PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Koeskoezen kunnen in tuinen in Australië of Nieuw-Zeeland voor veel overlast zorgen. Deze dieren verschillen echter van buidelratten , de enige buideldieren van het noordelijk halfrond, en vereisen andere tactieken om ze te bestrijden. [1] [2] Als de koeskoes geïnteresseerd is in jouw fruitoogst of lievelingsboom, dan is dit dier in staat om die volledig te vernietigen. De koeskoezen in Australië en Nieuw-Zeeland zijn veel betere, flexibele en creatievere klimmers dan de buidelratten van het noordelijk halfrond. Daardoor zal je creatieve manieren moeten bedenken om ze te ontmoedigen om jouw tuin aan te vallen, om bepaalde planten te eten of om jouw tuin te betreden.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Toegang belemmeren

PDF download Pdf downloaden
  1. Koeskoezen zijn dol op de nieuwe aangroei van bladverliezende wingerds, op de vruchten van fruitbomen en op sommige nieuwe aangroei van gesnoeide groenblijvende planten. Koeskoezen beschadigen de planten wanneer ze zich met nieuwe aangroei voeden. Daarom moet dit worden vermeden. [3]
    • Koeskoezen kunnen alle knoppen vernietigen en daardoor de plant verzwakken en kale plekken creëren, waardoor de planten vatbaarder worden voor ziekten. [4]
    • Houd dit in gedachten wanneer je nieuwe planten in je tuin plant of wanneer je een tuin aanlegt. Als je voor planten kiest waar de koeskoezen niet van houden, zoals stekelige en geurige planten zoals bijvoorbeeld tea tree of geraniums, dan is er minder kans dat de tuin zal worden vernietigd. [5]
  2. Er bestaan bijvoorbeeld speciale stoffen zakken om individuele vruchten aan een boom te bedekken. Zo kan elke vrucht afzonderlijk worden bedekt. [6] Dit zal voorkomen dat koeskoezen het fruit kunnen bereiken en het groeien van de vruchten in gedrang brengen. [7]
    • Je kunt ook oude plastieken plantenpotten met een spleet in de zijkant gebruiken om individuele vruchten of groenten te beschermen. Plaats de vrucht in de pot zodat het voor het grootste deel bedekt is maar wel nog kan groeien.
  3. In plaats van koeskoezen helemaal uit je tuin te weren kun je ook proberen om ze simpelweg weg te houden van bepaalde plantenbedden. De beste manier om dit te doen is door een volledige omheining uit kippengaas te bouwen.
    • Op deze manier wordt het iets moeilijker om je tuin te onderhouden, maar zo ben je er wel zeker van dat je planten het zullen overleven.
  4. Koeskoezen kunnen via dakranden of andere toegangspunten jouw huis of schuur betreden. Dit kan worden vermeden door de openingen permanent te bedekken met bijvoorbeeld hout of door netten om vogels weg te houden op alle gaten of toegangspunten te leggen. [8]
    • Zorg er wel voor dat er geen koeskoezen in de schuur of dakranden zitten, zodat ze niet vast komen te zitten.
    • Ga rond zonsopgang op onderzoek uit als je niet zeker weet hoe de koeskoezen binnen geraken en zoek naar koeskoezen die hun hol verlaten.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Afschrikken om te klimmen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als de koeskoes een structuur gebruikt om een plant te bereiken, zorg er dan voor de structuur moeilijk te beklimmen is. Wikkel gegalvaniseerde ijzerplaten rond palen en over de balken van structuren zoals tuinschermen. Dit zal voorkomen dat de koeskoes met zijn klauwen een stevige grip krijgt op het oppervlak.
    • Zorg er ook voor dat er geen bomen of struiken naast de structuur staan die de koeskoes kan gebruiken.
    • Je kunt ook een plastieken vuilnisemmer gebruiken met de bodem eruit gesneden en een spleet in de zijkant. Plaats deze rond de stam van een boom zodat de koeskoes niet meer langs de boom omhoog kan klimmen. [9]
    • Je kunt bladmetaal rond de boomstam wikkelen zodat deze moeilijker te beklimmen is. [10]
    • Je kunt ook een dik net rond de stam aanbrengen. Hierdoor zullen de poten van de koeskoes vast komen te zitten, waardoor ze niet verder omhoog zullen klimmen.
  2. [11] Wanneer een koeskoes de nieuw aangroei van een boom opeet moet je te weten komen hoe je de toegang tot de boom kunt belemmeren. Takken moeten ver genoeg van omheiningen en structuren verwijderd zijn zodat een koeskoes er niet op kan springen. [12] Dit in combinatie met het onmogelijk maken om boomstammen te beklimmen is de beste manier om te voorkomen dat je boom wordt opgegeten.
    • Het goede nieuws is dat koeskoezen niet heel ver kunnen springen. [13] Een behendige, jonge koeskoes kan vanop een vaste en stabiele ondergrond ongeveer 2,5 meter ver springen, maar minder dan 2 meter vanop de bewegende tak van een boom. [14]
    • Dit betekent dat het voldoende moet zijn om je bomen te snoeien zodat ze op meer dan 2 meter afstand van je omheinging of andere structuren staan.
  3. Je moet in het bijzonder netten over deze planten leggen wanneer ze nieuwe aangroei aanmaken of vruchten dragen. De netten zullen de koeskoezen niet volledig weghouden, maar zullen het moeilijk maken om de vruchten te bereiken waardoor het merendeel kan worden gered.
    • Verwijder ook alle gevallen vruchten die onder fruitbomen of struiken liggen. Gevallen vruchten zullen koeskoezen aantrekken, dus vermijd dit.
  4. Deze methode werkt alleen maar wanneer je tuin omheind is, omdat het voorkomt dat koeskoezen over de omheining kunnen kruipen. Het zal ongeveer een dag duren voordat je deze bescherming helemaal en op correcte wijze hebt geïnstalleerd.
    • Maak een grote PVC-buis horizontaal bovenop je volledige omheining vast. Hierdoor zal het moeilijk zijn voor de koeskoes om grip te krijgen.
    • Breng daarna niet-giftig vet aan op de PVC-buis. Wanneer een koeskoes nu toegang tot je tuin probeert te krijgen, zal je zien dat het dier geen veilige grip kan krijgen vanwege het vet. Hierdoor zal het dier eraf vallen zonder zich te verwonden.
    • Zorg ervoor dat er geen gaten of andere toegangspunten in het hek zijn die de koeskoes kan gebruiken om toch binnen te geraken.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Sproei- en afschrikmiddelen tegen koeskoezen gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Kwekerijen, supermarkten en sommige andere winkels hebben vaak specifieke sproeimiddelen om in te zetten tegen koeskoezen. Volg altijd de richtlijnen op de verpakking zodat je planten en de koeskoezen geen schade oplopen.
  2. Quassia is een kleine boom die stoffen bevat die koeskoezen afschrikken. [15] Maak een spray van 100 gram quassiaschilfers op 2 liter water. Verwarm dit gedurende een uur en zeef de vloeistof daarna. Voeg een eetlepel reinigingsmiddel toe. Verdun 1 deel quassiaoplossing met 4 delen water en spuit dit op het gebladerte. [16]
    • De meeste zelfgemaakte sprays en toepassingen moeten na regen opnieuw worden aangebracht. In elk geval moeten ze frequent opnieuw worden aangebracht indien je wilt dat ze doeltreffend blijven.
  3. Om op lange termijn doeltreffend te blijven zal je deze steeds opnieuw moeten gebruiken. Enkele mogelijkheden zijn onder andere: [17]
    • Zet een beetje lapsang souchong thee. Sproei dit over de getroffen planten. Koeskoezen houden hier niet van!
    • Verspreid bloed en beenderen rond kwetsbare planten.
    • Gebruik schilfers van mottenballen op balken en rond de basis van de planten. Steek ze in een lange kous en hang dit aan het gebladerte.
    • Gebruik Indonesische vissaus. Meng een eetlepel saus met een liter water en sproei dit dan op het gebladerte.
    • Maak een spray op basis van knoflook. Gebruik 2 eetlepels verse uitgeperste knoflook per liter warm water. Laat een nacht weken, zeef en sproei het daarna op het gebladerte.
    • Sproei een onverdund wasmiddel voor kleren op het gebladerte.
    • Tabascosaus. Gebruik dit onverdund. Je kan dit op het gebladerte wrijven of sproeien. Weet wel dat dit sommige planten ernstig kan beschadigen, dus doe wat research voordat je deze saus gebruikt.
    • Sterk geurende kruiden zoals salie, rozemarijn of oregano kunnen koeskoezen afschrikken, vooral wanneer ze vermengd worden met hete chilipepers. Maak er een pasta van en verspreid het rond de getroffen planten.
  4. Urine van mannelijke vossen, wezels en andere roofdieren heeft tijdens experimenten koeskoezen kunnen afschrikken. [18] Weet wel dat je hier niet volledig op kunt vertrouwen omdat het ook andere dieren kan aantrekken. [19] Zoek naar urine van roofdieren in gespecialiseerde winkels of plantenkwekerijen en volg de richtlijnen op het etiket om het in een perimeter rond je tuin te verspreiden. [20]
    • Uitwerpselen van ruitpythons zijn een doeltreffend afschrikmiddel tegen koeskoezen. Pythons zijn natuurlijke vijanden van koeskoezen.
    • Sommige mensen brengen mensenhaar aan rondom hun tuin om ongedierte weg te houden, maar de doeltreffendheid hiervan is nog niet bewezen. [21] Overweeg de volgende keer dat je je haar laat knippen om afgesneden haar in een dunne laag op de grond te verspreiden.
  5. Windgongen, bellen of plastieken flessen die doormidden werden gesneden kunnen de wind opvangen en voldoende lawaai maken om sommige dieren op een afstand te houden. Dit is niet helemaal onfeilbaar, maar met een beetje geluk zal je kunnen oogsten voordat de koeskoezen aan het geluid gewoon zijn geraakt.
    • Je kunt ook commerciële ultrasonische afschrikmiddelen kopen die buiten het bereik van het menselijk gehoor werken.
    • Honden, en dan in het bijzonder honden die buiten zitten, zullen koeskoezen wegjagen en hun geblaf zal ze afschrikken.
  6. Installeer een vogelverschrikker . Je kunt voor een traditionele vogelverschrikker kiezen of nepvogels maken door bijvoorbeeld veren aan een tennisbal te kleven. De doeltreffendheid van dit afschrikmiddel zal variëren van dier tot dier en kan na verloop van tijd minder worden.
    • Door spiegels nabij vogelverschrikkers te plaatsen kun je het effect versterken.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Met koeskoezen samenleven

PDF download Pdf downloaden
  1. Je kunt de aandacht van een koeskoes afleiden van de ene plant naar de andere. Plaats planten waar koeskoezen van houden, zoals eucalyptus, aan de rand van je tuin. Dit kan ze voldoende bezighouden zodat ze van de nieuwe aangroei in je tuin afblijven. [22]
  2. In Nieuw-Zeeland worden koeskoezen als een invasieve soort beschouwd. Je kunt ze vangen en een gespecialiseerd bedrijf contacteren om ze te komen verwijderen. [23] Koeskoezen worden wel beschermd in Australië. De regering van Zuid-Australië raadt uitsluitend het (humaan) vangen van koeskoezen aan wanneer ze zich in je huis bevinden. [24] Toch zal het vaak minder stress opleveren voor de koeskoes wanneer je het dier naar buiten lokt en daarna de toegang tot je huis onmogelijk maakt.
    • Je kunt bijvoorbeeld een nestkastje bouwen, er een beetje fruit in liggen en dan op een plaats zetten waar de koeskoes zich ongeveer bevindt. Dit zou de koeskoes in het nestkastje moeten lokken.
    • Als je voor een levende val kiest, dan kan je ook een kleine hoeveelheid honing als lokaas gebruiken. Gebruik de val om het dier uit het gebouw maar niet uit het gebied te zetten. Koeskoezen sterven bijna altijd wanneer ze verplaatst worden. [25]
  3. Koeskoezen kunnen ervoor zorgen dat je minder planten in je tuin kunt kweken, maar ze hebben wel mensen nodig om te kunnen overleven. Als je in Australië woont kun je de vernietiging van hun natuurlijke omgeving tegengaan door een goede plaats te creëren waar ze kunnen leven, zoals met nestkastjes en aantrekkelijke vegetatie.
    • Koeskoezen worden in Nieuw-Zeeland als een invasieve soort beschouwd. Contacteer gespecialiseerde instanties voor hulp wanneer je ze wilt verwijderen.
    Advertentie

Tips

  • In tegenstelling tot de Australische koeskoes kunnen buidelratten nuttig zijn in de tuin, omdat ze ‘s nachts alle ongedierte en insecten opeten. In plaats van alle planten op te eten, zoals de Australische koeskoes, zullen buidelratten zich voeden met slakken en naaktslakken die zich aan je groentebedden te goed doen. [26]
Advertentie

Waarschuwingen

  • Koeskoezen zijn een beschermde inheemse soort in Australië. Je mag ze geen schade berokkenen. In Nieuw-Zeeland worden ze echter als een invasieve soort beschouwd.
  • Koeskoezen zijn territoriaal. Als je ze verplaats zullen ze ofwel sterven omdat ze het territorium van een andere koeskoes betreden, of ze zullen terugkomen. Dus leer met hen samen te leven. [27]
Advertentie
  1. https://www.ehp.qld.gov.au/wildlife/livingwith/flyingfoxes/netting_fruit_trees.html
  2. https://www.alexandrina.sa.gov.au/webdata/resources/files/possum_in_my_garden.pdf
  3. http://anpsa.org.au/APOL2007/may07-1.html
  4. https://www.alexandrina.sa.gov.au/webdata/resources/files/possum_in_my_garden.pdf
  5. http://treelogic.com.au/facts/wp-content/uploads/2009/07/Possums_Trees.pdf
  6. http://ufdc.ufl.edu/AA00022975/00001
  7. http://www.depi.vic.gov.au/environment-and-wildlife/wildlife/problems-with-wildlife/possums/possum-repellents
  8. http://www.depi.vic.gov.au/environment-and-wildlife/wildlife/problems-with-wildlife/possums/possum-repellents
  9. http://digitalcommons.unl.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1026&context=nwrcrepellants
  10. http://athenaeum.libs.uga.edu/bitstream/handle/10724/12238/B1248.pdf?sequence=1
  11. Kirmani SN, Banks PB, McArthur C. 2010 Integrating the costs of plant toxins and predation risk in foraging decisions of a mammalian herbivore. Oecologia 164 349–356
  12. http://athenaeum.libs.uga.edu/bitstream/handle/10724/12238/B1248.pdf?sequence=1
  13. http://www.fnpw.org.au/resources/possum-in-the-roof
  14. http://www.doc.govt.nz/nature/pests-and-threats/animal-pests/possums/
  15. https://www.alexandrina.sa.gov.au/webdata/resources/files/possum_in_my_garden.pdf
  16. https://www.alexandrina.sa.gov.au/webdata/resources/files/possum_in_my_garden.pdf
  17. http://www.latimes.com/style/la-hm-opossum28jun28-story.html
  18. https://www.alexandrina.sa.gov.au/webdata/resources/files/possum_in_my_garden.pdf

Over dit artikel

Deze pagina is 1.368 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie