Pdf downloaden
Pdf downloaden
Katholiek worden is een langdurig proces, maar je krijgt er veel voor terug. Als je eenmaal toegetreden bent tot de kerk, kan je je leven leiden aan de hand van de katholieke leerstellingen. Deze wikiHow zal je laten zien hoe je katholiek kan worden.
Stappen
-
Ga goed bij jezelf te rade. Katholiek worden zal de rest van je leven veranderen. Het is niet hetzelfde als de keuze om hipster te worden of je als orgaandonor te registreren. Je religie zal een groot deel van je leven gaan uitmaken en je moet hier dus niet halfslachtig aan beginnen. Veel mensen vinden de kerstlichtjes mooi, maar dat is geen goede basis voor je geloof (hoe mooi de lichtjes dan ook mogen zijn).
- Ben je bekend genoeg met de leerstellingen van de katholieke kerk om te kunnen zeggen dat je zeker weet dat dit een gemeenschap is waar je bij wilt horen? Als je antwoord daarop 'ja' is, super! Lees vooral door. Als je het nog niet zeker weet, vraag dan een vriend of geestelijke om informatie. Op het internet is er natuurlijk ook van alles te vinden!
- Geloof je dat Jezus de Zoon van God is en de ware Messias? Geloof je in de Heilige Drie-eenheid - de Vader, de Zoon en de Heilige Geest? En in de Heilige Maagd Maria en transsubstantiatie? Ja? Geweldig! We gaan verder.
-
Lees de Bijbel en de catechismus. De catechismus (we gaan ervan uit dat je weet wat de Bijbel is!) is een set instructies voor Christenen, in de vorm van vragen en antwoorden. Het zou zomaar eens de tekst kunnen zijn die jij nodig hebt om je over de streep te trekken!
- Als je niet veel tijd hebt, lees dan Genesis en de evangeliën. Op die manier krijg je een goed beeld van het scheppingsverhaal en het verhaal van Jezus. Als je vervolgens met een priester spreekt over je interesse, is het in ieder geval duidelijk dat je goed voorbereid bent.
-
Ken je omstandigheden. Als je geen eerdere geschiedenis met de katholieke kerk hebt, zal je het proces moeten doorlopen dat in dit artikel wordt beschreven -- de inwijdingsklassen voor volwassen die toetreden tot het christendom -- en zal je bij de volgende paasnacht de hele wellnessbehandeling moeten ondergaan (dopen, vormsel, etc.) Als je gedoopt bent, maar verder niets hebt gedaan, of andere banden met de kerk hebt, kan het zijn dat het proces anders is.
- Als je gedoopt bent, maar in je inwijdingsproces niet verder bent gegaan, hoef je mogelijk geen klassen te volgen. Het hangt allemaal af van je religieuze vorming en van je wensen. De meeste gedoopte mensen, doorgaan een kortere periode van onderzoek en reflectie, en kunnen vervolgens elke zondag naar de kerk [1] X Bron
Advertentie
-
Bezoek lokale katholieke kerken. Het is niet zo ingewikkeld -- zoek gewoon naar 'kerken' in het telefoonboek of zoek een kerk in je omgeving. Het zijn veelal mooie, grote gebouwen met een kruis erop, hint hint. Je kunt ook op online zoeken naar kerken en hun mistijden. Hier is zelfs een app voor - MassTimes is gratis en gebruikt je gps-signaal om te laten zien welke rooms-katholieke kerken er in de buurt zijn.
- Het is natuurlijk fijn om een kerk te vinden, maar als je er vier vindt, is dat nog beter! Het is met kerken net als met opleidingen: je leert op alle opleidingen iets, maar ze zijn onderling zeer verschillend. Mogelijk vind je de ene kerk helemaal niets, terwijl je een andere helemaal geweldig vindt. Als je nog geen kerk hebt gevonden die je aanspreekt, blijf dan vooral zoeken.
-
Ga naar een mis. Je zou geen auto kopen zonder een testrit, toch? Iedereen is in principe welkom bij een publieke mis, dus ga er vooral heen! Je zult ook niet meteen met vragen overstelpt worden. Ga met een katholieke vriend die je kan vertellen wat je moet doen en wat de betekenis is van de rituelen. Je zal nog geen deelnemen in de communie, maar wel in alle andere onderdelen. En niemand zal zich er druk over maken dat je niet de eucharistie in ontvangst neemt! De kerk is open voor iedereen.
- Laat je mening vooral niet bepalen door een specifieke mis of kerk. De meeste kerken hebben gevarieerde diensten. Zo zijn er ook veel kerken die 'tienerdiensten' of zelfs 'gitaardiensten' aanbieden, of diensten in de taal van een lokale minderheidsnationaliteit. Daarnaast is hoe je de dienst ervaart, vaak ook afhankelijk van de priester die de specifieke dienst viert. Zoek vooral rond! Er zijn zat opties.
-
Bid. Ook al ben je dan geen katholieke veteraan, dat betekent niet dat je niet mag bidden. Het betekent ook zeker niet dat God je niet kan horen. Neem wat tijd uit je dag om te bidden en word je er bewust van hoe het voelt. Als je je er ontspannen bij voelt, of een connectie met een dieper niveau van jezelf mogelijk maakt, is dat een goed teken.
- Je hoeft niet per se antwoorden te vinden als je aan het bidden bent. Praat gewoon tegen iemand daarboven (waaronder heiligen! [2] X Bron ) om je dankbaarheid te tonen, om om hulp te vragen, of om gewoon te ontspannen en in het moment te zijn. Je kan waar dan ook en op elk moment bidden, door woorden, door gedachten, door te zingen of door actie te ondernemen.
Advertentie
-
Neem contact op met het pastoraat van de kerk die je gekozen hebt. Vertel ze dat je graag wilt bekeren en het proces gaat van start! Er zijn groepsklassen voor iedereen die wil bekeren en deze geven je een sociaal kader om de ervaring mee te verwerken. Voordat je hieraan begint, zal je het 'precatechumenaat'-proces moeten doorlopen -- hierin spreek je met een preister, reflecteer je en woon je regelmatig diensten bij. Het is helemaal niet zo spannend als het klinkt!
- Soms zijn kerken net als scholen in het feit dat je alleen naar een kerk mag gaan waar je in de buurt woont. Als je graag naar een andere kerk wilt, die verder van je huis vandaan is, heb je een brief nodig van je lokale pastoraat waarin dit wordt toegestaan. [3] X Bron
-
Spreek met je priester of diaken. Hij zal je vragen waarom je katholiek wil worden, met je praten over hoe serieus dit verlangen is en of je op de hoogte bent van de voorwaarden van het katholiek zijn. Als iedereen het er mee eens is, kan je beginnen met je klassen.
- Iedereen waarmee je dit proces doorgaat, zal publiekelijk de intentie om toe te treden gedurende een mis uitspreken door middel van het acceptatie-ritueel tot de orde van catechumenen en het ritueel van verwelkoming [1] X Bron Maak je geen zorgen -- je hoeft niet openbaar te spreken. Hierna ben je door het precatechumenaat-proces heen en ben je gepromoveerd tot catechumeen! [4] X Bron
-
Begin met je katholieke onderwijs. In deze periode zal je leren over de geschiedenis van de kerk, de overtuigingen en waarden van de katholieke kerk en de juiste manier om een mis te vieren. Tijdens veel lessen in deze fase zal je maar een deel van de kerkdienst bijwonen en voor de communie weggaan, gezien je nog niet de eucharistie mag ontvangen tot je officieel deel uitmaakt van de kerkelijke gemeenschap.
- Je zult natuurlijk wel op veel andere manieren deelnemen! Je zult zalving ontvangen, deelnemen in gebed, en betrokken worden in de gemeenschap. Daarnaast zal je natuurlijk steeds dichter bevriend raken met de mensen in je klas en met hen dingen ondernemen.
-
Beëindig de periode met een sponsor. De meeste inwijdingsklassen vinden plaats binnen een kerkelijk jaar. Op die manier, maak je alle vieringen, vastenperiodes en feestdagen mee. Binnen die tijd zal je mogelijk een sponsor toegewezen krijgen - of, als je er een in gedachten hebt, kan je er zelf een uitkiezen. De sponsor is er gewoon om je te helpen en alle vragen te beantwoorden die je hebt.
- Gedurende deze tijd kan het zo zijn dat je gevraagd wordt om je huwelijkse staat toe te lichten. Als je gescheiden bent, maar nog geen ontbinding hebt ontvangen, zal je er eentje moeten bemachtigen voordat je katholiek wordt. Als je alleen voor de wet getrouwd bent (en niet voor de kerk), zal je mogelijk gevraagd worden om opnieuw te trouwen of je huwelijk 'in te zegenen' in de kerk. Dit kan zelfsop afspraak! [3] X Bron
Advertentie
-
Begin de periode van purificatie en verlichting. Richting het einde van het kerkelijke jaar, zal je tot 'elect' benoemd worden. In deze periode bereid je je voor op drie publieke vieringen: het verkiezingsritueel, de oproep tot voortdurende bekering, en de grote finale tijdens de paaswake.
- De eerste twee van deze rituelen zijn at het begin van de vastentijd. Als deze 40 dagen voorbij zijn, zal je gedoopt worden tijdens de paaswake, en de eucharistie ontvangen. Hoera!
-
Wordt een volwaardige katholiek. Na de paaswake (een zeer mooie, memorabele ervaring), ben je daadwerkelijk een volwaardig deel van de katholieke kerk. Al het harde werken en studeren is beloond en je bent er klaar voor. Welkom!
- Mocht je benieuwd zijn over de sacramenten - nee, je hoeft 'echt' niets te doen. Als je je lach en goede intenties meebrengt, is dat genoeg! Je hoeft niets te onthouden of te doen en er is geen laatste test. De kerkelijke gemeenschap is gewoon blij dat je erbij bent en de priester zal het daadwerkelijke werk doen!
-
Begin aan de periode van mystagogie. Dat klinkt magisch, nietwaar? Strikt genomen, is mystagogie een levenslang proces om dichter bij God komen te staan en je steeds meer te wortelen in je katholieke overtuigingen. Ceremonieel gezien, echter, eindigt deze periode rond Pinksteren en is het een mooi woord voor het verkennen van je ervaring door middel van catechese.
- Bepaalde kerken zullen je het eerste jaar blijven 'onderwijzen' (het is eigenlijk meer een begeleiding voor wanneer dit nodig is). Je bent immers nog steeds nieuw in de gemeenschap en mag dus alle vragen stellen die je maar kan bedenken! Iedereen wil je gewoon graag helpen. Vervolgens verlaat je het nest en vlieg je onder de vleugels van God!
Advertentie
Tips
- Zelfs als je alleen nog maar vragen stelt, maar nog niet zeker weet of je katholiek wil worden, kan je een priester, diaken of lid van het pastoraat aanspreken om je vragen te beantwoorden. Zij vinden het waarschijnlijk alleen maar leuk om met je te spreken.
- Katholieke kerken doen doorgaans veel voor de lokale gemeenschap, zoals het voeden van daklozen of tijd doorbrengen met ouderen en wezen. Dit soort aangelegenheden maken het grootste deel van de sociale kerkelijke agenda uit en zijn een goede manier om andere katholieken te ontmoeten, terwijl je een belangrijke dienst levert aan je naasten.
- Als je een deel van de dienst of van de katholieke tradities niet goed begrijpt of vreemd vindt, stel dan je vraag aan een priester of zoek het op in de catechismus.
- Als je eerder gedoopt bent in de trinitaire vorm ‘In de naam van Vader de Zoon en de Heilige Geest,’ is je doop geldig en hoef je niet nog een keer gedoopt te worden. Mocht je nog niet gedoopt zijn, of gedoopt zijn op een niet-trinitaire vorm, dan moet je nog een keer gedoopt worden in een katholieke kerk.
- Veel missalen bevatten de volgorde van de mis, inclusief de antwoorden die je moet geven en wanneer je moet staan, zitten of knielen - hetzij voor of achter in de kerk.
- Bid elke avond en elke ochtend. Zorg ervoor dat God zich warm en welkom voelt!
- De katholieke kerk wordt vaak geassocieerd met schuldgevoelens en strikte regels. Nadat je een aantal missen hebt bijgewoond en wat katholieke vrienden hebt gemaakt, zal je zien dat dit eerder een stereotype is.
- Het Catechismus Van De Katholieke Kerk (te koop via gospel.nl) bevat alles wat je moet weten over de doctrines en gebeden van de kerk. Katholicisme Voor Dummies is ook zeer behulpzaam.
- De klassen zijn niet bedoeld om je de complete inhoud van het katholieke geloof te leren! Het gaat er om dat je het topje van de ijsberg leert kennen en hopelijk daardoor meer wilt ervaren. De reis van het geloof is voortdurend en steeds wisselend. Dat je je kerkelijke opleiding hebt afgerond, betekent niet dat je klaar bent met het leren over je nieuwe geloof.
Advertentie
Waarschuwingen
- Totdat je lid bent van de katholieke kerk, mag je de eucharistie niet ontvangen. Waarschijnlijk zal niemand je tegenhouden, maar de kerk vraag je om de tradities te respecteren. De eucharistie symboliseert voor katholieken het lichaam en bloed van Christus, niet gewoon brood en wijn. Denk eraan dat Paulus het volgende zegt: ‘Zo dan, wie onwaardiglijk dit brood eet, of den drinkbeker des Heeren drinkt, die zal schuldig zijn aan het lichaam en bloed des Heeren. Maar de mens beproeve zichzelven, en ete alzo van het brood, en drinke van den drinkbeker. 29 Want die onwaardiglijk eet en drinkt, die eet en drinkt zichzelven een oordeel, niet onderscheidende het lichaam des Heeren.’ (1 Korinthe 11:27-28). Met andere woorden: je begaat een doodzonde (vanzelfsprekend erg slecht) en dat is natuurlijk geen goed begin van je toetreding tot de kerk.
- Zij die nog niet hun eerste communie hebben ontvangen, kunnen in de rij gaan staan voor het ontvangen van de eucharistie, maar als zij aankomen bij het altaar moeten ze dan hun armen kruisen voor hun borst, met de handpalmen tegen de schouders. Op deze manier laat je aan de priester zien, dat je liever een zegening ontvangt. (Kerkelijken die geen priester zijn, kunnen geen zegening uitvoeren bij een communie. In dat geval kan je tijdens de heilige communie beter blijven zitten. Niemand zal hiervan opkijken.)
- Bekeer vooral niet tot de kerk voor iemand anders. Bekeer alleen als het echt is wat je gelooft.
- De katholieke kerk is een eeuwenoude institutie en heeft daarom ook veel tradities en rituelen. Als je niet 100% zeker bent dat je deel van de kerk uit wilt maken, wacht dan nog even met de laatste stappen van toetreding totdat je het wel zeker weet. Er zijn een aantal zeer goede boeken beschikbaar die gaan over hoe mensen hun reis tot bekering hebben afgelegd. Koop en lees deze vooral!
- Er zijn veel misconcepties over de kerk, waardoor je mogelijk je interesse al verliest voordat je de kans hebt gekregen om meer te weten te komen. Stel eens wat vragen aan een goed geïnformeerde katholieke vriend of vriendin; hij of zij zal je waarschijnlijk de antwoorden kunnen geven die je zoekt. Websites zoals Katholieke Antwoorden hebben artikelen, filmpjes en antwoorden voor al je vragen.
Advertentie
Bronnen
Advertentie