PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Kalm blijven tijdens ontberingen is een eigenschap die moeilijk te erven is. Het is belangrijk om jezelf deze vaardigheid aan te leren, omdat je in staat zult zijn om te gaan met onverantwoorde situaties. In dit artikel zul je verschillende manieren ontdekken om jezelf te kalmeren en om te gaan met sterke emoties.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Kalmeer je lichaam

PDF download Pdf downloaden
  1. Adem gedurende 3 seconden door je neus in, houd je adem voor 5 seconden vast en vervolgens adem gedurende 3 seconden door je neus uit.
    • Adem met je middenrif (net boven de maag en net onder de ribben), niet alleen met je borst. Dit zal je lichaamsreacties reguleren en je helpen kalm te blijven.
    • Ooit werd gedacht dat het ademen in een papierenzak hyperventilatie hielp genezen en rust hielp herstellen. Deskundigen zijn het er nu over eens dat dit een beetje gevaarlijk is en moet worden vermeden. Je moet slechts door een papierenzak ademen als je licht in je hoofd bent van hyperventilatie. Het regelmatig ademen in een papierenzak zal koolstofdioxide in je longen circuleren, wat uiteindelijk gevaarlijk is voor de luchtwegen. Diep en langzaam ademen is veel beter, omdat de zuurstof volledig zal omgezet worden in koolstofdioxide door de longblaasjes, en in hoofdzaak duizeligheid door hyperventilatie voorkomt.
  2. 2
    Ontspan je schouders. Rol langzaam je schouders drie of vier keer naar achteren, met zoveel bewegingsbereik als je kunt.
  3. Lig plat op je rug en sluit je ogen. Je kunt naar rustgevende muziek luisteren of gewoon genieten van de stilte.
    • Stel je voor dat bij elke uitademing elk deel van je lichaam zich ontspant. Begin met je tenen en beweeg omhoog door de spieren in je benen, romp, armen en nek. Als je inademt, visualiseer je dat ze één worden met de aarde of zich vullen met licht. Probeer zo stil mogelijk te zijn.
  4. Denk na over de situatie vanuit een andere hoek, zodat je minder gestrest bent.
    • Doe alsof je vriend zich in dezelfde situatie bevindt en stel je voor wat voor advies je hem of haar zou geven.
    • Vraag jezelf af, “Wat is het ergste dat er kan gebeuren?” Deze vraag is een vraag die vaak door levenschoaches gebruikt wordt om mensen te dwingen na te denken door de overdreven effecten, die eerder de waarschijnlijkheid dan de mogelijkheid hebben om te genezen. Wanneer jij jezelf dwingt om van het ergste uit te gaan, kan je gewoon terugwerken van daar en de dingen in perspectief zien, alsook het maken van plannen om het ergste te laten stoppen met het doen van het slechtste.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Leid jezelf af

PDF download Pdf downloaden
  1. 1
    Loop, fiets, rolschaats of doe wat je graag fysiek doet om jezelf uit te putten. Dit verbrandt de adrenaline die je hebt van het kwaad zijn.
  2. Knijp in een stressbal, spons of een ander buigzaam object minstens 50 keer na elkaar. Knuffel je lievelingssteen/talisman of wrijf je duim over je belangrijkste trooststeen. Speel luchtgitaar/drums en geluidseffecten. Het vinden van afleidende activiteiten die tastbaar en gericht zijn, zal je helpen snel te kalmeren.
  3. 3
    Tel tot tien. Voordat je iets ongepast zegt, sluit je ogen en tel tot tien of, indien nodig, tot twintig. Dit is een eenvoudige en effectieve manier om jezelf snel van een stressvolle situatie te scheiden.
  4. 4
    Richt een dagboek op. Probeer beschrijvend te schrijven over hoe jij je voelt. Dit is een goede manier om je gevoelens te confronteren, vooral als je van nature geneigd bent om te schrijven. Als dingen ongeorganiseerd raken, blijf gewoon schrijven. Het is het proces van denken en van je gevoelens opnemen, dat het belangrijkste is.
    • Een dagboek is ook een goede manier om over je verleden na te denken. Bijvoorbeeld, hoe heeft je opvoeding bijgedragen bij je waarneming van de wereld rondom jou? Schrijf alles wat jij belangrijk vindt op. Je dagboek zal je helpen de punten te verbinden.
  5. Honden en katten kunnen enorm nuttig zijn in stressvolle momenten. Er is niets beter dan een niet-oordelende harige vriend om te knuffelen en tegen te praten. Spreek je zorgen uit rond je huisdier.
    • Als je geen huisdier hebt, kan een opgezet huisdier soms net zo nuttig zijn. Als alternatief kun je een dierentuin bezoeken, een natuurpark, een aquarium of een lokaal wildreservaat. Gewoon het zien van dieren in hun dagelijkse bezigheden, kan kalmerend werken.
  6. 6
    Dompel jezelf onder in een hobby. Teken of neem foto’s als je dat leuk vindt. Doe dat wat aan je interesses beantwoordt.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Wees proactief

PDF download Pdf downloaden
  1. Een gelukkige houding cultiveren, kan je helpen de goede tijden te herinneren en de dingen die je niet kunt controleren, los te laten. Vergeet niet: je bent niet hier om iedereen en alles in een perfect gedrag of in een perfecte werking te beheersen; je bent enkel hier om meester te zijn over je eigen gedrag en reacties.
    • Herinner jezelf eraan dat je niet de enige persoon bent die met deze problemen moet omgaan wanneer iets moeilijks je gevoel van rust uitdaagt.
  2. Soms is het moeilijk om te merken wanneer mensen, gedachten of gebeurtenissen spanning in je leven toevoegen, maar de invloeden zijn daar. Hier is hoe afstand te houden:
    • Probeer de tijd die je doorbrengt met mensen die je opwinden , te verminderen, vooral als je erg gevoelig bent in het overnemen van emoties en problemen van andere mensen rondom jou. Als je vaak in de buurt van een stressvolle persoon moet zijn, leer de situatie te beheren – verander jouw reactie naar hen .
    • Omring jezelf met mensen die je ondersteunen en respecteren. Externe geruststelling versterkt je vermogen om over je zorgen na te denken en ermee om te gaan.
    • Sommige mensen moeten zich vaker terugtrekken van anderen om zich te verjongen (zoals introverten, zeer gevoelige mensen, enz.). Geef jezelf elke dag deze ruimte en eenzaamheid. Teveel socialiseren kan stressvol zijn zonder een rustpauze.
  3. Zelfs als je niet religieus bent, kun je grote rust vinden door je doelbewust te concentreren op het stil doen worden van je bewustzijn. Vind een plaats waar je alleen kunt zijn en concentreer je op jezelf. Denken aan je levensstijl is heel rustgevend en stelt je in staat een stap opzij te doen van stressvolle evenementen om ze met duidelijkheid en subtiliteit te beoordelen.
  4. De rust van het buitenleven kan je helpen concentreren op je prioriteiten en je ruimte geven om te ademen.
    • Water heeft een meditatieve kwaliteit die mensen vaak helpt te kalmeren. Als je in de stad woont, sluit gewoon je ogen en stel je voor dat je aan een beekje in de bossen zit.
    • Een kleine fontein binnenhuis kan helpen een gevoel van waterige kalmte in je kantoor of in je huis te brengen.
  5. 5
    Neem de controle. Overtuig jezelf dat jij meester bent over je eigen keuzes en beleving. Jij hebt de macht over je gevoelens – verspil het niet.
    • Vergeet niet dat het nemen van geen beslissing nog altijd een keuze maken is – neem de keuze die jij wilt in je leven.
  6. 6
    Pijnig jezelf niet. Als je een slechte dag hebt, bekijk jezelf in de spiegel en zeg goede dingen tegen jezelf. Zeg: “Je bent slim, mooi/knap”, om je zelfvertrouwen te vergroten. Geniet van je favoriete dessert, neem een warm bad of plan wat vrije tijd in voor hobby’s.
    • Hoewel we steeds bezorgd zijn over wat andere mensen over ons denken, is het belangrijk de stem die dergelijke zorgen in het diepe wilt graven, te onderdrukken. Leer andere mensen niet om je naar beneden te halen door jezelf eraan te herinneren dat de meeste nutteloze kritiek komt van andermans zelfprojecties van wat zij aan zichzelf haten. Met andere woorden, neem compassie voor hen aan.
    Advertentie


Tips

  • Sluit je ogen en adem diep in.
  • Ga naar buiten, geniet van de frisse lucht en lig neer op je rug met je ogen gesloten. Als het donker is, kun je nog steeds genieten van de sterren liggend onder een deken.
  • Haal een frisse lucht. Ga naar buiten, open een raam, het maakt niet uit, zolang je maar frisse lucht krijgt.
  • Tel tot tien en adem diep in.
  • Sluit gewoon je ogen, vervolgens adem in en adem dan uit. Blijf dit doen als je boos bent of stress hebt, om het even wat werkt.
  • Haal diep adem, sluit je ogen en tel terug vanaf tien. Vervolgens probeer dit te doen in slechts één adem.
  • Luister naar nummers die je doen denken aan gelukkige tijden.
  • Luister naar rustgevende geluiden, zoals regen en watervallen.
  • Wanneer je boos wordt, is het waarschijnlijk omdat je niet meer rond je kunt kijken. Daarom moet je profiteren van het moment waar de dingen beginnen om te draaien; in plaats van boos te blijven, adem heel diep in en loop weg van de plek, probeer je te concentreren op positieve dingen.
  • Zoek een bepaald lied dat je doet denken aan gelukkigere tijden en luister er naar.
  • (Overdag) Haal een deken en leg het op een comfortabele plek in de zon en leg je erop neer. Sluit je ogen en adem diep in en uit. Stel je voor dat iedere inademing het zonlicht in je lichaam uitnodigt en je lichaam vult met rust; elke uitademing laat je boosheid, je angst en je stress gaan en bevrijdt ze van je lichaam. Lig rustig voor zolang het nodig is.
  • Zet wat muziek op dat jou doet herinneren aan een bepaalde tijd of een bepaald iemand.
  • Uit je gevoelens en deel ze met mensen die je vertrouwt, omdat je een probleem nooit onopgelost moet laten.
  • Leg je neer en probeer diep in te ademen. Maak je geest leeg en denk aan andere dingen. Misschien kun je een klas bijwonen of schoonmaken. Denk aan positieve dingen in plaats van te denken over het probleem. Je zult het probleem dan beter kunnen oplossen nu dat je rustiger bent.
  • Denk aan gelukkige dingen, zoals grappen of leuke herinneringen. Stop met het denken aan dingen die je ongelukkig maken.
  • Als jij je gevoelens helemaal niet kunt beheersen, zoek professionele hulp door het bezoeken van een psycholoog.
  • Sla op een bokszak.
  • Om de woedeaanvallen die je overnemen vanwege de kleinste fouten, te stoppen, overtuig jezelf dat je niet geeft om de fout – in plaats daarvan, geef om wat je er van geleerd hebt en bereid jezelf voor de volgende keer dingen op een andere manier te doen.
  • Probeer te denken aan de goede tijden die je samen met geliefden had.
  • Praat er met iemand over die je vertrouwt, vertel je gevoelens aan hen. Als jij je boosheid aan niemand vertelt, zal het binnenin alleen maar groter en groter worden en je gewoon doen ontploffen! Praat gewoon met iemand. Misschien je moeder of je beste vriend, zelfs praten tegen je huisdieren kan helpen!
  • Als iets je van streek brengt of je boos maakt, herhaal positieve affirmaties van hoe je de situatie wilt omdraaien.
  • Praat. Wees luidruchtig. Lijd niet in stilte, praat hardop/fluister tot jezelf, maar stel je voor dat je tegen iemand praat, zodat je deze persoon alles kunt vertellen en zij je zullen begrijpen en je zullen steunen. Je kunt de persoon zelfs een naam geven en met hem/haar praten over niet alleen de slechte tijden maar ook de goede tijden!
  • Sluit je ogen. Luister naar een rustgevend lied dat je leuk vindt en concentreer je op je ademhaling. Adem diep in en langzaam. Zodra je hartslag weer normaal is, zal het je rustiger maken.
  • Je zult niet altijd je zin krijgen, dus verwacht dit ook niet. Plan niet dat alles perfect zal uitkomen.
  • Probeer yoga. Er zijn speciale yoga dvd’s ontworpen om je stress te helpen verlichten en je te helpen ontspannen.
  • Schrijf op wat je voelt en vervolgens scheur het papier stuk.
  • Tai chi en aqua zijn uitstekende manieren om je stress te verlichten.
  • Tel tot twintig en adem diep in. Vermijd ook luide geluiden rondom jou, terwijl je dit doet.
  • Denk na over wat je boos maakte en hoe dit te vermijden.
  • Als je aan leuke gedachten denkt, kan het je soms bozer maken, dus probeer deze tip: bal je handen tot vuisten, span je hele lichaam op en dan na 10 minuten, laat het ineens los.
  • Praat met een ouder, voogd, broer of zus, neef, vriend of iemand waar je om geeft. Ze kunnen je helpen te kalmeren.
  • Maak een lange rit. Vooral als je gepassioneerd bent door fietsen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Wees voorzichtig dat jij je woede niet afreageert op anderen. Je kunt in de problemen komen of jezelf en anderen verwonden.
  • Doe jezelf of anderen nooit pijn, zelfs als je heel boos bent. In plaats daarvan, ga ergens alleen heen om te kalmeren. Als je zo woedend bent dat je jezelf niet meer kunt beheersen, check jezelf in op de spoedafdeling van een ziekenhuis voor onmiddellijke hulp.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 10.190 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie