Pdf downloaden Pdf downloaden

Of je nu een geschikte outfit bij elkaar moet zoeken, een kamer wilt inrichten of aan het tekenen of schilderen bent, het is altijd handig om te weten welke kleuren elkaar het best doen uitkomen en er samen het aantrekkelijkst uitzien. Om te leren welke kleuren goed bij elkaar passen kun je om te beginnen eens naar een kleurenwiel kijken. Door met verschillende kleurencombinaties te experimenteren zul je vanzelf een gevoel ontwikkelen voor wat bij elkaar past en wat vloekt.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Een oog voor kleur ontwikkelen

Pdf downloaden
  1. Het kleurenwiel is een kleurendiagram dat op een handige manier een overzicht geeft van welke kleuren bij elkaar passen en welke kleuren het samen minder goed doen. [1] Het eerste kleurenwiel werd in 1666 ontwikkeld door Isaac Newton en sindsdien zijn variaties op zijn ontwerp gebruikt als basis voor de traditionele kleurtheorie. [2] Het kleurenwiel wordt onderverdeeld in:
    • Primaire kleuren: rood, blauw en geel. Dit zijn de kleuren die niet met andere kleuren gemengd zijn of kunnen worden.
    • Secundaire kleuren: Groen, oranje en paars. Deze kleuren worden gemaakt door primaire kleuren in verschillende combinaties met elkaar te mengen.
    • Secundaire en tertiaire kleuren: geeloranje, roodoranje, roodpaars, blauwpaars, blauwgroen en geelgroen. Deze worden gemaakt door een primaire kleur te mengen met een secundaire kleur.
  2. Dit combineren wordt ook wel 'kleurenharmonie' genoemd en je bereikt het wanneer kleuren een aangenaam effect creëren. Rood, geel en blauw zijn altijd met elkaar in harmonie. Deze kleuren zijn gedurfd en opvallend en raken nooit echt uit de mode. Of je nu een kleurenpalet voor je outfit, een schilderij of je eetkamer samenstelt, op primaire kleuren kun je altijd vertrouwen als je een vrolijke en heldere uitstraling wilt creëren.
    • Felle, primaire basiskleuren worden vaak geassocieerd met jonge kinderen, met de tropen, en met sportteams. Maar er is geen reden waarom je niet ook met donkerdere of lichtere tinten zou kunnen experimenteren.
    • Voor een wat verfijnder effect kun je beter niet alle drie de primaire kleuren tegelijk gebruiken, maar er slechts één of twee kiezen. Een rode, blauwe en gele outfit ziet er waarschijnlijk nogal kinderlijk uit, terwijl een combinatie van alleen rood en geel al heel wat stijlvoller staat.
  3. Kijk naar het kleurenwiel, kies een kleur en beweeg je vinger naar de kleur aan de tegenovergestelde kant. Kleuren tegenover elkaar op het wiel zijn complementaire kleuren. Als je ze naast elkaar gebruikt laten ze elkaar beter uitkomen en krijg je een mooier geheel.
    • Complementaire kleuren die allebei even helder zijn en dezelfde tint hebben gaan altijd goed samen.
    • Veel gebruikte complementaire combinaties zijn onder andere blauw en oranje, paars en geel, en groen en roze.
  4. Om een harmonieus effect te bereiken moet je proberen om binnen één en dezelfde kleurenfamilie te blijven. Kleuren binnen dezelfde familie staan naast elkaar op het kleurenwiel, zoals blauw en indigo. Door verschillende tinten kleuren binnen dezelfde familie met elkaar te combineren creëer je een genuanceerde look met een aangenaam, stijlvol effect.
    • Een voorbeeld hiervan is een spijkerrok met een lichtblauw T-shirt en een blauw-paarse sjaal. Dit zijn kleuren die bijna altijd goed samengaan.
    • Kies een kleur die je mooi vindt en combineer die met een kleur die er op het kleurenwiel direct rechts of links van staat. Rood combineert goed met roze, geel met oranje, enzovoort. Alle gradaties binnen dezelfde familie zijn te combineren zolang ze maar dezelfde tint en helderheid hebben.
  5. Warme kleuren zoals geel, oranje en rood staan aan de ene kant van het kleurenwiel, en koele kleuren als blauw, groen en paars staan aan de andere kant. Elke kleur kan een element van warmte of koelte in zich hebben, afhankelijk van de kleur waarmee hij gemengd wordt.
    • Als je bijvoorbeeld de basiskleur paars met rood mengt, krijg je een warm en levendig, roodachtig paars. Als je paars met blauw mengt, krijg je een koel, meer rustgevend, violetachtig paars. Bij het op elkaar afstemmen van kleuren, speelt dit temperatuureffect een belangrijke rol. [3]
    • Wanneer je een kleurenpalet wilt creëren in je outfit of bij het inrichten van een kamer en je wilt voor een harmonieus effect zorgen, kun je het beste warme kleuren met andere warme kleuren, en koele kleuren met andere koele kleuren combineren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een roestkleurige jurk, een roomkleurige mosterdgele sjaal en een cognackleurig tasje.
    • Het mengen van warme en koele kleuren binnen hetzelfde palet levert een resultaat op dat leuk, verrassend of zelfs een beetje schokkend kan zijn, afhankelijk van hoe je het bekijkt. [4]
  6. Aardetinten vind je niet terug op het kleurenwiel. Het zijn kleuren die niet zo makkelijk te definiëren zijn, omdat ze eigenlijk meer door de mode zelf gecreëerd worden, dan dat ze een wetenschappelijke basis hebben. Meestal zijn dit een beetje gedempte kleuren. Kleuren die in deze categorie vallen zijn: bruin, crème, wit, grijs en grijsblauw. [5]
    • Dit zijn natuurlijke, gedempte kleuren die je met de meeste andere kleuren kunt combineren. Ze doen denken aan natuurlijke elementen zoals zand, aarde en rotsen. Maar ook een kleur als gebroken wit valt hieronder.
    • Zwart, wit en bruin of kaki worden in de modewereld vaak beschouwd als neutrale kleuren. Je kunt ze daardoor meestal met iedere andere kleur combineren. Een voorbeeld hiervan is een zwarte broek met een fel roze blouse erboven.
    • In de modewereld geldt blauwe spijkerstof vaak ook als een neutrale kleur. Een blauwe spijkerbroek gaat daarom bijvoorbeeld goed samen met een T-shirt in wat voor kleur dan ook.
    • Om te bepalen welke neutrale kleuren bij je kleurenpalet passen moet je onder andere rekening houden met de temperatuur van de kleuren. Bij een koel kleurenpalet passen neutrale kleuren als helder wit of blauwzwart bijvoorbeeld goed, terwijl warmere kleuren ermee zouden botsen. Bij een warmer kleurenpalet kun je beter kiezen voor bruinachtig grijs of beige.
    • Wit en zwart zijn neutrale kleuren, maar houd er rekening mee dat ze bijna nooit absoluut zijn. Een gebroken witte muur kan bijvoorbeeld een witte ondertoon hebben, terwijl een zwart shirt een blauwe ondertoon kan hebben.
    • Neutrale kleuren zijn niet saai! Mensen denken soms ten onrechte dat neutrale kleuren saai en flets zijn. De kracht van neutrale kleuren zit hem erin dat ze het goed doen in groepsverband, maar dat ze ook goed samen gaan met primaire of secundaire kleuren. Bijvoorbeeld:
      • Een wit T-shirt boven een blauwe spijkerbroek.
      • Een beige broek met een zwarte trui erboven.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Kleuren in je garderobe combineren

Pdf downloaden
  1. Van top tot teen dezelfde kleur dragen levert een opvallende look op. De meest klassieke monochrome look bestaat uit een volledig zwarte of een volledig witte outfit; een geraffineerde keuze waarmee je heel gekleed voor de dag komt. Als je echt op wilt vallen, probeer dan eens een monochrome look in een fellere kleur, zoals rood of groen.
    • Je moet hier wel voorzichtig mee zijn. Een zwarte jurk in combinatie met zwarte schoenen en een zwarte handtas kunnen prachtig staan, maar je zou ook per ongeluk de indruk kunnen wekken dat je in de rouw bent, kapster bent of een zogenaamde gothic look hebt willen creëren. Je moet aan de outfit als geheel aandacht schenken en niet alleen maar aan de kleur!
    • De sleutel tot het creëren van een geschikte monochrome look is het vinden van kledingstukken in exact dezelfde kleur. Een helder witte top boven een crèmekleurige broek zal botsen, maar als je twee stukken vindt die precies dezelfde kleur hebben, heb je het helemaal gemaakt.
    • Om een monochrome outfit minder extreem te laten lijken, kun je het geheel breken met een paar accessoires in neutrale kleuren, zoals beige schoenen met hakken of een bruine riem.
  2. Als je op weg bent naar een formele vergadering waarvoor je een marineblauw of zwart pakje moet dragen, kun je altijd iets persoonlijks aan je look toevoegen met behulp van een accentkleur. Zorg er wel voor dat de accentkleur die je kiest qua temperatuur in de buurt komt van de neutrale basiskleur die je draagt. Bijvoorbeeld:
    • Draag je een zwart pak, combineer dat dan met een rode of turquoise hesje of blouse.
    • Is je pak marineblauw, probeer het dan eens met een gele of roze hesje of blouse te combineren.
  3. Zodra je zelfverzekerd genoeg bent om op een effectieve manier kleuren met elkaar te combineren kunt je een begin maken met het creëren van echt stijlvolle outfits door kledingstukken uit je kast die op het eerste gezicht niet bij elkaar passen, samen te dragen. Je hoeft heus niet altijd alleen maar effen met effen te combineren. Breid je mogelijkheden uit en combineer je strepen, stippen, bloemen en dierenprints met elkaar en creëer een volledig nieuwe garderobe!
    • Als je een bedrukt kledingstuk draagt kun je dat meestal het beste in combinatie met iets effens dragen. Heb je bijvoorbeeld een zwarte rok met kleine bloemetjes, combineer hem dan met een groene top in de kleur van de blaadjes. Je kunt bedrukte stoffen ook wel onderling combineren, maar dat is wel een beetje riskant.
    • Het dragen van opvallende kleuren kan je ook helpen de stijl van je garderobe te verbeteren. Probeer paars, oranje en geel. Een paars shirt, een oranje rok en een gele panty zouden er samen heel mooi uit kunnen zien. Misschien zou je het in combinatie met een zebraprint kunnen proberen.
    • Koppel twee bedrukte stoffen in dezelfde kleur. Dit is iets moeilijker, maar het levert opvallende resultaten op. De sleutel hierbij is om twee verschillende bedrukte kledingstukken te vinden waarop één en dezelfde kleur voorkomt. Als je bijvoorbeeld een blouse hebt met oranje strepen, kun je die combineren met een rok met luipaardmotieven in dezelfde kleur.
    • Combineer prints binnen dezelfde kleurenfamilie. Je kunt ook bedrukte stoffen die niet precies dezelfde kleur hebben combineren door binnen dezelfde kleurenfamilie te experimenteren. Een korte broek met ikatprint waar beige en crème tinten in voorkomen kan prima samengaan met een blouse met chocoladebruine stippen.
  4. Je neutrale kledingstukken zijn de veelzijdige items in je kast die overal bij passen. Het is niet moeilijk om neutrale stukken in je garderobe op te nemen, maar je moet wel altijd een beetje moeite doen om ervoor te zorgen dat ze bij de andere kleding die je draagt passen. Een aantal populaire neutrale kleuren zijn:
    • Spijkerstof. Dat past overal bij, toch? Vergeet niet om ook rekening te houden met hoe licht of donker de spijkerstof is. Een donkere spijkerbroek combineert met andere kleuren dan lichte, meer gebleekte jeans.
    • Licht- of donkerbruin. Perfect voor een kleurenpalet met meer gedempte aardetinten.
    • Marineblauw. Deze kleur staat prachtig bij edelsteentinten. Donkerblauw combineert altijd goed met wit en rood.
    • Wit en beige. Deze kleuren lichten elke outfit op, zolang je maar rekening houdt met de temperatuur.
  5. Als je net begonnen bent met het zoeken naar meer kleurencombinaties in je kledingkast, experimenteer dan eens met accessoires. Probeer combinaties uit om te ontdekken wat goed staat en wat niet door vaker riemen, hoeden, sjaaltjes en sieraden te dragen. Accessoires dragen is ook een leuke manier om meer te leren over het combineren van bedrukte stoffen zonder dat je allerlei dure kledingstukken aan hoeft te schaffen die uiteindelijk misschien niet eens goed bij elkaar passen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Kleuren kiezen bij de inrichting van je huis

Pdf downloaden
  1. Als je niet zo zeker van je zaak bent is het vaak een goed idee om uit te gaan van een combinatie die wordt aanbevolen door professionals. Bij de meeste warenhuizen en doe-het-zelf zaken kun je terecht voor een selectie van kleurenpaletten die goed samengaan. Vaak zijn deze ook voorzien van een bijpassende sierkleur zodat je niet meer zelf hoeft te beslissen welke tint gebroken wit er het mooist bij zal staan.
    • Je hoeft niet alle kleuren van het palet of de collectie te nemen. Als je niet van het groen houdt, maar alle andere kleuren wel mooi vindt, dan gebruik je het groen gewoon niet. Je hoeft ook niet alle twaalf kleuren te gebruiken; pik er gewoon uit wat voor jou en voor de ruimte die je wilt inrichten, het beste werkt.
    • Je hoeft helemaal niet per se verf te kopen om een bepaalde kleur in je huis te gebruiken. Zo kan het zijn dat je graag wat oranje in huis hebt, maar een hele kamer oranje verven lijkt wat veel van het goede. Dus kun je in plaats daarvan die oranje kleur in huis halen met sierkussens, een dekbedovertrek, schilderijen, gordijnen, enzovoort.
  2. Zet geen bank tegen een muur in precies dezelfde kleur. Je kunt wel zeggen dat ze dan technisch gezien bij elkaar passen, maar je moet ervoor zorgen dat je meubels en gordijnen niet in de muren 'verdwijnen'. Zowel de kleur van de bank als die van de muur zouden op die manier tegen elkaar wegvallen. Hier volgen een paar ideeën die je in plaats daarvan kunt proberen: [6]
    • Kies voor kleuren binnen dezelfde familie. Als je een blauwe muur hebt, probeer dan een blauwgroene bank. Als je muur geel is, kies voor het meubilair dan een rood en oranje kleurenschema. De kleuren harmoniëren dan, in plaats van dat ze elkaar uitschakelen.
    • Of kies een contrasterende kleur voor een opvallender effect. Koop een enorme paarse leunstoel voor in je zonnige gele kamer, of probeer een helder rode bank ter compensatie van je lichte, turquoise muren.
  3. De meeste mensen zullen niet snel een hele kamer in een erg gedurfde kleur verven, omdat dat natuurlijk best riskante is. Een accentmuur geeft je de kans met een bepaalde kleur te spelen zonder dat je je aan een hele kamer of ruimte in één kleur hoeft vast te leggen. Houd daarbij rekening met het volgende:
    • Verzadigde kleuren kunnen een sterk effect hebben op je stemming. Een felrode kamer kan je zenuwachtig maken, terwijl een donkergrijze kamer een deprimerend effect kan hebben.
    • Felle kleuren kunnen daarentegen een positief effect op je stemming hebben. Een oranje kamer kan je vrolijk en creatief maken, terwijl een donkergrijze kamer ervoor kan zorgen dat je je geconcentreerd en verfijnd voelt. Verschillende mensen reageren verschillend op dezelfde kleur in dezelfde ruimte.
    • Kies een kleinere wand in de kamer, zoals de ruimte rond de voordeur of boven de aanrecht. Verf dat stukje muur in een heldere kleur die past bij de neutrale kleur van de ruimte.
    • Of verf de plinten in een contrasterende kleur. Door de plinten in een contrasterende kleur te verven kun je de ruimte een opvallende, speelse uitstraling geven. Ook kun je een sjabloon gebruiken om op de muur een patroon in een andere kleur te schilderen.
    • Houd altijd in gedachten dat kleurtemperaturen van invloed kunnen zijn op de sfeer in een kamer. Een zachte paars-roze muur in een slaapkamer is romantisch. Maar een hele slaapkamer in fel fuchsia kan wat te veel van het goede zijn. Je kunt bijna iedere felle kleur gebruiken, maar alleen als accent. Op die manier kun je de ruimte de sfeer geven die je wilt zonder dat de kleur al te overweldigend aanwezig is.
      • Als je bijvoorbeeld van intens fuchsia in de slaapkamer houdt zou je de kussens, het sprei en wat schilderijen in die kleur kunnen kiezen.
      • Als je een huis hebt, houd er dan rekening mee dat als je kiest voor erg felle of verzadigde kleuren, je de boel waarschijnlijk opnieuw zult moeten schilderen voordat je je huis kunt verkopen. Jij houdt zelf dan misschien wel van turquoise muren, maar voor de meeste huizenkopers geldt dat niet. Houd er dus rekening mee dat de kleur van je muren van invloed kan zijn op de uiteindelijke verkoopprijs van je huis.
  4. Als je je muren niet roze wilt of mag verven of als je je geen fel gele bank kunt veroorloven, kun je met behulp van decoraties toch kleur aan je kamer toevoegen. Sierkussens, vazen, klokken, bloemen, boekenplanken en andere, kleinere voorwerpen zorgen voor explosies van kleur die een kamer kunnen verlevendigen. Vergeet bij het decoreren alleen niet om rekening te houden met het volgende:
    • Kies voor kleuren binnen dezelfde familie. Zorg dat je een aantal decoraties die bij elkaar passen, zodat de kamer de indruk wekt dat er over is nagedacht. Probeer bijvoorbeeld een groen geverfde boekenkast, een paar zeegroene vazen op de schouw en een stel turquoise en groene kussens en dekens.
    • Gebruik alleen niet te veel kleuren in dezelfde kamer. Houd als richtlijn een maximum van drie kleuren aan: een hoofdkleur, een accentkleur en een sierkleur voor de randen. Houd het simpel, anders loop je het risico dat de kamer er chaotisch of slecht ingericht uitziet.
    Advertentie

Tips

  • Zoek in het kleurenwiel die precies de punt van je kleurencombinaties raakt.
  • Neem bij het afstemmen van kleuren een beslissing waar jij uiteindelijk gelukkig van wordt. Als jij vindt dat ze er samen goed uitzien en je hebt de keuzes gemaakt met behulp van de beschikbare kleurenhulpmiddelen, ga dan voor wat jij mooi vindt als het om iets gaat als je huis, een kunstwerk dat je aan het maken bent of je eigen kledingkast.
  • Gebruik een online hulpmiddel om je te helpen uit te zoeken wat bij je past. Het kleurenspectrum omvat veel meer dan datgene wat je met een basiswiel kunt zien. Een online hulpmiddel is daarom een goede manier om erachter te komen wat wel of niet bij elkaar past. [7]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 72.178 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie