Pdf downloaden
Pdf downloaden
Kaneel is een veelgebruikte specerij om mee te bakken. Het is verkrijgbaar als poeder en als stokje, die beide afkomstig zijn van de schors van de boom. Het kweken van je eigen kaneelboom is eenvoudig, en de schors is binnen een paar jaar klaar voor de oogst. Hoewel je de zaden altijd zelf kunt oogsten, kun je jezelf wat tijd en moeite besparen door een jonge boom bij een kwekerij te kopen.
Stappen
-
Beslis of je de boom binnen of buiten wilt planten. Kaneelbomen doen het goed op beide plaatsen, zolang ze maar van alle kanten in de volle zon staan. In Nederland en België, waar de temperatuur afhankelijk van het seizoen onder de 20 °C zakt, kun je de kaneelboom beter binnen planten. [1] X Bron
- Het is niet nodig om een kaneelboom in pot het hele jaar door binnen te houden. Je kunt hem buiten zetten en alleen naar binnen halen als de temperatuur onder de 20 °C zakt.
-
Kies een plaats die elke dag gedurende 12 uur in de zon staat. Volle zon is een must voor kaneelbomen, dus een plek waar elke dag ongeveer 12 uur de volle zon schijnt, zou ideaal zijn. [2] X Bron Als dit een binnenboom is, zou een raam op het zuiden ideaal zijn omdat de zon dan sterker is.
- Als je toevallig op het zuidelijk halfrond woont en de boom binnenshuis houdt, dan is een raam op het noorden beter.
-
Koop goed doorlatende grond bij een kwekerij. Gebruik geen grond uit de tuin, want die kan schadelijke bacteriën bevatten die je boom kunnen besmetten. Als de grond niet als 'goed doorlatend' wordt aangeduid, zorg er dan voor dat het wel aarde, zand en perliet bevat. Deze specifieke combinatie zorgt voor een goede afwatering van de grond. [3] X Bron
- Voor een buitenboom heb je zoveel grond nodig om een vierkante meter op te vullen.
- Voor een boom binnenshuis, heb je zoveel nodig om een pot van 60 bij 50 cm te vullen.
-
Zorg dat de pH-waarde van de grond tussen 4,5 en 5,5 ligt. Kaneelbomen houden van zure grond, dus deze pH-waarde is een must. Koop een pH-testkit bij een kwekerij en gebruik deze om de pH van de grond te testen [4] X BronAdvertentie
-
Koop een kaneelboom bij een kwekerij of oogst de zaden zelf. Of je een jonge boom koopt of de zaden oogst, is aan jou. Als je ervoor kiest om de zaden te oogsten, wacht dan eerst tot de bessen zwart worden en splijt ze dan open. Laat ze twee tot drie dagen in de schaduw drogen, scheid ze dan en spoel ze af. Laat ze nog een keer in de schaduw drogen. [7] X Bron
- Oogst de zaden van sterke en gezonde kaneelbomen met gladde gemakkelijk te verwijderen schors en een hoog oliegehalte. Gebruik de zaden binnen zeven tot tien dagen.
- Je kunt online verse kaneelzaadjes kopen, maar dan moet je ze wel zo snel mogelijk planten.
-
Vul een plek van een vierkante meter met de potgrond. Gebruik een schop om een stuk grond af te graven dat minstens 1 meter bij 1 meter is en 30 cm diep is. Vul het perceel met de zure, goed doorlatende grond. Voor een boom binnenshuis gebruik je in plaats daarvan een geglazuurde keramische pot met afvoergaten.
- Bedek de gaten in de pot met venstergaas voordat je de potgrond toevoegt. Zo voorkom je dat de grond eruit valt.
-
Graaf een gat van 30 cm diep voor de boom. Met een tuinschepje maak je een gat dat 30 cm diep en 30 cm breed is. Om een zaadje te planten maak je met je vinger of met een stok een gat van 1,5 cm diep. [8] X Bron
- Je kunt gerust meerdere zaden in één pot planten omdat je ze later toch gaat uitdunnen. Maak de gaten ongeveer 2,5 tot 5 cm uit elkaar.
- Je kunt maar één boom per vierkante meter planten.
-
Zet de boom in het gat en stamp de grond aan. Haal de boom eerst uit de dunne pot en maak de kluit voorzichtig los. Zet de boom in het gat en vul de lege ruimte op met meer aarde. Klop de aarde zachtjes aan met je handen.
- Als je met zaadjes werkt, doe je één zaadje in elk gaatje en strijk je vervolgens de aarde over het gaatje.
-
Geef de grond water. Gebruik voldoende water om de grond vochtig te maken. Als je de boom in een pot hebt geplant, blijf hem dan water geven totdat het water uit de afvoergaten op de bodem begint te komen. Na deze eerste gietbeurt hoef je de boom pas weer water te geven als de bovenste 5 cm zijn opgedroogd.
- Gebruik geen leidingwater want dat is vaak behandeld met chemicaliën.
-
Dun de zaailingen uit zodra ze opkomen. Wacht tot de zaailingen hun eerste paar echte bladeren hebben; deze zijn groter en donkerder dan de andere bladeren. Kies vervolgens de sterkste en gezondste zaailing uit en pluk de rest. De geplukte zaailingen kun je weggooien of in aparte potten overplanten.
- Als je een jonge boom hebt geplant, dan hoef je je niet druk te maken over het uitdunnen.
Advertentie
-
Wacht met water geven tot de bovenste 5 cm grond droog is. Afhankelijk van hoe warm en zonnig het is, moet je de boom slechts eenmaal per week tot zelfs elke dag water geven.
- Als de boom eenmaal na een jaar of drie volgroeid is, hoef je hem alleen bij droogte water te geven. Dit komt omdat de wortels diep genoeg gegroeid zijn om bij de vochtige grond te komen.
- Test de vochtigheid van de grond door er met je vinger in te prikken. Als de grond droog aanvoelt, dan moet je water geven.
-
Breng tussen het einde van de winter en het begin van de herfst een meststof met tijdonstpanner aan. Kies een 8-3-9- of 10-10-10-meststof met tijdontspanner, en breng deze in een straal van 50 cm rondom de voet van de boom aan. Haal een tuinvork door de meststof om deze in de grond te mengen. Doe dit een- of tweemaal per week, vanaf het einde van de winter tot de herfst.
- Je kunt ook een bio-meststof gebruiken gemaakt van verrotte mest en planten. [9] X Bron
- Lees de gebruiksaanwijzing van de meststof om precies te weten wanneer, hoeveel en hoe vaak je de meststof moet gebruiken. Dit verschilt per merk.
- Als de boom na verloop van twee tot drie jaar volgroeid is, moet je twee keer zoveel meststof gebruiken.
-
Houd een duidelijke straal van 20 tot 30 cm rondom de boom vrij. Dit geldt ook voor dingen als mulch, gras, onkruid, en andere bodembedekkers. In al deze dingen kunnen ongedierte zitten dat de boom kan aantasten. Om dit te voorkomen, moet je een straal van 20 tot 30 cm rondom de stam zonder mulch of begroeiing houden. [10] X Bron
- Onder begroeiing vallen dingen als gras en onkruid.
- Verwijder het onkruid drie tot vier keer per jaar gedurende de eerste twee jaar. Daarna hoef je het onkruid nog maar één of twee keer per jaar te verwijderen.
-
Behandel zieke plekken met schimmelwerende middelen of verwijder ze. De veiligste en zekerste methode is het verwijderen van de zieke plek. In sommige gevallen, zoals bij bacterievuur of grijze bladvlekken, kun je schimmelwerende middelen gebruiken. In extremere gevallen, zoals bij strepenziekte, moet je het zieke deel verwijderen. [11] X Bron
- Pas op voor: grijze bladvlekkenziekte, bruine wortel, rose-ziekte, en strepenziekte.
- Gooi de zieke schors en stengels niet in het compostvat, anders besmet je het. Je moet ze vernietigen.
- Desinfecteer daarna het gereedschap met alcohol of een oplossing van één deel bleekmiddel op negen delen water.
-
Ongedierte uitroeien met onkruidverdelgers. Insecticiden zijn niet erg effectief omdat ze de eitjes niet doden. Als je de eitjes niet doodt, dan komen ze uit en moet je het ongedierte weer helemaal opnieuw bestrijden. [12] X Bron
- Tot de meest voorkomende plagen bij kaneel behoren: boorders, rupsen, plantluis, mineervliegen en mijten.
- Vergeet niet de schors af te pellen en de plek eronder te behandelen. Hier zitten meestal alle eitjes. Behandel bij twijfel de hele stam.
Advertentie
-
Wacht tot de boom twee jaar oud is voordat je hem oogst. Je hoeft de boom niet te snoeien, want daar wordt tijdens het oogstproces voor gezorgd. Je weet wanneer de boom klaar is om te oogsten als de schors bruin wordt en de bladeren stevig groeien.
-
Snijd tussen het late voorjaar en de nazomer vier tot zes stengels tot de grond af. Kies vier tot zes rechte en gezond uitziende stammen en gebruik een zaag met fijne tanden om ze af te zagen tot ze 4 tot 6 cm lang zijn. Zorg ervoor dat de sneden in een hoek van 30 graden staan, schuin naar het midden of naar de binnenkant van de boom. [13] X Bron
- Het is zelfs beter om dit tijdens het regenseizoen te doen, omdat de schors dan gemakkelijker af te pellen is.
-
Snijd de scheuten in kortere lengtes en kerf daarna de schors in. Tussen de 3 en 4 cm is het best. Gebruik een scherp mes om de schors in de lengte (van boven naar beneden) van elke minischeut af te snijden. [14] X Bron
- Als de geoogste stengel ouder is, moet je misschien een beetje in het hout zagen.
-
Schil de schors van de minischeuten en leg ze te drogen. Haal de schors los van het hout met je vingers of met een mes. Als je de schors eraf hebt gehaald, zet je het gedurende vier tot vijf dagen in de schaduw om te drogen. [15] X Bron
- De schors krult zich na het schillen vanzelf op. Dit is je kaneelstokje!
-
Wacht twee jaar voor je de kaneel weer oogst. Net als veel andere specerijen gaat kaneel lang mee. Dit betekent dat de oorspronkelijke partij geoogste kaneel het tot de volgende oogst zou moeten uithouden. Je kunt om de twee jaar vier tot zes stengels oogsten. [16] X Bron
- Als het om een binnenboom gaat, kun je de stammen korter knippen als ze te lang worden. Een kaneelboom kan tot 2,5 meter hoog worden.
- Oogst niet elke keer dezelfde stengels.
Advertentie
Tips
- Controleer de leeftijd van je jonge boom wanneer je hem bij de kwekerij koopt. Misschien is hij al oud genoeg om te oogsten.
- Kaneelbomen krijgen doordringende bloemen. Mocht je een binnenboom hebben, overweeg hem dan buiten te zetten als hij eenmaal bloeit.
- Spoel de kaneel heel goed af voor gebruik.
Advertentie
Benodigdheden
- Jonge kaneelbomen of zaden
- Korrelige grond (zuur)
- Tuinschepje
- Tuinvork
- 8-3-9- of 10-10-10-meststof
- Snoeischaar
- Scherp mes
Bronnen
- ↑ https://www.herbazest.com/herb-garden/growing-cinnamon
- ↑ https://plantvillage.psu.edu/topics/cinnamon/infos/diseases_and_pests_description_uses_propagation
- ↑ https://plantvillage.psu.edu/topics/cinnamon/infos/diseases_and_pests_description_uses_propagation
- ↑ https://www.herbazest.com/herb-garden/growing-cinnamon
- ↑ https://hortnews.extension.iastate.edu/1994/4-6-1994/ph.html
- ↑ https://hortnews.extension.iastate.edu/1994/4-6-1994/ph.html
- ↑ https://www.herbazest.com/herb-garden/growing-cinnamon
- ↑ https://www.herbazest.com/herb-garden/growing-cinnamon
- ↑ https://www.herbazest.com/herb-garden/growing-cinnamon
- ↑ https://www.herbazest.com/herb-garden/growing-cinnamon
- ↑ https://www.herbazest.com/herb-garden/growing-cinnamon
- ↑ https://www.herbazest.com/herb-garden/growing-cinnamon
- ↑ https://www.herbazest.com/herb-garden/growing-cinnamon
- ↑ https://www.herbazest.com/herb-garden/growing-cinnamon
- ↑ https://www.herbazest.com/herb-garden/growing-cinnamon
- ↑ https://www.herbazest.com/herb-garden/growing-cinnamon
Over dit artikel
Deze pagina is 6.077 keer bekeken.
Advertentie