Pdf downloaden Pdf downloaden

Konijnen zijn sociale dieren en leven graag samen. Maar ze zijn ook behoorlijk territoriaal, wat de kennismaking of het vormen van een band, moeilijker maakt dan bij andere dieren. Konijnen zijn van nature hiërarchisch, maar als ze op de juiste manier aan elkaar voorgesteld worden kunnen ze leren met andere konijnen te leven. Vreemde konijnen die in hun territorium komen worden echter aangevallen en gedwongen om weg te rennen. [1] Als je niet twee konijnen tegelijk gekocht hebt, en je konijn heeft alleen geleefd, dan kun je een paar simpele stappen volgen om ze geleidelijk aan elkaar voor te stellen zodat ze vrienden kunnen worden.

Deel 1
Deel 1 van 2:

De konijnen erop voorbereiden om aan elkaar voorgesteld te worden

Pdf downloaden
  1. Elke combinatie van konijnen kan samenleven. Of het nu mannetje/mannetje, vrouwtje/vrouwtje of mannetje/vrouwtje is, konijnen kunnen ongeacht hun geslacht samenleven. Het meest natuurlijke koppel is mannetje/vrouwtje omdat dit is hoe ze gewoonlijk in het wild paartjes vormen.
    • Als je je konijnen op jonge leeftijd koopt, of ze samen koopt, dan maakt het niet uit welk geslacht ze zijn omdat ze waarschijnlijk met gemak een band vormen. Waarschijnlijk hebben ze al een band met elkaar wanneer je ze koopt.
    • Het is gemakkelijker om een vrouwtje bij een mannetje te zetten dan andersom, omdat vrouwtjes erg beschermend zijn over hun territorium. Maar twee vrouwtjeskonijnen zullen waarschijnlijk beter met elkaar omgaan dan twee mannetjes. [2]
  2. Wanneer je konijnen die samen moeten leven aan elkaar voorstelt, dan moeten ze gesteriliseerd of gecastreerd zijn. Dit is om te voorkomen dat de konijnen gaan vechten of fokken. Elk vrouwtje moet gesteriliseerd worden en mannetjes gecastreerd, ongeveer 2-6 weken voordat je ze aan elkaar voorstelt. Dit geef de konijnen de tijd om te genezen, en de hormonen om op te lossen.
    • Vlak nadat ze gecastreerd zijn moet je mannetjes nog weghouden van ongesteriliseerde vrouwtjes. Ze kunnen tot 2 weken na de castratie nog vruchtbaar blijven. [3] [4]
    • Als je je konijnen als baby's uit hetzelfde nest koopt, zul je ze nog steeds zo snel mogelijk moeten laten helpen. Ze zullen als ze jong zijn een innige band vormen, maar als ze seksueel volwassen worden voordat je ze hebt laten helpen, dan zullen ze gaan vechten of hun band verbreken, waarschijnlijk voorgoed. [5]
  3. Als je je konijnen thuisgebracht hebt, dan moet je ze in kooien naast elkaar zetten, in plaats van het nieuwe konijn direct bij het oude konijn te zetten. Als je de konijnen meteen samen in een kooi zet, dan kunnen ze gaan vechten, omdat het oorspronkelijke konijn van streek zal zijn door het nieuwe konijn in zijn territorium.
    • Als je wilt dat de konijnen een kooi gaan delen, dan is het beter om de originele kooi zo neutraal mogelijk te maken, en het oorspronkelijke konijn erin te laten. Maak het neutraal door het goed schoon te maken en naar een nieuwe plek te verhuizen, het bestaande meubilair in de kooi te vervangen en een nieuwe schuilplaats, bakjes en bodembedekking erin te doen, zodat het minder sterk ruikt naar het bestaande konijn (en daardoor zijn gevoel van territorium te verminderen).
    • Als je geen kooien voor je konijnen hebt, zet ze dan in naastgelegen kamers en houd ze apart met een babyhekje. [6]
  4. Wanneer je de konijnen voor het eerst dicht bij elkaar zet, zullen ze heel nieuwsgierig naar elkaar zijn. Je kunt verwachten dat ze elkaars neuzen aanraken door de tralies, en zullen waarschijnlijk tekenen van hofmakerij vertonen, zoals ronddraaien en snateren. Als ze dit een tijdje gedaan hebben, zullen ze meer op hun gemak raken met elkaar, zelfs naast elkaar liggen aan de randen van hun kooien. Dit kan een paar dagen kosten.
    • Als je konijnen er lang over doen om in dit stadium te komen, dan kun je proberen ze dicht in elkaars buurt te voeren zodat ze gewend raken aan in de buurt van elkaar te eten.
    • Ze zullen paargedrag vertonen ondanks dat ze gesteriliseerd en gecastreerd zijn. Dit is hoe ze met elkaar communiceren. [7]
  5. Je moet begrijpen dat het kennismakingsproces tijd kost. Als je je konijnen te snel aan elkaar voorstelt, dan kunnen je konijnen zichzelf en elkaar verwonden. Je zult het ook veel moeilijker of onmogelijk maken om je konijnen goed te laten kennismaken als je ze te snel bij elkaar zet.
    • Let op je konijnen om te bepalen wanneer ze klaar zijn om elkaar in het echt te ontmoeten. Afhankelijk van de persoonlijkheid van je konijnen kan dit een paar dagen of een paar weken duren.
    • Als je je konijnen te snel bij elkaar zet, zullen ze waarschijnlijk gaan vechten, waardoor de konijnen elkaar als bedreiging zullen zien en het moeilijk wordt om ze een band te laten vormen. [8]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

De konijnen in persoon kennis met elkaar laten maken

Pdf downloaden
  1. Als je denkt dat ze er klaar voor zijn om elkaar van dichtbij te zien, moet je een plek zoeken die voor beide konijnen onbekend is. Op die manier kunnen ze elkaar ontmoeten op terrein dat van geen van beiden is. In je huis zijn bijvoorbeeld badkamers geschikt voor de kennismaking van de konijnen. Als eenmaal beide konijnen in de kamer zijn, ga dan op hun niveau zitten en blijf op de grond bij ze.
    • Zorg ervoor dat je alle dingen in de kamer verwijdert die omgegooid kunnen worden en ze kwaad kunnen doen als ze beginnen rond te bewegen en te springen.
    • Het is ook verstandig om een kartonnen doos met een gat aan beide kanten te hebben zodat de konijnen zich terug kunnen trekken als ze zich te nerveus of angstig voelen.
  2. Je moet ze van dichtbij in de gaten houden, vooral wanneer ze elkaar voor het eerst ontmoeten. Er zijn drie veel voorkomende scenario's die zich voor kunnen doen wanneer je de konijnen samen in een kamer zet. De meest voorkomende is dat beide konijnen eerst op hun hoede voor elkaar zijn, maar dat een konijn de leiding neemt en zijn dominantie laat gelden over de andere. Dat konijn zal de leiding nemen en de ander benaderen door te snuffelen, rond te draaien en mogelijk het andere konijn te bespringen. Hoe sterk dit ook op paren lijkt, het is een dominantiespel. Houd in de gaten dat het minder dominante konijn de dominantere geen pijn doet terwijl ze elkaar leren kennen. [9]
    • Een ander scenario dat zich kan afspelen is dat ze elkaar automatisch zullen aanvallen. Dit is zeldzaam, maar niet te missen als het gebeurt. Hierom moet je altijd dikke handschoenen dragen wanneer je je konijnen voor het eerst kennis laat maken met elkaar. Wanneer dit gebeurt moet je snel ingrijpen zodat de konijnen elkaar niet verwonden. Daarna moet je ze weer terug in hun aparte kooien zetten zodat e elkaar beter kunnen leren kennen voor je het weer probeert.
    • In een ander zeldzaam geval kunnen je konijnen elkaar automatisch als gelijken benaderen. Ze zullen aan elkaar snuffelen en ruiken en elkaar meteen aardig vinden. [10]
  3. Het vechten tussen konijnen is duidelijk wanneer het gebeurt. De konijnen zullen op elkaar afspringen en beginnen te slaan, bijten en elkaar proberen kwaad te doen. Om vechten te voorkomen of te stoppen moet je een spuitbus op streamstand bij de hand hebben wanneer je je konijnen aan elkaar voorstelt. Als je denkt dat de konijnen kunnen beginnen te vechten, dan moet je spuiten om het gedrag te stoppen. Dit kan ook helpen wanneer ze beginnen met vechten, zolang het niet te heftig is. Ze natspuiten zal ze ook aanmoedigen om elkaars vacht te verzorgen, wat ook helpt bij het contact maken.
    • Naar elkaar happen wordt niet gezien als vechten. Dit is voor hun een manier om met elkaar te communiceren, om aandacht te krijgen en om nieuwsgierigheid te tonen.
    • Bespringen en ronddraaien kan leiden tot vechten. Als het dominante konijn van voor naar achter bespringt, dan moet je ze ronddraaien. Als het minder dominante mannetje de genitaliën van he dominante mannetje bijt, dan kan dit ernstige schade veroorzaken. [11]
  4. Je moet de konijnen niet langer dan 10-20 minuten tegelijk bij elkaar zetten, met name in het begin. Naarmate ze meer bekend met elkaar raken, na de eerste dagen, kun je de tijd verlengen tot 30-40 minuten. Als ze eenmaal samen beginnen te liggen en elkaars vacht verzorgen, dan hebben de konijnen een band gevormd en kunnen ze samenleven zonder toezicht.
    • Je kunt kleine hindernissen neerzetten, of groente verbergen om de konijnen iets te geven om mee te spelen terwijl ze elkaar leren kennen. [12]
    • Dit kan een paar dagen of een paar weken duren. Het hangt af van jouw specifieke konijnen en hun karakter. Blijf erbij tot je konijnen een band hebben. [13]
  5. Soms zullen konijnen agressief blijven of niet veel voortgang maken met betrekking tot het contact maken. Als dit bij jouw konijnen het geval is, dan kun je proberen om, in feite, de zaak te forceren. Op een dag waarop jullie allemaal de hele dag thuis zijn kun je een flinke ren in de woonkamer neerzetten en handschoenen en spuitbuis bij de hand houden. Zet de konijnen in de ren en ga een film kijken. Houd ze in de gaten terwijl je de film kijkt, en bespuit ze als ze agressief lijken of eruit zien alsof ze gaan vechten.
    • Na een tijdje zullen ze moe worden van het bespoten worden en zullen ze beginnen te nukken. Uiteindelijk zal een konijn naar de andere toegaan en onderwerping laten zien, waarmee het officiële kennismakingsproces begint.
    • Je kunt ook een boek lezen of een spel met vrienden of familie spelen terwijl je wacht. Zorg er gewoon voor dat je aandacht aan ze schenkt zodat je elke neiging tot vechten kunt stoppen.
    Advertentie

Tips

  • Dezelfde methodes kunnen gebruikt worden als je meerdere konijnen tegelijk aan elkaar voorstelt. De moeilijkheidsgraad zal in grote mate afhangen van het geslacht van de konijnen en het algemene temperament van je konijnen. Je moet er wel voor zorgen dat je de konijnen in aparte kooien houdt, ongeacht het aantal konijnen, tot ze op de juiste wijze kennisgemaakt hebben. [14]
  • Als je twee konijnen tegelijk thuisbrengt, en je hebt geen bestaande konijnen, dan kan het kennismakingsproces veel gemakkelijker gaan. Dit is omdat geen van de konijnen je huis als zijn territorium kan claimen en ze gemakkelijker contact kunnen maken in een nieuwe, vreemde omgeving. [15]
  • Zelfs al duurt het een tijdje, zeker in het begin, blijf proberen je konijnen aan elkaar te laten wennen. Ze zijn niet bedoeld als solitaire wezens en houden van gezelschap. Uiteindelijk zal dit instinct de bovenhand nemen en zullen ze een band met elkaar krijgen. [16]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 14.353 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie