Pdf downloaden
Pdf downloaden
Kalebassen worden al eeuwen gekweekt voor zowel decoratie als vanwege hun bruikbaarheid voor gebruiksvoorwerpen en gereedschap. Of je het gewas nu wilt voor artistieke doeleinden of dat je het gewoon mooi vindt om die kleurrijke pompoenen op je land te zien, het thuis kweken van kalebassen is gemakkelijk.
Stappen
-
Kies een variëteit kalebas. Kalebassen zijn er in tientallen soorten, elk met hun eigen unieke vorm, kleur en grootte. Kalebassen zijn er in drie algemene types: sierkalebassen (cucurbita), nuttigheidskalebassen (lagenaria) en plantaardige sponskalebassen (luffa).
- Sierkalebassen zijn helder van kleur en grappig van vorm, speciaal bedoeld voor decoratie. Ze hebben oranje en gele bloemen.
- Nuttige kalebassen zijn groen terwijl ze aan groeien zijn, en verkleuren dan naar bruin als ze opdrogen. Deze kalebassen worden het meest gebruikt voor hulpmiddelen en gebruiksartikelen, vanwege hun harde schil.
- Plantaardige sponskalebassen hebben een schil die eraf gepeld kan worden, waarbij de binnenkant blootgelegd wordt die gebruikt kan worden als spons. Deze hebben gele bloemen tijdens het groeien. [1] X Bron
-
Bepaal wanneer je moet planten. Kalebassen kunnen in de meeste klimaatzones groeien, maar ze doen het het beste bij warm weer. Als het een koude winter is, waarbij er het grootste deel van de winter temperaturen onder nul zijn, dan zul je je kalebassen binnen moeten voorkiemen voor je ze buiten kunt zetten. Kalebassen hebben ongeveer 180 dagen nodig tussen het zaaien en het moment dat ze rijp fruit hebben. Dit komt door hun extra lange ontkiemingproces. Onthoud dat je je zaden 6-8 weken voor de laatste vorst moet voorkiemen.
- Kalebassen groeien het beste bij temperaturen tussen de 24 en 30 graden Celsius.
- Het binnenshuis voorkiemen van kalebassen omvat het planten van de zaden in individuele bakjes en ze dagelijks water geven.
-
Besluit of je al dan niet een lattenframe wilt gebruiken. Lattenframes zijn constructies van hout of draad, bedoeld om planten van de grond af te houden, en in het geval van de kalebassen worden ze vooral gebruikt om unieke vormen te bewerkstelligen. Je hebt geen lattenframe nodig als je kalebassen kweekt; ze doen het prima op de grond. Maar, kalebassen die op de grond groeien zullen een platte kant hebben waar ze op gelegen hebben, terwijl kalebassen die aan lattenframes groeien hun ronde vormen blijven houden. Als je besluit om een lattenframe te gebruiken, plaats deze dan voordat je je kalebassen plant, en leid de planten er dan in de loop van de tijd overheen.
- Grote, zware variëteiten (zoals fleskalebassen) zullen een combinatie van hout en stevig draadwerk nodig hebben om ze te ondersteunen zonder om te vallen.
- Kleine kalebasvariëteiten kunnen gekweekt worden met behulp van een grote tomatenkooi als lattenframe.
- Luffa (plantaardige sponskalebassen) hebben het bijna altijd nodig om ondersteund te worden met een lattenframe.
-
Kies een locatie om te planten. Kalebassen moeten buiten geplant worden in vol zonlicht, met ruim voldoende ruimte om te kruipen. Hoewel ze ook in potten kunnen groeien, zal dit hun grootte en totale productie flink beperken. Als je je kalebassen zonder een lattenframe wilt kweken, kies dan een plek met ruim voldoende vierkante meters voor groei. Zorg er anders voor dat je je lattenframe neerzet in een ruim gebied met voldoende zonlicht en weinig schaduw.
-
Bereid de grond voor. Het is niet zo moeilijk om de juiste grond te creëren voor kalebassen, zodat ze op de meeste plekken goed groeien. Ze houden van vochtige grond met iets meer klei dan zand (wat betekent dat ze het misschien niet zo goed doen in zanderige grond). Test de pH van je tuingrond om te zien of het binnen de juiste waarden voor kalebassen is; ze houden van zure grond binnen de waarden van 5,8 tot 6,4. Als je pH te hoog is, meng er dan veenmos doorheen om de zuurgraad te verbeteren. [2] X BronAdvertentie
-
Kerf de zaden in. Kalebassen zijn berucht om hun harde buitenste zaadschil, welke gedeeltelijk verantwoordelijk is voor hun extra lange ontkiemingperiode. Om te voorkomen dat je zaden/kalebassen gaan rotten omdat het te lang duurde voor ze ontkiemden, kun je ze inkerven om het proces te versnellen. Gebruik een schuurkarton (papieren nagelvijl) of een fijn schuurpapier om de buitenkant van de zaden op te ruwen. Dit hoeft niet lang te duren; het ruwe paper hoeft alleen het laagje op beide kanten van het zaad op te ruwen.
-
Week de zaden. Nadat de zaden zijn ingekerfd kun je ze in een kom lauw water leggen en laten weken. Laat ze er in totaal 24 uur in liggen om het ontkiemingproces te versnellen.
-
Laat de zaden drogen. Nadat ze 24 uur geweekt hebben, kun je de zaden uit het water halen en laten drogen op een stuk bakpapier. Door ze de tijd te geven compleet op te drogen kun je voorkomen dat ze, nog voor ze ontkiemen, gaan rotten.
-
Laat je zaden voorkiemen. Het is een goed idee om je zaden een voorsprong te geven door ze binnenshuis in voorkiembakjes te planten. Vul kleine zaadbakjes met je voorbereide grond, en doe in elk bakje een zaadje. Geef dagelijks water tot je er klaar voor bent om de kiemplantjes buiten te planten, over het algemeen na de laatste vorst van de winter.Advertentie
-
Graaf je rijen en gaten. Gebruik een klein schepje om de gaten te maken op de plaats waar je je zaailingen wilt planten. Als je veel kalebassen tegelijk gaat planten, zorg er dan voor dat er minimaal 1,5 meter tussen de rijen is, en 60 centimeter tussen de plantjes op de rij.
- Houd je rijen in de buurt van je lattenframe als je er een gebruikt.
-
Plant de kalebassen. Plaats elke kleine zaailing of zaadje in zijn eigen gaatje; doe er niet een aantal tegelijk op dezelfde plek. Bedek de zaden met 1,5 cm grond en bedek zaailingen tot waar de nieuwe aangroei begint.
-
Zorg voor je pasgeplante kalebassen. Geef de kalebassen flink water na het planten om het risico van een shock door verplanten te voorkomen. Kalebassen houden van ruime vochtigheid, dus zorg ervoor dat de grond vochtig is door als het nodig is dagelijks water te geven. Verwijder onkruid zodra het opkomt, omdat ze waardevolle voedingsstoffen en groeiruimte zullen afpakken van de kalebassen. Als je een lattenframe gebruikt, kun je een beetje touw gebruiken om de kalebassen, terwijl ze groeien, aan het frame vast te zetten, waarmee je ze voldoende ruimte geeft om te groeien.
- Voeg een laag mulch toe aan het stuk tuin om vocht vast te houden en nieuw onkruid weg te houden.
- Overweeg om elke paar maanden een meststof met gelijke delen (zoals een 10-10-10-mengsel) door de grond te mengen.
- Geef je kalebassen extra water als het weer bijzonder droog of heet is, om te zorgen dat de grond goed vochtig blijft.
-
Overweeg om sierkalebassen te leiden. Als je sierkalebassen kweekt, dan is het voor kwekers normaal om ze te leiden tot interessante vormen en structuren. Er zijn twee veelgebruikte manieren om de vorm van een kalebas te leiden: geleidelijk buigen, en door het een mal te geven. Je kunt delen van een kalebas langzaam buigen tijdens de groei, als je een spiraalvormige slangachtige kalebas wilt. Je kunt ook een mal creëren voor je kalebas door de kleine vrucht in een breekbare vorm te plaatsen (zoals een vaas). Wanneer de kalebas gegroeid is, zal het de vorm vullen en de vorm hebben overgenomen; je hoeft alleen nog maar de mal te breken om het te verwijderen. [3] X BronAdvertentie
-
Laat de kalebassen drogen aan de ranken. Wanneer je kalebassen hun volledige grootte bereikt hebben, zal de rank waar ze aan groeien beginnen af te sterven. Op dit moment zijn je kalebassen klaar om geoogst te worden, maar je maakt het werk een stuk gemakkelijker als je ze aan de rank laat hangen om te drogen. Geef ze een paar weken tot een maand om het drogingsproces te laten plaatsvinden; wanneer je ze controleert, zul je merken dat ze lichter en lichter worden. Tenzij je ziet dat er dieren of insecten van de kalebassen eten, hoef je niet bang te zijn dat ze gaan rotten of slecht worden.
- Als je de kalebassen vroeg moet knippen, wacht dan tot de rank bovenop de kalebas helemaal bruin en droog is.
- Draai de kalebassen zo nu en dan en beweeg ze om te voorkomen dat ze elkaar raken.
-
Verwijder de kalebassen. De droogtijd varieert van kalebas tot kalebas en is afhankelijk van de grootte (en dus van de hoeveelheid water die hij bevat). Controleer de kalebassen elke week om te zien of ze klaar zijn. Voel aan de schil en controleer de stevigheid van de kalebassen; als ze maar enigszins zacht of zompig zijn, dan zijn ze verrot en moeten ze weggegooid worden. Wanneer de huid hard en licht wasachtig aanvoelt, dan zijn ze waarschijnlijk klaar om geknipt te worden. Schud de kalebassen als laatste test om te zien of ze helemaal gedroogd zijn; als ze klaar zijn, zal er een ratelend geluid klinken door de zaden die rammelen in de kalebas. Gebruik een schaar of snoeischaar om de kalebassen los te knippen van de ranken.
-
Behandel de schil van de kalebas. Hoewel het niet nodig is, kun je de schil van de kalebas behandelen om zijn verschijning te veranderen en te zorgen dat hij langer meegaat. Was de kalebas met een beetje afwasmiddel en warm water om eventuele bacteriën te doden. Je kunt daarna een stukje schuurpapier of staalwol gebruiken om de buitenkant van de kalebas te laten glimmen, en een laagje was of lak aanbrengen om de glans vast te houden. Je kunt kalebassen ook versieren door de buitenkant te schilderen.
-
Overweeg om de zaden te bewaren. Je kalebas zal veel jaren meegaan met de zaden erin, maar als je de zaden wilt bewaren om ze volgend jaar te planten, dan kan dat ook. Snijd de kalebas open om de zaden eruit te halen. Volg hetzelfde proces van voorkiemen van de zaden (zoals hierboven beschreven) om hun groei te versnellen. Je kunt de schil van de oude kalebas bewaren, en je zult de zaden hebben om nog veel meer nieuwe kalebassen te kweken. [4] X BronAdvertentie
Tips
- Het proces van het behandelen van een luffa (plantaardige spons) is iets anders dan die van de sierkalebas en nuttige kalebas. Om de schil te verwijderen moet je hem na het drogen 24 uur laten weken. Als de schil weggepeld is, zul je er een buigzame spons in vinden.
Advertentie
Benodigdheden
- Kalebaszaden
- Nagelvijl of schuurkarton
- Kom
- Water
- Veenpotjes of lege toiletpapierrolletjes
- Zaad-kiemmix
- Handschepje
- Compost
- Gieter en water
- Houten lattenframe
- Afwasmiddel
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 25.716 keer bekeken.
Advertentie