Een klimop is misschien een lust voor het oog, maar kan ook ontzettend veel schade aanrichten als hij zich stilletjes een weg baant langs bomen en gebouwen. De kleine "hechtwortels" waarmee de klimop zich aan verticale oppervlakken hecht lijken een beetje op zuignappen, en zijn sterk genoeg om stukken schors van bomen en verf van muren te trekken. Als je klimop wilt verwijderen zonder schade aan te richten dien je de stengels te snoeien, terug te rollen en te bedekken met bodembedekking, zodat hij geen wortel meer kan schieten. Ga naar Stap 1 om te leren hoe je van ongewenste klimop af kunt komen.
Stappen
-
Pak de benodigde spullen. Om klimop te verwijderen is een scherpe snoeischaar of takkenschaar het belangrijkste gereedschap. Of je voor de snoei- of takkenschaar moet kiezen hangt af van de dikte van de stengels. Oudere stengels kunnen zo dik worden als een arm, maar nieuwere stengels zijn doorgaans niet dikker dan de steel van een bloem. Naast het juiste snoeigerei heb je ook een paar dikke tuinhandschoenen nodig. Deze heb je nodig om je handen te beschermen bij het terugtrekken van de klimop.
-
Snoei de stengels aan de basis van de boom weg. Loop om de boom heen en snoei één voor één elke stengel weg—knip de stengels door die zich op enkelhoogte bevinden. [1] X Bron Het is belangrijk om alle stengels mee te nemen, omdat zelfs één overgebleven stengel de klimop al van genoeg voeding kan voorzien om verder te groeien.
- Voor zeer oude, dikke stengels kun je een handzaag gebruiken.
- Pas op dat je niet in de boom zelf snijdt. De klimop zorgt ervoor dat de boom zwakker wordt, waardoor de boom vatbaarder wordt voor ziektes. Als je door de schors snijdt kan er extra schade aangebracht worden.
-
Snoei nog een kring aan stengels door—dit keer op schouderhoogte. Gebruik dezelfde techniek om alle stengels door te knippen. Trek de gesnoeide stukken van de stengels dit keer voorzichtig van de boom af. Door twee sneeën te maken en het stuk klimop onderaan de boom weg te trekken voorkom je dat de de hogere stukken van de plant de voedingsstoffen kunnen krijgen die ze nodig hebben. Als gevolg daarvan zal de plant afsterven. Leg de afgesneden stukken op een stapeltje, en leg er later bodembedekking overheen zodat ze niet opnieuw wortel kunnen schieten.
- Pas op als je de gesnoeide stengels van de boom trekt. Als je te hard trekt, trek je te veel schors met de hechtwortels mee.
- Deze methode is ook geschikt om klimop van buitenmuren te verwijderen.
-
Controleer de boomstam op ongesnoeide stengels. Bekijk de boom nog eens goed om te kijken of je geen stengels overgeslagen hebt. Snoei en verwijder stengels die je tegen komt, en pas op dat je de schors niet beschadigt.
-
Snoei de klimop op de grond weg. Als de boom onderaan omringd wordt door klimop, dan dien je die klimop te verwijderen om te voorkomen dat die weer tegen de boom op groeit. Deze donutvormige mat rond de boom verwijderen noemt men soms ook wel een "lifesaver cut". Zo doe je dat:
- Snijd de klimop op de grond eerst door, vanaf de boomstam tot ongeveer anderhalve meter verder. Snijd de klimop op dezelfde manier meerdere keren door. Als je de klimop in stukken opdeelt, zul je hem makkelijker kunnen verwijderen.
- Snoei een lijn die alle eerder gezette lijnen met elkaar verbindt. Zorg ervoor dat deze lijn op anderhalve meter van de boomstam af zit.
- Begin de klimopmat stukje voor stukje weg te trekken. Blijf de klimop wegtrekken tot er binnen een straal van anderhalve meter van de boomstam geen klimop meer te zien is.
-
Wacht tot de klimop afsterft. Nu je de basis van de boom bevrijd hebt, zal de klimop die zich hoger dan schouderhoogte bevindt af beginnen te sterven. De plant zal eerst beginnen te verschrompelen en zal bruin worden. Probeer niet om de stengels die boven schouderhoogte groeien weg te trekken of te snoeien. Als je de hechtwortels wegrukt, zul je de schors beschadigen—hierdoor wordt de boom vatbaarder voor ziektes. De dode klimop zal er aanvankelijk nogal onaantrekkelijk zijn, maar uiteindelijk zullen de bladeren loslaten en zal het minder opvallen.
-
Houd het gebied in de gaten om te kijken of er nieuwe klimop groeit. Als je alle maatregelen getroffen hebt, dien je om de paar weken te kijken of de klimop niet opnieuw is beginnen te groeien. Snoei de klimop weg als die alsnog in de buurt van de boom groeit.Advertentie
-
Snijd de klimop in stukken. Deel de klimop op de grond op in grote stukken. Zo wordt het makkelijker om de klimop van de grond te verwijderen. Trek de stukken van elkaar af tijdens het snoeien. Ga voorzichtig te werk als je in de buurt van planten en boompjes werkt die je wilt behouden.
- Als je op een heuvel werkt, zet dan verticale lijnen vanaf de bovenkant van de heuvel tot de onderkant—zo kun je secties creëren die je naar beneden kunt rollen.
-
Rol de secties van de grond af. Til de rand van een stuk klimop op, en rol die naar voren op. Blijf de klimop naar voren rollen tot de hele sectie een grote rol klimop geworden is. Breng deze rol naar een afgezonderd gebied, en blijf de andere stukken oprollen tot je het gebied helemaal ontruimd hebt.
- Je kunt de klimoprollen het beste verwijderen door er bodembedekking overheen te gooien—zo voorkom je namelijk dat ze wortel kunnen schieten.
-
Gebruik onkruidverdelgers als alternatief. Het is ontzettend lastig om van klimop af te komen met onkruidverdelgers. De planten bevatten namelijk een wasachtige barrière waar de verdelgers haast niet doorheen kunnen komen. Het is daarom effectiever om het handwerk te combineren met onkruidverdelgers. Glyfosaat is de chemische stof die het best in staat is om klimop te doden. [2] X Bron
- Spuit de klimop die je wilt verwijderen in met de verdelger, maar pas op. Spuit het glyfosaat niet op de planten die je wilt houden.
- Onkruidverdelgers werken langzaam, en dienen ongeveer elke zes weken opnieuw te worden aangebracht.
Pas heel goed op met middelen met glyfosfaat, zoals het product Roundup. Thuis mag je gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat mits voldoende verdund gebruiken in de tuin. In de landbouw mogen boeren en telers gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat gebruiken. Maar andere professionals, zoals hoveniers en waterschappen, mogen het middel niet meer gebruiken. [3] X Bron [4] X Bron De reden dat het nog wel door particulieren mag worden gebruikt is kort gezegd dat hoewel deskundigen het erover eens zijn dat het middel beter niet kan worden gebruikt vanwege schade aan natuur, milieu en de gezondheid van de gebruiker, er niet in alle gevallen een goed bruikbaar alternatief voorhanden is. Zie hier welke middelen toegelaten zijn voor gebruik in Nederland.
-
Gebruik bodembedekking om de klimop te bedwingen die je wilt behouden. Als er een stuk klimop is dat je wilt behouden, maar waarvan je niet wilt dat het zich verspreidt, dan kun je bodembedekking gebruiken om dat te doen. Bedek de klimop met ongeveer twintig centimeter bodembedekking (je kunt bijvoorbeeld kiezen voor houtsnippers). Je zult deze methode even de tijd moeten gunnen; laat de bodembedekking minstens twee seizoenen op de klimop liggen. Het kan zijn dat je tijdens het seizoen nieuwe bodembedekking toe moet voegen.Advertentie
Tips
- Draag altijd handschoenen en lange mouwen. Zo kun je je armen en handen beschermen als je de klimop snoeit of wegtrekt.
Waarschuwingen
- Wees extra voorzichtig als je de klimop van bomen probeert te trekken of snoeien. Als je niet oppast kun je de schors beschadigen, en stel je de boom bloot aan allerlei schadelijke organismen en ongedierte die de boom zouden kunnen beschadigen of doden.
- Gooi je gesnoeide klimop niet op de composthoop. Als je dat wel doet, zal de klimop waarschijnlijk weer gaan groeien, en zal hij zich verspreiden naar de gebieden waar je de compost gebruikt.
- Draag een veiligheidsbril om je ogen te beschermen tegen afval, afgeknipte stukjes, takjes, etc.
Benodigdheden
- Snoeischaar
- Veiligheidsbril
- Tuinhandschoenen
- Spade
- Hark
- Bodembedekking
- Onkruidverdelger
Bronnen
- ↑ http://www.portlandoregon.gov/parks/article/201781#Ivy Removal Methods
- ↑ http://homeguides.sfgate.com/english-ivy-circling-tree-kill-tree-69358.html
- ↑ https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bestrijdingsmiddelen/vraag-en-antwoord/mogen-gewasbeschermingsmiddelen-waarin-glyfosaat-zit-worden-gebruikt
- ↑ https://www.ctgb.nl/toelatingen