PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Keramiek maken is een leuke en interessante hobby voor mensen van alle leeftijden en vaardigheden. Als je eenmaal de basisbeginselen kent, kun je thuis aan de slag met je eigen creaties. Afhankelijk van de kleisoort die je gebruikt, kan het nodig zijn een oven te gebruiken om er zeker van te zijn dat je keramiek veilig is om te gebruiken. Het maakt niet uit welke techniek je verkiest, het is verrassend eenvoudig om prachtige meesterwerken te leren maken!

Methode 1
Methode 1 van 3:

Een schotel handmatig maken

PDF download Pdf downloaden
  1. Voor een met de hand gemaakt project kun je het beste standaard klei gebruiken die in een oven moet worden gebakken om te harden. Kies een natuurlijke kleur, zoals grijs of bruin, en koop eerst een kleine hoeveelheid om er zeker van te zijn dat het aan je wensen voldoet. Dit is vooral handig voor kleine projecten, omdat de overgebleven klei dan minder snel uitdroogt.
    • Als het de eerste keer is dat je met klei werkt of als je geen oven hebt, kies dan voor zelfdrogende, ovengebakken of polymeerklei. Hiermee kun je je project thuis afmaken.
  2. Voor een kleine schotel, zoals een ringenschaaltje of een klein bordje, rol je de klei tot een balletje ter grootte van een walnoot. Voor grotere voorwerpen, zoals een bord of een saladeschaal, begin je met een bal ter grootte van een tennisbal. Onthoud dat je altijd overtollige klei kunt verwijderen, maar dat het lastig is om meer klei toe te voegen als je het stuk eenmaal hebt gevormd.
    • Als je een stuk uit een grote klomp klei haalt, dan kan het nuttig zijn een draad te gebruiken om de klomp klei waar je mee gaat werken af te snijden.
  3. Druk je duimen in de klei om het op te warmen, en knijp en trek eraan om het zachter te maken. Het is beter om de klei zo zacht en buigzaam mogelijk te maken. Maak opnieuw een bal van de zachte klei en gebruik vervolgens een deegroller om de bal plat te maken Vorm dan de zachte klei terug tot een bal, en gebruik een deegroller om er een plak van te maken. [1]
    • Je kunt de plak klei zo dun maken als 0,3 mm, maar als de klei te dun is, dan wordt het moeilijk om ermee te werken.
  4. Watermark wikiHow to Keramiek maken
    Snijd de klei in de gewenste vorm met behulp van een puntig mes of een kleisnijder. Enkele ideeën voor de vorm zijn een ronde, vierkante of abstracte vorm. Met je handen maak je vervolgens de hoeken en randen glad. Als je een bord van normale grootte wilt maken, gebruik dan een bord dat je al in huis hebt als richtlijn voor de vorm en grootte.

    Tip: Als je moeite hebt om de randen van je werkstuk glad te krijgen, doop je vingers dan in een glas met water en ga ermee over de klei om een gladde afwerking te krijgen.

  5. Wanneer je met de klei werkt, voel dan of er lucht in de klei zit en prik er voorzichtig met een naald in om de lucht te laten ontsnappen. Strijk de plek vervolgens glad met je vingers en een beetje water voordat je de klei laat drogen.
    • Luchtbellen kunnen er gemakkelijk voor zorgen dat het aardewerk in de oven barst of zelfs ontploft, dus het is belangrijk om ze te verwijderen vóór het bakken en glazuren!
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Een pottenbakkersschijf gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Kies een standaard natte klei in een natuurlijke kleur, en kies voor een elektrische pottenbakkersschijf voor je eerste projecten, omdat deze over het algemeen gemakkelijker te controleren en te gebruiken zijn. Als je begint met een grote klomp klei, breek hem dan af en weeg de klei voordat je aan je werkstuk begint. Dit is de standaard hoeveelheid om mee te beginnen, omdat het werken met te veel klei erg moeilijk kan zijn voor een beginneling. [2]
    • Lees de aanwijzingen op de verpakking voordat je met de klei gaat werken, omdat bepaalde merken gewoonlijk andere voorschriften hebben voor het drogen en bakken van klei.
    • Zodra je meer ervaring hebt met het gebruik van de pottenbakkersschijf, kun je meer klei gebruiken om grotere projecten te maken.
  2. Watermark wikiHow to Keramiek maken
    Knijp, trek en rol de klei om luchtbellen te verwijderen die de klei in de oven kunnen doen barsten. Met je handen maak je vervolgens een gladde kegelvorm en druk je op de punt van de kegel om hem ronder te maken. Zo zorg je voor een stevige en dikke basis voor je voorwerp op de pottenbakkersschijf. [3]

    Waarschuwing: Luchtbellen in de klei kunnen het stuk in de oven doen barsten of ontploffen, dus kneed de klei grondig om ze te verwijderen voordat je op de draaischijf begint te werken.

  3. Zorg ervoor dat de draaischijf uitstaat en helemaal droog is. Plaats de kleikegel zo dat de afgeronde punt zich recht op het midden van de draaischijf bevindt, en druk hem stevig aan om hem op zijn plaats te houden. De klei moet gemakkelijk onder de druk meegeven als hij zacht genoeg is om mee te werken. [4]
    • Als de klei niet stevig op de draaischijf zit, dan kan hij gaan schuiven en glijden terwijl je probeert hem vorm te geven.
    • Is de klei hard, kneed hem dan verder tot hij zacht en buigzaam is.
  4. Watermark wikiHow to Keramiek maken
    Zet de draaischijf op een lage stand en gebruik je handen om de klei zachtjes glad te strijken en op de draaischijf te centreren. Dit zorgt ervoor dat het stuk symmetrisch op de basis staat. Let op hoe de klei beweegt als je je handen verplaatst, en zorg ervoor dat er geen oneffenheden in de klei zitten. [5]
    • Laat de draaischijf niet op een hogere stand draaien voordat je de klei nat hebt gemaakt. Dit kan ruwe deuken in de klei veroorzaken die moeilijk eruit te werken zijn.
  5. Watermark wikiHow to Keramiek maken
    Dompel je handen in water op kamertemperatuur en leg ze op de klei. Strijk de buitenkant van de klei glad en krijg een indruk van de vorm en het gewicht van de klei. Als je klaar bent om met het werkstuk te beginnen, duw je de klei naar voren met je handpalmen, 'naar voren ploegen' genaamd. [6]
    • Houd altijd een kom of emmer water in de buurt als je met klei op de draaischijf werkt. Als de klei uitdroogt, dan kan hij indeuken of ruw worden, waardoor hij moeilijk te vormen is.
  6. Watermark wikiHow to Keramiek maken
    Nadat je naar voren hebt geploegd, verhoog je de snelheid tot een hoge stand. Trek de klei naar boven om een vaas of schaal te maken, of druk naar buiten om een schotel te maken. Houd je ellebogen tijdens het werken dicht tegen je lichaam aan en stabiliseer de klei met je handen. Onthoud dat elk stuk aardewerk uniek is, dus er is niet één 'juiste' manier om een voorwerp te maken!
    • Een gebruikelijke techniek om de klei vorm te geven is 'kegelen', wat inhoudt dat je de klei naar boven trekt en met je handen de zijkanten van de klei tot een kegel gladstrijkt om hem vervolgens plat te maken.
    • Als je een kom wilt maken, duw je de klei naar boven en dan naar beneden tot je een soort schijf hebt. Druk dan met je duimen een gat in het midden van de kom, en trek het gat naar buiten met je vingers en duimen terwijl de draaischijf draait. Hierdoor ontstaat er een opening in het midden van de klei met dikke stevige wanden.
  7. Watermark wikiHow to Keramiek maken
    Schraap zoveel mogelijk klei weg van de onderkant van het werkstuk. Zet de draaischijf dan uit en wacht tot hij niet meer draait. Wanneer het werkstuk stilstaat, sleep je een dunne draad onder de bodem en til je het werkstuk op van de draaischijf.
    • Misschien wel handig als je iemand anders het werkstuk van de draaischijf laat snijden terwijl jij het optilt, om te voorkomen dat het vast komt te zitten.
    • Zorg ervoor dat de draad zo dicht mogelijk op de draaischijf zit om te voorkomen dat je een schuine bodem afsnijdt!
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

De laatste details toevoegen en glazuren

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je wilt dat je werkstuk extra textuur heeft, voeg het dan toe terwijl de klei nog zacht is om het beste effect te krijgen. Gebruik voorwerpen zoals bladeren, naalden, of rubberen stempels voor een verscheidenheid aan verschillende texturen. Wees altijd voorzichtig wanneer je gereedschap en stempels gebruikt, omdat de klei gemakkelijk kan worden doorboord of beschadigd. [7]
    • Als je een stempel of een merkteken maakt dat je niet bevalt, doop je vingers dan in water en ga er zachtjes mee over de plek tot het merkteken glad is.

    Textuur aanbrengen

    Stempels: Koop rubberen stempels in de hobbywinkel en druk ze stevig tegen de klei om markeringen te maken. Deze zijn ideaal voor het maken van een herhaaldelijk patroon of een 'handtekening' op een voorwerp.

    Gereedschap: Kies huishoudelijke voorwerpen, zoals vorken, breinaalden of kammen. Druk ze tegen de zachte klei of sleep ze voorzichtig over het oppervlak om een interessante, geometrische of ruwe textuur te creëren.

    Imprints: Kies voorwerpen uit de natuur, zoals bladeren, twijgen en stenen, en druk ze tegen de zachte klei. Dit zal een vage en subtiele afdruk van de textuur van het voorwerp op de klei achterlaten voordat je het werkstuk stookt.

  2. Als je werkstuk van zelfdrogende klei is gemaakt, kijk dan op de aanwijzingen hoe lang je het moet laten drogen voordat je het mag oppakken. Voor klei die in de oven moet worden gebakken, moet je ervoor zorgen dat de klei handdroog is. Dit kan 12 tot 24 uur duren, afhankelijk van de gebruikte klei en de grootte van het werkstuk. Breng het werkstuk dan voorzichtig naar de oven. [8]
    • Voor zelfdrogende klei kun je een stukje schuurpapiert met fijne korrel, zoals korrel 80 of 120, gebruiken om kleine onvolkomenheden te verwijderen en het oppervlak glad te maken voordat je verf aanbrengt.
  3. Verf zelfdrogende klei met acryl- of latexverf als je kleur wilt aanbrengen. Kies een verf die veilig is voor gebruik op klei en die niet in een oven hoeft te worden gebakken, aangezien zelfdrogende klei niet tegen hoge temperaturen kan. Breng de verf aan met penselen, sponzen of andere technieken en laat het werkstuk aan de lucht drogen volgens de aanwijzingen op de verf. [9]
    • Als je van plan bent het aardewerk te gebruiken om te eten of te drinken, kies dan voor een voedselveilige verf en breng nadat de verf volledig droog is een afdichtmiddel dat geschikt is voor voedsel op het hele stuk aan.
  4. Zoek een pottenbakkersoven bij een plaatselijk gemeenschapscentrum, kunstatelier of bibliotheek, en maak een afspraak om je werkstuk te bakken. Laat het voorwerp voorzichtig in de oven zakken en sluit het deksel. Zorg ervoor dat de oven is ingesteld op de juiste temperatuur voor het 'biscuitbakken', de eerste fase van het bakken van het aardewerk. Als het klaar is, haal je het voorwerp voorzichtig uit de oven om een glazuurlaag aan te brengen.
    • Als je niet zeker weet wat die temperatuur moet zijn, kijk dan op de aanwijzingen op de verpakking van de klei. Mocht je de verpakking niet hebben, onderzoek dan de kleisoort die je gebruikt om achter de ideale baktemperatuur te komen.
  5. Doop het voorwerp in het glazuur of schilder het glazuur op het pas gebakken stuk. Als je veelkleurige motieven wilt aanbrengen, gebruik dan penselen of sponzen om de glazuren in een abstract motief aan te brengen, want ze zullen in de oven soms in elkaar overlopen en zich vermengen. Ga je liever voor de natuurlijke kleur van de klei, breng dan voor extra bescherming een doorzichtig glazuur aan.
    • Houd er rekening mee dat de kleur van het glazuur er anders uit kan zien wanneer het is aangebracht dan wanneer het is gestookt. Zorg ervoor dat je het glazuur kiest op basis van de gestookte kleur!
    • Breng geen glazuur aan op de onderkant van het stuk, want dan kan het aan de oven blijven kleven.
  6. Houd het voorwerp bij de bodem vast om te voorkomen dat het glazuur vuil wordt, en breng het naar de oven. Controleer de verpakking van het glazuur en stel de oven in op de juiste temperatuur, die gewoonlijk lager is dan de temperatuur voor het biscuitbakken. Zorg ervoor dat het voorwerp tegen geen ander aardewerk in de oven aankomt en sluit het deksel om het bakken te starten. Wanneer het klaar is, haal je het voorwerp voorzichtig uit de oven!
    • Na het stoken kun je het werkstuk gerust aanraken en oppakken zonder het glazuur aan te tasten, want dat moet dan volledig gedroogd en uitgehard zijn.
    • Als je niet zeker bent van de juiste temperatuur, dan kun je online temperatuurdiagrammen raadplegen met een lijst van verschillende soorten glazuur.
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Wees altijd voorzichtig en draag hittebestendige handschoenen wanneer je het aardewerk uit de oven haalt. Klei houdt hitte vast en kan je gemakkelijk verbranden, waardoor je je nieuwe stuk aardewerk kunt laten vallen en breken!
Advertentie

Benodigdheden

  • Klei
  • Deegroller (optioneel)
  • Snijgereedschap
  • Pottenbakkersschijf (optioneel)
  • Pottenbakkersoven (optioneel)
  • Glazuur (optioneel)

Over dit artikel

Deze pagina is 4.011 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie