Pdf downloaden
Pdf downloaden
Als je ‘s ochtends zonder koffie niet wakker wordt, kan het een nachtmerrie zijn als je koffiezetapparaat stuk blijkt te zijn. Maar wees gerust, er zijn tal van andere manieren om koffie te zetten zonder koffiezetapparaat. Hier volgen een aantal technieken.
Ingrediënten
Voor 1 kop koffie (250 ml)
- 1 tot 2 el (15 tot 30 ml) gemalen koffie OF 1 tot 2 tl (5 tot 10 ml) oploskoffie
- 180 tot 250 ml heet water
Stappen
-
Zet water op. Gebruik een ketel, steelpannetje, magnetron of waterkoker om water te verwarmen.
- Met een ketel kun je makkelijk water opzetten, net zoals met een steelpannetje. Vul de ketel of het pannetje met voldoende water voor je kop koffie en verwarm het op het gasfornuis. Breng het water aan de kook op matig tot hoog vuur.
- Water in de magnetron verwarmen kan gevaarlijk zijn als je niet voorzichtig bent. [2] X Bron Doe het water in een onbedekt magnetronbestendig kopje en steek er een voorwerp in dat niet van metaal is gemaakt, zoals een houten eetstokje. Verwarm het water langzaam in 1 of 2 keer totdat het de gewenste temperatuur heeft.
- Een waterkoker is makkelijk in het gebruik. Giet voldoende water in de waterkoker voor je kop koffie en steek de stekker in het stopcontact. Zet de knop ergens tussen gemiddelde en hoge temperatuur en laat het water een paar minuten opwarmen totdat je bubbeltjes ziet of het begint te koken.
-
Meet de koffie af in een maatbeker. Doe voldoende oploskoffie in je grootste maatbeker om zoveel kopjes koffie te maken als je nodig hebt.
- Je hebt ongeveer 1 tot 2 eetlepel(s) (15 tot 30 ml) gemalen koffie nodig voor 1 kopje water (250 ml).
- Gebruik je grootste maatbeker, zeker als je meer dan 1 kopje koffie wilt zetten.
- Als je geen grote maatbeker hebt, kun je ook een grote warmtebestendige kom of kan gebruiken.
-
Giet het water over de gemalen koffie. Giet het water rechtsreeks op de gemalen koffie in de maatbeker.
- Voor deze methode heb je geen filters nodig. De gemalen koffie lost vanzelf op in water.
-
Laat de koffie trekken. Laat de koffie 3 minuten trekken. Vervolgens goed roeren en weer 3 minuten laten trekken.
- De duur hangt af van het soort koffie dat je gebruikt en hoe sterk je het wilt hebben. Twee keer 3 minuten is goed voor een gemiddeld kopje met standaard gemalen koffie.
-
Giet de koffie door een zeef in een kopje of beker. Leg een theezeefje over een beker, thermoskan, kopje of iets anders. Giet de vloeistof door de zeef. Herhaal dit eventueel om andere kopjes te vullen.
- De zeef moet de koffiedrap opvangen, voordat het in je beker terechtkomt.
- Nu is je koffie klaar om gedronken te worden. Voeg melk en suiker toe naar smaak. Geniet ervan!
Advertentie
-
Zet water op. Gebruik een ketel, steelpannetje, magnetron of waterkoker om water te verwarmen.
- Vul een ketel of een pannetje met voldoende water voor je kopje koffie en verwarm het op het fornuis. Breng het water aan de kook op matig tot hoog vuur.
- Of doe het water in een onbedekt magnetronbestendig kopje en steek er een voorwerp in dat niet van metaal is gemaakt, zoals een houten eetstokje. Verwarm het water langzaam in 1 of 2 keer totdat het de gewenste temperatuur heeft.
- Giet voldoende water in de waterkoker voor je kopje koffie en steek de stekker in het stopcontact. Zet de knop ergens tussen gemiddelde en hoge temperatuur.
-
Doe gemalen koffie in een filter. Doe voldoende gebruiksklare gemalen koffie in het midden van een koffiefilter en maak er een zakje mee met een touwtje of garen.
- Sluit het zakje goed af om te voorkomen dat de gemalen koffie in de vloeistof glipt. In feite maak je hiermee de koffieversie van een theezakje.
- Laat voldoende van het touwtje uit je beker hangen. Hiermee kan je het zakje eruit halen.
- Deze methode werkt het beste als je maar één kopje koffie tegelijk zet. Als je meerdere kopjes wilt zetten, maak dan evenveel zakjes als kopjes koffie die je wilt zetten, zodat je in elk kopje een zakje kunt hangen.
- Koffie die op deze manier wordt gezet is minder sterk dan met de zeefmethode. Gebruik dus minstens 2 eetlepels (30 ml) gemalen koffie per kopje water (250 ml). Met minder wordt het slappe koffie.
-
Giet het water over het koffiefilterzakje. Hang het zakje in een kop en giet er voldoende heet water over.
- Hang elk zakje in een beker als je meer dan 1 beker zet. Het werkt niet om een grotere hoeveelheid te maken door meerdere zakjes in een kan of maatbeker te hangen.
-
Laat de koffie trekken. Laat de koffie 3 tot 4 minuten trekken.
- Laat de koffie 4 tot 5 minuten trekken voor sterkere koffie.
- Laat de koffie 2 tot 3 minuten trekken voor minder sterke koffie.
- Je hoeft niet te roeren.
-
Haal de filter eruit en geniet. Haal het zakje aan het touwtje uit de beker. Voeg melk en suiker naar smaak toe.
- Pers met een lepel alle vloeistof uit het zakje tegen de zijkant van de beker. Het laatste beetje vloeistof heeft langer in contact gestaan met de gemalen koffie, waardoor het je koffie sterker maakt als je het tegen de binnenkant van de beker uitperst.
Advertentie
-
Doe de gemalen koffie met water in een steelpannetje. Roer even om het te mengen.
- Gebruik 1 tot 2 eetlepel(s) (15 tot 30 ml) gemalen koffie voor 1 kopje water (250 ml).
-
Breng het mengsel aan de kook. Plaats het steelpannetje op het fornuis op middelhoog vuur. Breng het water aan de kook.
- Roer van tijd tot tijd in de koffie wanneer het begint te koken.
-
Laat de koffie 2 minuten doorkoken. Laat de koffie doorkoken vanaf het moment dat het water goed kookt. Laat de koffie 2 minuten zonder deksel doorkoken voordat je het pannetje van het vuur haalt.
- Zodra je het vuur uitzet, zakt het koffiedik naar de bodem van de steelpan.
-
Giet de koffie in je kopje. Als je voorzichtig giet, blijft het koffiedik op de bodem van de pan, waardoor een zeef niet nodig is.
- Als je wilt, kun je de koffie toch zeven. Zo ben je er zeker van dat er geen koffiedik in de beker terechtkomt wanneer je de koffie erin giet.
Advertentie
-
Zet water op. Gebruik een ketel, steelpannetje, magnetron of waterkoker, afhankelijk van wat je tot je beschikking hebt.
- Een ketel is een goede optie, maar een steelpannetje werkt hetzelfde. Giet voldoende water in de ketel of in de steelpan voor de hoeveelheid koffie die je maakt. Plaats het op het fornuis op matig tot hoog vuur totdat je bubbeltjes ziet of het begint te koken.
- Of doe het water in een onbedekt magnetronbestendig kopje. Steek er een voorwerp in dat niet van metaal is gemaakt, zoals een houten eetstokje, zodat het water niet te heet wordt. Verwarm het water steeds 2 minuten totdat het heet genoeg is.
- Je kunt water opwarmen in een waterkoker door voldoende water in het apparaat te gieten, de stekker in het stopcontact te steken en de knop op gemiddelde tot hoge temperatuur in te stellen.
-
Doe gemalen koffie in de cafetière. Doe 1 eetlepel (15 ml) gemalen koffie per 125 ml water in de cafetière.
- Een koffieliefhebber zal erop hameren dat je versgemalen koffie moet gebruiken, maar kant-en-klare gemalen koffie is ook goed.
-
Giet water in de cafetière. Giet het water rechtstreeks op de gemalen koffie in de cafetière, zodat alle koffie verzadigd is.
- Giet het water op verschillende plekken, zodat de koffie gelijkelijk verzadigd wordt.
- Wanneer je het water op de koffie giet, zou je belletjes moeten zien opkomen aan de oppervlakte van het koffiedik.
- Roer met een eetstokje door het koffiedik om het vrijgekomen gas verder te laten borrelen.
-
Laat de koffie trekken. Zet het filtergedeelte op de cafetière en laat de koffie een paar minuten trekken.
- 2 tot 3 minuten trekken is voldoende voor een kleine cafetière.
- Een grotere cafetière heeft 4 minuten nodig om te trekken.
-
Duw de filter naar beneden. Pak het stangetje aan de bovenkant van de deksel vast en duw het naar beneden.
- Duw de filter geleidelijk en rustig naar beneden. Als de filter scheef gaat, kan er koffiedik in het bovenste gedeelte van de cafetière terechtkomen.
-
Schenk de koffie in. Giet de koffie rechtstreeks vanuit de cafetière in de kopjes.
- Houd de deksel vast, zodat het niet wegglijdt of eraf glipt terwijl je aan het gieten bent.
Advertentie
-
Zet water op. Als je geen koffiezetapparaat hebt, kun je water koken in een ketel, steelpan, waterkoker of de magnetron.
- Giet voldoende water in een ketel of steelpan voor de hoeveelheid koffie die je maakt. Plaats het op het fornuis op matig tot hoog vuur totdat je bubbeltjes ziet of het begint te koken.
- Je kunt ook water koken in de magnetron. Giet water in een onbedekt magnetronbestendig kopje. Steek er een voorwerp in dat niet van metaal is gemaakt, zoals een houten eetstokje, zodat het water niet te heet wordt. Verwarm het water steeds 1 tot 2 minuten totdat het begint te koken.
- Verwarm water in een waterkoker door voldoende water in het apparaat te gieten, de stekker in het stopcontact te steken en de knop op gemiddelde tot hoge temperatuur in te stellen. Verwarm het water totdat het kookt.
-
Meet de oploskoffie af. Elk merk oploskoffie is anders, maar 1 tot 2 eetlepel(s) (15 tot 30 ml) oploskoffie is over het algemeen genoeg voor 180 ml water.
- Doe de oploskoffie in een kopje.
-
Giet er water bij en roer het goed. Giet heet water over de koffiekorrels. Roer goed om de oploskoffie met het water te mengen. Voeg suiker en melk naar smaak toe.
-
Klaar!Advertentie
Benodigdheden
- Grote maatbeker
- Zeefje
- Koffiefilters
- Touwtje of garen
- Steelpannetje
- Cafetière
- Houten eetstokje
- Koffiemok of kopje
Bronnen
Advertentie