Pdf downloaden
Pdf downloaden
Door kikkervisjes te kweken en ze vrij te laten in de natuur krijg je niet alleen hun wonderbaarlijke metamorfose te zien, maar vergroot je ook de kikkerpopulatie. Deze kikkers zullen vervelende insecten als knutten, vliegen en steekmuggen eten. Om de kikkervisjes gezond te houden en te zorgen dat hun metamorfose goed verloopt heb je de juiste spullen en kennis nodig.
Stappen
-
Zoek een geschikte bak op waar de kikkervisjes kunnen leven. Kikkervisjes kun je in de meeste bakken kweken, maar je kunt de bak het beste buiten neerzetten. Op deze manier trekt de bak meer steekmuggen aan, waarvan de larven door de kikkervisjes opgegeten kunnen worden. De lucht is buiten ook schoner en bevat meer zuurstof. Bovendien is dit een natuurlijkere methode die meer lijkt op hoe het erin de natuur aan toegaat. Zorg ervoor dat de bak met de kikkervisjes altijd in de schaduw staat. De volgende bakken zijn geschikt om kikkervisjes in te kweken:
- Een groot aquarium
- Een grote ovenschaal
- Een klein buitenzwembad
- Een badkuip
-
Zorg voor een geschikte ondergrond in de bak. Gebruik grind en bedek de bodem er goed mee. Leg een of twee grote stenen in de bak waar de kikkervisjes zich onder kunnen verschuilen, en zorg tevens voor een plek waar ze aan land kunnen komen wanneer ze uitgegroeid zijn tot kikkers.
- Doe kleine planten en gras met de wortels er nog aan in het water zodat de kikkervisjes zich eraan vast kunnen houden en de wortels kunnen eten.
- Zorg ervoor dat de planten de laatste tijd niet met pesticiden behandeld zijn, want daardoor kunnen de kikkervisjes binnen een dag doodgaan.
-
Zorg dat de bak voor driekwart in de schaduw staat als je de kikkervisjes buiten houdt. De kikkervisjes moeten de mogelijkheid hebben om naar een schaduwrijke plek te gaan, als ze dat willen.
-
Houd ongeveer 5 tot 10 kikkervisjes in een liter water. Je kunt meer kikkervisjes in de bak doen, maar dan kunnen ze sneller doodgaan of elkaar opeten.Advertentie
-
Houd het water schoon. Kikkervisjes hebben schoon water zonder chloor nodig. Flessenwater is erg geschikt, maar als je kraanwater gebruikt moet je dit 24 uur in de bak laten staan. Regenwater is tevens erg geschikt om de kikkervisjes in te doen omdat er larven van steekmuggen inzitten en het geen chemische stoffen bevat.
- Sommige mensen raden aan om water te gebruiken van de plek waar je de kikkervisjes gevonden hebt.
- Je kunt prima kraanwater gebruiken omdat het kraanwater in ons land erg schoon is en er geen chloor aan toegevoegd wordt. Doe er dan wel een beker slootwater doorheen, zodat er algen en kleine waterdiertjes in het water zitten. [1] X Bron www.duurzaamrivierenland.nl/documents/HANDLEIDINGkikkervisjesindeklas.doc Het water bevat anders niet genoeg voedingsstoffen voor de kikkervisjes.
-
Ververs het water regelmatig. Probeer om steeds de helft van het water te verversen om de pH-waarde van het water in balans te houden. Je kunt hiervoor het beste een bedruipspuit of een pipet gebruiken omdat je de kikkervisjes daarmee zo weinig mogelijk verstoort en je het vuil dat op de bodem van de bak ligt er gemakkelijk mee kunt verwijderen. Je hoeft niet per se zo'n hulpmiddel te gebruiken, want niet veel mensen hebben er eentje in huis.Advertentie
-
Wees geduldig. Het kikkerdril ontwikkelt zich meestal binnen 6 tot 12 weken tot kikkervisjes. Houd daar rekening mee en maak je geen zorgen als het koud weer is. In de winter groeien de kikkervisjes langzamer. De ideale temperatuur ligt tussen de 20 en 25 graden Celsius.
-
Bereid je voor op de metamorfose. Wanneer de kikkervisjes pootjes krijgen heb je een bak met aarde nodig waar ze op kunnen kruipen, want anders zullen ze verdrinken.
-
Geef de kikkervisjes geen eten wanneer ze voorpootjes krijgen. De kikkervisjes zullen dan hun staart opeten en zich ontwikkelen tot volwassen kikkers.
-
Geef de kikkervisjes meer eten nadat ze hun metamorfose ondergaan hebben. Als je de kikkers niet vrijlaat hebben ze waarschijnlijk een grotere bak nodig om in te leven.
-
Weet dat veel kikkers er niet van houden om opgepakt te worden. Maak het aquarium of de bak waarin ze leven elke dag schoon, anders zullen er zich snel bacteriën door de bak verspreiden. Daardoor kunnen de kikkers doodgaan.Advertentie
Tips
- Dode kikkervisjes hebben een grijze kleur (als ze normaal zwart zijn). Ze drijven op het water en je kunt ze gemakkelijk uit de bak halen.
- Wanneer kikkervisjes tanden krijgen kunnen ze bepaalde kruiden eten, zoals basilicum (basilicum kan gekweekt worden in lava).
- Kikkervisjes kunnen waterinsecten, kroos, waterlelies, vliegen, steekmuggen, wormen en larven eten.
- Als je zowel kikkervisjes als kikkers hebt, doe ze dan niet in dezelfde bak. Hongerige kikkers zullen het kikkerdril en de kikkervisjes opeten.
- Weet dat de larven van steekmuggen erg op kikkervisjes lijken. Je kunt zien dat het om steekmuggen gaat als ze een roze puntje op hun staart hebben. Ze zwemmen ook niet erg veel en kikkervisjes doen dat ook niet.
- Geef de kikkervisjes geen bladeren en suiker.
- Soms zwemmen er kikkervisjes in diepe plassen.
- Als je kikkervisjes van de klauwkikker of dwergklauwkikker hebt, dan hoef je geen plek met aarde in de bak te maken. De kikkers blijven namelijk zwemmen.
- Snijd de sla in kleine stukjes, kook de sla en geef de kikkervisjes kleine hoeveelheden.
- Doe de kikkervisjes niet in een aquarium samen met andere vissen.
Advertentie
Waarschuwingen
- Geef de kikkervisjes niet te veel eten. Daardoor kan het water troebel worden en kunnen de kikkervisjes stikken. Het water wordt er ook vies door en kan besmet raken met bacteriën.
- Pas op dat er geen zonnebrandolie, zeep, lotion of iets anders soortgelijks in het water terechtkomt. Daardoor zullen de kikkervisjes namelijk doodgaan. Zorg ook dat er nooit pesticiden in het water terechtkomen.
- Als je de kikkers buiten kweekt, dan kan het zijn dat je een permanente kikkerpopulatie in je tuin krijgt. Houd dan alleen kikkers die van nature in ons land voorkomen.
- Kijk of het toegestaan is om wilde kikkervisjes te vangen of de kikkers vrij te laten, vooral als je ze visvoer uit de winkel hebt gegeven. Door de kikkervisjes in een bak te kweken raken ze namelijk aan een andere omgeving gewend met andere ziekten die een slechte invloed kunnen hebben op de dieren en insecten bij je in de buurt.
- Zet de bak met kikkervisjes niet in direct zonlicht neer. Indirect zonlicht is prima, want de kikkervisjes zullen het daardoor niet te warm krijgen. Zorg ervoor dat de bak altijd voor driekwart in de schaduw staat.
- In landen waar steekmuggen ziekten met zich meedragen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de bak met kikkervisjes geen broedplaats voor steekmuggen wordt. [2] X Bron In Nederland dragen steekmuggen echter geen ziekten met zich mee. [3] X Bron
Advertentie
Benodigdheden
- Geschikte bak (vissenkom, aquarium, grote weckpot zonder deksel, etc.)
- Water
- Kikkervisjes
- Voedsel voor de kikkervisjes (bindsla, spinazie, visvoer of kant-en-klaar voer voor kikkervisjes dat je bij de dierenwinkel kunt kopen)
- Plekken waar ze aan kunnen hangen (gras, bladeren, etc.)
Bronnen
- ↑ www.duurzaamrivierenland.nl/documents/HANDLEIDINGkikkervisjesindeklas.doc
- ↑ http://www.fdrproject.org/pages/POtads.htm
- ↑ http://www.rivm.nl/Onderwerpen/M/Muggen
- http://allaboutfrogs.org/info/tadpoles/
Advertentie