PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Kippen fokken is een fantastische manier om een duurzame toom te vormen, en elke kippenboer en hobbyist zou dit moeten leren. Kijken naar het proces is ook een fantastisch leermiddel, dankzij de korte periode waarin de eieren worden uitgebroed. Volg deze handleiding om zelf te starten met het fokken van kippen.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Voorbereiden om te fokken

PDF download Pdf downloaden
  1. In sommige gebieden is het niet toegestaan om kippen te houden, terwijl er in andere gebieden regels zijn met betrekking tot het houden van hanen en het aantal kippen. Om boetes te voorkomen kun je het beste bij de gemeente informeren naar de regels in jouw omgeving.
  2. Veel mensen houden er geen rekening mee dat wanneer je met kippen fokt, je uiteindelijk meer kippen zult hebben dan waar je mee begon. Verzeker je ervan dat je kippenhok klaar is voor de nieuwe aanvullingen van je toom.
    • Zorg dat je reservehokken en materialen binnen bereik hebt, zodat je erop voorbereid bent om hanen of vechtersbazen uit de toom te halen. Soms zul je gewoon niet genoeg ruimte hebben om alle kippen in een toom te houden, of je krijgt meer hanen dan hennen, die zich ook nog eens agressief gedragen naar elkaar.
  3. Het fokken van kippen geeft je een resultaat van ongeveer 50 % mannelijke kuikens. Hanen zullen niet bijdragen aan je eiproductie, zijn minder lekker om te eten, eten grotere hoeveelheden voer, en zullen het geluidsniveau van je toom flink verhogen. Wees je ervan bewust dat het fokken met kippen altijd tot resultaat heeft dat je met hanen te maken krijgt. Als je niet de kans wilt lopen om meer hanen te hebben, kies dan zorgvuldig de meer afgeronde eieren om uit te broeden (verzeker je ervan dat ze bevrucht zijn). Bij eieren die puntiger zijn, heb je een grotere kans dat er hanen in zitten.
  4. Om de eieren van je hennen te bevruchten, zul je een haan nodig hebben die in uitstekende fokconditie is. Om te kunnen paren hoeft de haan niet van hetzelfde ras te zijn als je hennen. [1] Je hebt een haan nodig voor elke tien hennen.
    • Ga op zoek naar een haan met een goede rasstamboom. Zijn oogkleur moet gelijk zijn en zijn voeten vrij van vervormingen. De kam van de haan moet eruitzien als de standaard kam van zijn ras.
    • Wees voorbereid op veel herrie. Hanen zijn luidruchtige dieren, en veel steden en bewoonde gebieden hebben regels tegen het houden van hanen, vanwege de herrie. Verzeker je ervan dat je op legale wijze een haan kan houden. Als je die mogelijkheid niet hebt, dan zul je bevruchte eieren om te laten uitbroeden moeten kopen.
    • Sommige rassen kunnen erg agressief zijn. Zorg ervoor dat je een haan uitkiest die gelijkmatig van humeur is, vooral als je kinderen hebt.
  5. Hoewel je het grootste deel van het jaar kippen kunt fokken, zijn kippen die in de lente gefokt zijn vaak sterker. Kippen die in de lente geboren zijn, zullen in de herfst beginnen met het leggen van eieren. Je hoeft niets speciaals te doen om je kippen te laten fokken, zet gewoon de haan bij je toom en laat de natuur haar gang gaan.
    • Zorg ervoor dat zowel je hennen als je haan voer van een goede kwaliteit eten. Dit zal ervoor zorgen dat hun voortplantingssysteem zo sterk mogelijk is.
    • Als je kippen van de tweede of derde generatie gaat fokken, wees dan heel erg op je hoede voor inteelt. Probeer je kippen zo te merken, dat je weet welke er verwant zijn aan de haan. Je kunt de haan apart houden en alleen de hennen erbij laten waar je mee wilt fokken. Je kunt ook overwegen om elk jaar een nieuwe haan te nemen. [2]
  6. Als je op je hennen rekent voor het leggen van eieren, dan moet je je realiseren dat, als je de hen het ei laat uitbroeden, er 21 dagen geen eieren gelegd gaan worden. Ook is het nodig dat je een “broedse” hen hebt, wat betekent dat ze bereid is om op het ei te zitten gedurende de hele broedperiode.
    • Bij de meeste hennen is het broedgen eruit gefokt, om ze productief te houden. Sommige van de meest broedse rassen zijn: Brahma, Jersey Giant, New Hampshire Red, Sussex, en anderen.
    • Als je veel eieren hebt om uit te broeden, of als je uitbroedt voor de verkoop, dan kan het de investering waard zijn om een incubator aan te schaffen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

De eieren kiezen om uit te broeden

PDF download Pdf downloaden
  1. Zelfs als je de hennen zelf hun eieren laat uitbroeden, dan zul je ze toch willen verzamelen en er de beste uit kiezen om te laten uitbroeden. Verzamel eieren twee tot drie keer per dag, om ervoor te zorgen dat de eieren niet vies worden of beginnen te ontwikkelen.
    • Als het buiten erg warm is, verzamel de eieren dan nog vaker dan anders, tot wel vijf keer per dag.
    • Gebruik een zacht mandje om de eieren in te leggen terwijl je aan het rapen bent. Dit zal ervoor zorgen dat ze niet beschadigd raken. Een beetje stro in een mandje zorgt voor een perfect eiermandje.
    • Behandel de eieren voorzichtig om te voorkomen dat je de membraan en andere interne delen verstoort.
    • Maak je handen goed schoon voor je eieren gaat rapen. Dit zal voorkomen dat je bacteriën overbrengt naar het ei.
  2. Hoewel je het kippenhok en de nesthokken altijd schoon moet houden, is het nog belangrijker als er gebroed wordt. Modder en poep kunnen de hoeveelheid schadelijke bacteriën vergroten, waardoor de kansen van het ei verkleinen.
    • Zorg ervoor dat hennen altijd schoon nestmateriaal hebben.
  3. Het kiezen van de juiste eieren zal je kansen op een succesvol broedsel flink vergroten. Je zult eieren willen vermijden die opvallend groter of kleiner zijn. Grote eieren hebben vaak moeite met uitkomen en kleine eieren brengen vaak kuikens voort die te klein zijn om te leven. [3]
    • Kies geen eieren die gebarsten zijn. Vermijd ook eieren met een dunne schaal.
    • Kies geen eieren die duidelijk misvormd zijn.
    • Houd alleen de schone eieren. Door vieze eieren te wassen of schoon te vegen, haal je een beschermende laag weg, waardoor je hem kwetsbaarder maakt voor bacteriën.
  4. Als je veel eieren gaat uitbroeden, of als je verschillende soorten kippen houdt, dan kan het handig zijn als je de eieren markeert met de data of rassen, zodat je ze goed in de gaten kunt houden. Je kunt hiervoor een potlood, markeerstift of stempel gebruiken.
  5. Eieren kunnen tot zeven dagen nadat ze gelegd zijn opgeslagen worden, voordat je begint met uitbroeden. Eieren moeten minstens 24 uur lang opgeslagen worden voordat je begint met uitbroeden, anders kan het gebeuren dat ze ook niet uitkomen.
    • Probeer de temperatuur constant te houden op 13 graden Celsius, en de luchtvochtigheid hoog.
    • Sla de eieren op met de puntige kant naar beneden.
  6. Tijdens de opslag van de eieren moeten ze 1x per dag omgedraaid worden, om te voorkomen dat de membraan aan een kant vast gaat plakken. Je kunt dit doen door een stukje hout onder een kant van de doos te plaatsen, en die elke dag bij het eieren draaien naar de andere kant te verhuizen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

De hen de eieren laten uitbroeden

PDF download Pdf downloaden
  1. Je kunt nepeieren gebruiken als test om hennen te vinden die broedser zijn dan anderen. Als je hen 24 uur op de nepeieren wil zitten, dan zal ze waarschijnlijk succesvol eieren uitbroeden waar ze 21 dagen voor moet zitten.
  2. Dit zal ’s nachts het gemakkelijkst gaan, als de hen slaapt. Afhankelijk van het ras zal ze in staat zijn om tot twaalf eieren uit te broeden. Kleinere rassen kunnen vaak maar zes eieren kwijt. Het moet mogelijk zijn om alle eieren te bedekken als ze gaat slapen.
  3. Als de mogelijkheid er is, houd dan de moeder en haar eieren apart van de rest van de toom, om te voorkomen dat de eieren vies of beschadigd raken. Als je hen niet bereid is om te verhuizen, laat ze dan waar ze zitten. [4]
    • Als je ze niet uit elkaar kunt halen, probeer dan om de andere kippen er zoveel mogelijk van te weerhouden de nieuwe moeder te storen.
  4. Zorg ervoor dat de moederhen goed te eten heeft en ruim voldoende vers water. Je kunt de hen overzetten op kuikenopfokvoer zodat de kuikens direct het juiste voer kunnen krijgen. De hen zal niet zoveel eten als normaal.
  5. 5
    Laat de hen de eieren uitbroeden. Wanneer de eieren beginnen uit te komen, stoor de hen dan niet. Ze zal de kuikens helpen uit hun eieren te komen. Eieren beginnen uit te komen rond de 18e dag, en het proces kan tot wel drie dagen in beslag nemen. De meeste van de eieren zullen ongeveer tegelijk uitkomen. Haal, als het uitkomen eenmaal begonnen is, na twee dagen alle niet uitgekomen eieren weg.
  6. 6
    Laat de moeder de kuikens grootbrengen. Als je ervoor gekozen hebt om de eieren natuurlijk te laten uitkomen, dan zal de moeder alle noodzakelijke warmte en zorg aan de kuikens geven, en zul je de kuikens niet in een kunstmoeder hoeven te zetten.
  7. 7
    Probeer ze apart te houden. Probeer, gedurende de eerste zes weken de kuikens en de moeder apart te houden van de rest van je toom. Dit zal ze de kans geven om zich te oriënteren zonder gepikt te worden door de andere kippen.
    • Zorg voor een broedruimte waar de hen in en uit kan gaan, maar waar de kuikens niet uit kunnen. Dit zal ze uit de problemen houden.
  8. Kuikens hebben speciale voermengsels nodig om gezond op te kunnen groeien, dus zorg ervoor dat daar genoeg van beschikbaar is. Een aantal merken zullen aanbevelen dat je na een bepaalde tijd van voer wisselt, meestal na 6 weken of 3 maanden.
  9. 9
    Laat de kuikens kennismaken met de toom. Na ongeveer 6 weken zullen de kuikens klaar zijn om kennis te maken met je toom. Laat ze langzaam wennen, en verzeker je ervan dat iedereen met elkaar om kan gaan, voordat je ze definitief laat intrekken. De moederhen zal helpen om de andere kippen in bedwang te houden tijdens dit transitieproces.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

De eieren zelf laten uitkomen

PDF download Pdf downloaden
  1. Je kunt zelf een broedmachine bouwen, of je kunt er eentje kopen bij een agrarische winkel zoals een Welkoop. Als je er een koopt, zorg er dan voor dat de temperatuur en luchtvochtigheid goed en gemakkelijk aan te passen zijn, en dat er goede mogelijkheden zijn voor het omdraaien van de eieren.
    • Een van de belangrijkste factoren wanneer je een broedmachine kiest, is het aantal eieren dat je wilt uitbroeden. Gewoonlijk komt niet meer dan 50-70 % van de eieren die je wilt uitbroeden echt uit, en daar de helft van zullen hanen zijn.
  2. Een stabiele kamertemperatuur zal ervoor zorgen dat de broedmachine veel gemakkelijker een stabiele interne temperatuur kan aanhouden. Zet de broedmachine niet naast een verwarming of een raam of deur.
    • Je zult je broedmachine vaak moeten controleren, dus zorg ervoor dat je er gemakkelijk bij kunt.
  3. Als je je eieren niet gemarkeerd hebt toen je ze verzamelde, dan moet je dat nu alsnog doen, voordat je ze in de broedmachine legt. Dit zal je helpen te weten of een ei al omgedraaid is of niet.
  4. Laat de broedmachine een paar uur draaien voordat je de eieren erin legt. Dit zal ervoor zorgen dat de broedmachine de warmte en luchtvochtigheid heeft bereikt die ze nodig hebben. Als je broedmachine een ventilator heeft, dan moet het een constante temperatuur aanhouden van 38°C. Als het geen ventilatoren heeft, houd dan de temperatuur op 39°C.
    • Gedurende de eerste 18 dagen moet de luchtvochtigheid rond de 60% zijn.
  5. Eieren moeten altijd met het grotere uiteinde naar boven liggen, of horizontaal, met het grotere eind iets opgetild. Het smallere uiteinde mag nooit omhoog steken, want dan zullen de eieren zich niet ontwikkelen.
  6. Eieren moeten ongeveer vijf keer per dag omgedraaid worden. Draai de eieren voorzichtig om, daarmee zorg je dat je het embryo niet beschadigt. Gedurende de laatste drie dagen voor het uitkomen worden ze niet meer omgedraaid.
  7. Door de eieren te schouwen kun je zien of er embryo’s aan het groeien zijn in de eieren, of niet. Hiervoor heb je een heldere zaklamp nodig en een donkere ruimte om de eieren in te kunnen schouwen. Houd het ei met het grotere uiteinde naar boven, en schijn met de zaklantaarn erdoorheen. Je moet nu in staat zijn om bloedvaten te zien, die zich beginnen te ontwikkelen, en de luchtzak aan de bovenkant.
    • Na een paar dagen broeden kun je bloedvaten beginnen te zien.
    • Na zeven dagen moet je een ontwikkelde embryo kunnen zien.
    • Gooi na de eerste week eventueel onontwikkelde eieren weg.
  8. Het proces van uitkomende eieren kan een groot deel van de dag in beslag nemen. Zodra je iets van uitbreken begint te zien, verhoog dan de hoeveelheid zuurstof in de broedmachine door ventilatiegaten te openen. De nieuw uitgekomen kuikens zullen gedurende 24 uur niet eten of drinken, dus zorg ervoor dat de broedmachine blijft werken terwijl de laatste kuikens uitkomen.
    • Ga de kuikens niet helpen uit te komen. Kuikens die niet zelf kunnen uitkomen zullen hoogstwaarschijnlijk niet lang leven.
  9. Als het uitkomen eenmaal is afgerond, en de kuikens zijn opgedroogd, dan kun je ze verhuizen naar een kunstmoeder waar ze verder groot kunnen worden. Je kunt je eigen kunstmoeder maken, of er een kopen bij een agrarische winkel.
    • Een gloeilamp van 40 watt in een bedlampje vormt een goede warmtebron. Gebruik een rode gloeilamp om verwondingen te verbergen zodat de andere kuikens een gewond kuiken niet zullen aanvallen. [5]
    • Zet de bak op een plek waar zo min mogelijk tocht is, en gebruik draad om te voorkomen dat katten zich toegang verschaffen.
  10. Je kuikens zullen altijd een minimale voorraad water en voer moeten hebben. Kuikens hebben een speciaal voer nodig, samengesteld voor kuikens. Naarmate ze volwassen worden, kunnen ze overstappen op standaard kippenvoer.
    • Zorg ervoor dat de waterbakjes ondiep zijn, omdat kuikens gemakkelijk kunnen verdrinken in hun eigen waterbakje.
  11. 11
    Stel de kuikens voor aan de toom. Na ongeveer zes weken zullen de kuikens klaar zijn om voorgesteld te worden aan je toom. Doe dit langzaam, en verzeker je ervan dat iedereen goed met elkaar om gaat voordat je ze definitief laat intrekken.
    Advertentie

Tips

  • Er zijn veel voor en nadelen aan het gebruik van een hen om eieren uit te broeden, in plaats van een broedmachine. Hennen zorgen zelf voor de juiste luchtvochtigheid, het draaien van de eieren enz., dus het neemt minder van je tijd in beslag, maar er zijn nog veel andere factoren die het opgroeiende kuiken kunnen doden, zoals dat de hen de eieren opgeeft. Het gebeurt vaker, en als je besluit om in te grijpen, doe het dan snel en leg ze in de broedmachine of zoek een pleegbroedhen.
  • Als je weinig voorkomende eieren hebt, dan is het beter om ze zelf uit te broeden in plaats van een hen te gebruiken. Dan heb je een grotere kans op succes.
  • Vraag advies aan experts zoals PoutryOne.com als je onverenigbare kippenrassen wilt kruisen.
  • Denk na over wat er zal gebeuren met de kuikens als ze opgroeien! Houd je ze om er meer te fokken? Ken je een plaats waar je ze kunt verkopen? Ken je iemand die ze wil nemen? Net als bij het fokken met ieder ander dier, moet je ervoor zorgen dat je plannen hebt voor de toekomst van de kuikens.
  • Maak zo min mogelijk contact met eieren die bebroed worden.
  • Houd de foklijn van je kippen in de gaten om genetische problemen te voorkomen.
  • Praat met mensen die dit eerder gedaan hebben; het is meer werk dan je zou denken!
  • Kippen hebben een zekere 'pikorde', wat betekent dat er ook zo nu en dan onrust is.
  • Vraag je buren of ze er problemen mee hebben als je kippen gaat fokken. Kippen (en vooral hanen) zullen veel herrie maken, en dat kan je buren storen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als de eieren niet uitkomen, zorg er dan voor dat je op een goede manier van ze af komt – rotte eieren geven een smerige lucht!
  • Zorg ervoor dat je je broedmachine altijd grondig schoonmaakt, na, en ook voor het uitbroeden van een nieuw legsel, om het overbrengen van ziektekiemen te voorkomen.
  • Maak met kippengaas een stevig hek rond een scharrelruimte buiten, om roofdieren weg te houden. Je kunt hele grote en lange rennen maken op deze manier. Zorg er ook voor dat hennen en kuikens elke avond voor de zon ondergaat terug naar het nachthok gaan, en doe de deur dicht.
  • Wees voorzichtig met een broedse hen – ze is vaak humeurig en wil niet dat er met haar gesold wordt.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 14.931 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie