Kruiden drogen is een gemakkelijke en handige manier om ze te bewaren zodat je ze kunt gebruiken in de keuken of ter decoratie. Veel kruiden zijn geschikt om te drogen en in sommige gevallen kun je de blaadjes, bloemetjes en steeltjes gebruiken. Als je wilt dat je gedroogde kruiden hun smaak behouden moet je weten welke kruiden geschikt zijn om te drogen, wanneer je ze moet plukken en hoe je ze bewaart.
Stappen
-
Kies de kruiden uit die je gaat drogen. Sommige kruiden kun je makkelijker drogen dan andere, dit is afhankelijk van hoe sterk de blaadjes en oliën zijn. Maar bijna alle soorten kruiden kunnen op de een of andere manier wel gedroogd worden. Je moet wat experimenteren om uit te vinden welke kruiden jij het beste kunt drogen, als je maar onthoudt dat sommige kruiden kunnen verschrompelen en eruit zien als een bruin hoopje ellende, terwijl andere soorten hun kleur en textuur prima bewaren.
- Kruiden met sterke blaadjes zijn het beste om te drogen. Dit zijn bijvoorbeeld laurier, rozemarijn, tijm en salie. Een gedroogd laurierblad of takje rozemarijn behoudt meestal zonder problemen zijn kleur en vorm.
- Kruiden met zachte, grote bladeren zijn wat lastiger, want die worden sneller aangetast door vocht en kunnen gaan schimmelen als je ze niet goed droogt. Dit zijn bijvoorbeeld basilicum, peterselie, munt, citroenmelisse en dragon. Deze kruiden moeten heel snel gedroogd worden om schimmel te voorkomen.
-
Pluk de kruiden die je wilt drogen vlak voordat hun bloemen open gaan. Als een plantje veel knoppen heeft betekent dat dat het bijna gaat bloeien. Het beste moment van de dag om te oogsten is net nadat de dauw is verdampt, maar voordat de zon de kans heeft gehad de vluchtige oliën te verdampen. Dit is dus meestal 's morgens vroeg, afhankelijk van waar ze precies in je tuin staan.
- Hoewel het algemene advies luidt om de kruiden te plukken voordat de bloemen open gaan, kan het goed zijn daar wat mee te experimenteren. Soms is het beter om pas daarna te oogsten. En als je juist de bloemetjes wilt drogen, kun je beter wachten tot ze open zijn.
-
Zorg dat alles is voorbereid zodat je kunt gaan drogen zodra je de kruiden hebt geoogst. Je kunt de kruiden het best bewaren als je ze meteen na het plukken gaat drogen; als je ze laat verwelken of als je ze te lang laat liggen waardoor ze vochtig of stoffig worden, verpest je de smaak, kleur en textuur.
-
Maak de kruiden schoon als dat nodig is. Sommige kruiden moeten eerst even worden afgespoeld, en misschien zitten er dingen tussen die je er niet bij wilt hebben zoals stukjes gras, onkruid of steentjes. Spoel de kruiden voorzichtig af onder koud stromend water en schud ze zachtjes uit om overtollig vocht te verwijderen.
- Gooi blaadjes met bruine plekjes, scheuren of andere imperfecties weg.
Advertentie
Deze methode geeft je droge, verse (en schone) kruiden, en niet echt gedroogde kruiden! Je kunt het het beste minstens een half uur voor het koken doen, zodat er genoeg tijd is om de kruiden droog te laten worden.
-
Pluk de kruiden die je in je gerecht wilt gebruiken.
-
Was de kruiden voorzichtig. Gebruik zo weinig mogelijk water om kneuzen van de kruiden te voorkomen. Leg de kruiden eventueel in een vergiet onder de kraan, of hou ze gewoon in de waterstraal. Eindig met zachtjes uitschudden boven de wasbak om zo veel mogelijk water kwijt te raken.
-
Leg elk takje op de theedoek. Spreid ze uit over de hele theedoek, als je meer dan één takje hebt. Probeer ze elkaar niet te laten overlappen.
-
Laat ze drogen in een warme keuken. Voel voorzichtig of ze droog zijn. Als de kruiden droog genoeg zijn kun je ze gebruiken zoals beschreven in je recept.Advertentie
Omdat de kruiden snel zullen verbleken en hun smaak zullen verliezen, is deze methode het minst geschikt. Je kunt het echter wel gebruiken voor handwerkprojecten.
-
Snij de kruiden af als de dauw is opgedroogd.
-
Knoop een aantal takjes samen tot een bosje met een elastiekje. Hou de blaadjes en bloemetjes naar beneden gericht.
-
Laat het buiten drogen in een papieren zak. Nadat je een bosje hebt gemaakt knoop je er een papieren zak omheen. Hang de zak buiten op. De zak biedt bescherming tegen de felle zon. Je vangt zo ook eventueel zaadjes op die eruit vallen, als je die wilt bewaren.
-
Haal het eraf als het droog is. De kruiden zijn droog als ze net knapperig zijn geworden en je geen vocht meer voelt.Advertentie
Binnen drogen is beter omdat je de smaak, kleur en kwaliteiten van de kruiden beter bewaart dan bij buiten drogen. Ook kruiden met delicate blaadjes kun je aan de lucht laten drogen. Het is ook een heel makkelijke manier, want als je de kruiden hebt gewassen kun je ze gewoon laten drogen zonder er verder nog iets aan te hoeven doen.
-
Maak een bosje van de kruiden. Bind een elastiekje om de steeltjes. Zorg dat alle bloemetjes en blaadjes naar onderen hangen.
- De droogtijd is zal waarschijnlijk nogal variëren als je verschillende soorten kruiden bij elkaar bundelt, dus misschien is het beter om eerst maar één soort per bundel te doen tot je genoeg ervaring hebt en de droogtijd van de kruiden kent.
- Als je wel verschillende kruiden in een bosje wilt bundelen, overweeg dan om alle bosjes hetzelfde te maken, zodat de droogtijden overeenkomen.
-
Beslis of je een papieren zak wilt gebruiken of niet. De papieren zak kan het droogproces versnellen en vallende zaadjes, blaadjes, etc. opvangen. Aan de andere kant kun je de mooie bosjes kruiden zien hangen als je er geen papieren zak omheen doet.
-
Kies een goede plek om de kruiden op te hangen. Je kunt allerlei voorwerpen gebruiken om de kruiden aan op te hangen, zoals ladders, plafondbalken, kledinghangers, een spijker, enz.
- Je kunt de kruiden ook aan een rek of scherm hangen. Een oude hor kan ook gebruikt worden als het schoon en heel is. Zet de hor zo neer dat de lucht er aan beide kanten langs kan. Draai de kruiden elke dag om zodat ze niet gaan opkrullen.
-
Laat het drogen. De kruiden mogen niet in direct zonlicht hangen en er mag ook geen vocht bij komen. Droogtijden variëren van 5 dagen tot een paar weken, afhankelijk van het soort kruiden die je wilt drogen.
-
Haal ze eraf als ze droog zijn. De kruiden zijn droog als ze net knapperig zijn en je geen vocht meer voelt.
-
Gebruik ze voor in een handwerkproject of voor culinaire-, medicinale- of decoratieve doeleinden. Veel gedroogde kruiden zullen makkelijk verkruimelen, waardoor je er lekkere kruidenmengsels van kunt maken. Je kunt gedroogde kruiden ook gebruiken voor de geur in een potpourri.Advertentie
Je kunt kruiden in de oven drogen zodat ze geschikt zijn voor culinaire en medicinale doeleinden.
-
Zet de oven op de laagste temperatuur. Laat de deur open.
-
Spreid de geplukte kruiden uit op een bakplaat.
-
Schuif de bakplaat op de laagste plek in de oven. Laat de kruiden drogen, maar draai ze regelmatig om. Als ze een beetje knapperig beginnen te worden haal je ze uit de oven.
-
Als je een houtover hebt: leg de bakplaat bovenop de houtoven. Leg de kruiden erbovenop om langzaam te drogen.Advertentie
Als je snel gedroogde kruiden nodig hebt voor bijvoorbeeld een handwerkproject, is deze methode perfect! Maar omdat silicagel giftig is, is deze methode niet geschikt om kruiden te drogen die je in gerechten of medicinaal wilt gebruiken. Experimenteer met droogtijden, want die variëren per kruid.
-
Strooi een dun laagje silicagelkorrels in een magnetronschaal.
-
Leg de kruiden op deze laag korrels. Verspreid de kruiden gelijkmatig, en zorg dat de blaadjes of bloemetjes elkaar niet raken.
-
Zet de magnetron aan. Zet de magnetron op een lage stand, zoals bijvoorbeeld de ontdooistand. Droog de kruiden 2 minuten lang en laat ze dan 10 minuten liggen. Kijk of ze al droog genoeg zijn. Als het genoeg is, kun je de kruiden gaan gebruiken. Zo niet, zet de magnetron dan nog 1 minuut aan.
- Als blijkt dat 2 minuten te lang is, en de kruiden zijn helemaal uitgedroogd, neem dan nieuwe kruiden en doe het 30 seconden korter. Blijf experimenteren tot je de juiste tijd hebt gevonden.
- Kruiden die al een beetje krimpen als je ze aan de lucht laat drogen (zoals bijvoorbeeld tijm) hebben minder tijd nodig in de magnetron dan kruiden die niet zo goed aan de lucht drogen (zoals basilicum).
-
Gebruik de kruiden alleen voor decoratieve- of knutsel-doeleinden. Zoals al eerder gezegd betekent het gebruik van silica dat de kruiden niet meer veilig gegeten kunnen worden.Advertentie
Kruiden die met deze methode gedroogd worden kunnen niet meer worden gegeten of voor medicinale doeleinden worden gebruikt. Gebruik ze dus alleen als decoratie of om mee te knutselen.
-
Kies een droogmiddel. Een droogmiddel is een substantie die vocht ergens aan onttrekt. Geschikte droogmiddelen voor kruiden zijn bijvoorbeeld maïsmeel, zand, silicagel, kattenbakkorrels en liswortel.
- Silicagel is populair omdat het licht is en de kruiden niet kneust; je kunt het bij handwerkwinkels kopen. Als je het gebruikt moet je wel een masker dragen zodat je de dampen niet inademt.
-
Pluk de kruiden. Pluk de kruiden als er geen vocht op de blaadjes of bloemetjes zit.
-
Strooi een laag droogmiddel op de bodem van een glazen of plastic bak.
-
Leg de kruiden op het droogmiddel. Hou de bloemen en blaadjes uit elkaar (zodat ze elkaar niet raken). Blaadjes en bloemen die te dicht bij elkaar liggen drogen niet goed genoeg.
- Als je de vorm van de blaadjes of bloemblaadjes belangrijk vindt, kijk dan goed of ze mooi in vorm liggen en herschik ze als je ze niet goed vindt liggen.
- Je kunt meerdere laagjes droogmiddel en kruiden neerleggen; weet wel dat hoe meer gewicht erop komt, hoe groter het risico is dat de plantjes gekneusd raken.
-
Haal het droogmiddel eruit zodra de kruiden droog zijn. Dit duurt maar een paar dagen. Droogmiddel maakt de kruiden heel erg droog, en daardoor ook wat bros. Neem een klein borsteltje om het droogmiddel van de kruiden af te vegen zodat je de blaadjes niet beschadigt. Wees heel voorzichtig.
- Droog de kruiden niet te lang, dan kunnen ze uit elkaar vallen als je ze optilt.
-
Gebruik ze alleen om mee te knutselen of ter decoratie. De kruiden zijn nu niet geschikt voor consumptie.Advertentie
Sommige kruiden drogen heel makkelijk op hun eigen plek, in een bos bloemen bijvoorbeeld of als onderdeel van een handwerkproject.
-
Kies een geschikt kruid om ter plekke te drogen. Niet alle kruiden drogen goed op deze manier. Maar sommige kruiden zijn hiervoor heel geschikt, zoals duizendblad, venkel of rozemarijn.
-
Zet de verse kruiden op de plek waar je ze wilt drogen. Je kunt ze bijvoorbeeld in een boeket of vaas zetten of in een krans of ander handwerkproject waar je planten in verwerkt.
-
Zet het op een droge plek neer. Laat het gewoon zo drogen, maar controleer het wel regelmatig. Als je ziet dat het gaat schimmelen, haal ze er dan uit.
-
Klaar.Advertentie
-
Lees meer over het persen van plantmateriaal . Geperste kruiden kunnen worden gebruikt voor knutselprojecten zoals plakboeken, ingelijste prints, boekenleggers en collages. [1] X Betrouwbare bron EDIS Ga naar de bron
-
Klaar.Advertentie
Tips
- Je kunt een eenvoudig droogrek maken van een houten plank met knijpers op gelijke afstanden eraan bevestigd. Maak er aan de achterkant haakjes aan zodat je het kunt ophangen, schilder er het woord 'kruiden' op en teken er eventueel mooie blaadjes bij. Hang het rek aan de muur. Bevestig de bosjes met kruiden aan de knijpers, maar zorg dat ze elkaar niet raken. Op zo'n rek kun je het beste rozemarijn, tijm, oregano, salie, marjolein of bloemknoppen drogen.
- Als je zaadjes wilt drogen, gebruik dan de methode met de papieren zak. Bewaar de zaadjes in een luchtdicht bakje.
- Alle gemalen en verpulverde kruiden moeten in luchtdichte bakjes worden bewaard, en niet in direct zonlicht. Gebruik de kruiden binnen 6 maanden na het drogen.
- Kruiden die je heel goed kunt drogen zijn: lavendel (blijft jarenlang mooi); rozemarijn (kun je ook jarenlang bewaren); laurier; hop; oregano; marjolein.
- Je kunt kruiden ook vriesdrogen. Dit is een van de beste manieren om kruiden te drogen die je in de keuken wilt gebruiken, omdat de smaken heel goed bewaard blijven.
Waarschuwingen
- Silicagel is giftig. Hou het buiten bereik van kinderen en huisdieren, adem de damp niet in (draag een masker) en eet kruiden die je met silica hebt gedroogd niet .
- Veel soorten kruiden zullen verschrompelen en bruin worden als ze gedroogd zijn. Veel manieren van drogen moet je leren door te experimenteren. Soms zul je moeten kiezen tussen geur, smaak en uiterlijk, en alleen voor dat kenmerk gaan dat belangrijk is voor het doel waarvoor je ze gaat gebruiken.
- Gebruik liever elastiekjes dan touw als je de kruiden droogt. De reden hiervoor is eenvoudig -- het elastiekje trekt zich strak als de steeltjes uitdrogen. Touw doet dat niet, waardoor de kruiden er tussenuit kunnen vallen.
- Vochtige kruiden kunnen gaan schimmelen. Als dit gebeurt, gooi ze dan weg.
- Droog geen kruiden op plekken met veel vocht, zoals de badkamer of keuken. Als je je keuken heel warm kunt maken waardoor de kruiden snel drogen, kan het daar wel.
- Te hoge temperaturen maken je kruiden kapot; droog ze dus niet op hoge temperatuur.
Benodigdheden
- Kruiden
- Spullen om mee te drogen
- Papieren zak
- Luchtdichte bakjes
Bronnen
- ↑ https://edis.ifas.ufl.edu/pdffiles/EP/EP00400.pdf
- Nerys Purchon, Herbcraft , (1993), ISBN 0-340-51639-9
- Elizabeth Walker, Making Things With Herbs , (1977), ISBN 0-87983-156-1
- Nora Blose and Dawn Cusick, Herb Drying Handbook , (1993), ISBN 0-8069-0281-7