PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Kefir is een drankje met een melkbacteriezuur dat oorspronkelijk uit Rusland komt. Het wordt gemaakt door melk van een koe, schaap of geit te fermenteren, dus door gebruik te maken van zowel gist als bacteriën. Kefir heeft een romige, zurige smaak, net als yoghurt, en wordt geroemd om de probiotische eigenschappen. Kefir kan makkelijk thuis gemaakt worden, maar je moet er wel eenmalig 'starter kefirkorrels' voor kopen. Kefirkorrels zijn kleine brokjes gist met bacteriën, waar eiwitten, suikers en vetten in zitten. Deze korrels kunnen oneindig lang gebruikt worden, zolang ze maar goed bewaard blijven. Je kan er dan elke dag weer kefir van maken. Het bewaren van kefirkorrels is iets wat je met heel weinig tijd en moeite kan doen.

  1. Watermark wikiHow to Kefirkorrels bewaren
    Er zijn verschillende manieren om aan kefirkorrels te komen. De goedkoopste manier is om aan iemand die zelf kefir maakt te vragen of je wat korrels kan krijgen. Iedereen die regelmatig kefir maakt zal namelijk continu een overschot aan kefirkorrels weggooien, want de gist en de bacteriën vermeerderen heel snel. Mensen die kefir maken zullen het gratis of tegen een kleine vergoeding aan je geven. Een andere optie is om kefirkorrels bij een natuurvoedingswinkel of online te kopen.
  2. Watermark wikiHow to Kefirkorrels bewaren
    Als je je kefirkorrels hebt, dan kun je wat van de dikkige vaste klonten wegspoelen. Gebruik echter geen water waar chloor in zit. Door het chloor worden de micro-organismen in de korrels vernietigd. Doe de korrels in een schone pot.
    • Gebruik geen metalen gebruiksvoorwerpen als je met de kefirkorrels bezig bent, want deze kunnen de bacteriën in de kefirkorrels beschadigen. Gebruik alleen plastic gebruiksvoorwerpen.
  3. Watermark wikiHow to Kefirkorrels bewaren
    De precieze verhouding van melk ten opzichte van de kefirkorrels is niet zo belangrijk, maar over het algemeen wordt de richtlijn van 20 delen melk op 1 deel korrels aangehouden. De melk is de voeding voor de gist en de bacteriën, en het houdt de korrels gezond en actief. Doe een deksel op de pot die wat lucht doorlaat, en laat de pot 24 uur lang op kamertemperatuur staan.
  4. Watermark wikiHow to Kefirkorrels bewaren
    Na 24 uur gebruik je een plastic lepel om de kefirkorrels eruit te halen. De korrels zal je op de melk zien drijven. Doe ze in een andere schone pot. De melk is nu kefir geworden, en kan direct genuttigd worden, of in de koelkast bewaard worden.
  5. Watermark wikiHow to Kefirkorrels bewaren
    De makkelijkste manier om je kefirkorrels voor een onbepaalde tijd te bewaren, is om ze constant te gebruiken voor het maken van kefir. Door steeds melk in elke pot met korrels te schenken, kun je per 24 uur steeds een nieuwe lading kefir maken, waarna je de korrels weer verwijdert. Als je dit proces steeds herhaalt, dan blijven je kefirkorrels gezond en actief, en je hebt ook nog eens een constante aanvoer van kefir.
  6. Watermark wikiHow to Kefirkorrels bewaren
    Als je van huis bent, en je kan de melk in de pot niet elke paar dagen verversen, dan kan je de pot in de koelkast zetten. Hierdoor groeien de micro organismen minder snel, en je hoeft dan maar een keer per week verse melk toe te voegen. Maar als je de melk langer dan drie weken in de koelkast laat staan, dan kun je ze daarna waarschijnlijk niet meer gebruiken.
    Advertentie

Tips

  • Je kan de kefirkorrels ook aan de lucht drogen en ze in een envelop bewaren. Dan zijn ze niet actief, maar leven nog wel ongeveer een jaar. Als je wilt weten of kefirkorrels nog actief zijn, doe je ze in een kopje met warm suikerwater. Het suikerwater zou na een paar uur zurig moeten gaan ruiken.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als je kefirkorrels inactief of dood zijn, dan wordt de melk ranzig, en dat moet je niet drinken. Goed gefermenteerde kefir moet een zurige smaak hebben, zoals bier, yoghurt of zuurdesembrood. Bedorven melk ruikt muf, bitter en ranzig, en de kefirkorrels hebben zich dan ook niet vermeerderd en zijn ook niet groter geworden.
Advertentie

Benodigdheden

  • Kefirkorrels
  • Glazen pot
  • Gekookt water
  • Plastic lepel
  • Melk
  • Koelkast
  • Envelop

Over dit artikel

Deze pagina is 12.816 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie