Pdf downloaden
Pdf downloaden
Als je last hebt van maagzweren, overweeg dan eens om koolsap aan je dieet toe te voegen. Er zit L-glutamine en gefarnaat in koolsap, waardoor het slijmvlies in je buikwand beschermd wordt. Koolsap is een gefermenteerd drankje, wat onder andere inhoudt dat het probiotica bevat, waardoor je spijsverteringskanaal ondersteund wordt.
Ingrediënten
- 700 gram gehakte groene of rode kool
- 450 ml water
Stappen
-
Kook het water in een kleine pan gedurende een half uur. Voor een optimale werking kun je water gebruiken dat geen chloor of andere toevoegingen bevat. Door het water te koken wordt het water gedeeltelijk gezuiverd, maar je kunt het water ook filteren, of het 24 uur op kamertemperatuur in de zon zetten.
- Als je gedestilleerd water gebruikt dan hoef je dit niet te doen. Alleen bij kraanwater of water uit een put is het nodig om het te zuiveren. Weet echter dat er in Nederlands kraanwater geen chloor zit.
-
Doe de fijngehakte kool en het water in een blender. Gebruik een grote blender zodat de blender slechts voor 2/3 gevuld is. Als je de blender helemaal vult tot aan de rand, dan kunnen de ingrediënten misschien niet goed genoeg gemengd worden.
-
Meng de kool en het water op een lage stand. Stop als het water een lichtgroene kleur krijgt, en als er nog stukjes kool in het water drijven. Dit zou slechts een of twee minuten moeten duren.
-
Doe het mengsel in de blender en zet hem op een hoge stand gedurende 10 seconden. Laat de blender niet veel langer dan 10 seconden aan. Het is de bedoeling dat er nog een paar kleine stukjes kool in het sap ronddrijven. Het is niet de bedoeling dat je een pasta of puree maakt.
-
Doe het mengsel in een glazen fles of pot waar 1 liter in kan. Zorg dat er minstens 3 cm tussen het koolsap en de rand van de fles zit. Het sap zet waarschijnlijk nog uit als het fermenteert, en heeft dus nog wat ruimte nodig.
-
Wikkel wat plastic folie stevig rondom de fles of pot. Als de fles of pot al een deksel heeft, dan is dat ook prima. Als je het koolsap nog beter wilt afsluiten, doe dan plastic folie over de bovenkant van de deksel en schroef de deksel daaroverheen.
-
Laat het koolmengsel op kamertemperatuur rusten en zorg dat de fles niet opgepakt wordt. Zorg dat de temperatuur niet te ver onder 20 °C komt of boven 25 °C. De ideale temperatuur is 22 °C .
-
Laat het koolmengsel 3 volle dagen rusten. Het sap gaat dan fermenteren en er groeien dan culturen die goed voor je darmstelsel zijn.
-
Zet een vergiet op een schone lege glazen pot. Gebruik bij voorkeur een vergiet met kleine gaatjes, zodat je de stukjes kool zo goed mogelijk van het sap kunt scheiden. Zorg ervoor dat het vergiet kleiner is dat de glazen pot, want anders loop je het risico dat je morst. Misschien is een theezeef het meest geschikt; het hangt af van de maat pot of fles die je gebruikt.
-
Schenk de vloeibare pulp in het vergiet en in de tweede pot. Schenk de vloeistof langzaam in het vergiet zodat je niet morst en zodat het vergiet niet verstopt met pulp raakt.
-
Doe de deksel op de pot of fles. Bewaar het koolsap in de koelkast, zodat het gekoeld klaarstaat voor gebruik.
-
Herhaal deze stappen als het sap opraakt, en bewaar 125 ml van je eerste lading sap. Voeg dit sap aan het nieuwe sap toe voordat je het sap wegzet om te fermenteren.
-
Laat je nieuwe lading koolsap 24 uur op kamertemperatuur rusten voordat je deze afgiet. Omdat je koolsap met de juiste culturen erbij gedaan hebt, verloopt het fermentatieproces van de nieuwe lading sneller.Advertentie
Tips
- Je kunt rode kool gebruiken om een vloeistof of sap te maken die je kunt gebruiken om de pH-waarde van andere stoffen te meten. Snijd de kool in stukjes en kook deze gedurende een half uur. Giet de vloeistof meteen af en gebruik het meteen. Zorg dat het niet gaat fermenteren.
- Gebruik alleen verse groene of rode kool voor het fermenteren van koolsap. Groene kool heeft het heilzaamste effect. De kolen die in de lente en zomer groeien zijn vooral rijk aan voedingsstoffen.
- Drink elke dag 125 ml, twee tot drie keer per dag. Los het op in 125 ml water voordat je het drinkt. Misschien is het nodig dat je het drinken van 125 ml langzaam opbouwt, want je spijsverteringskanaal is nog niet gewend aan het gefermenteerde sap en kan van streek raken van een te grote hoeveelheid. Begin met een of twee eetlepels, die je toevoegt aan water of bouillon, en bouw de hoeveelheid langzaam aan op.
- Als je het sap zoeter wilt maken, dan kun je tijdens het fermentatieproces een verse wortel toevoegen.
Advertentie
Waarschuwingen
- Neem contact met je huisarts op voordat je koolsap als vast onderdeel van je dieet gaat nemen, vooral als je een slecht werkende schildklier hebt. Omdat kool een kruisbloemige groente is, kan het jodium afgeven, vooral als het rauw is, en dat kan een negatieve werking op de schildklier tot effect hebben.
Advertentie
Benodigdheden
- Klein pannetje
- Mes
- Snijplank
- Blender
- Twee potten met deksels of glazen flessen waar 1 liter in kan
- Plastic folie
- Vergiet
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 8.903 keer bekeken.
Advertentie