PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Laten we eerlijk zijn: je houdt van je kat. Hij is een kleine haarbal vol vreugde, die spint en kroelt met je wanneer je hem nodig hebt. Maar er zijn tijden wanneer je geliefde katje gewoon niet wil gehoorzamen, hoe hard je ook probeert. Je begint je af te vragen, "Bezit ik mijn kat, of bezit mijn kat mij?" Als je op zoek bent naar tips over hoe je je kat kunt laten zien wie de baas is, terwijl je een liefhebbende en gezonde relatie onderhoudt met je kleine schepsel, lees dan verder!

  1. Dit kan niet genoeg benadrukt worden. Het is belangrijk om een goede verstandhouding te ontwikkelen met je katje vanaf het begin, zodat hij jou respecteert, het je naar de zin wil maken en luistert naar jouw behoeftes.
    • Wanneer je je katje voor het eerst ontmoet, geef hem dan veel aandacht. Besteed extra tijd om met hem te kroelen, praat tegen hem en aai hem zoveel als je kunt, en geef hem zo nu en dan snoepjes.
    • Help je katje zich op zijn gemak te voelen in zijn nieuwe omgeving. Wanneer je je nieuwe bundel vol vreugde thuisbrengt, duurt het een paar dagen voor hem om gewend te raken aan de enge obstakels en vele kamers van zijn nieuwe verblijf. Laat hem de tijd nemen om de nieuwe meubels te besnuffelen, onder het bed te verstoppen als het nodig is en de omgeving te onderzoeken als hij een buitenkatje is. Als je katje in het begin behoedzaam is, dan is het belangrijk om hem aandacht te geven, maar hem niet te overrompelen.
    • Zorg ervoor dat de juiste kattenspulletjes in het huis op hem wachten. Als het katje aankomt, zou je voorbereid moeten zijn met een kattenbak, voer, waterbakjes, een krabpaal en speeltjes, zodat het katje zich direct op zijn gemak voelt in zijn nieuwe omgeving.
  2. Hoewel het belangrijk is om je kleintje te leren gehoorzamen zodra enig slecht gedrag begint, zou je toch de tijd moeten nemen om na te denken over met wie je te maken hebt. Er zijn wat kattenfactoren die effect kunnen hebben op hoe je huisdier zal reageren op jouw pogingen tot training. Hier zijn wat dingen om over na te denken:
    • De behoeftes van een jeugdig katje. Als je een spiksplinternieuw katje hebt, dan zou je kunnen verwachten dat hij heel onbesuisd, nieuwsgierig… en onervaren is. Het kan een nieuw katje wat langer kosten om goed van fout te onderscheiden, dus wees geduldig terwijl hij of zij het uitzoekt. Aan de andere kant, het hebben van een katje dat vers geleverd is door de dierenooievaar kan voordelen hebben. Als je de enige eigenaar bent die het katje ooit gehad heeft, dan kun je meer invloed uitoefenen op zijn acties.
    • De behoeftes van een oudere kat. Als je het overneemt als de eigenaar van de oudere kat van een vriend, of als je het perfecte oudere katje in het asiel gevonden hebt, onthoud dan dat het oudere katje al vastgeroest kan zijn in zijn gedrag. Hij kan gewend zijn aan een bepaalde gang van zaken, en je zult harder moeten werken om dit katje te tonen wat fout is en wat goed. Aan de andere kant, oudere katten kunnen wat meer ontspannen en begripvoller zijn, en zijn misschien wat minder geneigd tot het bijten en kauwen op alles in zicht.
    • De omstandigheden van je huisdier. Vergeet niet om je te realiseren hoe het katje in jouw liefdevolle armen belandde. Als de kat of het katje van een fokker komt en gewend is aan een goede behandeling en goed verzorgd en gevoerd is, dan is dat prettig. Maar als het katje uit een verwaarloosd tehuis is gehaald of lange tijd in het asiel heeft doorgebracht, dan zou je misschien wat harder moeten werken om te begrijpen dat het katje bang is – en wantrouwig – voor zijn nieuwe omgeving en eigenaar.
    • Persoonlijkheid. De persoonlijkheden van katten kunnen zo divers en gecompliceerd zijn als de persoonlijkheden van hun eigenaren. Wat voor kat heb jij? Zou je hem beschrijven als excentriek, gretig om het je naar de zin te maken, lui of liefhebbend? De unieke persoonlijkheid van je kat kan jou helpen te bepalen hoe je moet reageren in bepaalde omstandigheden. Bijvoorbeeld, als je een katje hebt dat gretig is om het je naar de zin te maken, dan zou de beste opvoedmethode zijn om het katje te negeren en zo te laten zien hoe gekwetst je bent door zijn acties.
  3. Katten houden er van nature van om te rennen, bijten, krabben en onderzoeken, dus is het belangrijk om je kat vriendelijke mogelijkheden te geven om mee te spelen zodat hij een uitlaatklep heeft voor zijn behoeftes. Dit kan ook vele disciplinaire situaties voorkomen die zullen ontstaan. Hier zijn wat manieren om ervoor te zorgen dat je kat nog steeds zijn inwendige kat kan uiten:
    • Zorg voor een krabpaal voor je katje. Let erop dat je een of meerdere krabpalen verspreid over het huis hebt staan, zodat je kat daar zijn nagels kan scherpen – in plaats van aan je meubels.
    • Zorg voor iets waar het katje op kan kauwen en bijten. Kauwen op speeltjes, kleine balletjes en gevulde muizen kan katten helpen hun instincten te gebruiken zonder jou te bijten of kwaad te doen in het proces.
    • Creëer een ruimte of speelplek voor je katje. Katten houden van springen, klimmen en ontdekken, dus regel een Jungle Gym voor het katje, of reserveer een hoek van je huis als "katvriendelijk" zodat je kat rond kan rennen zonder je bezit te vernielen.
  4. Het is belangrijk om je kat te laten weten wanneer hij iets goed doet, zodat hij weet dat dit gedrag herhaald zou moeten worden. Goed gedrag kan variëren van het gebruiken van de kattenbak, netjes eten en drinken, de krabpaal gebruiken in plaats van het meubilair, en spelen met zijn speeltjes in plaats van die van jou. Het is ook belangrijk om consequent te zijn. Beloon je katje voor goed gedrag zo vaak als je kunt, zodat hij weet wanneer hij op het juiste pad is. Hier zijn wat manieren om je kat te laten merken dat hij een brave kat is:
    • Geef je katje aandacht. Praten tegen je kat met een zachte stem, hem aaien of hem laten kroelen met je, kan helpen om hem te laten weten dat je waardeert wat hij doet.
    • Speel met je kat. Je kunt je kat belonen door zijn favoriete speeltje tevoorschijn te halen, waarbij hij jouw hulp nodig kan hebben om ermee te spelen. Bijvoorbeeld, veel katten houden van bewegende speeltjes, zoals stokjes met veertjes eraan, of glimmende objecten aan het uiteinde. Als je kat zich goed gedraagt, neem dan wat tijd om met hem te spelen met het bewegende speeltje – je kat zal hier veel beweging door krijgen en jou ook! Een mogelijkheid voor de luiere eigenaar is de laser aanwijzer. Sommige katten worden helemaal gek van de laser aanwijzer, en jij kunt hem door een hele kamer bewegen vanaf je comfortabele eigen bank. Sommige mensen protesteren dat de laseraanwijzer wreed is, omdat de kat de rode stip nooit kan "vangen", terwijl anderen argumenteren dat het meer om de jacht zelf gaat!
    • Geef je katje af en toe een lekkernij. Als je katje indruk op je maakt met zijn gedrag, dan kan het geen kwaad om hem een beetje van zijn favoriete voer te geven, of het nou nat voer is, kip, of een beetje tonijn. Doe het alleen niet te vaak, anders zal je kat hebberig worden – of dik.
  5. Hoewel het cruciaal is om je katje te laten weten dat hij iets goed doet, is het even belangrijk om hem te laten zien wat hij niet moet doen. Wederom, het is belangrijk om consequent te zijn, zodat je kat zijn acties en slechte gedrag elke keer kan herkennen.
    • Negeer je katje. Het ergste wat je kunt doen is je katje compleet negeren. Praat niet tegen hem, verwen hem niet, aai hem niet als hij bij je komt. Hoewel dit hem van streek zal maken, zal hij zien dat hij zich anders moet gedragen als hij jouw aandacht wil.
    • Gebruik een speciale toon in je stem als je katje zich slecht gedragen heeft. Het is niet nodig om te schreeuwen of gillen, dat kan je kat teveel angst aanjagen, maar als je een harde toon gebruikt, dat je kat laat weten dat hij je slecht behandeld heeft, dan zal hij het elke keer herkennen als hij zich slecht gedraagt. Voor meer effect kun je zijn naam toevoegen aan je klacht: "Foei Minou!" Dit zal je kat helpen te herkennen dat hij iets verkeerd gedaan heeft.
    • Zet je katje apart. Als je kat geneigd is om jouw avondeten op te eten, bijvoorbeeld, dan kun je hem verbannen naar je slaapkamer tijdens het avondeten. Hoewel zijn gemiauw bij de deur je hart kan breken, zal het hem leren zijn fouten niet te herhalen.
  6. Hoewel velen fysieke straffen ontmoedigen omdat het wreed kan zijn en kan veroorzaken dat de kat een hekel krijgt aan zijn eigenaar, als de kat je bijt of krabt, dan kun je ontdekken dat er meer fysieke manieren zijn om hem te trainen.
    • Als je kat opvliegend is tegen je, dan is er niets mis met hem een zachte tik geven, hem oppakken en op de grond zetten.
    • Gebruik dezelfde "straf gereedschappen". Het gebruik van dezelfde plantenspuit om je katje nat te spuiten, of hetzelfde felgekleurde T-shirt om je katje een mep mee te geven als hij iets verkeerds doet, zal hem leren het angstaanjagende artikel te associëren met slecht gedrag. Sommige eigenaren zouden moeten uitkijken met de plantenspuit omdat het de katten echt bang kan maken, terwijl anderen het helemaal niet effectief vinden. Hoewel het niet zo gewoon is, sommige katjes houden van water!
    • Zet vallen om je kat te weerhouden zich te buiten te gaan aan slecht gedrag. Bij voorbeeld, als je katje geneigd is om je toiletrol aan te vallen, plaats dan een lege waterfles bovenop de rol, zodat die zal vallen en hem zal laten schrikken als hij probeert te spelen met de rol. Als je kat geneigd is om op de keukentafel te springen, bedek de tafel dan met aluminiumfolie, zodat hij het gaat associeren met een onprettige sensatie. Deze fysieke schrik kan hem de discipline geven die hij nodig heeft.
  7. Hoewel je de leukste kat van de wereld kunt hebben, is het belangrijk dat je hem laat zien dat je het serieus meent over zijn slechte gedrag.
    • Geef niet toe. Als je katje zich verstopt nadat je hem gestraft hebt, ga niet achter hem aan en hem zachtjes troosten. Als je dat doet, dan zal het hem alleen maar leren om dezelfde fout weer te maken voor meer goede aandacht. Laat de kat met rust en laat hem leren dat hij niet weer moet doen wat hij gedaan heeft.
    • Accepteer de excuses van je katje. Als je katje laat zien dat hij spijt heeft, door tegen je been te wrijven of op schoot te kruipen, accepteer dan stil de excuses maar moedig de kat niet aan met teveel genegenheid.
  8. Zelfs als je katje zich niet op zijn best gedragen heeft, het hebben van een huisdier is niet zo anders dan in een relatie zijn. Zelfs als dingen niet zo goed gaan is het belangrijk om een basis van respect en genegenheid te bevestigen. Laat je kat zien hoeveel je van hem houdt, zodat hij je vertrouwt en zal luisteren als probeert hem op te voeden.
    • Begin de dag door te praten met je katje in een vriendelijke toon en hem een beetje aandacht te geven, ongeacht hoe druk je het hebt. Dit zal een positieve toon voor de dag zetten.
    • Neem ’s avonds een minuutje de tijd om tegen je katje te praten en hem te aaien. Als hij bij je wil slapen en je vindt het niet erg, laat hem je dan gezelschap houden.
    Advertentie

Tips

  • Aai je kat regelmatig, hij zal zich met je verbinden en je vertrouwen, en hij zal een verbazend gezelschap zijn!
  • Wees niet te luid of te hard. De toon van je stem zal je kat beïnvloeden, zelfs al kan hij niet volledig alles begrijpen wat je zegt.
  • Doe niets om de kat te irriteren. Laat hem alleen als hij slaapt of zich verstopt, omdat – net als mensen vaak geneigd zijn een beter humeur te hebben na sleep en eten – hij in een beter humeur zal zijn nadat hij zijn rust en eten gekregen heeft.
  • Doe de kat op geen enkele fysieke manier pijn.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Sla je kat nooit, nooit, nooit , en breng hem op geen enkele manier fysiek letsel aan. Dit wordt gezien als mishandeling en zal resulteren in traumatisering.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 7.700 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie