PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Ben je het ook zo zat om je koffiedik na elke kop koffie die je ‘s ochtends zet weer weg te gooien? Je kan je koffiedik gebruiken om je tuin mooi tot bloei te laten komen vanwege de vele voedingsstoffen die het bevat. Koffiedik is van nature zuur, en het bevat veel voedingsstoffen zoals stikstof en kalium, waardoor het een nuttige toevoeging is voor een alkalische of arme grond. Met een beetje creativiteit kun je koffiedik ook nog voor andere doeleinden in je tuin gebruiken.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Koffiedik als compost gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Voeg koffiedik toe aan je compost . Een van de makkelijkste manieren om koffiedik dat je over hebt te gebruiken is om het toe te voegen aan de rest van je compost. Je voegt dan niet alleen extra organisch materiaal toe, maar het koffiedik versnelt het composteren van het overige materiaal in de composthoop ook nog eens. Je gooit simpelweg je overgebleven koffiedik op je composthoop, en je vermengt het met de rest van de compost.
    • Compost valt grofweg in twee soorten onder te verdelen: 'groene' compost en 'bruine' compost. Koffiedik wordt beschouwd als een groene compost, net als andere natte materie die ook rijk aan voedingsstoffen is. Als je veel koffiedik aan je composthoop toevoegt, kun je dat neutraliseren door wat bruine compost toe te voegen; zoals dorre bladeren, takjes, kranten, stro, maishalmen, zaagsel, karton, etc. [1]
  2. Koffiedik heeft van zichzelf een zuurgraad van ongeveer 5,1; dat is redelijk zuur, in vergelijking met de grond in de meeste tuinen. Hoewel het te zuur kan zijn voor sommige planten is het perfect voor planten die een zure grond behoeven. Strooi gewoon een handjevol koffiedik uit bij de wortels van de planten, aan het begin van het groeiseizoen, zodat je grond zuurder maakt. Blauwe bessen, veenbessen, en citrusbomen groeien erg goed als er koffie aan de aarde wordt toegevoegd. Andere planten die bij de zuurgraad van koffiedik gedijen zijn kamille, gardenia en rhododendron. [2]
    • De bloemen van sommige planten krijgen een andere kleur als ze in een zure grond wortelen. Het strooien van koffiedik bij hortensia’s is bijvoorbeeld goed voor blauwe bloemen.
  3. Want zoals hierboven al beschreven wordt, is de natuurlijke zuurgraad van koffie ongeschikt voor veel 'doorsnee' tuinen. Om dit tegen te gaan kan je een snufje kalk aan het koffiedik toevoegen. Kalk is van nature alkalisch (of 'basisch') en haalt de zuurgraad van het koffiedik omlaag. Zo kun je het koffiedik toch direct aan de aarde toevoegen als mulch of als mest.
    • Kalk (vaak verkocht als 'tuinkalk' or 'landbouwkalk') is een poederachtige stof die je vrij goedkoop bij bouwmarkten en tuincentra kan kopen.
  4. Zuurheid is niet het enige wat koffiedik te bieden heeft. Koffiedik is rijk aan diverse voedingsstoffen die erg belangrijk zijn om je planten gezond te houden. Dus als je tuin hier een gebrek aan heeft, is koffiedik een hele goede keuze. Zie hieronder voor een beknopte lijst van deze voedingsstoffen: [3]
    • Koffiedik is rijk aan:
    • Stikstof
    • Magnesium
    • Kalium
    • Koffiedik is niet rijk aan:
    • Fosfor
    • Kalk
  5. Je hoeft het koffiedik niet perse direct in je tuin te gebruiken; je kan er ook voedzaam plantenvoedsel van maken. Dat doe je als volgt: doe een handvol koffiedik in een emmer met water. Laat het een dag of 2 op een koele plek (zoals de garage) intrekken. Het ziet er dan als het goed is mooi amberkleurig uit. Giet het overgebleven koffiedik af, en gebruik het vocht om je planten mee water te geven.
    • Dit zal dezelfde zuurgraad hebben en dezelfde voedingsstoffen bevatten als gewoon koffiedik, dus wees voorzichtig in het gebruik als je planten hebt die niet veel zuur, stikstof of kalium etc. nodig hebben.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Het koffiedik voor andere doeleinden gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Slakken en naaktslakken kunnen je mooiste planten opeten, en ze houden niet van koffiedik. Sprenkel een handvol koffiedik rondom de wortels van de planten die je wilt beschermen. Als je je zorgen maakt over het zuur worden van de aarde, maak dan een eindje van de stengel van de plant af een ring van koffiedik.
    • Men denkt dat koffiedik tegen slakken werkt omdat de cafeïne de slakken beschadigt. [4]
  2. Koffiedik is niet alleen goed voor kleine plagen. Het kan ook gebruikt worden om katten weg te houden die het leuk vinden om met je planten te spelen. In dat geval gebruik je het koffiedik op dezelfde manier als je zou doen tegen slakken; strooi ze rondom de planten die je wilt beschermen. De werking van het zuur hangt af van de hoeveelheid koffiedik die je strooit.
  3. Als je een wormencompost hebt, dan is dat een geweldige kans om van je koffiedik af te komen. Wormen houden erg van koffiedik, je kan dus gerust grote hoeveelheden koffiedik aan je wormencompost, of composthoop met veel wormen erin, toevoegen. Bedenk wel dat het koffiedik deel zou moeten uitmaken van een uitgebalanceerd dieet voor de wormen: fruit- en groente afval, kranten, bladeren, etc. moeten samen met het koffiedik aan de wormen gegeven worden. [5]
  4. Er zijn onderzoeken die aantonen dat koffiedik preventief gebruikt kan worden tegen bepaalde schimmels die planten kunnen beschadigen. Als je je planten licht bestrooit met koffiedik, dan kan je daarmee voorkomen dat de schimmelsoorten fusarium, pythium en sclerotinia je planten aantasten. Tomaat, aubergine en paprikaplanten zijn bijzonder gevoelig voor schimmelinfecties, en koffiedik is voor deze planten dus zeer geschikt. [6]
    Advertentie

Tips

  • Weet je niet zo goed wat het pH gehalte in je tuin is? Lees dan ons artikel over de pH van je bodem meten .
  • Als je een constante aanvoer van koffiedik wilt, leg dan contact met een café bij jou in de buurt. Veel cafés geven hun koffiedik gratis weg, en ze doen het ook nog in handige dozen of tassen voor je. Als ze hun koffiedik nog niet aan iemand weggeven, vraag dan of ze het voor jou willen bewaren. Het koffiedik wordt meestal als afval gezien, en in veel cafés vindt men het prima om weg te geven.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 84.321 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie