • De<meta> tag gaat in de<head> sectie van een document. Als je wilt, kun je het “nofollow” gedeelte weglaten, waardoor zoekmachines de links kunnen volgen, maar niet de pagina indexeren. Om alleen te voorkomen dat Google de site indexeert, verander je de term “robots” in “googlebot”.
  3. Maak gebruik van de eigenschap die het probleem veroorzaakt om het probleem op te lossen! Plaats berichten op verschillende sites onder de naam die de ongewenste inhoud genereert, en je inhoud zal naar onder worden geschoven op de pagina, of zelfs naar een tweede of derde pagina.
    • De meeste internetgebruikers kijken niet verder dan de eerste 10 zoekresultaten, dus meld je aan voor een mailinglist die Google regelmatig indexeert, of maak een account op een aantal websites die uiteindelijk je naam zullen indexeren.
    Advertentie

Tips

  • Gebruik Google’s hulpprogramma voor het verwijderen van URL’s om Google te verzoeken zoekresultaten of inhoud uit het cachegeheugen te wissen.
  • Naast het niet gebruiken van je volledige naam op het internet, zou je ook een ander e-mailadres moeten gebruiken dan je zakelijke. Recruiters kunnen behalve naar je naam ook naar je e-mailadres zoeken.
  • Er zijn ook diensten, sommige gratis en sommige betaald, die je zullen helpen je naam uit zoekresultaten te verwijderen (bv. Ziki, LinkedIn).
  • Als je probeert je aan te melden voor een sociale of netwerksite en geen pseudoniem of bijnaam kunt gebruiken, is de kans groot dat je informatie kan opduiken in Googleresultaten. LinkedIn is een site die mensen niet toestaat pseudoniemen te gebruiken en je volledige naam wil hebben. Wees ook op je hoede voor alumnipagina’s, die weliswaar onschuldig lijken, maar vaak je persoonlijke gegevens bevatten (echtgenoot, kinderen, werk en e-mail). Uitnodigingssites kunnen er ook voor zorgen dat je e-mail of naam opduikt in zoekresultaten, waardoor mensen kunnen zien voor wat voor soort feestjes je wordt uitgenodigd.
  • Sommige werkgevers zetten namen en foto’s van werknemers op hun websites. Vraag je werkgever om slechts een deel van je naam, of een bijnaam, te gebruiken op de website. Mocht je het bedrijf verlaten, vraag dan of ze onmiddellijk te website willen bijwerken en je gegevens verwijderen.
  • Aan de andere kant, als je de lijken in je kast wilt begraven, kun je een professioneel weblog maken waarop je je zakelijke naam en contactgegevens gebruikt. Plaats foto’s van succesvolle evenementen en personeelsvergaderingen, plaats nieuwsbriefinformatie over verschillende ervaringen met goede doelen, plaats foto’s, blog over je bedrijfstak en hoe geweldig die is. Houd het allemaal smaakvol en gericht op wat iemand met hart voor de zaak zou hebben. Zorg alleen dat het er niet uit gaat zien als een online cv.
  • Doneer aan non-profits zodat je op een lijst komt met donoren. Het helpt niet alleen met je imago—positieve zoekresultaten zijn als goud—het helpt ook de non-profit succesvol te zijn.
  • Als iemand anders dezelfde naam heeft als jij en je bezorgd bent dat je reputatie daardoor wordt geschaad, of je bent er niet in geslaagd gênante links naar je naam te verwijderen, kan je overwegen een tweede voorletter of je volledige tweede voornaam te gebruiken, zowel online als op je cv.
  • Gebruik een pseudoniem en wijzig deze regelmatig. Zorg dat deze nooit in verband kan worden gebracht met je echte naam.
  • Leer om zoekresultaten met je naam te bekijken door de ogen van een mogelijke werkgever. Volgens onderzoek zoeken de meeste recruiters regelmatig naar kandidaten op het internet (volgens een enquête door ExecuNet).
  • Meld je aan voor alumnipagina’s en sociale/zakelijke netwerken. Hopelijk zullen door de zakelijke verwijzingen de foto’s van je naakte dansescapades in het café verder wegzakken in Google.
  • Begin met het plaatsen van berichten op websites in je bedrijfstak met je zakelijke naam en contactgegevens. Zorg dat alles goed is verwoord en geformuleerd en vermijd politieke of beledigende berichten. Bezoek vergaderingen van de Kamer van Koophandel of zakelijke organisaties die websites hebben, en probeer op de foto te gaan met belangrijke personen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Moderne zoekmachines wantrouwen informatie die een maker van een webpagina toevoegt aan de metatags, omdat dat wordt gezien als een poging de zoekresultaten te beïnvloeden.
  • Als iets eenmaal online staat, wordt het vaak op zo veel plekken opgeslagen dat het praktisch onsterfelijk is. De beste manier om dit te omzeilen is door het te vermijden. Zorg dat wat je online zet jaren mag blijven bestaan, anders kun je het misschien beter helemaal niet online zetten.
  • Wees voorzichtig. Je werkgever vragen om je naam te verwijderen of onherkenbaar te maken op hun site kan averechts werken als toekomstige mogelijke werkgevers bij Bedrijf Y online naar je zoeken—en geen vermelding van je vinden bij Bedrijf X, wat de indruk geeft dat je nooit hebt gewerkt voor het bedrijf dat op je cv staat.
Advertentie

Benodigdheden

  • Een computer met toegang tot internet

Over dit artikel

Deze pagina is 14.704 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie