PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Katten verzorgen zichzelf gewoonlijk met hun tong, dus je hoeft niet veel te doen om ze schoon te maken als ze eenmaal volwassen zijn. Kleine katjes hebben echter moeite met het schoonmaken van bepaalde plekken: de kop, de rug en de billen. Een moederpoes helpt haar jongen meestal bij het schoonmaken van deze plekken, dus het is aan jou om deze rol te vervullen totdat het katje oud genoeg is om het zelf te doen. Als je katje erg vies is, kun je overwegen hem een volledig bad te geven. Maar meestal is het afvegen van de plekken en het borstelen van de vacht al voldoende.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Een katje afvegen met een natte doek

PDF download Pdf downloaden
  1. Katjes maken zichzelf gewoonlijk schoon met hun tong, maar er zijn enkele plekken waar ze moeilijk bij kunnen – namelijk de kop, de rug en de billen. Moederpoezen helpen hun jongen meestal bij het schoonmaken van deze plekjes. Het is aan jou, als surrogaatmoeder, om je katje regelmatig schoon te maken, zodat hij gezond en hygiënisch blijft. [1]
    • Bij het afvegen met een nat doekje wordt ook minder water gebruikt dan bij een volledig bad. Daarom is het een goede manier om katjes geleidelijk en veilig kennis te laten maken met water en wassen.
  2. Veel katten, vooral jonge katjes, zijn erg slordige eters. Nadat het katje gegeten heeft, masseer je zijn hele lichaam met een schone en vochtige doek. Besteed speciale aandacht aan de buik en de genitale streek – dit kan het katje aanzetten om zichzelf te ontlasten.
  3. Zorg ervoor dat de doek niet te ruw is om je katje te irriteren. Als het katje erg vuil is, kun je overwegen de doek te deppen met een door dierenartsen aanbevolen shampoo. In de meeste dierenwinkels vind je speciale shampoos voor katjes.
  4. Gebruik een doek die nat is met warm water. Volg altijd de richting van de vacht om te voorkomen dat je je kat pijn doet of irriteert. Houd je katje vast en praat tegen hem met een kalmerende stem om hem op zijn gemak te stellen. Veel katjes zijn gewend om op de rug te worden geaaid, dus was het katje alleen op die plek totdat hij gewend is aan de doek. [2]
    • Als je katje op een bepaald moment tijdens het wassen nerveus of bang wordt, stop dan even met wassen en houd hem dicht tegen je aan. Blijf praten met een kalmerende stem. Je katje zal je misschien meer gaan vertrouwen als hij eenmaal weet dat je op zijn klachten zult reageren.
  5. Begin bij het gezicht en de voorpoten, ga naar de rug en de buik, en eindig met de achterhand. Ga niet langs de ogen, oren en neus van het katje! Tenzij de kop van het katje erg vuil is, kun je de kop beter helemaal niet aanraken. Maak je echter geen zorgen: het katje zal zijn hoofd na het bad waarschijnlijk zelf schoonmaken.
  6. Jonge katjes hebben moeite om deze plek zelf schoon te maken, en het is waarschijnlijk waar hun moeder hen het meest mee hielp. Dit is de reden waarom katten zich vaak omdraaien en hun achterste in je gezicht steken als je ze aait: het is een teken van vertrouwen, zoals ze hun moeder al op zeer jonge leeftijd vertrouwden. [3]
    • Overweeg om de billen van je katje om de paar dagen schoon te maken, vooral als hij zichzelf niet schoonmaakt. Dit helpt je katje gelukkiger en gezonder te houden, en het houdt geurtjes weg.
    • Als je kat zichzelf niet wast, dan is dat een teken dat hij overgewicht heeft.
  7. Als er nog meer vuil op de vacht zit, kun je dit herhalen met een ander doekje. Als je katje helemaal schoon is, leg hem dan op een warme plek om te knuffelen terwijl hij opdroogt.
    • Dep het overtollige water op met een droge handdoek om ervoor te zorgen dat je katje bijna helemaal droog is. Als je hem nat en rillend achterlaat, loopt hij het risico ziek te worden.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Een katje wassen

PDF download Pdf downloaden
  1. Nogmaals, katten likken zichzelf van nature schoon, dus je katje hoeft alleen in bad als hij bijzonder vies is, of als hij vlooien heeft. Om een erg vieze katje schoon te maken, moet je hem in bad doen in plaats van alleen maar afvegen. Doe je katje onmiddellijk in bad nadat hij vuil is geworden; als je te lang wacht, kan hij zich ongemakkelijk voelen en uitslag krijgen. Leg de benodigdheden klaar voordat je je katje in bad doet:
    • Een schoon molton en handdoek(en).
    • Kattenshampoo; gebruik geen zeep voor mensen en geen agressieve chemicaliën of schoonmaakmiddelen.
    • Een bak, gootsteen, of een andere waterdichte kuip. Was je katje niet buiten – als hij probeert uit het bad te ontsnappen, dan zul je veel meer moeite hebben om hem buiten te vinden.
  2. Gebruik geen shampoo of zeep voor mensen, of afwasmiddel om je katje te wassen! De vacht en huid van je katje zijn erg gevoelig, en gewone zeep droogt zijn huid uit.
  3. Als je eenmaal een plek voor het bad hebt gekozen, moet je ook een warme en uitnodigende ruimte voorbereiden waar het katje na het bad kan uitrusten. Kies een kamer in huis die je kunt afsluiten met een deur, een gordijn of een hek.
    • Maak een warm en knus plekje klaar onder een bureaulamp (of andere lichtbron). Sluit een verwarmingskussen voor huisdieren aan, als je er een hebt. Je katje zal koud en nat zijn na zijn bad, dus hij zal een warme plek zoeken om zich schoon te maken. [4]
    • Houd een traktatie (of zijn eten) klaar, zodat je het na het bad aan je katje kunt geven. Een lekkere traktatie is een mooie beloning voor je katje.
  4. Gebruik lauw water, niet te warm en niet te koud. Het water moet aangenaam aanvoelen op je pols. Het is heel belangrijk om gematigd water te gebruiken. De huid van jonge katjes is gevoelig: heet water kan je katje verbranden, terwijl koud water zijn lichaamstemperatuur tot een gevaarlijk niveau kan doen dalen. Zorg ervoor dat het water niet zo diep is dat je katje er helemaal in ondergedompeld wordt.
  5. Zet je katje voorzichtig in de wasbak . Vul de bak voordat je je katje aan het water laat wennen. Veel katten zijn niet zozeer bang voor water, maar voor het harde geluid van stromend water. Als ze eenmaal schrikken van stromend water, leren ze het te vrezen. Aai je katje zachtjes om hem een veilig en rustig gevoel te geven. Praat met een kalmerende stem tegen hem tijdens het wassen.
    • Laat je katje eerst langzaam kennismaken met water. Zet hem neer in het water en laat hem er een paar seconden instaan. Haal hem er dan uit en droog zijn voeten. Geef hem een traktatie om zijn goede gedrag te belonen.
    • Als je kat erg tegen baden opziet, dan moet je hem er in de loop van twee weken aan laten wennen. Tegen het einde van de tweede week moet je hem zonder moeite kunnen wassen, zelfs onder de kraan.
  6. Zorg ervoor dat je katje helemaal nat is voordat je begint met het inzepen. Knijp een kleine hoeveelheid shampoo op een doek of op je hand en wrijf het in zijn vacht. Wrijf de shampoo zachtjes over het hele lichaam van het katje, van zijn kop tot zijn staart. Gebruik een natte vinger om opgedroogde urine of uitwerpselen van de vacht te verwijderen.
    • Was de katjes nooit met zeep, tenzij je hem tegen vlooien behandelt. Als dit het geval is, overleg dan met je dierenarts om een zeep te gebruiken die veilig is voor je katje.
    • Houd alles, water, zeep, enzovoort, uit zijn ogen en van zijn gezicht. Dit kan irritatie aan zijn ogen veroorzaken en hem in paniek brengen. Als hij in paniek raakt, dan ontwikkelt hij negatieve associaties met baden.
  7. Vul een kopje met water en giet het langzaam over zijn lichaam. Giet langzaam en voorzichtig, en probeer efficiënt te zijn. Spoel alle opgespatte shampoo weg. Gebruik een vochtig molton of washandje om de zeep van het gezicht van je katje te vegen. Spreek hem met een kalmerende stem toe als hij zich verzet of bang lijkt.
    • Laat iemand anders het katje vasthouden terwijl je het water over zijn lichaam giet.
    • Als je wastafel is uitgerust met een afneembare sproeikop, dan mag je die gerust gebruiken. Zorg ervoor dat het niet op een krachtige stand staat, anders kun je je katje verwonden.
    • Spoel geen kraanwater direct op de kop van een jong katje. Als je dat doet, kan er water in zijn ogen komen en hem laten schrikken. [5]
  8. Dompel je katje niet onder in water dieper dan waar hij comfortabel in kan staan. Je kat is misschien niet sterk genoeg om zichzelf eruit te trekken. Gebruik in plaats daarvan je hand om de achterhand en onderbuik van het katje nat te maken.
  9. Was je katje zo snel mogelijk, en droog zijn vacht vervolgens af met een schone handdoek. Wikkel het katje in een andere zachte en droge handdoek en leg hem op een warme plaats tot hij droog is. Blijf, indien mogelijk, bij hem en knuffel hem zodat hij rustig wordt.
    • Versnel het droogproces door met de zachte handdoek in de richting te wrijven waarin het haar van je katje groeit. Zo krijgt hij het sneller warm als hij het koud heeft.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Een katje borstelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Misschien is het niet geschikt om katjes te borstelen als ze te vies zijn. Eerst wassen, en dan borstelen. Als je katje echter niet erg vuil is en de vacht niet vervuild lijkt, dan kun je hem gemakkelijk schoonmaken door alleen te borstelen.
    • Borstelen is zeer nuttig om eventuele vlooien van geredde straatkatten te verwijderen. Het helpt ook om de onderhuidse doorbloeding te stimuleren, en het kan zelfs de conditie van de huid van je kat verbeteren.
    • Borstelen is vooral belangrijk bij langharige katten. Met een lange vacht is het veel makkelijker dat dingen vast komen te zitten, uitgesmeerd worden, en over het algemeen vies worden.
  2. De borstel of kam verschilt per kat, afhankelijk van de lengte en het patroon van haar vacht. Controleer je katje op vlooien : als hij vlooien heeft, dan heb je een speciale kam met fijne tanden nodig om het ongedierte van de huid te verwijderen. [6]
    • Bij de meeste dierenwinkels kun je speciaal ontworpen metalen kammen kopen. Raadpleeg je plaatselijke dierenarts als je twijfelt over welke borstel je moet kiezen.
  3. Borstelen in de verkeerde richting kan je katje irriteren en ervoor zorgen dat hij wat haar verliest. Borstel zijn hele lichaam grondig, met de nadruk op de buik, de rug en de achterhand.
    • Sommige katjes kunnen zich verzetten tegen borstelen. Wees voorzichtig, en forceer het niet. Praat met een kalme en rustgevende stem wanneer je je katje borstelt, en probeer hem op zijn gemak te stellen.
    • Maak de borstel tijdens het werk regelmatig schoon. Vuil en haren kunnen zich op de borstelharen vastzetten, waardoor de borstel minder effectief wordt.
  4. Katten verzorgen zichzelf van nature, en je katje kan aanstoot nemen als je hem probeert te helpen. Hij kan ook gewoon nieuwsgierig zijn. Als hij begint te bijten in de borstel, leg hem dan voor hem neer zodat hij eraan kan ruiken en gebruik dan de tweede borstel om hem te blijven borstelen. Dit geeft het katje de kans om de borstel te zien terwijl hij wordt geborsteld. Uiteindelijk zal hij leren van borstelen te houden, en toestaan dat je hem altijd borstelt.
    • Herhaal indien nodig. Wissel de borstels steeds af. Als hij de borstel pakt die jij gebruikt, dan pak je gewoon de andere en ga je door met borstelen.
    Advertentie

Benodigdheden

  • Wasbak
  • Kattenshampoo
  • Doek
  • Handdoek

Tips

  • Houd de kattenbak schoon. Je katje kan een zware strijd leveren als hij elke keer dat hij poept, een grotere puinhoop achterlaat.
  • Houd de leefruimte van je kat schoon. Als je een binnenkat hebt, zorg er dan voor dat je de ruimtes waar hij het grootste deel van zijn tijd doorbrengt, schoonmaakt en onderhoudt. Je katjes zullen minder vies worden als ze in een schone omgeving kunnen spelen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 1.038 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie