Pdf downloaden
Pdf downloaden
Of je nu te maken hebt met een stroomstoring, je koffiezetapparaat kapot is of je gewoon met nieuwe koffiezetmethoden wilt experimenteren, het kan handig zijn om te weten hoe je koffie op een fornuis zet. Er zijn verschillende manieren om heerlijke koffie op je fornuis te maken, of je nu een steelpan, een kleine kan of een mokkapot gebruikt. Hieronder worden deze drie manieren beschreven. Dus laat je koffiezetapparaat, Senseo en de om de hoek links liggen en probeer een of meerdere methoden uit.
Stappen
-
Verwarm water op je fornuis. Een kleine pan is prima, maar je kunt ook je waterkoker gebruiken. Gebruik 250-300 ml water per kopje koffie dat je wilt zetten.
- Verwarm het water totdat het net kookt. Het water moet een klein beetje borrelen, maar niet krachtig.
-
Voeg een of twee onafgestreken eetlepels (afhankelijk van de smaak) gemalen koffie toe per 250 ml. Roer net genoeg om de koffie door het water te helpen verspreiden.
- Gebruik gewone filterkoffie.
- Probeer eerst twee eetlepels per mok. Het is gemakkelijker om te sterke koffie slapper te maken door hem te verdunnen dan het is om te slappe koffie sterker te maken.
- Je kunt als je dat wilt ook instantkoffie maken. Je gebruikt dan een tot twee theelepels per mok (bekijk de verpakking voor de exacte hoeveelheid).
-
Haal het mengsel van het fornuis en dek het af. Laat het twee tot drie minuten staan.
-
Roer de koffie en laat hem nog eens twee tot drie minuten afgedekt staan. Daardoor laat je de koffie ook niet alleen trekken (hoe langer je wacht, hoe sterker de koffie wordt), maar kan de koffieprut ook naar de bodem van de pan zakken.
- Door aan het eind wat koud water in de pan te spetteren zakt de koffieprut naar de bodem. [3] X Bron Als je een enkele mok koffie maakt, zou het genoeg moeten zijn om met je natte vingertoppen wat druppels water in de koffie te spetteren.
-
Giet de koffie voorzichtig in de mok(ken). Giet langzaam, want de koffie is nog vrij heet en de koffieprut moet op de bodem van de pan blijven liggen. Laat het laatste restje koffie in de pan zitten zodat de koffieprut er grotendeels in blijft liggen.
- Als je een theezeefje of een soortgelijk filter hebt, dan kun je dat op je mok leggen om nog meer koffieprut en andere resten tegen te houden. [4] X Bron
Advertentie
-
Begrijp hoe een mokkapot werkt. Het is een metalen apparaat van Italiaanse origine dat uit drie onderdelen bestaat en stoomdruk gebruikt om koffie te zetten. Kijk hier voor een uitleg en afbeeldingen, en lees onderstaande beschrijving van een mokkapot:
- Een mokkapot heeft drie reservoirs: een voor water, een voor gemalen koffie en een voor de gezette koffie.
- Het onderste reservoir is voor het water. Het heeft meestal ook een drukventiel.
- Het middelste reservoir is voor fijngemalen koffie. Doe de koffie er losjes in.
- Het bovenste reservoir is de plek waar de gezette espresso/koffie zich verzamelt.
-
Verwarm in je waterkoker of een pan genoeg water voor het onderste reservoir van de mokkapot. Wanneer het water kookt haal je het van de warmtebron. Deze stap is niet verplicht, maar wordt aangeraden om te voorkomen dat de metalen mokkapot te warm wordt en de koffie een metalige smaak geeft.
-
Vul het onderste reservoir van de mokkapot met water, bijna tot aan de rubberen ring. Er kan een streepje in het reservoir staan. Leg de filterhouder erop.
-
Vul de houder met koffie en strijk hem glad met je vingers. Zorg dat er geen losse koffie op de bovenrand van de filterhouder ligt, want daardoor wordt de mokkapot niet goed afgesloten.
- Gebruik gewone filterkoffie die ongeveer zo fijn is als tafelzout.
-
Schroef de bovenkant en onderkant van de mokapot op elkaar. Zorg dat ze goed op elkaar zitten, maar draai de onderdelen niet zo stevig vast dat je ze later niet meer uit elkaar kunt halen.
- Wees voorzichtig, zodat de koffie niet in het water of het bovenste reservoir terechtkomt. Zorg dat de ingrediënten gescheiden van elkaar blijven.
-
Zet de mokkapot op het fornuis en verwarm hem op een matig vuur. Laat het bovenste deksel open. Wanneer er stoom begint te ontstaan stijgt de koffie op naar het bovenste reservoir. Je zult een puffend geluid horen terwijl de stoom ontstaat.
- De koffie komt als een krachtige bruine straal uit de pot en zal op den duur lichter worden. Wacht totdat de straal de kleur van gele honing heeft en haal de pot dan van het fornuis.
- Laat de pan niet te lang op het fornuis staan of de koffie zal aanbranden. De meeste mensen houden niet van de smaak van verbrande koffie.
-
Wikkel een koude vaatdoek om de pot of houd hem onder de koude kraan. Dit is niet strikt noodzakelijk, maar wordt aangeraden om te voorkomen dat de koffie een metalige smaak krijgt.
-
Giet de gezette koffie in kopjes of een kan. Als je deze semi-espresso te sterk vindt, dan kun je hem verdunnen met water.Advertentie
-
Verzamel je benodigdheden. Voor deze methode kun je geen gewone koffiepot en filterkoffie gebruiken.
- Je hebt een ibrik nodig (ook wel cezve, briki, mbiki of toorka genoemd), een kleine metalen kan (traditioneel van messing gemaakt) die bij de hals smaller is en meestal een lang handvat heeft.
- Daarnaast heb je water en suiker nodig (of een minder traditionele suikervervanger).
- Voor deze methode heb je Turkse koffie nodig, wat erg fijngemalen koffie is. Deze koffie kun je kopen bij speciaalzaken, koffiebranders, toko's en verschillende koffiewebshops.
- Als je supermarkt een koffiemolen bij het koffieschap heeft, kijk dan of die een stand voor Turkse koffie heeft. [5] X Bron Als je zelf de koffiebonen maalt, maal ze dan zo fijn mogelijk.
-
Doe suiker in de ibrik. Dit is niet verplicht maar wel de traditie. Voeg suiker naar smaak toe. Twee theelepels voor een ibrik met een inhoud van 250 ml is waarschijnlijk een goede richtlijn.
- In plaats van suiker kun je ook een kunstmatige zoetstof als aspartaam gebruiken.
-
Vul de ibrik tot aan de hals met water. Doe hem niet te vol. Laat in de hals wat ruimte over zodat de koffie kan schuimen, anders maak je er een troep van op je fornuis.
- Als je minder koffie wilt maken, heb je een kleine ibrik nodig. Hij moet tot onderaan de hals gevuld worden om goede koffie te krijgen. Een kleine ibrik heeft meestal een inhoud van 250 ml, wat genoeg is voor twee kleine koffiekopjes van 90 ml.
-
Doe koffie bij het water, maar roer nog niet door de koffie. Laat de koffie bovenop het water drijven.
- Deze drijvende koffie fungeert als barrière tussen het water en de lucht, zodat alles kan gaan schuimen.
- Afhankelijk van hoe sterk je je koffie wilt, gebruik je een tot twee afgestreken theelepels koffie per kopje of ongeveer drie afgestreken theelepels (of een afgeronde eetlepel) voor een ibrik van 250 ml.
-
Verwarm de ibrik op het fornuis. Sommige mensen raden aan om de ibrik op een laag vuur te verwarmen, maar een matig tot hoog vuur werkt ook. Je zult dan wel beter op de ibrik moeten letten om te voorkomen dat hij overkookt.
- De koffie schuimt. Schuimen is niet hetzelfde als koken. [6] X Bron Laat de koffie niet koken en laat hem echt niet overkoken, tenzij je het fijn vindt om je aangebrande kookplaat krachtig te moeten schrobben om hem schoon te krijgen.
-
Haal de ibrik van het vuur wanneer de koffie tot aan de bovenrand schuimt. Laat het schuim zakken en roer dan door de koffie.
- Dit proces wordt traditioneel tot wel drie keer herhaald. Zet de ibrik weer op het vuur, wacht totdat de koffie schuimt tot bovenaan de hals, laat het schuim zakken en roer door de koffie.
-
Giet de koffie in speciale kleine kopjes voor Turkse koffie. Laat de koffie een tot twee minuten staan voordat je hem opdrinkt zodat de koffieprut naar de bodem kan zakken.
- Laat bij het gieten het laatste beetje koffie in de ibrik zitten zodat de koffieprut erin blijft zitten. Laat om dezelfde reden ook het laatste beetje koffie in je kopje zitten.
- Bij Turkse koffie krijg je traditioneel een glas water om de smaak weg te spoelen.
Advertentie
Waarschuwingen
- Het kan gevaarlijk zijn om water op je fornuis te verwarmen. Laat een pan met water nooit zonder toezicht op het fornuis staan.
- Koffie is heet en je kunt je eraan branden. Vraag maar aan een letselschadeadvocaat.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://ineedcoffee.com/cowboy-coffee-backpacker-style/
- ↑ https://www.wikihow.com/Make-Coffee-without-a-Coffee-Maker
- ↑ http://campingwithgus.com/2011/10/16/cowboy-coffee/
- ↑ https://www.wikihow.com/Make-Coffee-without-a-Coffee-Maker
- ↑ http://www.turkishcoffeeworld.com/How-to-make-Turkish-Coffee-s/54.htm
- ↑ http://www.turkishcoffeeworld.com/How-to-make-Turkish-Coffee-s/54.htm
Over dit artikel
Deze pagina is 4.309 keer bekeken.
Advertentie