Pdf downloaden
Pdf downloaden
Het fokken van katten is een serieuze, tijdrovende en dure onderneming. Maar het kan ook een zeer lonende en vreugdevolle ervaring zijn, met veel schattige jonge poesjes! Dit zijn de basisvereisten voor het veilig fokken van gezonde, gelukkige katten.
Stappen
-
Beslis welk kattenras je wilt gaan fokken. Er zijn bijna altijd genoeg jonge katjes in dierenasiels te vinden, en het fokken van raszuivere katten is een goede manier om ervoor te zorgen dat jouw katten iets bijzonders hebben dat ze tevens waardevoller maakt. Voor een ras kiezen dat je het leukst vindt is zeker een optie, maar als je je zorgen maakt over het vinden van nieuwe eigenaars voor je jonge katjes, overweeg dan om ouderkatten te selecteren van een populair ras dat nog niet zo veel in jouw omgeving te vinden is.
-
Bouw een netwerk op. Veel fokkers zullen een kat met fokpotentieel niet zomaar verkopen aan iemand die geen ervaring heeft in de wereld van het fokken en showen van katten. [1] X Bron Als je al een kat hebt, neem die dan mee naar een paar shows (de meeste shows hebben onderdelen voor katten die niet van een specifiek ras zijn), en leg wat contacten.
-
Kies de moederpoes zorgvuldig uit. Naast een goede gezondheid en een leeftijd die geschikt is voor het fokken (ten minste 18-24 maanden oud [2] X Bron ), zijn hier wat dingen waar je op moet letten:
- Vertoont ze de standaard kenmerken van haar ras?
- Heeft ze de juiste papieren over haar afkomst?
- Heeft ze fokrechten?
- Heeft haar moeder of grootmoeder zwangerschapscomplicaties gehad?
- Poezen die aan shows hebben meegedaan en het goed gedaan hebben, zullen beter verkopende jonge katjes voortbrengen, dus bedenk of je haar succesvol kunt showen (of dat ze al geshowd is).
- Is ze vriendelijk en sociaal? (Dit zijn erfelijke eigenschappen! [3] X Bron )
-
Vind een goede dekkater. De meeste dingen die je zoekt in een goede poes zijn ook van toepassing op een dekkater - karakter, uiterlijk, rasstatus en gezondheid zijn allemaal even belangrijk. De eigenaars van een dekkater moeten papieren hebben die de huidige gezondheid en rasstatus van hun kater aantonen. Het is niet verstandig om een gewone huiskat als dekkater te gebruiken. Bij niet gecastreerde katers is agressie en sproeien normaal gedrag, [4] X Bron en dit soort gedrag verdwijnt vaak zelfs niet nadat de kater uiteindelijk gecastreerd wordt. [5] X Bron Vraag rond bij dierenartsen, kattenshows en -fokkers om een geschikte dekkater te vinden die niet te nauw verwant is aan jouw moederpoes. Als je wilt dat je gemakkelijk nieuwe eigenaars voor je jonge katjes zult kunnen vinden is het best de moeite waard om eventueel ver te reizen om de dekkater te bezoeken of op te halen.
-
Maak voordat je begint met fokken eerst een afspraak met de dierenarts. Je moet er zeker van zijn dat beide ouders gezond zijn voordat je begint met fokken. Enkele dingen die je de dierenarts moet laten controleren zijn:
- Vaccinaties moeten allemaal up to date zijn.
- Fiv/FeLV-test - deze tests moeten vlak voor elke nieuwe poezenzwangerschap gedaan worden.
- Ringworm, oormijt en vlooien.
- Er moet een ontlastingcontrole op interne parasieten worden uitgevoerd.
- Genetische ziektes, zoals polycysteuze nierziekte, heup-dysplasie, patella luxaties en hartziektes.
- Alle rasspecifieke ziekten. [6] X Bron
-
Maak een budgetplan. Het fokken en grootbrengen van katjes is duur. Hieronder volgen schattingen van enkele kosten waar je rekening mee moet houden:
- Veterinaire zorg - net als mensenmoeders hebben poezenmoeders extra dierenartscontroles nodig om er zeker van te zijn dat de zwangerschap goed verloopt, en kunnen er onverwachte complicaties optreden die bijvoorbeeld een keizersnede noodzakelijk maken.
- Controle voordat de poes zwanger wordt: 550 á 600 euro.
- Check up tijdens de zwangerschap met ultra-sound: €130.- (of Röntgenfoto: €90.-).
- Een spoedkeizersnede kost minstens 250 euro. [7] X Bron
- Voeding - goede kwaliteit voeding voor jouw moederpoes is gedurende haar hele leven belangrijk, maar vooral tijdens de zwangerschap. Je moet ook zorgen dat haar katjes goede kwaliteitsvoeding krijgen als ze gespeend worden - dit is essentieel voor hun ontwikkeling. Denk hierbij aan dingen als verse kip, vis, speciaal voer voor jonge katjes en rauwe rundergehakt van goede kwaliteit. Deze dingen zijn allemaal goed voor gespeende katjes.
- Voeding voor de poes tijdens de zwangerschap en de borstvoeding: 120 euro.
- Noodvoeding voor de katjes als er iets mis gaat met hun melkvoorziening: 15 euro.
- Registratiekosten voor je eerste jaar als fokker: 130 euro. Als je wilt dat jouw katjes het voordeel van een stamboom hebben, moet je jezelf laten registreren als fokker en ook je poes, plus elk nest, moet je laten registreren.
- Verwarming in de winter. Kittens moeten altijd goed warm gehouden worden, en in de winter kan dit oplopen tot een flinke rekening.
- Veterinaire zorg - net als mensenmoeders hebben poezenmoeders extra dierenartscontroles nodig om er zeker van te zijn dat de zwangerschap goed verloopt, en kunnen er onverwachte complicaties optreden die bijvoorbeeld een keizersnede noodzakelijk maken.
-
Denk er goed over na. Er zijn een heleboel ongewenste jonge katjes in de wereld, dus je moet er zeker van zijn dat je echt graag katten wilt fokken, voordat je begint. Als je voornamelijk katten wilt fokken om schattige jonge katjes te hebben om mee te spelen, overweeg dan vrijwilligerswerk te gaan doen voor het plaatselijke dierenasiel - de meeste asielen sturen hun katjes met getrainde vrijwilligers mee naar huis, totdat ze gespeend zijn en klaar om geadopteerd te worden. Enkele andere dingen om in overweging te nemen zijn:
- Geld - kun je je alle kosten van het fokken van katjes veroorloven, ook als je er niet in zou slagen het geïnvesteerde geld terug te verdienen met de verkoop van de katjes?
- Tijd - het fokken van katten en het grootbrengen van katjes zijn beide tijdrovende bezigheden - je mag een aanstaande poezenmoeder of kleine katjes niet voor langere tijd alleen laten (zelfs een hele werkdag is te lang).
- Een nieuw thuis vinden voor je katjes - is er een markt voor gefokte katten in jouw omgeving? Ben je bereid om de marketing te doen die nodig is om goede nieuwe eigenaars voor hen te vinden? Niet elke plek is geschikt; jij moet ervoor te zorgen dat je de juiste mensen uitzoekt voor je katjes; je wilt geen mensen die er na een paar weken al genoeg van hebben, of die ze van de hand doen omdat de kat slecht gedrag heeft ontwikkeld als gevolg van verwaarlozing of slechte behandeling.
- Ethische kwesties - hoewel er mensen zijn die op zoek zijn naar specifieke uiterlijke kenmerken bij katten die alleen bij raskatten voorkomen, moet je je afvragen of jouw katjes misschien terechtkomen bij mensen die even gelukkig zouden zijn geweest met een gewone huis-tuin-en-keukenkat. In Amerika worden jaarlijks 1,4 miljoen katten in asielen geëuthanaseerd omdat er geen geschikte plek voor hen gevonden kon worden. [8] X Betrouwbare bron American Society for the Prevention of Cruelty to Animals Ga naar de bron , [9] X Betrouwbare bron The Humane Society of the United States Ga naar de bron
Advertentie
-
Bepaal wanneer jouw moederpoes vruchtbaar zal zijn. Katten zijn meestal alleen vruchtbaar in de lente en de zomer, hoewel binnenkatten, die aan veel kunstlicht zijn blootgesteld, het hele jaar door vruchtbaar kunnen zijn. De eisprong wordt bij poezen uitgelokt door de paringsdaad, en wanneer de poes niet ovuleert, zal haar vruchtbaarheidscyclus zich waarschijnlijk meerdere malen herhalen. [10] X Bron Sommige poezen vertonen geen tekenen van deze cyclus in aanwezigheid van hun eigenaar, dus let ook op de katers in de buurt - zij zullen zich laten zien als een poes krols is. [11] X Bron De stadia van de oestrische cyclus, met uitzondering van anestrus, wanneer de kat in de winter niet vruchtbaar is, zijn:
- Proestrus - deze fase kan één tot twee dagen duren, maar ook een uur, en komt niet bij alle poezen voor. Tijdens deze periode kan ze de kater roepen, over de grond rollen en wrijven, maar ze zal de kater (nog) niet in haar buurt laten.
- Oestrus - deze fase duurt gewoonlijk ongeveer een week, en is het moment waarop de moederpoes naar het mannetje moet worden gebracht voor de paring. Het belangrijkste teken van deze periode is haar vocale roep naar het mannetje met een specifiek soort gekrijs. [12] X Bron Dit geluid is over het algemeen een kort, klaaglijk, hol klinkend gilgeluid dat bijna klinkt als 'aah-roe-ugh?' (hoewel het per ras kan verschillen, dus vraag het na bij een fokker die vertrouwd is met jouw ras) en je poes zal alles in het werk stellen om in de buurt van een kater te komen. [13] X Bron
- Interestrus - wanneer de poes geen eisprong heeft gehad, zal ze deze periode ingaan, die meestal ongeveer een week duurt voordat de oestrusperiode terugkeert. Tijdens interestrus zal ze geen teken van voortplantingsactiviteit vertonen.
-
Zorg dat je weet hoe een dekking plaatsvindt. De eigenaar van de dekkater zal het meestal regelen, maar het is goed om alvast te weten wat je kunt verwachten. Geen enkele fatsoenlijke dekkater-eigenaar zal zijn voorbereidingen voor je verborgen houden, en je moet goed opletten of de eigenaar weet wat hij doet.
- De kater heeft een plek nodig om naartoe te vluchten vlak nadat de paring heeft plaatsgevonden want het wijfje kan na afloop van de daad vaak venijnig reageren.
- Je zult waarschijnlijk een bloedstollende kreet van het vrouwtje te horen, dit is normaal. [14] X Bron
- Onmiddellijk na de paring zal het vrouwtje zichzelf waarschijnlijk ongeveer een uur lang verwoed verzorgen en gedurende die tijd zal ze niemand in haar buurt toelaten. Hierna zal de oestrische periode doorgaan zoals die voor de paring was, tot aan het natuurlijke einde.
- Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat een poes meer dan één keer wordt gedekt tijdens een oestrische periode, aangezien zij pas zal ovuleren nadat zij is gedekt. Drie dekkingen per dag gedurende de eerste drie dagen van de oestrische cyclus moeten een kans van 90% opleveren dat de poes ovuleert. [15] X Bron
-
Plan indien nodig voor een tweede dekking. Als jouw poes niet zwanger werd na haar eerste bezoek aan de dekkater, zijn er verschillende mogelijke tijdlijnen:
- Ze heeft geen eisprong gehad. Als dit het geval is, zal ze na ongeveer een week weer vruchtbaar zijn.
- Ze ovuleerde wel, maar werd niet zwanger - deze periode wordt metestrus genoemd; het duurt 5-7 weken, en tijdens deze periode zal ze geen voortplantingsactiviteit vertonen. [16] X Bron
- Ze werd wel zwanger, maar de zwangerschap kwam tot een voortijdig einde. Als dit het geval is, zal ze 2-3 weken na het verlies van de katjes weer vruchtbaar worden. [17] X Bron
-
Zorg dat je poes niet met andere katers paart. Als je poes krols is, zal ze naar elke kater binnen gehoorsafstand roepen, en wanhopig proberen buiten te komen om te paren met elke kater die op haar roep reageert, [18] X Bron maar het is geen goed idee om haar zelf haar partner te laten kiezen, want dan weet je niets over de vader van de katjes, en over eventuele ziektes of genetische problemen die hij aan hen zou kunnen doorgeven. Zelfs nadat de poes gedekt is door de dekkater van jouw keuze, zal zij, zolang de oestrus cyclus duurt, proberen te blijven paren, en elk van deze paringen kan katjes voortbrengen.Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:
Je poes verzorgen tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding
-
Bepaal of je poes zwanger is. Er bestaat geen vroegtijdige diagnose voor zwangerschappen bij katten, zoals bij mensen, dus een zwangerschap kan ten vroegste worden geverifieerd op de 15de dag, via een echografie. De volgende methoden kunnen, wanneer ze worden toegepast door iemand die ermee bekend is, worden gebruikt om de zwangerschapsdiagnose bij poezen te stellen:
- Buikspalpitaties vanaf dag 20 - deze mogen alleen worden uitgevoerd door iemand met veel ervaring, omdat je gemakkelijk een miskraam kunt veroorzaken als je het te krachtig doet. Bovendien zijn er andere delen van haar buik die bobbelig kunnen aanvoelen. In dit stadium voelen de katjes aan als gelijkmatig verdeelde zwellingen, ongeveer zo groot als ongedopte pinda's. Tussen dag 35 en 49 is het niet mogelijk om de foetussen te voelen, vanwege de vochtzakjes waarin ze zich bevinden.
- Ultra-sound - hoewel de aanwezigheid van katjes na 15 dagen kan worden waargenomen, verschijnen de hartslagen op dag 20.
- Een test op het hormoon relaxine kan zwangerschap bij katten opsporen na ongeveer 25-30 dagen. [19] X Bron
- Ochtendziekte tijdens de 3e of 4e week van de zwangerschap - dit komt niet bij alle poezen voor, en omvat lusteloosheid, braken en minder belangstelling voor voedsel, maar duurt slechts een dag of twee en kan gemakkelijk onopgemerkt blijven.
- Röntgenfoto - na dag 43 toont een röntgenfoto de botstructuur van de katjes, en werkt beter dan een echografie om het aantal katjes te tellen.
- Uiterlijke tekenen - tegen dag 35 beginnen de tepels roze en duidelijk zichtbaar te worden, en de poes zal merkbaar in omvang toenemen. In de laatste twee weken zal de peervormige buik duidelijk opvallen. Kort voor de bevalling zal de poes kleine borstjes ontwikkelen, en er kan een melkachtige vloeistof uit de tepels komen. [20] X Bron
-
Zorg dat je weet wanneer je de katjes kunt verwachten. De normale draagtijd voor katten is 63-69 dagen, [21] X Bron dus als je je poes opzettelijk hebt laten paren, is het makkelijk om haar bevallingsdatum binnen een marge van een paar dagen te berekenen. Zo niet, dan zijn hier enkele andere opties om ongeveer te weten wanneer ze zal bevallen.
- Een controle bij je dierenarts kan een zeer nauwkeurige geboortedatum opleveren. Jouw dierenarts zal waarschijnlijk een van de gebruikelijke diagnostische methoden gebruiken om te bepalen of je poes zwanger is, en om te zien hoe ver haar zwangerschap gevorderd is.
- Tekenen dat de bevalling op komst is, zijn braken, jankerig mauwen, een plekje zoeken om haar katjes te krijgen, en zichzelf uitvoerig verzorgen. [22] X Bron
- Weet je nog dat je haar voor het laatst de hierboven besproken paringsroep hoorde geven (dit geluid is meestal een kort, klaaglijk, hol klinkend gilgeluid dat zo'n beetje klinkt als 'aah-roe-ugh?') - dit duidde op de laatste keer dat ze vruchtbaar was, en haar zwangerschap is waarschijnlijk in die week begonnen.
- Let op de katers in de buurt - de week dat ze niet meer regelmatig rond je huis te vinden zijn, is waarschijnlijk de week dat ze zwanger werd.
-
Neem contact op met je dierenarts. Je moet 2-3 weken na de dekking een afspraak maken bij de dierenarts, of zodra je vermoedt dat ze al langer dan een maand zwanger is. Op dit punt zou je een aantal aanbevelingen moeten krijgen om je poes tijdens haar zwangerschap gezond te houden.
- Als de zwangerschap verder normaal lijkt te verlopen, is nog één bezoekje, ongeveer een week voordat de katjes verwacht worden, voldoende. De dierenarts zal dan controleren of de katjes gezond zijn, en doornemen wat je allemaal moet doen als ze eenmaal geboren zijn. [23] X Bron
-
Help je poes tijdens de bevalling . Over het algemeen worden poezen tijdens de bevalling het liefst met rust gelaten, maar jouw poes zal waarschijnlijk gerustgesteld zijn als ze weet dat je in de buurt bent. Enkele dingen die ze in een nestplek zal zoeken zijn:
- Gemakkelijke toegang tot voedsel, water, en een kattenbak (maar zet de kattenbak niet te dichtbij, want je wilt geen infectie op je geweten hebben!)
- Het moet in een rustige, donkere hoek van het huis zijn, met weinig verkeer.
- Een doos bekleed met wat gezellige lappen en dekens is meestal een goed idee.
- Het moet ergens zijn waar de katjes niet per ongeluk uit kunnen vallen - pasgeboren katjes zijn blind en doof, en de moeder zal ze in een kleine ruimte opgesloten willen houden, tot ze oud genoeg zijn om er zelf uit te springen.
- Als ze zelf voor een andere plek kiest dan die je voor haar hebt klaargemaakt, accepteer dat dan - haar verplaatsen zal haar stress bezorgen en kan ertoe leiden dat ze de geboorte uitstelt.
-
Ken de tekenen van complicaties. Als een van de volgende dingen zich voordoen, breng je poes dan onmiddellijk naar de dierenarts.
- Geel-groene of heldergroene afscheiding.
- Bloederige afscheiding.
- Als de placenta niet tevoorschijn komt, breng de kat dan naar een dierenarts om de placenta te laten verwijderen - probeer dit NIET zelf, het kan de kat doden als het niet goed gedaan wordt. Als je jouw kat aantreft nadat ze al een of twee katjes heeft gekregen, schrik dan niet als er een of twee placenta's ontbreken; moederkatten eten de placenta's soms op om de voedingsstoffen die erin zitten weer binnen te krijgen.
- Na 3-4 uur bevallen zijn er nog steeds geen katjes geboren.
- De poes lijkt het benauwd te hebben, jankt, of likt haar vulva, zonder katjes te produceren. [24] X Bron
-
Controleer de katjes als ze geboren zijn. Als een katje geboren is, gaat de moeder het likken om de embryonale zak te verwijderen. Dit zal het katje stimuleren om te gaan ademen en bewegen. Als de moeder dit niet doet, moet je steriele handen en een schone handdoek gebruiken om de embryonale zak te verwijderen en het gezicht van het katje schoon te vegen. Als de moeder geen belangstelling voor het katje blijft tonen en het begint te trillen, droog het kleine katje dan met een schone handdoek krachtig genoeg af om het te laten miauwen (dat zal heel zachtjes zijn!), dit zou de aandacht van de moeder moeten trekken.
-
Bereid je goed voor op het verzorgen van de katjes . Pasgeboren katjes moeten om de paar uur kunnen drinken. Als het nest bijzonder groot is, zullen vaak de kleinere, zwakkere katjes van de borstvoeding worden uitgesloten. Soms kan er ook een probleem zijn met de melktoevoer. Let op als de katjes geen - of niet genoeg - melk lijken te krijgen. Als de moederpoes geen melk lijkt te geven, raadpleeg dan een dierenarts. Die kan soms de melktoevoer stimuleren, maar zorg er in ieder geval ook zelf voor dat de katjes genoeg melk binnenkrijgen. Er zijn twee mogelijkheden om de melkvoorraad van de moeder te vervangen:
- Zoek een surrogaatmoeder - dit betekent een poes die katjes heeft van dezelfde leeftijd, maar met een heel klein nestje. Poezen aanvaarden over het algemeen graag katjes van een andere moeder, als ze zelf een klein genoeg nestje hebben, en de katjes even oud zijn als die van haarzelf.
- Voed de verwaarloosde jongen zelf. Om dit te doen heb je speciale melkvoeding voor katjes nodig en een flesje met een speen die ook speciaal bedoeld is voor katjes. Als je moeite hebt om deze dingen te vinden, neem dan contact op met je dierenarts voor hulp. Zorg dat je de instructies op de melkvervanger goed opvolgt, om het de juiste temperatuur en consistentie te geven. Geef katjes GEEN koemelk; hierdoor raakt hun maag van streek. [25] X Bron
-
Socialiseer de jonge katjes. De jonge katjes moeten bij hun moeder blijven tot ze gespeend zijn, maar dit betekent niet dat je niet met ze kunt spelen! Je huisdier moet je natuurlijk wel genoeg vertrouwen om je in de buurt van haar kleintjes te laten. Zorg dat je niets doet dat de moeder ongerust maakt. Laat ze liever niet op hoge meubels zoals bedden of bureaus rondkruipen, want jonge katjes kunnen nog geen diepte inschatten.Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.mcbfa.org/breedcats.html
- ↑ http://www.peteducation.com/article.cfm?c=1+2139&aid=891
- ↑ http://www.peteducation.com/article.cfm?c=1+2139&aid=891
- ↑ http://www.peteducation.com/article.cfm?c=1+2139&aid=891
- ↑ http://www.knowyourcat.info/info/reproduction.htm
- ↑ http://www.peteducation.com/article.cfm?c=1+2139&aid=891
- ↑ http://www.mcbfa.org/breedcats.html
- ↑ https://www.aspca.org/about-us/faq/pet-statistics
- ↑ http://www.humanesociety.org/issues/pet_overpopulation/facts/pet_ownership_statistics.html
- ↑ http://www.peteducation.com/article.cfm?c=1+2139&aid=891
- ↑ http://www.pet-informed-veterinary-advice-online.com/feline-pregnancy-signs.html
- ↑ http://www.knowyourcat.info/info/reproduction.htm
- ↑ http://moderncat.com/articles/12-sounds-cats-make-and-what-they-mean/68602
- ↑ http://moderncat.com/articles/12-sounds-cats-make-and-what-they-mean/68602
- ↑ http://www.peteducation.com/article.cfm?c=1+2139&aid=891
- ↑ http://www.peteducation.com/article.cfm?c=1+2139&aid=891
- ↑ http://www.peteducation.com/article.cfm?c=1+2139&aid=891
- ↑ http://moderncat.com/articles/12-sounds-cats-make-and-what-they-mean/68602
- ↑ http://www.pet-informed-veterinary-advice-online.com/cat-pregnancy.html#preg-relaxin
- ↑ http://pets.webmd.com/cats/cat-pregnancy-gestation?page=2
- ↑ http://pets.webmd.com/cats/cat-pregnancy-gestation
- ↑ http://www.vetinfo.com/problems-cat-pregnancy.html
- ↑ http://pets.webmd.com/cats/cat-pregnancy-gestation?page=2
- ↑ http://www.purina.co.uk/content/your-cat/life-changes/pregnant-cats/things-to-look-out-for-during-cat-labour
- ↑ http://www.pet-informed-veterinary-advice-online.com/cat-pregnancy.html#preg-relaxin
Advertentie